De ce au fost inventați pantofii? Când, unde, cum?

Cum au fost inventati pantofii

Dacă începeți să încercați să le numărați, probabil că puteți enumera mai multe zicale vechi, povestiri și zicale populare despre pantofi.

Există povești despre întâlnirea cu cineva care nu are, zicători despre cum este să mergi în locul altcuiva și sfaturi înțelepte despre cum poți spune întotdeauna ceva despre cineva după pantofi. Sunt cu siguranță unul dintre primele articole pe care oamenii le-au pus vreodată pe corpul lor.

Pantofii, de fapt, sunt una dintre cele mai vechi invenții umane.

Dar de ce s-au inventat pantofii? Un articol care a fost creat din pură necesitate a ajuns să însemne mult mai mult. Aruncă o privire înapoi în timp, la motivul pentru care pantofii au fost necesari… și de ce i-am transformat în cu totul altceva în epoca modernă.

Verifică preț Încălțăminte pentru femei și bărbați AICI!

Primii pantofi

Adevărul este că nimeni nici măcar nu știe cât de vechi sunt pantofii. Unele dintre cele mai recente dovezi arheologice sugerează că oamenii au început să poarte pantofi sau acoperături pentru picioare încă de acum 40.000 de ani.

Pentru a pune asta în perspectivă, ne gândim că Imperiul Roman a căzut în urmă cu aproximativ 1.500 de ani. Piramidele nici nu existau acum 7.000 de ani. Deci da. Pantofii există de o perioadă absurd de lungă.

Cea mai veche pereche de pantofi găsită vreodată este de acum aproximativ 10.000 de ani. Deci, chiar dacă pantofii sunt atât de vechi, ei sunt încă mai vechi și decât scrisul, domesticirea cailor și o listă uriașă de alte invenții și inovații.

Inventarea pantofilor are sens. Piciorul tău este aproape exact același cu picioarele pe care le aveau oamenii din vechime, de acum 40.000 de ani. Și dacă ai călcat vreodată pe o stâncă ascuțită cu piciorul gol, știi exact de ce au fost inventați pantofii.

Prima invenție a pantofilor a fost de mult pierdută în nisipurile timpului, desigur, dar este o idee firească și logică să vă protejați pur și simplu picioarele de terenul accidentat.

Deoarece oamenii antici care trăiau în această perioadă erau în mare parte oameni nomazi care călătoreau cu turme de animale sezoniere spre vegetație pentru a-și menține stilul de viață de vânător-culegător, desigur că aveau nevoie de pantofi.

Cea mai veche pereche de pantofi găsită vreodată, acea pereche veche de 10.000 de ani descoperită în Oregon, era o pereche de sandale făcute cu sfoară. Un pantof din piele care are 5.500 de ani a fost descoperit în Armenia.

Acești pantofi erau confecționați dintr-o singură bucată de piele și sunt cusuți tot cu șireturi de piele.

Cu toate acestea, pantofii sunt probabil mult, mult mai vechi decât atât.

Au fost găsite dovezi osoase care atestă că degetele de la picioare au început să se micșoreze în timp, iar picioarele au început să se schimbe încă de acum 40.000 de ani, ceea ce unii oameni de știință cred că este o dovadă directă a purtării frecvente a pantofilor.

Verifică preț Încălțăminte pentru femei și bărbați AICI!

Pantofi de designer, antici

Un schelet găsit în Europa de Est, care are 27.000 de ani, avea oase mici la picioare, probabil dovezi ale purtării pantofilor. Dovezi și mai puternice au fost rămășițele de mărgele de fildeș din jurul gleznei și piciorului scheletului.

Aceste mărgele decorative au împodobit foarte probabil o pereche de pantofi și sunt incredibil de importante.

Nu numai că aceste mărgele mici reprezintă dovezi reale ale încălțămintei care datează din primele zile ale istoriei omenirii, dar sugerează și ceva mai mult: chiar și atunci, pantofii erau folosiți ca simbol al statutului social.

Mărgelele de fildeș necesită mult mai mult timp și mai multă grijă pentru a le modela decât lemnul sau osul de animal. Fildeșul, chiar și atunci, era probabil o marfă valoroasă.

O persoană care avea posibilitatea să poarte mărgele de fildeș pe încălțăminte era cu siguranță o persoană care provenea dintr-o comunitate cu multe resurse și muncitori calificați.

Cel care purta astfel de mărgele avea în mod clar un statut ridicat în cadrul acestei comunități de succes.

Și când te gândești ca pantofii eleganți sunt încă folosiți pentru a transmite un mesaj similar, chiar și în ziua de azi.

Verifică preț Încălțăminte pentru femei și bărbați AICI!

Cele mai vechi tipuri de pantofi

Cei mai vechi pantofi găsiți de arheologi sunt o pereche de sandale. Și în zilele noastre, sandalele sunt un tip foarte popular de pantof. Sandalele erau purtate în mod obișnuit de antici în epoca clasică, oameni celebri din istorie precum Socrate și Alexandru cel Mare.

Fragmente de sandale au fost găsite chiar și în mormântul regelui Tut.

Mocasinii, totuși, pot fi chiar mai vechi decât sandalele. Confecționați pur și simplu dintr-o singură bucată de piele împreună cu șireturi din piele, mocasinii erau purtați pe scară largă de oamenii antici.

Pielea flexibilă, dar durabilă, este extrem de versatilă, permițând picioarelor să aibă protecție și libertate de mișcare. Mocasinii protejează picioarele fără a compromite flexibilitatea.

Alte tipuri de pantofi, precum pantofii din lemn, nu au apărut decât în Evul Mediu.

Pantofii devin fancy

Mărgele, pietre prețioase, diferite țesături, dantelă și tot felul de ornamente au fost adăugate pantofilor de-a lungul veacurilor pentru a indica bogăția și statutul purtătorului în viață. Dar pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, pantofii au fost fabricați într-un design practic.

Au fost realizați pentru a se potrivi picioarelor, în modele plate și flexibile care se mișcau odată cu pasul natural al purtătorului. Pantofii erau decorați, dar când era vorba de designul lor de bază, erau practici.

Acest lucru s-a schimbat în anii 1100. Cu Evul Mediu în plină floare, încălțămintea a început să devină… ei bine, prostie. Botul lung și ascuțit a devenit un stil popular. Cu cât botul pantofului era mai lung, cu atât purtătorul era mai influent și mai bogat. Cei care nu aveau mulți bani nu puteau purta așa ceva.

Ceva similar s-a întâmplat cu lățimea pantofilor în anii 1400, elita purtând pantofi destul de largi. Cei care nu erau de elită sau bogați erau obligați să poarte pantofi mult mai înguști. Și da, trebuia. Legile somptuare din Europa la acea vreme dictau ce clase de oameni puteau purta ce.

Acest lucru însemna că, dacă erai o persoană cu bani puțini și statut social redus, nu puteai purta altceva decât încălțăminte cu bot scurt și îngust.

Cam în acel moment, pantofii au început să devină cu adevărat, foarte proști.

Verifică preț Încălțăminte pentru femei și bărbați AICI!

Tocuri înalte și alte idei proaste

Femeile venețiene au început să poarte pantofi cu aplicații mici pe tocuri care le ridicau deasupra celorlalți. Era o reprezentare vizuală a statutului femeii venețiene. A fost începutul pantofilor cu toc înalt care aveau să tortureze picioarele în următoarele cinci secole… și mai mult.

Modelele de pantofi cu toc înalt au început să apară în curțile regale din Europa, în special la curtea regelui francez Ludovic al XIV-lea. Cataramele metalice și alte ornamente au apărut pe pantofi în anii 1600. Acești pantofi eleganți cu toc au fost purtați atât de bărbați, cât și de femei.

Cizmarii s-au jucat cu diferite stiluri și înălțimi de toc, devenind din ce în ce mai creativi pe măsură ce noile tehnologii și materiale au devenit disponibile.

Deoarece tocurile erau o modalitate excelentă de a pune la vedere ornamentele încălțămintei, de pe sub fustele lungi, tocurile înalte au devenit mai frecvent purtate de femei, deși cizmele cu toc erau încă folosite în încălțămintea militară de toate tipurile.

Verifică preț Pantofi cu toc AICI!

Tehnica utilizării cauciucului, adidași și alte tipuri de încălțăminte

Când auzi cuvântul „pantof”, îți imaginezi automat o pereche de adidași? Pantofii de atletism, precum pantofii de alergat și pantofii de tenis, au dominat piața de încălțăminte în ultimele decenii.

Cele mai recente stiluri de adidași, noii pantofi Michael Jordan, cei mai noi pantofi atletici și modele de pantofi sport atrag atenția națională atunci când sunt lansate. Dar, în comparație cu alte tipuri de pantofi, adidașii sunt noi.

Totul a început în 1832, când Wait Webster din New York a obținut un brevet. Venea cu un proces de atașare a tălpilor de cauciuc la pantofi. El a fost cel care a inițiat procesul, dar Charles Goodyear a fost cel care a găsit o modalitate de a-l perfecționa.

A folosit căldura și sulful pentru a întări tălpile de cauciuc, făcându-le și mai flexibile. Așa a inventat Charles Goodyear, vulcanizarea.

Până în anii 1870, pantofii simpli de pânză și cauciuc cunoscuți sub numele de pantofi sport sau pantofi sport erau populari.

Companii de cauciuc precum Goodrich, US Rubber și Hood Rubber au vândut pantofi cu nume precum Keds și PF Flyers. Dar o mică companie a schimbat jocul pantofilor pentru totdeauna.

În 1923, Converse a venit cu ideea unui pantof special conceput special pentru un sport care începea să devină super popular în SUA. Au vorbit cu un jucător de baschet bine-cunoscut și așa s-au născut pantofii Chuck Taylor.

Chuck Taylors au devenit unul dintre cele mai recunoscute și cele mai vândute modele de pantofi din toate timpurile.

Converse a dominat piața de pantofi cu pantofii lor de baschet, deși alte companii au încercat să concureze. Abia în anii 1960 a apărut o mică companie cu o idee nou-nouță și niște pantofi diferiți: talpa vafă.

Numiți inițial Blue Ribbon Sports, cei doi proprietari ai companiei au vândut pantofi de baschet dintr-o dubă. Mai târziu, acea companie avea să aibă un oarecare succes și să fie redenumită Nike, după zeița victoriei.

După cum s-a dovedit, ei și-au câștigat în totalitate dreptul de a purta acest nume. Nike a continuat să devină unul dintre cele mai cunoscute nume de pantofi. Astăzi, Nike vinde mulți pantofi numiți pantofi- semnătură, de la unii dintre cei mai cunoscuți oameni din lume.

Sunt faimoși pentru pantofii Air Jordan, care continuă să fie cel mai bine vândut stil.

Verifică preț Încălțăminte Nike/Converse/Adidas AICI!

Pantofi moderni

Cizmarii nu mai erau cizmari în secolul XX. Acum, ei erau designeri de pantofi. Afacerea cu încălțămintea a avut o expansiune la începutul anilor 1900 și nu s-a oprit de atunci. Noi stiluri, noi culori, noi tehnologii, noi materiale… pantofii sunt în continuă evoluție și schimbare.

De la nume celebre din pantofi precum Adidas, Nike, Puma și Dr Martens până la inovații precum șireturile și Velcro, pantofii continuă să se schimbe pentru a reflecta tendințele actuale ale modei și simbolurile de statut, fluctuante.

Există mai multe tipuri de pantofi astăzi decât ceea ce se poate număra, deoarece noii designeri creează noi look-uri și pun propria lor semnătură pe tehnologia cu adevărat veche a pantofilor.

De la pantofi de navigat la cizme de luptă, la tocuri înalte și la tot ceea ce există între ele, există pantofi pentru fiecare ocazie, pentru fiecare activitate și pentru fiecare look pe care doriți să-l creați.

Pantofii sunt fabricați dintr-o mare varietate de materiale, într-un număr masiv de stiluri. La urma urmei, oamenii s-au străduit să găsească modalități de a face pantofi, în ultimii 40.000 de ani.

Verifică preț Pantofi sport și teniși – diferite branduri AICI!

Întrebări frecvente despre pantofi

Tipuri de talpă. Material. Ornamente. Stil. Sunt atât de multe de știut despre pantofi, încât oricine ar putea fi copleșit. Istoria pantofilor se întinde aproape la fel de departe ca istoria omenirii însăși. Este una dintre cele mai vechi invenții și este încă una dintre cele mai relevante.

Deci, dacă mai aveți întrebări despre pantofi, nu e de mirare! Obține răspunsul la cele mai frecvente întrebări despre pantofi și cunoaște toate informațiile care te vor ajuta să devii un expert în pantofi.

De ce se numesc pantofii, pantofi (shoe)?

Cuvântul „pantof” provine de la „skokhaz”, un cuvânt proto-germanic. Cuvântul a fost folosit cel puțin din anii 1300 încoace.

Ce-i cu pantofii olandezi de lemn?

Saboții din lemn dur au devenit un stil distinctiv asociat cu cultura olandeză. Pantofii își au originea în Olanda în anii 1300. Pantofii de lemn, sculptați dintr-o singura bucata de lemn si uneori pictați si împodobiți, au devenit cei mai răspândiți pantofi de lucru din Europa.

Au fost purtați în mod obișnuit de sute de ani și până în prezent, sunt asociați cu cultura populară europeană din trecut.

Care sunt cele mai populare tipuri de pantofi?

Care este cel mai popular tip de pantofi? Răspunsul scurt? Adidași. Chiar și încercând să găsești cele mai populare tipuri de pantofi, vei găsi liste cu cele mai populare tipuri de adidași. Lumea iubește pantofii sport.

Sunt peste tot și sunt cu siguranță o forță motrice uriașă pe piața de producție și de vânzare cu amănuntul, de încălțăminte.

Sunt pantofii considerați îmbrăcăminte sau sunt accesorii?

Pantofii sunt adesea o parte esențială a oricărei ținute, dar în marea clasificare a lumii modei, sunt piesă de îmbrăcăminte sau sunt accesorii?

Pantofii există adesea într-o categorie distinctă atunci când vine vorba de magazine online și de vânzare cu amănuntul. Uneori, sunt grupați cu îmbrăcămintea și alteori, sunt grupați cu accesoriile. Pantofii nu se potrivesc cu nicio categorie anume, în afară de a lor.

Aceasta înseamnă că îi puteți grupa așa cum doriți.

Se pot spăla pantofii in mașina de spălat rufe?

Pantofii se murdăresc foarte ușor. La urma urmei, ei vin în contact cu toate prostiile care sunt pe pământ. Și din moment ce unii pantofi sunt fabricați din materiale precum pânza, pare firesc să poată fi aruncați în mașina de spălat.

Cu toate acestea, există o mulțime de materiale pe care cu siguranță nu ar trebui să le puneți acolo. Pielea, pielea de căprioară, vinilul și cauciucul nu pot intra în mașină. Acesta este motivul pentru care majoritatea pantofilor trebuie spălați manual.

Priviți cu atenție instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta pantofilor, pentru a vedea cum trebuie spălați.

Cum se fac pantofii?

Există o mulțime de moduri diferite în care pot fi fabricați pantofii, deoarece există atât de multe tipuri diferite de pantofi. Pantofii din piele, cum ar fi stilurile mocasin, de exemplu, sunt fabricați dintr-o singură bucată de material. Majoritatea pantofilor sunt realizați cu o parte superioară și una inferioară.

Partea inferioară este talpa, care este atașată de partea superioară a pantofului cu cusături sau lipici, în cele mai multe cazuri. Unii pantofi au un branț suplimentar, iar unii au caracteristici suplimentare, cum ar fi bot metalic.

Cum ar trebui să se asorteze pantofii?

Dacă pantofii nu ți se potrivesc bine, poți avea dureri de picioare și asta poate duce la probleme. Măsurați lungimea și lățimea piciorului pentru a găsi dimensiunea potrivită.

Picioarele își pot schimba dimensiunea pe măsură ce mușchii dvs. se relaxează și oasele se schimbă, așa că obțineți o măsurătoare actualizată de câte ori aveți nevoie.

Potriviți măsurătorile cu tabelele de mărimi pentru pantofi pentru a vă asigura că purtați mărimea potrivită pentru picioarele dvs.

Care sunt pantofii cu talpă roșie?

Poate ai observat un aspect deosebit la pantofii de dama high-end: tălpile rosii. Pantofii cu tocuri super-înalte, cu tălpi roșii, care au frecvent apariții în emisiuni TV și filme elegante cu femei la modă, există de fapt toate, mulțumită unui anume designer care este renumit pentru tălpile roșii: Christian Louboutin.

Aspectul-semnătură al acestui designer sunt pantofii stiletto cu tălpi roșii. Louboutin s-a inspirat din aparițiile de la curtea regală a lui Ludovic al XIV-lea, care a purtat întotdeauna tălpi roșii ca simbol vizual al regalității sale.

De ce unii pantofi miros urât?

De câte ori ți-ai scos pantofii la sfârșitul unei zile lungi și apoi ți-ai desprins șosetele umede de pe picioare? Îți place sau nu, picioarele transpiră uneori în pantofii tăi. Pielea ta elimină și celulele moarte ale pielii.

Murdăria și bacteriile intră, de asemenea, în pantofi și uneori, ciupercile pot începe să crească acolo. Toate acestea contribuie la mirosul picioarelor.

Există multe moduri prin care poți elimina mirosul pantofilor. Încercați să lăsați o coajă proaspătă de lămâie în pantofi peste noapte sau puneți acolo câteva picături de ulei de lavandă sau ulei de arbore de ceai pentru a sta peste noapte.

Puteți încerca, de asemenea, să vă spălați interiorul pantofilor dacă sunt lavabili. Alte deodorante naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și lemnul de cedru, funcționează și ele.

Verifică preț Încălțăminte pentru femei și bărbați AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de diamante

26 tipuri de diamante diferite

Sclipirea și strălucirea diferitelor tipuri de diamante ne captează atenția, inimile și mințile. Echivalăm dimensiunea unui diamant cu dimensiunea iubirii noastre. Aflați tot ce puteți

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care