Confidențialitatea datelor din smartwatch: 6 smartwatchuri cele mai bune și cele mai rele

Confidențialitatea datelor din smartwatch

Ceasurile inteligente colectează o mulțime de date personale și private. Există implicații pentru viața privată. Să nu ne facem iluzii. Orice lucru care are o conexiune la internet ar putea trimite datele dumneavoastră către altcineva. Vom discuta despre confidențialitatea datelor din smartwatch.

Smartphone-ul dumneavoastră a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de date. În bine și în rău. Mă bucur că Facebook Marketplace este atât de eficient atunci când sunt un vânzător, dar sunt și destul de enervat când văd reclamele unei mărci foarte specifice de lapte… pe care tocmai am cumpărat-o.

Din ce în ce mai mult, ceasul inteligent devine o comoară de date personale și informații personale pe care smartphone-ul nu le contorizează.

Gândiți-vă la datele dumneavoastră de fitness, la tiparele de somn, la informațiile despre sănătate, la înălțimea, greutatea și datele de localizare. Există mult mai multe straturi de informații personale pe care tehnologia portabilă le are despre dumneavoastră.

Fundația Mozilla a realizat un studiu numit *Privacy Not Included, care analizează politicile de confidențialitate și le clasifică în funcție de gradul lor de „implicații” în viața noastră.

Verifică preț Smartwatch-uri – diverse brand-uri AICI!

Confidentialitatea datelor din smartwatch

*Privacy Not Included militează pentru standarde minime de securitate pe care ar trebui să le aibă toate produsele vândute în magazine.

Aceștia menționează câteva domenii care contribuie la îndeplinirea acestor standarde: criptarea, actualizările automate de securitate, solicitarea de parole puternice, existența unui sistem de gestionare a vulnerabilităților și a unei politici de confidențialitate accesibile.

*Privacy Not Included analizează ce fel de facilități oferă dispozitivul (cameră, microfon, date de localizare, date biometrice etc.) și apoi prezintă ce s-ar putea întâmpla cu datele dumneavoastră private dacă ceva nu merge bine.

Există, de asemenea, un Creep-O-Metru care este o modalitate de a sonda ce cred cititorii despre implicațiile și confidențialitatea unui dispozitiv anume.

Fiecărui ceas inteligent i se atribuie un scor pe care îl puteți accesa prin intermediul sursei HTML (într-un atribut numit data-creepiness). Cel mai prost smartwatch este Amazon Halo, cu 87,5 puncte. Cel mai bun smartwatch este Garmin Vivo, cu 42 de puncte.

Lista de confidențialitate a ceasurilor inteligente

Smartwatch-uri sport Garmin (rating: 42 puncte)

Am analizat un singur smartwatch Garmin, Garmin Fenix 6, care nu se află în categoria *Privacy Not Included. Cu toate acestea, dacă ne uităm la recenziile lor pentru ratingurile de confidențialitate ale Garmin Vivo, Garmin Venu și Garmin Forerunner, putem face câteva concluzii.

Toate acestea sunt ale susținătorilor de top ai drepturilor de confidențialitate.

Verifică preț Smartwatch-uri Garmin AICI!

Ce s-ar putea întâmpla cu informațiile dumneavoastră private cu ceasurile inteligente Garmin?

Mozilla spune că Garmin este „una dintre cele mai bune companii care se ocupă de confidențialitatea și securitatea tuturor datelor personale”. Iată de ce:

Garmin nu partajează și nu vinde datele dumneavoastră în scopuri de marketing. Acest lucru este foarte bine, deoarece ceasurile inteligente Garmin de vârf au Garmin Pay, ceea ce înseamnă că pot partaja achizițiile dumneavoastră.

Deși… compania de carduri de credit ar putea împărtăși și ea aceste informații. Garmin anonimizează datele pe care le primește, ceea ce înseamnă că nu puteți fi identificat personal. Deși Mozilla admite că, în funcție de calitatea anonimizării, persoanele rău intenționate ar putea descifra și reface legătura dintre date.

Din experiența mea, Garmin Fenix 6 este ceasul inteligent cu cel mai puțin „potențial de transmitere a datelor personale” dintre ceasurile inteligente pe care le dețin. Acest lucru se datorează faptului că Garmin Fenix 6 este cel mai capabil să funcționeze independent de aplicația pentru smartphone Garmin Connect.

Cele mai multe servicii esențiale pot fi analizate prin intermediul ceasului, iar aplicația Garmin Connect pentru smartphone oferă doar un nivel suplimentar de confort.

Garmin Fenix 6, la fel ca multe ceasuri inteligente Garmin, nu au microfoane sau camere foto, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la faptul că aveți un dispozitiv care captează în mod activ tot ceea ce spuneți.

Caveat emptor! –  Garmin vivofit jr 2

Garmin vivofit jr 2 este un smartwatch pentru copii care s-a descurcat mult mai rău decât media smartwatch-urilor Garmin pentru adulți, ajungând la 60 de puncte.

Mozilla a ajuns la convingerea că copiii nu ar trebui să fie expuși la atât de multă colectare de date și, de asemenea, spun ei, „există o întrebare bună de ridicat cu privire la învățarea copiilor mici că acest nivel de supraveghere digitală în viața lor este în regulă”.

Verifică preț Brățară Fitness Garmin Vivofit Jr 2-3 AICI!

Apple Watch Series 6 (47 de puncte)

Apple Watch Series 6 are multe caracteristici care îi aliniază abilitățile cu cele ale smartphone-urilor, cu excepția camerei foto. Siri ar putea să vă asculte pasiv când spuneți „Hei, Siri”, ceea ce înseamnă că vă ascultă în fiecare secundă pentru acea frază cheie magică.

De asemenea, urmărește o mulțime de alte date, cum ar fi locația, informații despre sănătatea consumatorului și alte date.

Ce ar putea merge rău cu datele colectate în Apple Watch?

Mozilla spune că acest lucru demonstrează că Apple are un istoric bun în ceea ce privește păstrarea datelor în siguranță, menționând faptul că antreprenorii Apple ascultau în mod regulat conversații personale confidențiale atunci când analizau înregistrările lui Siri.

Apple a modificat acest lucru, asigurându-se că utilizatorii Apple nu au fost optați în mod automat pentru servicii de spionaj.

Mozilla spune că, dacă lucrurile nu merg bine, „ar fi bine să sperați că firma de asigurări nu va avea niciodată acces la toate aceste informații, pentru că ar putea deveni ciudat (și costisitor)”.

Verifică preț Smartwatch-uri Apple Watch Series 6 AICI!

Fossil Gen 5 (50 de puncte)

Ratingul lui Fossil Gen 5 este destul de logic. Acesta rulează sistemul de operare Wear OS de la Google. Singurul alt lucru care poate fi la fel de îngrijorător este dacă ar exista un smartwatch Facebook.

Google vrea să știe mai multe despre dumneavoastră. Nu în același mod în care colegii de cămin prietenoși vor să vă cunoască pentru prietenie.

Nu, Google vrea să vă cunoască pentru a vă putea vinde anunțuri cu o conversie mai bună. Fossil Gen 5 este un ceas inteligent excelent, care nu are prea mult software bloat, astfel încât acesta va oferi o bază bună pentru a împiedica Wear OS în ceea ce privește scurgerea de date.

Dar funcționează cu Google Pay, așa că ar putea fi o cale de scurgere a informațiilor.

De asemenea, rulează Google Fit, care are multe opțiuni pentru antrenamente… și, sincer, nu pot face diferența între majoritatea dintre ele în ceea ce privește datele oferite, ceea ce mă face să cred că Google vrea să știe ce sporturi practicați pentru a vă putea face publicitate pentru echipamente noi și strălucitoare.

Ghidul spune că Fossil „nu utilizează datele referitoare la sănătatea dumneavoastră în scopuri de marketing, ceea ce este bine. Fossil nu vinde informații personale, ceea ce este, de asemenea, un lucru bun. Datele agregate și dezidentificate pot fi partajate cu terțe părți.”

Acesta subliniază faptul că unul dintre site-urile web ale grupului Fossil a fost compromis în trecut, ceea ce a dus la o încălcare a securității datelor.

Cu toate acestea, Mozilla nu vorbește despre elementul Wear OS.

Dacă înțelegem că politica de confidențialitate a Fossil nu se aplică în cazul utilizării de către Google, atunci informațiile nu sunt foarte utile. Wear OS de la Google necesită să vă conectați cu un cont Google, așa că am să pariez că asociază ceea ce faceți pe ceasul inteligent cu contul dumneavoastră.

Verifică preț Smartwatch-uri Fossil AICI!

Fitbit fitness tracker și ceasuri inteligente (58-62 de puncte)

Mozilla a lăudat angajamentul Fitbit față de confidențialitate și securitate. Ei au menționat despre preluarea Fitbit de către Google.

Sincer, din punct de vedere al funcțiilor, preluarea de către Google a fost FOARTE BUNĂ. Nu pot suporta Alexa de la Amazon. Dar Google Assistant este pur și simplu uimitor.

Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă acest lucru îi permite sau nu lui Google să înceapă să colecteze date despre copilul dumneavoastră. Google ar putea cunoaște vârsta copilului dumneavoastră și alte detalii colectate de Fitbit.

Fitbit Ace 2

În mod normal, nu scriem despre dispozitive de contorizare a activității fitness, dar din moment ce am analizat Fitbit Ace 2, ar trebui să continuăm. Mozilla spune că ia în considerare și alte aspecte legate de confidențialitate pentru copii, inclusiv o colectare mai limitată a datelor.

Cu toate acestea, la fel ca și în cazul ceasurilor Garmin pentru copii, Mozilla se opune expunerii copilului la atât de multă colectare de date și se întreabă dacă ar trebui să fie în regulă să normalizăm colectarea de date la o vârstă atât de fragedă.

Verifică preț Brățări Fitness Fitbit Ace AICI!

Fitbit Versa 3 și Fitbit Sense

Cele două ceasuri inteligente sunt foarte asemănătoare și obțin scoruri similare. Mozilla argumentează că, deoarece ceasurile inteligente Fitbit, care sunt emblematice, colectează atât de multe date, cum ar fi locația, somnul, ritmul cardiac, datele de activitate etc., toate aceste date ar putea fi expuse într-o zi.

Verifică preț Smartwatch-uri Fitbit AICI!

Samsung Galaxy Active 2 și Galaxy Watch 3 (64-65 de puncte)

Principala problemă aici este că Samsung „colectează și, potențial, vinde datele dumneavoastră personale de sănătate unor revânzători de date de consum”.

Și colectează foarte mult. Colectează date despre somn, există un antrenor de alergare, un dispozitiv de monitorizare a nivelului de stres, un dispozitiv de contorizare a orelor de somn etc. Iată care este scenariul sumbru pe care îl prezintă:

”Asta înseamnă că este posibil să aveți o insomnie nebună și să dormiți îngrozitor timp de câteva luni, Samsung ar putea ști asta și să vă împărtășească aceste date cu cineva care vă va viza cu reclame pentru somnifere oriunde v-ați duce.

Încercați somniferele, deveniți dependent și ajungeți să aveți nevoie de dezintoxicare. Bine, probabil că acest lucru nu este probabil, dar nici imposibil în economia noastră de publicitate digitală.”

Mulțumesc lui Dumnezeu că locuiesc în Canada și nu am acces la funcția de stres sau la măsurarea saturației de oxigen din sânge (SpO2). Asta înseamnă mai puține date urmărite (într-un aparat foarte scump).

Verifică preț Smartwatch-uri Samsung Galaxy AICI!

Ceasuri inteligente sunt certificate „Privacy Not Included”

Iată-ne ajunși la categoria ceasurilor inteligente pe care Mozilla nu le-ar recomanda.

Amazon Halo

Așadar, Amazon face un ceas inteligent și este mult mai neconfidențial decât orice altceva de pe lista Mozilla. Amazon Halo nu are afișaj, dar captează o mulțime de date obișnuite despre sănătate și activitate.

Microfoanele sale ascultă pentru a măsura tonul, energia și pozitivitatea vocii dumneavoastră. Mozilla mai spune că Amazon Halo vă cere, de asemenea, să vă fotografiați în lenjerie intimă pentru a urmări grăsimea corporală.

Ca să fim corecți, Mozilla menționează, de asemenea, că „Amazon spune că nu utilizează datele de sănătate Amazon Halo pentru marketing, recomandări de produse sau publicitate. Amazon nu vinde datele de sănătate Amazon Halo”.

Cu toate acestea, Amazon a avut breșe de date în noiembrie 2018, iar apoi un angajat necinstit a divulgat și adresele de e-mail ale clienților în octombrie 2020.

Huawei Smart Watch ES

Mozilla nu recomandă produsele Huawei, deoarece acestea au politici de confidențialitate vagi și depășite, o lipsă de suport și pentru că împărtășesc informații cu părți cu „interes legitim”.

Verifică preț Smartwatch Huawei Smart Watch ES AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

tipuri de eșarfe

15 tipuri de eșarfe

O eșarfă este o simplă bucată de țesătură care este înfășurată în jurul gâtului sau umerilor și, uneori, este purtată pe cap. O eșarfă este

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care