17 tipuri de pantofi eleganți pentru bărbați

pantofi eleganti pentru barbati

Descoperă chiar aici, cu ajutorul acestor serii de imagini descriptive cărora voi alătura și imagini reale din magazine, cele 17 tipuri de pantofi eleganți pentru bărbați. Află aici mai multe despre acești pantofi eleganți pentru bărbați!

Mă gândesc adesea cu nostalgie la primul meu costum și prima mea pereche de pantofi de la finalul liceului. Nu voi uita niciodată imaginea de ansamblu a ținutei: haina neagră, pantalonii la dungă, taupe și pantofii negri. Cât de tare mi se părea întreaga ținută!

După facultate, câțiva ani mai târziu, am aterizat din nou în ipostaza ținutei profesionale și constrâns fiind de circumstanțe am revenit la magazinul meu preferat de pantofi, cu intenția de a-mi reînnoi ținuta pentru birou.

Perechea mea preferată de pantofi a fost un dar din partea tatălui meu. Era o pereche de pantofi negri, Oxford Wingtips. Probabil că pantofii aveau deja 25 de ani la activ când i-am primit, însă în mod surprinzător erau totuși într-o formă excelentă. De fapt, încă-i mai am și chiar îi port cu mândrie.

Fie că ai aterizat într-un nou loc de muncă în care ți se cere să te prezinți într-o ținută formală sau  pur și simplu cauți perechea perfectă de pantofi pentru bărbați, îți garantez că vei avea o mai bună înțelegere a opțiunilor tale parcurgând interminabilul nostru articol despre pantofii asociați ținutelor formale pentru bărbați și răsfoind imaginile selectate de noi pentru tine!

Deși prețul acestor tipuri de pantofi eleganți este peste media celor de uz cotidian, nu trebuie totuși să cheltuiești o avere ca să-ți achiziționezi o pereche, cu excepția cazului în care vrei să te asociezi vreunui club exclusivist în care costul costumului și al pantofilor poate fi adesea elementul care să-ți dea un plus de încredere.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

Diferite tipuri de pantofi eleganti pentru barbati

Tipuri de pantofi eleganți pentru bărbați – prezentare generală

După cum bine observi din cele de mai sus, există 5 stiluri principale de pantofi eleganți pentru bărbați:

  • Oxford
  • Derby
  • Blucher
  • Loafer
  • Monk

Le vom aborda detaliat pe fiecare în rândurile de mai jos.

Părțile componente ale pantofului bărbătesc în cazul sitului formal- o anatomie prezentată în cuvinte și imagini.

Înainte de a aborda diferitele stiluri formale de pantofi pentru bărbați este important să înțelegem care este structura lor și care sunt părțile lor componente. Iată , așadar o diagramă care prezintă anatomia încălțămintei bărbătești.

Pantofii Oxford & Derby

Care sunt caracteristicile unei perechi de pantofi Oxford?

Stilul de încălțăminte pentru bărbați, denumit frecvent Oxford, era cel mai des purtat în rândul celor de la Universitatea Oxford, în anii 1800, de unde și-a și luat denumirea. La acea vreme, cizmele bărbătești cu toc erau populare și erau purtate de aproape toată lumea. Pantoful Oxford simplu a fost o alternativă binevenită.

Potrivit unei alte povești, pantoful a fost creat în Scoția, cam în aceeași perioadă, motiv pentru care este posibil ca uneori să-l întâlnești sub denumirea de Balmoral, după Castelul Balmoral, din Scoția.

Indiferent de locul de origine al pantofului, ceea ce face din acest stil un Oxford este metoda folosită pentru a-l construi. Pantofii Oxford sunt realizați folosind șireturi închise, ceea ce înseamnă că ochiurile sunt cusute sub vamp și nu deasupra acesteia.

Vamp-ul este partea centrală, din față, a pantofului, care trece peste vârful piciorului. Este destul de vizibilă la un Oxford și, atunci când îl examinezi cu atenție, observi cu ușurință această distincție. Odată ce pantoful este legat, panourile arată ca o singură bucată de piele, ceea ce conferă stilului Oxford aspectul său elegant și formal.

Pantofii Oxford sunt pantofi eleganți cu toc jos, din piele pentru bărbați. Caracteristica distinctivă a acestui stil Oxford, spre deosebire de pantofii Derby, este aceea ca șireturile lor sunt închise .

Un alt aspect specific stilului Oxford este elementul brogue. Brogue-ul nu este un tip de pantof, ci un decor realizat din perforații. Aceste detalii au fost inițial create cu scopul de a permite scurgerea apei din pantofi, dar astăzi sunt în principal ornamentale, deși, în unele cazuri, permit un flux de aer crescut în jurul piciorului.

Pantofii Oxford, cu brogues sunt în general considerați mai puțin formali, dar asta depinde de designul și stilul pantofului. După cum vei observa, unele tipuri de încălțăminte Oxford pentru bărbați au aceste detalii inserate și totuși arată cât se poate de elegant.

Pantofii Oxford vs. Derby: Care este diferența dintre stilurile Oxford și Derby?

Deși pantofii Oxford și Derby sunt foarte asemănători, există totuși diferențe subtile:

Șireturile: Stilul Oxford are bucle închise când vine vorba despre șireturi, în timp ce stilul Derby rămâne ușor deschis. Poți vedea diferența în ilustrația de mai jos.

Structură: în cazul pantofilor Oxford, vamp-ul este cusut pe sferturi. În cazul pantofilor Derby, este invers, sferturile sunt cusute pe vamp.

Toc: pantofii Oxford au toc închis, în timp ce pantofii Derby au toc extins.

Casual vs. eleganți: șireturile închise ale stilului Oxford sunt considerate mai elegante decât șireturile deschise, mai casual, ale pantofului Derby (și pantofului blucher, de altfel).

Tipuri de pantofi Oxford

Cap-Toe

Un pantof cap-toe este unul cu o margine dreaptă în față.

Numele de Cap-Toe Oxford vine de la bucata de piele suplimentară care acoperă degetele picioarelor. Acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de pantofi Oxford și singurul cel mai des văzut la locul de muncă. Bucata de piele decorativă din față le oferă un aspect foarte diferit de cel al unui Oxford clasic, păstrând în același timp un aspect mai formal și lustruit decât cel al stilului Wingtip.

Cap-Toe Oxford sunt, în general, pantofi pentru muncă, dar această pereche de la Mexlan arată atât de bine, încât ai putea cu ușurință să-I asortezi cu o cravată neagră și să-i porți chiar și la un eveniment. Aceste modele sunt confecționate manual, în Spania, din piele de vițel, material natural care este confortabil și durabil.

Plain Toe

Plain Toe sau integral acoperiți

Un pantof Oxford Plain Toe este un pantof rotunjit, fără vreun material adițional din piele sau decorațiuni de tip brougue. Așa cum sugerează și numele, este un pantof simplu.

Whole Cut sau dintr-o singură secțiune de material

Pantofii Whole Cut sunt pantofi confecționați dintr-o singură bucată de piele. Așadar, nu sunt asamblați din bucăți de material, este format dintr-o singură piesă ceea ce mi se pare chiar grozav! Aceste stiluri de Oxford pot fi simple sau pot include mici perforații pe post de elemente decorative.

Acest stil este probabil cel mai versatil tip de Oxford, confecționat fiind dintr-o singură bucată de piele care, în general, are doar o singură cusătură la călcâi. Acești pantofi arată foarte elegant și nu au prea multe detalii, așa că sunt potriviți pentru ocazii formale. Acestea fiind spuse, dacă nu sunt fabricate din piele lăcuită, ar putea fi purtate și în cazul unor ocazii semi-formale.

Ce e de admirat la acești pantofi Oxford, de la Paul Parkman este că, deși sunt eleganți, au totuși câteva brogue-uri de-a lungul ochiurilor și în jurul pantofului, detalii pe care doar un cunoscător le va observa la cât sunt de discrete.

Wingtip (aka Brogue)

Pantofii Oxford Wingtip sunt pantofi confecționați din mai multe bucăți de piele. Celebrele perforații decorative se desfășoară de-a lungul marginilor vizibile ale diferitelor piese din piele (adică la cusături).

Stilul lor are un vârf decorativ în formă de M care se extinde de-a lungul părților laterale ale pantofului. Acestea au, de obicei, decorațiuni de tip brogue extinse și sunt considerate o opțiune mai puțin formală, deși adaugă o notă atractivă ținutei.

Există și mai multe subdiviziuni ale acestui stil. Stilurile Wingtip, de obicei, au o mulțime de decorațiuni brogue, uneori cu o combinație de culori în două tonuri. Stilurile de pantofi americane Wingtip au secțiuni care se extind până la spatele pantofului și se întâlnesc la călcâi, iar un sfert de brogue are perforații doar de-a lungul marginii vârfului de la picior și este considerat un pantof brogue formal, deoarece sunt puțin mai subevaluate.

Verifică preț Pantofi Oxford pentru bărbați AICI!

Pantofii Blucher

Pantofii Blucher sunt pantofi eleganți pentru bărbați cu toc redus, din piele, cu șireturi deschise, la fel ca pantofii Derby.

Derby vs. Blucher

Dacă ambele au șireturi deschise, care este diferența dintre un pantof Derby și un pantof Blucher?

Diferența este că, în cazul pantofilor Blucher, sistemul de legare a șireturilor este creat prin bucăți de piele cusute pe pantof. În ceea ce privește pantoful Derby, sistemul de legare a șireturilor este creat prin sferturile cusute pe vamp. Din nou, diferențe subtile, dar definesc stiluri distincte.

Tipuri de pantofi Blucher

Shortwing Brogue

Acest stil se caracterizează prin perforațiile care se curbează ușor  în jos și nu se întind pe lungimea pantofului (spre deosebire de pantofii Longwing Brogue).

Plain Toe

Plain Toe este un pantof fără cusături sau perforații.

Split Toe

Split Toe este un pantof a cărui vârf are o cusătură vertical, așadar exact pe partea exterioară frontală a pantofului.

Longwing Brogue

The longwing brogue este stilul cu perforații care se întind dinspre vârful pantofului, spre călcâie, pe întreaga lungime a pantofului.

Verifică preț Pantofi Brogue pentru bărbați AICI!

Mocasini

Mocasinii sunt pantofi  din piele fără toc, sau cu toc foarte jos, pentru bărbați.

Tipuri de mocasini

Penny

Mocasinii Penny au partea frontal închisă, simplă, fără lac, adesea doar cu o bandă de piele peste vamp.

Cu ciucuri

Stilul mocasiniilor cu ciucuri este ușor identificabil tocmai datorită ciucurilor atașați de banda de piele care traversează partea superioară a pantofului, respectiv  vamp-ul.

Bit Loafer

 Foarte similar mocasinilor clasici, acest stil are o bandă metalică, peste atașată de partea superioară a pantofului.

Verifică preț Pantofi Loafer/Mocasini pentru bărbați AICI!

 Pantofii Monk Style

 Pantofii Monk Style

Pantofii Monk Style, sunt de asemenea pantofi din piele cu toc foarte jos, care au un sistem de închidere bazat pe cataramă sau catarame. Există soiuri cu cataramă simplă și dublă.

Verifică preț Pantofi Monk pentru bărbați AICI!

Cum să legi șireturile pantofilor Oxford

Majoritatea pantofilor Oxford au cinci ochiuri, dar aceasta nu este o regulă bătută-n cuie. Poți găsi pantofi Oxford cu patru sau șase ochiuri. În orice caz, ceea ce contează cel mai mult este, într-un final, modul în care le folosiți.

Există o modalitate specială de a lega șireturile pantofilor Oxford, în special în cazul celor pentru ocazii oficiale. Șireturile trebuie să se potrivească pantofului, să fie orizontale și paralele. Pentru a face acest lucru corect, trebuie să introduci capetele șireturilor în ochiurile inferioare din față și să le reglezi, trăgând de șnur până este suficient de încordat.

Dacă ai un număr impar de ochiuri, trage puțin mai departe partea de șnur din exteriorul pantofului. Dacă ai un număr par, trage-le astfel încât să aibă aceeași lungime. Apoi, scoate șnurul din exterior, din pantof și trece-l prin următorul ochi, din interiorul pantofului. Introdu-l în ochiul opus din partea de sus a pantofului și trage-l, astfel încât șireturile să fie paralele.

Apoi, ia celălalt șnur și introdu-l prin al treilea ochi din partea inferioară a pantofului, apoi prin ochiul opus din partea superioară a pantofului până când șireturile sunt paralele.

Continuă până sus. Dacă ai un număr impar de ochiuri, șireturile vor ajunge pe aceeași parte. Dacă ai un număr par, acestea vor fi pe părți opuse. Trage șireturile strâns. Când pantofii Oxford sunt noi, pielea va fi puțin rigidă și vei avea o formă de V peste limba pantofului. Pe măsură ce îi vei purta, va trebui să strângi șireturile și V-ul se va închide, apropiind părțile laterale ale pantofului.

De obicei, pantofii Oxford se întind puțin și e bine să ai în vedere acest aspect, eventual să nu fie o distanță mai mare de un centimetru între ochiurile superioare atunci când îi probezi. Nu-ți dorești nici să fie prea mici, deoarece vor fi extrem de incomozi. Iar dacă sunt prea mari, nu ți se vor potrivi corect când pielea se va lărgi.

Tipuri de pantofi eleganți, dar confortabili pentru bărbați

Tipuri de pantofi eleganți, dar confortabili pentru bărbați

Pantoful clasic pentru bărbați nu pare să se fi schimbat mult de-a lungul secolelor. Dacă ai evitat să cumperi o pereche bună de teamă că nu va fi și confortabilă, acum ai noroc. Deși inițial pantofii erau fabricați exclusiv din piele fermă, astăzi există o mulțime de pantofi pentru ținuta formală a bărbaților care, în plus, sunt și confortabili și rezistenți.

Aspecte pe care să le ai în vedere când mergi la cumpărături

Există o mulțime de opțiuni disponibile atunci când vine vorba despre pantofii pentru bărbați, iar unele dintre ele pun mai mult accent pe stil decât pe confort. De aceea, este important să știi care sunt caracteristicile care fac din pantofii ținutei pentru bărbați un accesoriu confortabil. Iată câteva dintre principalele aspect pe care ar trebui să le ai în vedere :

Prețuri accesibile

Majoritatea pantofilor concepuți pentru confort și nu pentru design au, de obicei, prețuri mai accesibile. Acest lucru se datorează faptului că nu sunt fabricați din piele de înaltă calitate și, în general, nu provin de la mărci de lux precum Hermes sau Ferragamo. Există, așadar o mulțime de mărci de calitate, care fac încălțăminte bărbătească confortabilă, dar care nu te vor costa 400 sau 500 de dolari.

Tălpi din piele

În mod tradițional, pantofii pentru bărbați au tălpi de piele, dar acest aspect nu oferă o amortizare sau absorbție de șoc prea mare. Dacă vrei ca tălpile pantofilor tăi de birou să nu aibă un aspect similar cu cel al pantofilor sport, să știi că există totuși o soluție de compromis. Căută pantofi cu talpă din cauciuc sau poliuretan. Aceste materiale ușoare oferă atât suport cât și confort.

Branțuri comode

Branțul este partea pantofului care se așază pe partea inferioară a piciorului, iar un branț bun ajută la prevenirea durerilor piciorului. Căută ceva moale, care să-ți contureze piciorul. Unii pantofi au branțuri detașabile, astfel încât să poți adăuga un branț personalizat sau ortopedic.

Suprafețe din piele

Suprafața din piele nu este întocmai necesară, dar este cu siguranță unul dintre aspectele care contribuie la imagina elegantă a pantofului formal și ajută la diferențierea sa de aspectul stradal al pantofilor sport. Pantofii din diverse materiale textile tind să arate puțin prea casual. Dacă este posibil, alege-ți o pereche de pantofi care are chiar și căptușeala din piele, acest detaliu va ridica cu siguranță standardele.

Stilul clasic

Am menționat că pantofii pentru bărbați nu s-au schimbat prea mult de-a lungul anilor și, prin urmare, există o anumită așteptare cu privire la cum ar trebui să arate. Optează pentru o variantă clasică, sau asumă-ți riscul de a cădea din nou în categoria care tinde spre casual.

Optează pentru nuanțele neutre

Negrul și maroul sunt cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba despre încălțămintea formală. Sunt nuanțe clasice pentru că merg asortate aproape cu orice. Evită culorile strălucitoare pentru că vor fi foarte ușor asociate cu pantofii de uz cotidian.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

8 recomandări de pantofi eleganți pentru bărbați

Pantofii bărbătești Double Monk Strap Slip-on Loafer de la  La Milano

Acești pantofi de la La Milano au multe dintre caracteristicile pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când vrei să alegi o pereche de pantofi confortabili. Au o talpă durabilă, sintetică și o parte superioară din piele naturală care le oferă un aspect clasic. Designul simplu, Plain Toe, și cureaua dublă Monk style sunt la modă, și poți chiar ajusta curelele pentru a oferi picioarelor mai mult spațiu de mișcare, dacă este necesar.

 La Milano își propune în mod special să facă pantofi confortabili pentru bărbați. Stilul Plain Toe nu este prea îngust și, în plus, are un branț memory foam, care se ajustează perfect piciorului și oferă confort pe tot parcursul zilei. Acești pantofi sunt extrem de accesibili și vin în șapte culori diferite, unele cu un model perforat în partea de sus a piciorului pentru a permite un flux de aer mai bun.

Verifică preț Pantofi Monk pentru bărbați AICI!

CLARKS Un Tailor Tie

Această stil clasic face din CLARKS Un Tailor Tie să fie alegere perfectă. Este simplu, atemporal și da, și foarte confortabil. Stilul e caracterizat de secțiuni mari și curate din piele naturală, care îi conferă un aspect neted. Limba pantofului și gulerul sunt, de asemenea, căptușite cu piele, astfel încât să fie cât mai confortabile.

Talpa din cauciuc asigură tracțiune și absorbție a șocurilor, iar branțul Ortholite este mulat peste un material spumă EVA. Adăugând această talpa intermediară din cauciuc vei avea un pantof extrem de confortabil și de asemenea o  foarte bună susținere.

Verifică preț Pantofi CLARKS pentru bărbați AICI!

Florsheim Midtown Plain Toe Oxford

Florsheim Midtown Plain Toe Oxford

O altă pereche de pantofi confortabili pentru bărbați este Florsheim Midtown Plain Toe Oxford. N-ar putea fi considerat superior stilului clasisc Oxford, însă totuși, partea superioară din piele naturală conferă acestui pantof un aspect sofisticat.

Alte aspect remarcabile la acest pantof sunt talpa de cauciuc flexibilă, care oferă susținere și căptușeala respirabilă. Căptușeala este realizată din Suedetec, un material care elimină umezeala, care păstrează o temperatură confortabilă pentru picioare și care seamănă cu piele de căprioară.

Branțul acestui pantof ar putea fi cel mai bun lucru. Este complet amortizat, cu un toc de stabilitate și spumă absorbantă a șocurilor, pe care îl poți cu ușurință înlocui cu un branț ajustat perfect piciorului tău.

Acest pantof are o închidere clasică, cu șireturi și un vârf simplu. Este disponibil în negru și coniac, aspectul ideal oricărei ținute formale.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

Pantofii Johnston & Murphy Branning Cap Toe

Acești pantofi eleganți de la Johnston & Murphy au partea superioară din piele de vițel și o talpă dublă, cu un strat intermediar, ceea ce le oferă un sprijin de-a dreptul grozav. Sunt disponibili chiar și în dimensiuni foarte largi, în nuanțe de bronz și negru.

Lucrul care se remarcă cel mai mult la acești pantofi este aspectul lor clasic. Un profil mai subțire, mai elegant, care ajută la crearea unui aspect sofisticat, reducând în același timp greutatea și sporind flexibilitatea. Și asta nu-i tot – acești pantofi au, de asemenea, o construcție bazată pe cusături închise, ceea ce-i face complet impermeabili.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

Rockport Men’s Margin Oxford

Rockport Men’s Margin Oxford

Când vine vorba despre pantofi confortabili pentru bărbați, Rockport este unul dintre brandurile de top, iar acest design Oxford clasic este un exemplu edificator. Sunt prevăzuți cu o parte superioară 100%, din piele, cu talpă sintetică, pentru absorbția șocurilor și aderență. Designul de tip Plain Toe previne deteriorarea vârfurile, iar gulerul și limba căptușite oferă un confort suplimentar.

Talpa EVA oferă o potrivire perfectă, iar talpa din PU asigură absorbția adecvată a șocurilor pentru a reduce oboseala. Acest pantof a fost conceput pentru a se flexa, oferindu-i piciorului sprijinul de care are nevoie și confortul dorit. În plus, ne place căptușeala microbiană. Poți purta acest pantof toată ziua fără să-ți faci griji cu privire la mirosul cauzat de bacteriile din interiorul pantofului.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

Mephisto Men’s Marlon Lace-Up Oxford

Deși Marlon Lace-Up Oxford de la Mephisto este un pantof fără prea multe pretenții, când privești mai atent, îți dai seama cât de mult are de oferit. Deși nu foarte elegant ca stil, este potrivit pentru majoritatea ocaziilor formale sau semi-formale. De exemplu, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru un mire la nuntă, dar este pantoful perfect pentru invitații la nuntă.

Acest pantof are un preț mai ridicat decât cel al altor mărci și asta se datorează în primul rând calității materialelor. Are un branț interior căptușit din piele, piele măcinată și o talpă din cauciuc natural din latex cu îmbinare Goodyear pentru durabilitate.

În ceea ce privește confortul, cea mai notabilă caracteristică este talpa intermediară injectată cu aer, care oferă o absorbție uimitoare a șocurilor pentru un confort constant. Finisajul particular este disponibil în maro castan și negru.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

ECCO Men’s Seattle Tie Oxford

Acest stil de la ECCO are un aspect mai casual, fiind totuși o opțiune excelentă pentru majoritatea ocaziilor formale și un pantof ideal pentru birou. Are o parte superioară 100%  din piele și o talpă sintetică de susținere durabilă pentru amortizare și absorbție a șocurilor.

Căptușeala din material textil îți lasă piciorul să respire și absoarbe umezeala pentru a menține un confort de lungă durată. Este livrat cu un branț din piele care are o incrustare acoperită cu piele și sistemul de fibră confort ECCO, dar pe care îl poți îndepărta și înlocui cu ușurință.

Verifică preț Pantofi ECCO pentru bărbați AICI!

 

Rockport Men’s Total Motion Sports Dress Plain Toe

Rockport Men’s Total Motion Sports Dress Plain Toe

O altă opțiune excelentă de la Rockport este pantoful Total Motion Sports. Aceasta este una dintre opțiunile mai casual pe care le-am ales și este balanța perfectă dintre un pantof elegant din piele și un pantof de stradă.

Acest pantof are un branț interior căptușit cu o placă de susținere TPU care oferă atât confort, cât și suport și care, în plus, nu va declanșa niciun detector de metale la aeroport. Stilul Plain Toe rotund nu te va incomoda sub nicio formă, iar șireturile și pliurile elastice laterale îți vor asigura un confort sporit.

În privința culorilor, există mai multe opțiuni din care poți alege, inclusiv  nuanțe neutre, cum ar fi negru și maro. Dacă dorești să adăugi un plus de culoare, alege stilul albastru nubuck.

Verifică preț Pantofi eleganți pentru bărbați AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care