De ce a fost inventată lenjeria intimă? Când, cum și unde?

Tanara poarta lenjeria intima alba

Când te gândești la asta, lenjeria intimă nu capătă prea mult sens. Porți un strat suplimentar de îmbrăcăminte pe sub haine. Aceasta pare o idee destul de ciudată, lenjeria intimă a luat mai multe întorsături ciudate în istoria modei.

Care a fost scopul inițial al lenjeriei de corp? De ce a fost inventată lenjeria în primul rând… și cum stă treaba cu toate stilurile de lenjerie de corp?

Verifică preț Lenjerie intimă pentru femei și bărbați AICI!

Lenjeria și istoria antică

Nu există nicio dovadă de lenjerie de corp pentru mai mult de 40.000 de ani de istorie umană. Hainele erau purtate ca haine, haine exterioare pentru ca lumea să le vadă, fără alt strat dedesubt.

Ideea de a purta acest strat suplimentar, primul concept de lenjerie intimă, a început în Egiptul antic cu doar câteva mii de ani în urmă. Acest strat interior nu era purtat pentru protecție sau pentru un motiv practic special, ci mai degrabă ca simbol de statut și o demonstrație de bogăție.

Istoricii citează pânza drept prima lenjerie de corp, deși, de fapt, obiectele de pânză erau purtate în aer liber ca haine de zi cu zi timp de mii de ani în Egipt și în Marea Mediterană.

Pânza putea fi purtată sub alte obiecte de îmbrăcăminte ca un strat suplimentar, dar era totuși mai obișnuit ca oamenii să „meargă comando”, pentru a o spune în termeni moderni.+

Verifică preț Lenjerie intimă pentru femei și bărbați AICI!

Undies din Evul Mediu

În epoca medievală braies-ul a devenit popular. Erau pantaloni largi, până la genunchi. O clapă frontală, cunoscută sub numele de codpiece, a fost adăugată la braies pentru a permite bărbaților acces ușor la echipamentul lor, astfel încât să poată urina.

Se zvonește că Henric al VIII-lea purta un tampon în codpiece-ul său, ceea ce a dat tonul unei tendințe populare printre bărbații de la curte. Și-au căptușit tot ce se putea căptuși.

Cu toate acestea, istoricii spun că piesa căptușită a Regelui ar fi putut fi în scopuri medicale și că ar fi putut conține medicamente pentru a atenua simptomele sifilisului. Aceste braies au devenit în cele din urmă un tip de lenjerie intimă.

Femeile, între timp, purtau o piesă de îmbrăcăminte pe toată lungimea, care era într-adevăr ca o rochie care se putea schimba, oarecum lejeră. Printre cei care și-o permiteau, „lenjeria” era făcută din in. În anii 1300, corsetul a intrat în modă. Cunoscut ca obiect de lenjerie de corp, corsetul a fost purtat în acest mod fiind adoptat în ținuta zilnică a femeilor și rămânând în uz secole la rând.

În perioada Renașterii, în anii 1400, femeile au început să poarte chiloți. Erau pantaloni lungi care ușurau călăria și asigurau protecție împotriva frigului. Acești chiloți, cunoscuți și sub denumirea de „sertare”, erau fabricați din calicot, bumbac sau flanel, cel mai frecvent.

Abia în anii 1890 s-a adăugat ceva nou lenjeriei de corp pentru femei: pantalonașii. Îmbrăcămintea lungă până la genunchi, asemănătoare pantalonilor, era purtată, bineînțeles, cu corsetul standard și, poate, un slip sau jupon.

Evoluții ale erei industriale

În epoca victoriană, în 1868, combinezonul era brevetat. Conceput inițial pentru a fi o îmbrăcăminte pentru femei, a devenit popular ca lenjerie de corp pentru bărbați. Combinezonul avea mâneci lungi și asigura o acoperire completă. Semăna mult cu pantalonii lungi moderni sau lenjeria lungă.

Dar abia în 1935 lenjeria a căpătat o formă mult mai modernă, ca să spunem așa. Acesta este momentul în care Coopers Inc din Chicago a creat primele modele. Erau realizate cu o talie elastică și picioare decupate sus pe coapsă, aproape de vintre. Forma în formă de Y a fost o inovație majoră. Această lenjerie de corp original făcută pentru bărbați, a reprezentat designul care a devenit cunoscut sub porecla „Tighty Whiteties”

BoxeriI au apărut pe piață în acest deceniu. Aceștia aveau încă centura elastică, dar erau mai largi, și puțin mai lungi.

Totul se schimba și în lenjeria pentru femei. Sutienul a fost creat în 1910 de Mary Phelps Jacob și corsetul a luat în curând calea dinozaurilor, fiind purtat acum doar pentru costumele speciale si ocazii mai degrabă,decât ca un lucru purtat zi de zi. Bloomers, între timp, au început să devină din ce în ce mai scurti, până când, în anii 1930, au devenit pantaloni scurți foarte înalți, purtati pe sub haine, cunoscuți în mod popular sub numele de chiloți sau chiloți francezi.

Aceștia aveau un aspect mult mai familiar, care este mult mai aproape de imaginea lenjeriei de azi.

În anii 1960, lenjeria de corp bikini a devenit populară atunci când bikini-ul însuși a fost introdus în modă. Aceste articole de lenjerie de corp aproape inexistente, au însemnat o schimbare uriașă în moda lenjeriei de corp pentru femei și au reprezentat marile schimbări care aveau loc în lumea femeilor în acele vremuri.

Anii 1960 au devenit cunoscuți pentru mișcarea femeilor, care au obținut pentru prima dată noi libertăți, printre alte evenimente importante.

Verifică preț Lenjerie intimă pentru femei și bărbați AICI!

Lenjeria intima devine la modă

Până în anii 1980, slipurile și boxerii pentru bărbați erau elemente de bază din garderobă. Bărbații de pretutindeni le purtau ca parte a îmbrăcămintei de zi cu zi. Dar a fost nevoie de apariția unui designer de modă pentru a veni cu următoarea mare inovație în lenjeria bărbătească.

Renumitul designer Giorgio Armani a creat un design de slip boxer, combinând cele mai bune elemente de slip și boxeri pentru a crea un nou design.

Atunci s-au deschis porțile și au apărut noi modele de lenjerie intima. O explozie de diferite stiluri de lenjerie intimă umplea acum piața, lenjeria pentru bărbați fiind disponibilă într-o gamă largă de modele de toate lungimile și tipurile, pe gustul fiecăruia.

Designul lenjeriei de corp pentru femei a devenit mai variat și au fost introduse mult mai multe stiluri și în această eră modernă a modei. Lenjeria de tip tanga a apărut în anii 1990. În același deceniu, Dolce & Gabbana a introdus boxerii pentru femei, care aveau un stil asemănător cu chiloții din anii 1930.

Verifică preț Lenjerie intimă pentru femei și bărbați AICI!

Întrebări frecvente despre lenjerie intimă

Stiluri, croială, culoare, material… sunt multe de știut despre lenjeria intimă. Pentru un articol vestimentar care nici măcar nu a existat timp de un secol întreg, lenjeria intimă s-a schimbat foarte mult și sunt multe decizii diferite de luat în privința lor. Deci, dacă aveți întrebări, este de înțeles.

Obține din articolul nostru răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre lenjerie de corp și va deveni puțin mai ușor să iei toate acele decizii dificile în ceea ce privește lenjeria.

Puteți returna lenjeria la magazin?

Dacă doriți să returnați lenjeria la magazinul de la care ați cumpărat-o, din orice motiv, este un pic bătaie de cap dacă vă veți primi sau nu, toți banii sau o parte din ei înapoi. Magazinele de lenjerie și magazinele de îmbrăcăminte intimă, cum ar fi Victoria’s Secret, acceptă retururi de lenjerie intimă, deoarece sunt specializate în lenjerie intimă.

Cu toate acestea, Victoria’s Secret distruge toate aceste piese de lenjerie, astfel încât pierde aceste articole.

Alți comercianți cu amănuntul au propriile politici privind retururile, dintre care unele se aplică lenjeriei de corp, iar altele nu. Unele magazine acceptă retururi doar pentru lenjeria care se află încă în ambalaj. Alții nu acceptă lenjerie de corp sau lenjerie intimă de orice tip, inclusiv costume de baie.

Pentru a ști cu siguranță, va trebui să verificați politica de retur a magazinului pentru a ști dacă puteți primi sau nu o rambursare pentru lenjeria returnată.

Cum funcționează mărimile în cazurile lenjeriei intime?

Mărimile lenjeriei sunt determinate de două măsurători: talie și șolduri. Măsurarea taliei se face la nivelul talei tale naturale, deși probabil nu vei purta lenjerie intimă, ridicată atât de sus. Linia naturală a taliei este sub linia sânilor și deasupra șoldurilor, de obicei chiar în jurul zonei buricului.

Măsurați înfășurând banda de măsurare complet în jurul taliei. Măsurarea șoldurilor trebuie luată în cel mai lat punct al șoldurilor.

Comparați aceste două măsurători cu cele de pe tabelele de mărimi pentru lenjerie intimă, pentru a vă determina mărimea corectă.

Lenjeria intimă se micșorează, în mașina de spălat?

Știți cum să vă spălați corect lenjeria intimă? Se pot întâmpla multe lucruri în mașina de spălat. Lenjeria din bumbac, de exemplu, se poate micșora dacă o spălați în apă fierbinte sau o uscați la temperatură mare în uscător. De fapt, poți chiar să încerci să micșorezi intenționat chiloții din bumbac, dacă sunt prea mari.

Lenjeria intimă din dantelă, mătase și satin se poate micșora și în mașina de spălat sau în uscător. Dacă ți-e teamă că lenjeria ta se poate micșora, spal-o manual în apă rece sau spală cu apă rece în mașina de spălat și nu folosi căldură sau temperatură scăzută în uscător.

Cum ar trebui să împăturiți lenjeria intimă?

Există multe moduri diferite de a împături lenjeria pentru a putea fi depozitată ordonat. Învață unul sau două dintre ele și poți înceta să-ți arunci pur și simplu lenjeria într-un sertar și să o iei de acolo, pentru a găsi perechea pe care o vrei în fiecare dimineață.

O metodă este următoarea :țineți lenjeria întinsă. Aceasta ar trebui să fie așezată cu fața în sus, iar talia ar trebui să fie îndreptată spre tine. Netezește orice pliuri sau riduri. Acum, pliați partea stângă în sus spre mijloc, apoi iar și iar, plisând aproximativ în treimi.

Apoi, ia partea din spate și pliază în jumătate, urcând până la talie. Acest lucru va crea un pătrat drăguț care poate fi bine așezat într-un sertar. Această metodă va funcționa pentru toate tipurile de lenjerie intimă.

Dacă nu doriți să stivuiți lenjeria intimă într-un sertar și doriți să încercați o altă metodă de depozitare, vă puteți rula chiloții. Începeți prin a împături lenjeria în trei, folosind metoda anterioară. În loc să faci o ultimă îndoire, apucă elasticul taliei și rostogolește-o în jos, păstrând pliurile.

Acest lucru va crea un tub frumos și îngrijit, care poate fi depozitat într-un sertar, vertical. Această metodă ocupă puțin spațiu și menține toată lenjeria dvs. accesibilă și vizibilă în același timp.

Lenjeria intimă poate provoca frecări, vezicule sau erupții cutanate?

Lenjeria intima este menită să ofere puțină protecție și să acopere o zonă destul de sensibilă. Așadar, lenjeria de corp îți poate face mai mult rău decât bine, provocând vezicule, erupții cutanate, frecări, poate alte probleme?

Câteodată, da. Țesăturile care nu absorb umezeala și îmbrăcămintea care nu oferă suficientă acoperire în partea dintre, coapse pot duce la frecare și iritare.

Purtarea lenjeriei de corp care oferă suficientă acoperire, precum și utilizarea pudrei de talc pentru copii, poate ajuta la prevenirea frecării.

Ar trebui să porți lenjerie în pat?

Deci, care este verdictul dacă este sau nu în regulă să porți lenjerie în pat? Această întrebare are de fapt câteva răspunsuri diferite. Pentru bărbați, nu contează. Bărbații pot alege să poarte lenjerie intimă sau nu, după cum le place.

Nu există beneficii sau dezavantaje pentru sănătate într-un fel sau altul. Studiile nu au găsit nici măcar o legătură între purtarea lenjeriei de corp în pat și fertilitatea masculină, așa că nu există dovezi concrete că poate afecta numărul de spermatozoizi.

Pentru femei, însă, răspunsul este ceva mai complex. Multe femei pot alege să poarte lenjerie intimă dacă doresc, și pentru fiecare femeie este perfect în regulă să poarte lenjerie în timpul ciclului menstrual dacă ar dori să aibă parte de puțin mai multă protecție împotriva scurgerilor neplăcute.

Femeile care suferă de vulvită sau vaginită, precum și femeile care sunt predispuse la infecții vaginale cu Candida sau au mâncărimi și iritații vaginale, ar trebui să evite să poarte lenjerie de corp. Dacă nu purtați lenjerie intimă permiteți unui mai mare flux de aer să ajungă în corp, ceea ce poate menține vaginul mai sănătos.

Cum ar trebui să se potrivească lenjeria intimă?

Bine, deci porți lenjerie de mărime greșită? Cum naiba ar trebui să se potrivească, oricum?

Dacă ești femeie, există câteva semne la care trebuie să te uiți, care indică faptul că lenjeria ta nu se potrivește corect. Unu, sunt largi pe undeva? În special, partea de jos ar trebui să se potrivească în mod natural și confortabil, fără să se strângă sau să apară vreun exces de țesătură.

Ce zici de spatele tău? Dacă chiloții nu vă sprijină spatele și se agață sau se mulează, cu siguranță purtați mărimea greșită.

Îți dau mâncărimi? Lenjeria prea strâmtă poate provoca senzații de mâncărime. De asemenea, este posibil să observați roșeață atunci când o scoateți sau cusături dureroase care vă agresează pielea atunci când vă mișcați într-un anumit fel. Căutați lenjerie fără cusături dacă aceasta reprezintă o problemă constantă, la lenjeria de toate mărimile.

Pentru bărbați, lenjeria ar trebui să se potrivească în jurul taliei. Nu vrei să fie prea strâns sau prea lejer. Dar dincolo de asta, potrivirea depinde într-adevăr de preferințele personale. Unor bărbați le plac chiloții mai strâmți, în timp ce altora le plac boxerii mai largi. Atâta timp cât se potrivesc bine în talie și șolduri, ai parte de lenjeria potrivită.

Purtau lenjerie intimă în epoca medievală?

În epoca medievală și chiar prin era Renașterii, lenjeria de corp era de fapt doar o haină care acoperea corpul. Pentru bărbați, lenjeria de corp cea mai obișnuită era formată din pantaloni lungi sau scurți, confecționați dintr-o țesătură ușoară sau dintr-o cârpă simplă care acoperea doar părțile private.

Femeile purtau rochii lungi, lenjerie intimă aproape perfectă. Chiloții pentru femei, care erau de fapt pantalonași, au apărut mai târziu.

Cum poți evita liniile vizibile ale chiloților?

Ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când ai o ținută minunată, cum ar fi poate o rochie transparentă sexy, este să se vadă linia de la chiloți. Există mai multe modalități de a evita această greșeală în modă.

Pentru a netezi liniile vizibile ale chiloților, încercați să adăugați un slip sau o pereche de dresuri. Puteți încerca, de asemenea, articole de modelare, cum ar fi Spanx.

Dacă liniile inestetice ale chiloților reprezintă o problemă, încercați diferite tipuri de chiloți. Stilurile hipster și boyshorts care oferă mai multă acoperire sunt foarte eficiente în eliminarea liniilor inestetice. De asemenea, puteți alege lenjerie intimă care oferă mult mai puțină acoperire, cum ar fi tanga.

Unii experți spun că îți poți alege haine puțin mai imprimate, colorate, pentru a ascunde cumva aspectul liniilor de la lenjerie. Imprimeurile, de exemplu, pot distrage atenția de la liniile netede ale îmbrăcămintei și pot ascunde eficient liniile de lenjerie intimă.

Unele mărci de lenjerie intimă, cum ar fi Parade, sunt specializate în fabricarea de lenjerie de corp moale și netedă, concepută pentru a preveni această problemă.

Verifică preț Lenjerie intimă pentru femei și bărbați AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa: