Cum să porți cu stil o cămașă formală pentru bărbați

Tanar poarta o camasa formala alba

De la costumul formal la îmbrăcămintea pentru un brunch relaxat, cămașa formală cu nasturi și guler este un articol profund versatil care ar trebui să existe în garderoba oricui.

Învățând cum să purtați cu stil o cămașă vă va ajuta să ridicați complet la un alt nivel jocul modei. În acest scurt articol, vom detalia ce este o cămașă formală cu nasturi și guler, precum și variațiile, mediile adecvate, mărimea/potrivirea pe corp corecte și, cel mai important, cum să o porți cu stil.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

De ce să porți o cămașă formală cu nasturi și guler (a dress shirt)?

Este ceva puțin ciudat – în funcție de unde te uiți și pe cine întrebi, cămașa cu nasturi și guler bărbătească poate fi orice, de la o cămașă formală purtată cu smoking până la orice cămașă care are guler și nasturi.

Orice descriere a unei cămăși formale cu ultimele criterii ar pătrunde pe un teritoriu ciudat și a numi o cămașă de flanel o cămașă formală sau de a numi o cămașă de mătase cu nasturi și cu modele de dragon din anii 2000 o cămașă formală (dress shirt), deși acele cămăși sunt grozave, dar (poate) nu sunt concepute pentru a fi purtate cu un sacou.

Pentru scopurile noastre, cred că cel mai bine este să tratăm cămașa cu nasturi și guler pe o cale de mijloc între cele două, cu un pic de înclinare către formal.

Felul în care văd eu o cămașă cu nasturi și guler este de obicei într-un context semi-formal. Aceasta înseamnă că este potrivită pentru un cadru tipic de corporație, poate fi purtată cu un costum (de orice fel), dar care poate fi purtată și mai casual în funcție de context și de accesorii (o cămașă și pantaloni scurți pot funcționa bine – uneori).

Într-un context englezesc britanic, cămașa cu nasturi și guler este mai strâns asociată cu hainele de seară extrem de formale, așadar folosită la o gală elegantă sau la un eveniment ultra formal, purtată cu un smoking sau cu un costum negru impecabil.

Vom adapta ușor această definiție, permițând cămășii cu nasturi și guler (dress shirt) să fie explorată și în cadrul unor contexte semi-formale (și chiar ușor casual), dar încă la fel de valabilă pentru a fi purtată la cel mai înalt nivel de formalitate. Pentru a ne da seama exact ce este o cămașă dress shirt, trebuie să stabilim ce nu este.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

Care este diferența dintre o cămașă Oxford și o cămașă formală cu nasturi și guler dress shirt?

Cămașa Oxford și cămașa formală dress shirt sunt ambele piese vestimentare importante și versatile pentru un bărbat la modă. În timp ce cele două tipuri de cămăși sunt relativ similare și pot fi folosite în contexte similare, ele prezintă diferențe cheie care merită cunoscute.

Nu ați dori să folosiți o cămașă Oxford sub un costum formal, de exemplu, dar ambele pot fi interschimbabile într-un context mai casual care nu necesită sacou. O înțelegere fermă a diferențelor și a caracteristicilor unice ale acestora vă va permite să vă elevați stilul cu ambele tipuri de cămăși în contextul potrivit.

Din punct de vedere tehnic, având în vedere că ambele articole de îmbrăcăminte au nasturi verticali în față de sus până jos, un guler și mâneci lungi, ambele pot fi calificate drept cămăși formale dress shirts – totuși, pentru contextul pe care îl explorăm, trebuie să identificăm diferențele cheie care vă vor asigura că știți exact când și unde să le purtați pe fiecare.

Cămașa Oxford este principalul „teren de mijloc” al cămășilor cu guler între cămașa formală dress shirt și cămașa din flanel mai casual/de lucru. Numele „Oxford” provine de la tipul de pânză pe care îl folosește, nu de la orașul englezesc.

Această pânză a fost popularizată pentru prima dată în fabricile de țesături din Scoția și este standardul pentru îmbrăcămintea de astăzi.

Chiar și în cadrul denumirii Oxford există tipuri mai casual și formale de cămăși Oxford: „Plain Oxford” și „Pinpoint Oxford” sunt cele mai emblematice pe care le cunoaștem și le recunoaștem, cu structură groasă, rigidă, guler și nasturi. „Royal Oxford”, pe care o puteți ghici având în vedere numele, este o opțiune mai formală și este alcătuită dintr-o țesătură mai densă cu fire mai fine pentru a se apropia de consistența unei cămăși formale dress shirt.

Adevărata versatilitate a cămășii Oxford constă în modul în care o porți cu pantaloni. Având în vedere cât de rigidă este cămașa și cât de ușor își menține forma, aceasta poate fi principala componentă structurală a ținutei tale.

Nu trebuie să o porți cu pantaloni de costum călcați perfect: pantalonii chino și blugii sunt adesea asortați bine cu o cămașă oxford albă sau pastelată. Într-un look de business foarte casual, cămașa oxford poate fi văzută adesea purtată cu o haină/blazer/sacou sport și blugi.

Interesant este că unele dintre caracteristicile cheie ale acestei piese vestimentare, cum ar fi gulerul cu nasturi, este preluat din cultura polo engleză (nu polo în apă, ci polo care se joacă pe cai) pentru a evita ca ridicarea părților gulerului să le împiedice vederea în timp ce jucau.

În primul rând, principala diferență dintre aceste tipuri de cămăși se rezumă la alegerea țesăturii și tipul de țesere. Oxford este adesea un stil mai standard de țesătură împletită striată, ondulată, precum este împletit un coș de picnic (basketweave).

Această alegere structurală și de țesere conferă cămășii Oxford un pic de rigiditate și grosime, ceea ce o poate ajuta să arate mai voluminoasă și să evidențieze modelul încrucișat al țesăturii.

Ca atare, cămașa Oxford este semnificativ mai puțin formală decât cămașa dress shirt, deoarece nu se potrivește la fel de bine cu alte straturi formale (sacou, smoking). De asemenea, nu este întotdeauna din bumbac 100%, astfel încât rezistența ei la uzură este puțin mai mică, făcând-o puțin mai susceptibilă la deteriorarea cauzată de rupturi, șifonări, agățări ale materialului, scămoșare și multe altele.

De asemenea, este puțin mai greu de călcat fără să se transforme într-un bloc solid de țesătură – purtarea acesteia fără a fi șifonată este importantă, dar acest lucru poate fi realizat de obicei mai greu sau prin presare.

Materialul mai gros îi oferă multă versatilitate pentru contexte casual, totuși: purtarea unei cămăși oxford complet descheiată, cu un tricou grafic dedesubt este un look total viabil, la fel de mult ca și purtarea ei cu niște pantaloni formali, de costum – această versatilitate, oferind un aspect coerent, închegat și ușor de obținut, ca și potrivirea lejeră pe corp, este unul dintre punctele forte ale cămășii oxford.

Cămașa formală dress shirt, pe de altă parte, este adesea țesută cu modele variate, cum ar fi țesătura herringbone (os de hering – pește). Cămașa va fi, de obicei, mai subțire decât omologul său oxford, iar designul de țesătură mai complex poate oferi unicitate texturală. Adesea, cămășile formale dress shirts vor avea un pic de „luciu” datorită tipului de țesătură și a compoziției sale din bumbac 100%.

Este adesea țesută într-un mod semnificativ mai subțire decât cămașa oxford, ceea ce îi poate face pe unii să creadă că este o îmbrăcăminte mai fragilă. Cu toate acestea, opusul este de obicei adevărat: o cămașă formală dress shirt din bumbac bine făcută, cu o țesătură mai complexă, va fi adesea mai puternică decât o cămașă oxford mai groasă și mai rigidă.

În plus, cămașa formală dress shirt este de obicei puțin mai respirabilă datorită greutății, țesăturii și compoziției sale. Cămașa formală dress shirt are adesea un număr mai mare de fire în țesătură, una dintre principalele caracteristici care conferă acestei piese vestimentare senzația sa mătăsoasă.

Pentru mine, când mă gândesc la cămașa formală dress shirt, de obicei îmi imaginez textura moale care se potrivește ușor și delicat pe corp sub un sacou sau o vestă. Cămașa Oxford nu face întotdeauna asta pentru mine.

Următoarea diferență principală dintre cele două articole de îmbrăcăminte se află în mare parte în modelul gulerului. Cămașa oxford este aproape întotdeauna prevăzută cu gulerul încheiat cu nasturi. Acest lucru este considerat în esență mai puțin formal decât gulerul cămășii drees shirt, probabil pentru că gulerele cămășii formale necesită puțină atenție și călcare pentru a arăta ~perfect~.

În acest sens, nu aș încuraja purtarea unui guler cu nasturi pentru niciun cadru formal – tinde să iasă puțin în evidență. Purtarea unei cravate cu o cămașă oxford este totuși o posibilitate, dar are niște lucruri la care trebuie să fii atent – ​​unul cred că ar fi dacă vrei să porți o cravată cu o cămașă oxford cu guler cu nasturi care prind gulerul de cămașă, pe laterale, ar trebui să o asortezi cu un palton sport.

O croială de sacou care este puțin mai casual, nestructurat sau sportiv va fi alegerea potrivită. În egală măsură, asigurați-vă că modelul gulerului cămășii este potrivit pentru o cravată: nu doriți un guler prea mic pentru a nu risca ca cravata să se strângă în zona din jurul gâtului.

Cămașa formală dress shirt, desigur, nu are nasturi care să prindă gulerul de cămașă, pe laterale. De asemenea, are, de obicei, părțile laterale ale gulerului puțin mai mari și mai pronunțate, făcând loc cravatei să aibă mai mult spațiu, dar cu părțile laterale ale gulerului la fel de capabile să stea sub un sacou, vestă sau pulover.

Pentru mine, cămașa formală dress shirt se referă la un look formal de ansamblu coerent închegat – cămașa nu este chiar piesa centrală, deoarece nu există cu adevărat o piesă centrală în acest look.

Potrivirea de ansamblu este esențială, look-ul potrivit și unificat este ceea ce iese cu adevărat în evidență. Într-un costum, fiecare componentă vizibilă contează în modul în care se potrivește cu celelalte părți ale ținutei. Poți avea un costum care se potrivește impecabil, dar dacă pantofii tăi au culoarea greșită sau nu sunt lustruiți, întreaga ținută începe să se destrame.

În egală măsură, o cămașă formală dress shirt și o cravată grozave pot fi complet ruinate de un sacou care cade ciudat pe tine sau nu se potrivește cu pantalonii. Atunci când întregul look formal este construit cu intenție și atenție la detalii, aspectul general este ridicat masiv.

Pantalonii, sacoul, pantofii și o cămașă formală dress shirt de calitate, care se potrivesc bine, reprezintă o ținută, un ansamblu care va face minuni pentru look-ul tău formal – și este evident pentru ceilalți atunci când te văd purtând respectiva ținută. Poți adăuga mici accesorii  personale ținutelor tale formale ca aceasta, concentrându-te pe detalii, nu pe aspectele evidente ale ținutei.

Ca atare, un set frumos de butoni, o cravată unică sau chiar un model foarte detaliat al cămășii tale vor impresiona, mai ales când oamenii se apropie suficient de mult pentru a le observa. Totul stă în detalii – oamenii le observă.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

Modele de cămăși formale dress shirts

Pentru croiurile de cămăși formale dress shirts, există de obicei trei criterii principale după care puteți alege ce tip de cămașă vă convine.

Cea mai frecvent întâlnită croială de cămașă formală este cea „regular fit – potrivire obișnuită pe corp”: aceasta este o croială dreaptă de la piept până în talie. Oferă puțin spațiu dedesubt și nu îmbrățișează corpul prea strâns (sau deloc).

Acest tip de cămașă poate fi puțin îngăduitoare pentru aceia dintre noi (inclusiv eu) care avem în plus niște kilograme nedorite de carantină. Odată așezată sub un sacou, vestă sau pulover, potrivirea obișnuită  pe corp – regular fit – se îmbină perfect cu look-ul formal.

Când o bagi în pantaloni, talia are un pic de spațiu în plus și are un aspect lejer: din acest motiv, aș recomanda să porți acest tip de cămașă sub sacou, vestă sau pulover, deoarece purtarea ei fără un alt strat de îmbrăcăminte poate da un aspect puțin larg, bluzat, care nu este întotdeauna propice pentru îmbrăcămintea formală modernă.

Următorul tip de croială de cămașă formală dress shirt este cea slim fit. Se potrivește relativ bine în jurul umerilor, brațelor și pieptului, îngustându-se ușor pe măsură ce coboară spre talie.

Aceasta este o cămașă menită să fie purtată băgată în pantaloni în cazul în care poate fi gestionat acest lucru (ele pot deveni strâmte), făcând ca întregul look să fie un pic ascuțit, conic. Acesta este un tip foarte obișnuit de croială de cămașă dress shirt în îmbrăcămintea modernă profesională/formală pentru bărbați.

În egală măsură, având în vedere structura care este oferită cu o potrivire pe corp mai subtire (slim fit), această croială de cămașă nu trebuie neapărat purtată cu un sacou pentru a arata în continuare bine.

Deși aș recomanda niște pantaloni clasici sau pantaloni de costum pentru a menține ținuta formală, purtarea acestui tip de cămașă cu o cravată frumoasă reprezintă o modalitate excelentă de a o face să arate bine, fără a fi nevoie să îmbrăcați un sacou deasupra. Pentru aceia dintre voi care ați putea lucra într-un mediu puțin mai cald, iar sacoul poate fi incomod, potrivirea pe corp slim fit poate rezolva problema.

Dacă ești un domn cu piept, brațe, umeri sau talie puțin mai mari, probabil că aceasta nu este croiala potrivită pentru tine. Nu există senzație mai neplăcută decât să simți că ținuta ta formală te sufocă din interior: vrei ca look-ul tău formal să fie structurat, să se potrivească bine pe corpul tău și să fie confortabil.

Cum ai de gând să renunți la mișcare la o nuntă, când faptul că te miști sau te întorci ar risca să-ți crape complet sacoul și cămașa?

Ultima croială pe care o vom identifica este un stil de potrivire pe corp destul de recent pentru o cămașă formală dress shirt, și este înțeles ca o cale de mijloc între slim fit (croială subțire) și regular fit (croială obișnuită).

Potrivirea pe corp „sportivă” (athletic fit) este aparent destinată celor cu corpul superior puțin mai mare, mai dezvoltat: cuvantul ”atletic” pare să implice un pic de mușchi în jurul pieptului, umerilor și bicepșilor, ceea ce poate pune presiune pe corp în cazul croielii slim fit, dar care nu sunt evidențiate corespunzător într-o croială relaxată regular fit (dacă te duci la sală de 4 ori pe săptămână, probabil că vrei să se vadă, înțeleg!).

Cu partea superioară a corpului mai dezvoltată, potrivirea pe corp sportivă athletic fit ia o notă de la croiala subțire și apoi se îngustează destul de drastic spre talie. Acest lucru dă întregii ținute iluzia de a avea un look slim fit, deoarece îmbrățișează partea superioară a corpului până jos. La fel precum croiala slim fit, această cămașă poate fi purtată fără sacou și totuși arată compactă și coerentă, având în vedere croiala strâmtă.

Alte lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți cămașa formală dress shirt potrivită pentru dvs. îl reprezintă modelul gulerelor. Vrei ca acestea să se potrivească cu celelalte trăsături ale look-ului tău formal pentru a crea o ținută unificată care se îmbină ca o unitate.

Dacă sacoul tău are revere relativ îndrăznețe și mari, gândește-te să-ți iei o cămașă cu guler puțin mai mare, astfel încât cămașa să nu pară că se pierde în materialul sacoului tău.

Într-un cadru formal de afaceri, de obicei doriți să purtați o cravată, așa că asigurați-vă că acea cravată pe care o cumpărați nu se manifestă opus față de restul look-ului, ci se potrivește cu tot ansamblul: stilurile compatibile, modelele minimalizate și culorile potrivite sunt esențiale în acest context.

Cu un look business casual, poți deseori să scapi fără cravată și să deschei un nasture la cămașă. Acest lucru vă oferă oportunitatea de a arăta puțin mai mult cămașa și de a vă juca cu culoarea.

Puteți adăuga ținutei un pic de aer personal, poate purtând o cămașă mai strălucitoare sau mai îndrăzneață – o cămașă somon cu pantaloni formali albaștri și un sacou albastru, completată de un ceas frumos și niște pantofi eleganți maro – iată un ansamblu foarte puternic.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

Camasi formale

Exemple de cămăși formale dress shirts

Acum că am învățat puțin despre unele dintre croielile, regulile și ideile de bază din spatele diferitelor tipuri de cămăși formale dress shirts, putem începe să aprofundăm în ceea ce privește potrivirea pe corp și purtarea acestora cu stil.

Look formal Oxford

Așa cum am menționat mai devreme, cămașa oxford nu se limitează în totalitate la mediul casual: purtarea acesteia în straturi cu un sacou sau un pulover potrivit va face o treabă excelentă pentru a trece cu adevărat de linia dintre ultraformal și puțin mai relaxat.

Manechinul din dreapta poartă o cămașă oxford cu guler clasic, cu o cravată cu dungi aurii și albastru regal. Accentele de pe cravată se potrivesc cu puloverul, toate acestea fiind completate și unificate complet de sacou.

Deși acesta nu este lucrul potrivit de purtat la o gală formală black tie, se pare că s-ar potrivi perfect în cultura engleză elegantă sau la Derby-ul Kentucky. Oferă o oportunitate de a fi îmbrăcat elegant, formal, dar cu puțină libertate pentru modele și culori. Aceasta este o potrivire frumoasă!

Verifică preț Cămăși Oxford pentru bărbați – diverse branduri AICI!

Business Casual Oxford

Cred că aceasta este una dintre cele mai bune moduri de a purta o cămașă oxford pentru oricine dorește să o încorporeze în garderoba sa. Acest domn poartă o cămașă oxford albastră drăguță, descheiată la un singur nasture, sub un sacou gri care se potrivește bine pe corp.

Acesta este un look business casual ideal, perfect la birou și în sala de ședințe, dar totuși confortabil și mobil. În egală măsură, poate fi purtat la o cină plăcută, la care te vei simți pe cât de relaxat pe atât de elegant. Un look grozav.

Verifică preț Cămăși Oxford pentru bărbați – diverse branduri AICI!

Cămașă formală dress shirt cu cravată neagră

Clasicul. Cel mai iconic. Standardul. Acesta este modul în care majoritatea dintre noi s-ar gândi inițial să poarte o cămașă formală dress shirt: albă, călcată, apretată sub un sacou negru cu o cravată de culoare închisă.

Aceasta este îmbrăcămintea pe care o poți purta la orice eveniment formal – de la o strângere de fonduri, la o gală formală și la ceremonia de premiere de seară până la balul caritabil, acesta este un mod atemporal de a purta cămașa formală dress shirt. Dacă trebuie să o porți într-un singur fel și doar în felul acesta, poart-o așa.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

 

Cămașă formală de afaceri (Business Formal Dress Shirt)

Această ținută depășește linia dintre un look formal de afaceri (business formal) și un look puțin mai casual. Se așează puțin deasupra look-ului cu cămașă oxford business casual, deoarece gulerul este mai structurat și păstrează puțin din eleganța pe care obișnuiți să o căutați purtând o cămașă formală dress shirt.

În egală măsură, vă puteți juca puțin mai mult cu culoarea: această persoană poartă o cămașă albastru deschis relativ slim fit sub un sacou negru – aceasta este o combinație clasică care probabil că nu ar avea același efect dacă ar fi fost vorba de o cămașă formală dress shirt albă, asortată în același la fel.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

 

Cămașă dress shirt stilizată formal

Aceasta este o modalitate excelentă de a purta cămașa dress shirt formală fără a apela la look-ul clasic (și uneori rigid) ultraformal cu cravată neagră (black tie). Persoana de mai sus poartă o cămașă dress shirt albă, apretată, cu potrivire pe corp slim fit, cu o cravată cu dungi sub o vestă formală.

Această ținută tinde să evidențieze ceea ce am menționat mai devreme despre a lăsa micile detalii ale ținutei tale să-ți stilizeze look-ul și să-l facă unic.

Pe cont propriu, aceasta ar fi o ținută excelentă, dar cu adăugarea câtorva accesorii pare să devină unică. Îmi place batista de buzunar, dar mai mult decât orice, broșa cu lanț și acul de cravată, care adaugă elementele de detaliu și eleganță pe care trebuie să le păstreze aceste ținute. În egală măsură, este ceva personalizat – întregul look este unificat și nimic nu iese în evidență, dar sunt mici elemente personale adăugate ținutei. Totul stă în detalii!

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

 

Cămașă dress shirt casual

Aceasta este o modalitate excelentă de a arăta cum să stilați omniprezenta cămașă albă dress shirt într-un context casual. Frumusețea folosirii ei în acest fel constă în oferirea unui nivel de eleganță și modă clasică unei ținute confortabile oriunde.

Modelul este îmbrăcat complet în alb, cu o cămașă albă dress shirt (nu oxford), cu potrivire pe corp regular fit, purtată în blugii albi, cu pantofi sport albi (sneakers), cu o pălărie albă de paie. Cu câteva accesorii precum brățara metalică și ochelarii de soare întunecați, aduce un pic de variație la ținuta monocromă.

Rezultatul este ceva care este pe val în ceea ce privește eleganța, dar este deopotrivă confortabil și casual. Acest domn arată ca și cum ar fi acasă pe o plajă din Cuba, sau, la fel de ușor, într-un loc elegant pentru brunch. O ținută excelentă!

Sper că această scurtă prezentare despre cămășile formale dress shirts și felul în care să le porți cu stil vă vor ajuta să vă dați seama cum să includeți această îmbrăcăminte iconică în viața dvs. de zi cu zi.

Verifică preț Cămăși formale pentru bărbați – diverse branduri AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de rucsacuri

24 tipuri de rucsacuri

Diferite tipuri de rucsacuri, în funcție de formă, dimensiuni și alte specificații, sunt concepute pentru practic orice scop în care vă puteți gândi să le

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care