Costumele pentru bărbați – istoria lor și cronologie ilustrată

Costumele pentru bărbați

Costumele pentru bărbați au trecut prin multe schimbări de-a lungul anilor. Deși s-ar putea să găsiți unele dintre modificări foarte mici, altele sunt mai semnificative. Iată cum au evoluat costumele pentru bărbați de-a lungul anilor.

Deschideți televizorul sau dispozitivul dvs., porniți orice film și, la un moment dat, este incredibil de probabil să vedeți un bărbat purtând un costum clasic. Știți cum arată: un sacou cu trei nasturi cu o pereche de pantaloni de aceeași culoare și din același material.

Bărbații au purtat costume în anii 1920 și le poartă și în anii 2020. Dar de cât timp există acest articol de modă clasic, cine l-a creat de fapt și cum s-a schimbat de-a lungul anilor?

S-ar putea să credeți că aceste costume pentru bărbați au fost aceleași timp de un secol sau mai mult. Dar, de fapt, au existat multe schimbări și inovații la costumele bărbătești de-a lungul anilor. Când știi ce să cauți, vei ști să spui cum, când și chiar unde a fost făcut un costum.

Verifică preț Costume pentru bărbați – branduri de lux AICI!

Costume pentru bărbați – prezentare generală

Costumul clasic pentru bărbați nu a fost de fapt făcut popular de un rege elegant sau de cineva cu mulți bani. Nu a fost purtat pentru prima dată de un actor important, de un sportiv celebru, de un scriitor sau de un muzician.

Costumul pentru bărbați a fost creat de un tip destul de obișnuit, care a devenit cunoscut pentru modelul său care a creat tendințe noi în modă. Și el a inventat acest look mult mai devreme decât probabil crezi, din motive care te-ar putea surprinde. Această istorie a costumelor este plină de povești interesante.

Anii 1660

Mulți experți în modă urmăresc originile costumului încă din anii 1660 și un bărbat care era cunoscut pentru stilul său extrem și elaborat: Carol al II-lea, regele Angliei.

Cea mai mare contribuție a lui la istoria costumelor este introducerea vestei în modelele de zi cu zi, lucru pe care l-a făcut de fapt pentru a ajuta comerțul englezesc cu lână și pentru a se delimita de moda franceză.

Vesta era strâmtă și ajungea până la genunchi, spre deosebire de vestele scurte care sunt mai cunoscute în stilul modern. Vesta dură de lână a fost o abatere de la materialele delicate din dantelă și muselină care erau purtate sub sacouri înainte de aceasta.

Vesta (vest, waistcoat) avea să devină o parte esențială a costumului bărbătesc mult mai târziu în istoria modei.

Regele Carol al II-lea a plantat doar sămânța costumului înainte de a fi obișnuit să se poarte pantaloni. Pentru ca acest costum să se nască cu adevărat în lumea modei, a fost nevoie de un alt englez într-o eră mult mai târzie.

Anii 1790

Există creatori de tendințe… și apoi este Beau Brummell. Era incredibil de popular, foarte cunoscut, complet conectat cu toți oamenii potriviți și era genul de persoan[ care nu urma tendințele modei. Ci le-a impus. Majoritatea oamenilor îl creditează pentru crearea costumului modern pentru bărbați.

Moda la acea vreme era oarecum exagerată. Moda bărbătească a zilei a fost puternic influențată de curtea franceză. Țesăturile erau groase și puternic brodate, iar bărbații purtau mai degrabă pantaloni până la genunchi, ciorapi și jachete cu coadă foarte împodobite, mai degrabă decât pantalonii care sunt mai familiari astăzi.

Sub toate acestea erau cămăși foarte elaborate cu volane. Era o perioadă în care bărbații încă purtau peruci pudrate pentru a-și completa aspectul zilnic. Dar acest lucru se schimba încet, deoarece oamenii tânjeau după un stil mai simplu. Un bărbat era suficient de curajos să poarte cu adevărat toate acestea.

Stabilirea tendinței

Brummel a decis să-și creeze propriul stil.

El a simplificat toate acestea și a ales culori mai simple, purtând o jachetă mult mai puțin înfrumusețată decât stilurile populare ale zilei și o pereche de pantaloni lungi. Jacheta și pantalonii nu aveau încă o potrivire perfectă, dar acesta a fost începutul costumului pentru bărbați așa cum este cunoscut astăzi.

Brummel a abandonat ciorapii și a îmbrăcat pantaloni lungi, confecționați pe măsură, cu o jachetă simplă cu coadă de culoare închisă și o vestă albă elegantă. Era un aspect foarte diferit de ceea ce purtau toți ceilalți… și toți ceilalți au observat cu siguranță.

După ce și-a prezentat noul look, toată lumea a vrut să-l copieze. Cu siguranță nu a stricat faptul că Brummel era prieten bun cu Prințul George, bărbatul care urma să devină Regele George al IV-lea. Toată lumea a acordat atenție hainelor pe care acesta le purta și stilul lui a fost copiat rapid.

Combinația de sacou și pantaloni lungi a prins. În esență, Beau Brummell a popularizat chiar ideea de a purta un costum. Când te gândești la toate costumele care au fost purtate în deceniile de după și la faptul că totul a început de la un singur om care nu a vrut să poarte ciorapi, este destul de șocant cum funcționează moda!

Prețul modei

Deși a intrat în istorie ca bunicul stilului tuturor bărbaților moderni, există un preț pentru modă. Brummell nu-și putea permite cu adevărat să poarte multe haine scumpe. Era prieten cu regalitatea și nobilimea, dar nu era unul dintre ei și nu avea veniturile lor.

Drept urmare, toată moda lui l-a îndatorat profund. A trebuit să fugă din Anglia și să trăiască în Franța pentru a-și evita creditorii. Nu avea niciun ban când a murit în 1840, un bărbat care îl frecventa cândva pe viitorul rege al Angliei și care a stabilit tendințele stilului pentru următorii 200 de ani.

Așa că data viitoare când cumpărați un costum pe care nu vi-l permiteți, nu vă gândiți la el ca la o decizie proastă. Gândiți-vă la asta ca la ceva cu care creatorul de tendințe în modă Beau Brummell ar fi de acord.

Verifică preț Costume pentru bărbați – branduri de lux AICI!

Anii 1800

Prima croitorie a fost deschisă pe Savile Row, care astăzi este centrul modei londoneze. Tehnicile de croitorie deveniseră mai rafinate și mai multe modele erau confecționate, permițând bărbaților să solicite look-uri specifice și să modifice modelele populare ale zilei pentru a se potrivi propriilor gusturi.

În curând, croitorii de pe Savile Row au devenit cunoscuți pentru modelele lor aflate în tendințe și pentru numeroasele opțiuni oferite.

Se purtau pantaloni oarecum lejeri și drepți, cu lungimea până la gleznă. Pantalonii lungi au devenit din ce în ce mai populari decât pantalonii până la genunchi în acest deceniu, ceea ce va da tonul pentru moda masculină a viitorului.

Pantalonii erau înalți pe talie, iar sacourile erau croite în stiluri asimetrice, cu cozi în spate. Sacourile erau scurte în față, uneori chiar expunând cămașa de dedesubt. Mânecile erau lungi, iar gulerele cămășilor erau înalte. Precursorul cravatei moderne, de fapt o bandă pentru gât,  era alegerea de accesoriu purtat în jurul gâtului în ​​acest deceniu.

Anii 1810

Croitorii au început să realizeze sacouri neîmpodobite, fără excese, în conformitate cu stilul mai simplu popularizat de Brummel. Sacourile aveau gulere curbate și revere plate într-un stil care va reprezenta ulterior aspectul costumului modern. Lâna era cel mai des folosită pentru confecționarea sacourilor.

Pantalonii erau purtați cu o bandă în partea de jos pentru a se fixa pe sub laba piciorului, ca să nu se ridice pantalonul, iar sacourile ample, până la genunchi, erau populare. Încă era mai obișnuit să se poarte sacou și pantaloni în două culori diferite.

În acest moment, sacourile negre și albastre erau culmea modei. Vestele erau de obicei de culoare deschisă. Sacourile erau scurte în față și aveau cozi lungi, aproape până la genunchi în spate.

Anii 1820

Vestele mai lungi au fost la modă în acest deceniu. Pantalonii erau purtați cu o bridă care se potrivea sub pantofi și aveau adesea o culoare diferită de cea a sacoului. Cămășile erau confecționate din muselină albă. Vestele albe și eșarfele pentru bărbați (neckcloths) purtate în interiorul gulerului cămășii erau și ele la modă.

Era ușor să se murdărească albul, așa că purtarea eșarfelor în jurul gâtului a devenit un simbol al statutului persoanei. Un bărbat arăta că își permite să-și păstreze hainele albe curate. Cămășile erau cu volane, gulerele înalte și precursorul cravatei – banda de gât (cravat) erau la modă.

Îmbrăcămintea gata confecționată era disponibilă pe scară largă și putea fi cumpărată pentru prima dată în acest deceniu, datorită invențiilor recente, cum ar fi mașinile de egrenat (bumbac) în 1794 și războaiele de țesut mecanizate în 1801.

Îmbrăcămintea la comandă, personalizată era de asemenea populară în acest moment. Acest lucru a însemnat că hainele erau disponibile într-o gamă mai largă de culori și modelele au explodat cu diferite nuanțe de culoare. Chiar și hainele de seară erau viu colorate și vii în acest moment.

Linia taliei era înaltă, până la buric, iar pantalonii până la genunchi erau acum complet demodați. Pantalonii lungi erau alegerea la modă acum.

Anii 1830

Costumele erau purtate pentru ocazii de zi cu zi și formale. Sacourile erau foarte scurte în față, cambrate pe talie, cu cozi lungi la spate care acopereau puțin șoldurile în lateral. Sacourile erau în mod obișnuit realizate la două rânduri de nasturi, cu revere foarte late.

Pantalonii erau croiți pentru a se potrivi slim fit. Sub sacou se purta căptușeală întărită sau veste multiple pentru a face pieptul să pară mai mare. Acest lucru contrasta cu talia, care era ajutată să pară și mai subțire.

În acest moment, sacourile erau realizate în mare parte în nuanțe mai închise – negru, albastru, verde, roșu bordo și maro. Sacourile aveau doi nasturi la spate, în talie, astfel încât cozile lungi ale sacourilor puteau fi prinse în nasturi în timp ce călăreau.

Anii 1840

Sacourile de costum aveau nasturi în partea de jos și erau strâmte în talie în acest deceniu. Erau evazate din talie și aveau un piept rotunjit care crea o siluetă de clepsidră. Prințul Albert a popularizat acest look cu talie strâmtă. Acest stil de sacou a devenit cunoscut sub numele de redingotă și a rămas popular pe tot parcursul erei victoriane.

Redingotele vor continua să fie văzute în următoarele șase decenii. Ele sunt încă purtate în ținute foarte formale și în prezent, membrii familiei regale britanice poartă redingote la nunți regale și la alte evenimente importante.

Pantalonii erau, de asemenea, strâmți pe corp în acest moment. Gulerele cămășilor erau rigide și înalte.

Sacourile de costum erau purtate lungi, aproape până la genunchi. Reverele erau scurte și late. Toți cei mai la modă bărbați ai epocii își completau costumele cu joben și purtau baston.

Anii 1850

În Scoția, a fost inventat costumul de lounge, pentru purtare zilnică. Confecționat din material mai gros, acest costum a fost perfect pentru vremea rece scoțiană. Era o îmbrăcăminte lejeră purtată pentru activități sportive și recreere în aer liber.

Reverele erau late, dar scurte, iar sacourile erau conice și strâmte, cu nasturi multipli la manșete și buzunare în talie. Acesta a fost începutul costumului sac (sack suit), care nu s-a demodat niciodată de la crearea sa. Costumul sac este un costum oarecum lejer, din trei piese, care este o versiune a unui costum modern de lounge.

Principala caracteristică a costumului de lounge a fost țesătura asortată a sacoului și a pantalonilor. Acesta este motivul pentru care costumul de lounge era numit și „dittoes”.

Să fii la modă

Gulerele înalte și rigide ale cămășilor au continuat să fie populare în acest deceniu. Sacourile de costum erau realizate în așa-numitul stil de haină de sac, deoarece se potriveau lejer pe corp. Aveau lungimea aproximativ până la coapsă. Cel mai adesea, costumele acestui deceniu erau completate de joben.

Pantalonii erau purtați de obicei fără cute în acest moment, în modele lungi și drepte. Era la modă să porți veste la două rânduri de nasturi și era la modă să porți modele în carouri. Pantalonii nu se potriveau cu vesta, ceea ce facea din vestă elementul central al costumului. Reverele erau late, cu șanțuri înalte și adânci.

Anii 1860

Sacourile de costum pentru bărbați erau realizate la un rând de nasturi și cu potrivire slim pe corp în acest deceniu. Sacourile încă ajungeau pe la jumătatea coapsei în modelul popular de redingotă și erau purtate cu veste cu un singur rând de nasturi.

Culoarea negru era la modă și majoritatea bărbaților purtau sacouri în această nuanță. Era popular să porți sacoul cu o vestă albă. Pantalonii cu dungi au făcut furori în acest deceniu. Erau realizați în modele slim-fit, cu lungimea ușor peste gleznă.

Mulți bărbați din acest deceniu purtau uniformă, deoarece la începutul anilor 1860 în SUA a avut loc războiul civil. Uniformele sau părți din acestea au continuat să fie văzute de-a lungul deceniului.

Anii 1870

Sacourile și vestele aveau ambele nasturi până sus pe piept în acest moment, asociate cu gulerele rigide ale cămășii. Vârfurile gulerelor înalte erau puțin întoarse în jos pentru a crea aripi scurte. Sacourile erau încă lungi, cu lungimea până la coapse, deoarece redingota era încă un model predominant.

Brâurile late și-au găsit drumul în moda europeană în acest moment datorită ofițerilor englezi din India de Est. Ei au adoptat stilul de a purta mai degrabă un brâu lat în jurul taliei, decât o vestă.

Ofițerii au adus acest look înapoi acasă cu ei, unde a fost rapid respins ca fiind „neîngrijit” și „vulgar”. Brâul lat a fost purtat de unii rebeli ai modei până în 1895. Până atunci, era considerat o alegere atât de proastă în materie de modă încât aproape nimeni nu l-a mai purtat.

Costumul cu pantaloni

Sarah Bernhardt, una dintre cele mai celebre actrițe de teatru din istorie, a șocat lumea în acest deceniu când a apărut la Paris îmbrăcată într-un costum cu pantaloni. Acesta este un costum bărbătesc care a fost realizat pentru o femeie.

Costumul ei la comandă a fost șocant, deoarece costumul era considerat a fi îmbrăcăminte masculină. Bernhardt a continuat să spulbere rolurile de gen pentru tot restul vieții, apărând pe scenă ca Hamlet în 1899, potrivit Allure.

Aceasta a fost probabil prima dată când o femeie a fost remarcată pentru că purta un costum pentru bărbați sau un costum cu pantaloni (trouser suit), așa cum se numea. Nu va fi ultima. Costumele pentru femei aveau să devină în curând o parte importantă a lumii modei, de asemenea.

Anii 1880

Costumele strâmte pe corp, slim-fit, au devenit populare în acest deceniu. Vestele înfrumusețate erau destul de la modă în acest moment, deoarece ceasurile de buzunar erau incredibil de la modă. A devenit o modă să porți sacoul de costum descheiat pentru a permite vestei și lanțului ceasului să se vadă.

Vestele erau decoltate și aveau o formă de V adâncă în prima jumătate a deceniului. În a doua jumătate a deceniului, forma de U devenise populară. Vestele erau realizate la două rânduri de nasturi. Pantalonii cu dungi erau incredibil de la modă în acest moment, în special dungi îndrăznețe, mai groase care ieșeau cu adevărat în evidență.

Bretelele erau accesoriile de purtat cu pantaloni la acest moment. Au fost disponibile multe modele diferite. Niciun bărbat bine îmbrăcat nu ar rămâne fără bretele în această epocă.

Anii 1890

Îmbrăcămintea gata confecționată și hainele produse în masă au fost disponibile în anii 1890, deschizând o mulțime de opțiuni de stil. Sacourile au devenit scurte în acest moment, atât în ​​talie, cât și la mâneci. Mânecile erau, de asemenea, înguste, iar sacoul era foarte strâmt.

Au intrat în modă reverele înguste. Sacourile erau purtate cu nasturi până în partea de sus.

A devenit populară purtarea sacourilor de culoare închisă cu pantaloni de culoare deschisă. Pantalonii erau strâmți în acest moment. Gulerele cămășilor erau mici și rigide, cu vârfuri mici de fiecare parte a gâtului.

Verifică preț Costume pentru bărbați – branduri de lux AICI!

Anii 1900

Era Eduardiană a început cu o modă destul de plicticoasă și fără haz. Costumele pentru bărbați erau realizate din țesături rezistente, vopsite în culori închise. Sacourile de costum aveau revere înguste, iar gulerele înalte ale cămășilor erau la modă în acest moment.

Costumele din trei piese erau mai populare decât cele din două piese. Vestele de costum erau fie la un singur rând de nasturi, fie la două rânduri de nasturi.

Sacourile erau lungi și realizate cu o croială asimetrică, deoarece fracurile erau populare. Acest deceniu în special a fost incredibil de strict, din punct de vedere al modei. Ceea ce purta un bărbat era dictat de ora din zi.

Bărbații purtau costumul de dimineață până la prânz, apoi se schimbau într-un costum de lounge până la ora șase seara. După șase, un bărbat se îmbrăca în hainele sale de seară. Aceasta însemna să porți pentru cină un sacou cu pantaloni.

Nici unui bărbat bine îmbrăcat nu îi lipsea cel puțin un costum de dimineață și un alt sacou pentru cină în acest moment. Modelele rigide ale zilei au făcut costumul de dimineață o necesitate pentru bărbatul bine îmbrăcat.

Papionul, cravata și lavalierele (cravate cu capătul foarte lat numite ascots) erau toate articolele populare de purtat la gât, iar bărbații purtau de asemenea o varietate de pălării, inclusiv joben (top hats), melon sau gambetă – o pălărie tare din fetru cu calota rotundă (bowler hats) și pălării de navigator (boater hats), pentru a se combina și asorta cu costumul lor de dimineață sau cu costumul de mers la cină.

Anii 1910

Sacourile de costum erau foarte lungi în acest moment, de obicei cu lungimea până sub șolduri în modele mai asemănătoare redingotei din trecut. Țesătura era foarte grea/groasă și rezistentă. La modă era țesătură mai închisă la culoare, dar culoarea maro era mai populară decât culoarea negru. Costumele casual (pentru purtarea zilnică) aveau de cele mai multe ori modele cu diferite tipuri de carouri.

De asemenea, culorile mai deschise au intrat și ele în modă și în acest deceniu. Pantalonii erau drepți și erau prevăzuți cu manșete în partea de jos. Cămășile erau purtate cu guler înalt, foarte tare (rigid, scrobit). Dungile îndrăznețe, groase erau în stil. Ele au apărut pe costume, cămăși și cravate, deși nu întotdeauna pe toate în același timp.

Costume cu pantaloni scurți (Short suits)

Costumele cu pantaloni scurți erau norma pentru uniformele școlare englezești la acest moment, deoarece moda era ca toți băieții să poarte pantaloni scurți până când aceștia creșteau și ajungeau la bărbăție.

Bărbații maturi nu purtau niciodată pantaloni scurți sau costume cu pantaloni scurți în acest moment. Totul s-a schimbat în 1910, când armata britanică a introdus o uniformă de vreme caldă folosind pantaloni scurți.

Pantalonii scurți au fost în curând acceptați în moda masculină și astăzi, costumele cu pantaloni scurți sunt în tendințe ca un look atrăgător și modern de vară. Mulți bărbați moderni nu știu că poartă un stil care era la modă cu mai bine de un secol în urmă!

Costum de sufragetă

În acest deceniu a apărut și așa-numitul costum de sufragetă. Acesta a fost creat de Asociația Americană a Croitorilor Doamnelor. Avea o bluză, o jachetă/sacou și o fustă până la glezne care era împărțită astfel încât să arate ca o pereche de pantaloni, adică aproximativ o fustă pantalon.

Costumul de sufragetă a fost probabil primul model de costum cu pantaloni produs în masă pentru femei.

Anii 1920

Moda a avut ceva mai multă savoare și actiune în anii 1920. Îmbrăcămintea era mai strălucitoare și mai înfrumusețată. Femeile purtau fuste mai scurte și mergeau în cluburi de noapte, iar bărbații purtau costume mult mai atractive și colorate pentru a le impresiona.

Culoarea a fost introdusă brusc în costumele bărbaților într-un mare fel. În trecut, costumele bărbaților erau frecvent văzute în nuanțe închise de gri, albastru și negru. În anii 1920, costumele au devenit strălucitoare. Costumul alb a apărut curajos în modă, iar teatralitatea look-ului l-a făcut să devină un element esențial în modă.

Să fii în stil, să fii la modă

Costumele pentru bărbați erau puternic înfrumusețate în acest moment, iar accesoriile pentru ele au devenit foarte la modă. Acele de cravată, cravatele decorative și cămășile colorate au intrat în modă. Papioanele erau, de asemenea, super la modă în acest moment.

Pantalonii erau cu talie înaltă și largi, combinați cu sacouri oarecum mai largi decât modelele din deceniul precedent. Pentru a se potrivi cu pantalonii cu talie înaltă, sacourile erau croite foarte sus în talie, cu modele populare oarecum strâmte în talie la începutul deceniului.

Acest lucru a creat o siluetă alungită, subțire, care era foarte la modă la acea vreme. Pantalonii erau confecționați în modele foarte drepte, fără să fie evazați sau conici în partea de jos, cu pense ascuțite în față.

Uneori, pantalonii aveau manșete scurte în partea de jos. Curelele erau preferate în detrimentul bretelelor ca mijloc de a menține pantalonii de costum la locul lor.

Sacourile erau făcute cu umerii înclinați, oblici, cu o potrivire strâmtă în jurul taliei. Gulerele erau răsfrânte și nodurile mai late și mari ale cravatei au fost combinate cu costumele pentru a crea look-ul distinct al epocii.

Vestele la două rânduri de nasturi erau la modă la acest moment. Acestea erau asortate cu sacouri la un singur rând de nasturi care au fost finisate cu revere crestate (notched lapels).

Anii 1930

Marea Depresiune – marea criză economică i-a lăsat pe oameni fără bani și cu foarte puține speranțe, așa că stilul cu siguranță nu era o preocupare în acest moment. Costumele pentru bărbați au reflectat spiritul deceniului: culori închise și modele simple. Pantalonii largi au fost combinați cu modele de costume largi, la două rânduri de nasturi.

Costum drapat (Drape Suit)

Sacourile de costum erau grele în acest moment, cu umerii largi, lați. Sacourile erau oarecum lungi, până la șold, într-un stil mai mult asemănător hainelor de costum decât sacourilor. Pantalonii stăteau foarte sus în talie și erau făcuți să fie foarte ampli.

Modelul a fost cunoscut sub numele de costum drapat (drape suit) sau croi drapat (drape cut), deoarece era atât de greu și avea tendința de a atârna oarecum pe corp.

Modelul a fost popular pentru că a creat un fel de formă voluminoasă, cu mușchi, iar țesătura grea și groasă nu se șifona ușor, așa că totul atârna în linii drepte. Silueta era distinctiv masculină, cu umeri largi, talie îngustă și picioare lungi și conice.

Pantalonii aveau talie foarte înaltă, deasupra buricului și aveau pense în față.

Costumele au fost definite de o ușoară conicitate în partea de jos a pantalonilor. Acest deceniu este considerat a fi „epoca de aur a îmbrăcămintei clasice pentru bărbați”, potrivit Gentleman’s Gazette.

Stilul/Modelul smoking (Tuxedo style)

Marlene Dietrich, o altă actriță care a fost renumită pentru zguduirea rolurilor de gen, a purtat un smoking și un joben în timp ce a interpretat un rol în acest deceniu. În acest moment, costumele pentru femei erau realizate cu fuste și jachete/sacouri asortate.

Coco Chanel a conceput primul costum Chanel, o fustă și o jachetă/sacou, în anii 1910. Dar Marlene Dietrich a ajutat la redefinirea a ceea ce sunt cu adevărat costumele pentru femei. Nu a fost prima dată când o femeie a purtat un smoking, dar a fost prima dată când o femeie a câștigat o atenție uriașă pentru acest lucru.

Anii 1940

Evenimentele istorice reprezintă adesea o modalitate de a modela istoria costumelor și a modei în general. Acesta a fost cu siguranță cazul în anii 1940.

Al Doilea Război Mondial a adus vremuri grele peste tot. A fost penurie de toate, inclusiv de țesătură folosită pentru a confecționa costume. În acest deceniu au început să apară pentru prima dată costumele din raion, înlocuind stofa de tweed și lâna greu de obținut. Chiar și cu lipsa de țesături, reverele erau foarte late în acest moment.

Costumele din această epocă aveau un aspect distinct minimalist, cu foarte puține ornamente. Costumele de flanel gri erau omniprezente și au rămas un element de bază al deceniului. Costumele erau confecționate la un singur rând de nasturi și asortate cu pantaloni mult mai înguști decât în ​​deceniul precedent.

Au trebuit folosite croiuri mai înguste (slim-cuts) pentru a economisi material.

Vestele nu au mai fost purtate la fel de mult, probabil pentru că ar fi fost necesar prea mult material în plus. Costumele erau extrem de reduse ca dimensiuni din cauza raționalizării de război. Le lipseau clapetele de la buzunare, manșetele și vestele. Cravatele erau foarte mari în acest deceniu, folosite pentru a exprima individualitatea și creativitatea.

Costumul zoot (Zoot suit)

Spre deosebire de acest stil minimalist, conservator, anii 1940 sunt cunoscuți pentru un alt stil de costum care a devenit de atunci un clasic al modei: costumul zoot.

Aceste costume au fost realizate cu pantaloni extrem de largi, care croite lăsat între picioare și sacouri mari, supradimensionate, care aveau o croială lungă și umerii largi. Umerii au fost căptușiți cu întărituri/pernuțe pentru a le spori dimensiunea.

Modelele de costum Zoot erau extravagante și excesive, un contrast puternic cu stilurile conservatoare care erau și ele comune în acest deceniu. Era nevoie de atât de multă țesătură pentru a fi confecționate, încât oamenii spuneau chiar că look-ul costumului zoot este nepatriotic.

Costumele Zoot au dezonoarea specifică de a avea un eveniment istoric îngrozitor numit după ele. Revoltele costumelor zoot au avut loc în iunie 1943 și au fost marcate de o serie de altercații violente care au implicat civili și ofițeri de poliție în afara serviciului.

Deși costumele zoot erau populare în anii 1940, look-ul lor a început cu adevărat în sălile de dans din New York în anii 1930. Era mai ușor de dansat în îmbrăcăminte lejeră, așa că bărbații au început să poarte pantaloni și sacouri largi.

Acest lucru a condus la look-ul costumului zoot, care a prins la tinerii care trăiau în orașele mari. În vreme ce războiul punea presiune asupra resurselor și materialelor și cu emoții în creștere, costumele zoot erau văzute ca haine purtate de delincvenți și răufăcători. Au fost asociate cu membrii bandelor de răufăcători din Los Angeles.

Revoltele costumelor Zoot

În iunie 1943, mulți soldați și marinari americani au fost staționați în Los Angeles, un oraș care avea o populație mare de tineri mexicano-americani. Costumul zoot era deosebit de popular printre bărbații mai tineri la acea vreme, iar mexicanii americani au îmbrățișat stilul în număr mare. Cele două grupuri au avut o ciocnire pe 31 mai. Pe 3 iunie, un grup mare de militari ai Marinei au mers prin centrul orașului LA, purtând arme și atacând bărbați care purtau costume zoot.

Au rezultat mai multe revolte. Mulți oameni au fost răniți și arestați. Revoltele au continuat timp de câteva zile, răspândindu-se din centrul orașului LA în cartierele din jur. În cele din urmă, mii de oameni au fost implicați în revolte.

Revoltele s-au încheiat pe 8 iunie, când militarilor li s-a interzis să-și părăsească barăcile. Consiliul Local din Los Angeles a interzis costumele zoot chiar a doua zi.

Din fericire, nimeni nu a fost ucis în revoltele respective.

Femeie independentă

În ceea ce privește costumele pentru femei, actrița Katherine Hepburn a ținut titlurile ziarelor din toată țara când a apărut în public purtând un costum cu pantaloni, și nu o fustă. A fost numit un costum slack (slack suit), similar modului în care costumele pentru femei continuă să fie definite ca stiluri de costum cu pantaloni.

Anii 1950

Culorile închise au apărut în modă în anii 1950. Costumele închise la culoare erau purtate cu cravate închise la culoare. Cămășile erau alb strălucitor, cu batiste de buzunar asortate. Reverele erau subțiri, dar sacourile erau purtate largi, lejere și mari în jurul umerilor și taliei. Până și cravatele erau înguste.

Costumele erau confecționate fără pernuțe la umeri, gulerele cămășilor s-au mai micșorat, chiar și pălăriile aveau boruri mai înguste.

Pantalonii aveau pense și erau mai largi decât fuseseră în deceniul precedent. Sacourile de costum erau la un singur rând de nasturi și nu aveau căptușeală întărită sau pernuțe, pentru a evidenția silueta naturală. Sacourile aveau nasturi până sus, făcând reverele scurte.

Raionul și nailonul au fost disponibile pentru prima dată în acest deceniu, ceea ce a adus opțiuni noi pentru țesăturile din care se confecționau costume.

Tinerii zilei nu au vrut să poarte aceleași modele de costum ca tații și bunicii lor. Bărbații mai tineri au început să poarte costumul mod (mod suit), un stil foarte strâmt pe corp, cu revere înguste. Dacă i-ați văzut pe Beatles în costumele lor negre asortate apărând în emisiunea lui Ed Sullivan, ați văzut costumul mod.

Anii 1960

Stilul a luat o întorsătură în anii 1960. Țara s-a trezit divizată în privința problemei Vietnamului. Contracultura a explodat pe scena modei și costumele nu au fost lăsate pe dinafara. Două tipuri distincte de costume au fost la modă în acest an: costumul închis la culoare, conservator, cu dungi subțiri și batiste de buzunar îngrijite și ferme sau costume îndrăznețe în culori strălucitoare, realizate cu pantaloni evazați în partea de jos și talie îngustă și strâmtă.

Pantalonii erau îngusti și strâmți, conici în partea de jos. Cravatele erau înguste, în stiluri conservatoare. Țesăturile pentru costume erau grele în toate modelele din acest moment.

Anii 1970

Unele decenii pot fi eventual confundate cu alte epoci din istoria modei din punct de vedere al stilului, deoarece tendințele costumelor tind să apară, să dispară și să revină în modă. Nu este cazul anilor 1970. Știi exact atunci când vezi un costum din anii 1970.

Acesta este momentul în care costumele au devenit cu adevărat strălucitoare. Costumele erau strâmte în jurul trunchiului, dar evazate în partea de jos a picioarelor, și cu revere late. Gulerele cămășilor erau și ele late în acest moment. Costumele au devenit mai casual, erau purtate la o ieșire seara la fel de mult pe cât erau purtate zi de zi la birou.

Culorile strălucitoare au marcat stilul de costum al deceniului. Se mergea pe ideea că orice se potrivește în departamentul de culori și imprimeuri, cu imprimeuri îndrăznețe și nuanțe vii care umpleau discotecile.

Să mergi în club să dansezi era lucrul cel mai la modă de făcut și toată lumea avea nevoie de ceva de îmbrăcat pentru asta. Costumul de timp liber sau de agrement (leisure suit) era la modă și look-ul respectiv a devenit sinonim cu deceniul însuși. Țesăturile sintetice, în special poliesterul, erau populare în designul costumelor.

Cravatele late și costumele colorate din trei piese erau foarte populare și erau realizate în tonuri strălucitoare.

Anii 1980

Într-o pauză de la modelele vii și strălucitoare ale deceniului precedent, anii 1980 au luat o întorsătură bruscă spre stilul înțelept. Costumele au devenit super conservatoare. Au devenit costume care exprimau putere.

De fapt, costumul de putere (power suit) a dominat deceniul. Mulți bărbați la modă aveau cel puțin un costum cu dungi subțiri și o cravată puternică într-o culoare îndrăzneață pentru a fi asortată cu costumul.

Costumele conservatoare din această epocă erau confecționate în culori închise. Dungile și stilurile de cravată cu model au fost populare, împreună cu batistele de buzunar colorate. Costumele erau croite cu nasturii jos pe sacou.

Sacourile croite la două rânduri de nasturi erau deosebit de populare. Reverele erau late, iar croiala sacourilor era oarecum lungă. Bretelele au prins și ele pe scena stilului din acest moment.

Contrastul față de costumul de mai sus a fost oferit de stilurile de costum mai casual văzute în emisiuni TV precum „Miami Vice”. Încă se observau culori strălucitoare, dar ele erau mai blânde. Culorile pastel erau populare în acest moment, împreună cu albul strălucitor.

Costumele casual puteau fi purtate cu gulerele de la cămașă descheiate și mânecile suflecate pentru un aspect super cool. Ei bine… oamenii de atunci credeau că e grozav, bineînțeles.

Anii 1990

Moda a avut ceva probleme în a-și găsi drumul în anii 1990. Stilul se afla în acea fază intermediară incomodă, când încercam să ieșim din toate greșelile de modă ale anilor 1980 și să ne îndreptăm spre noul mileniu cu o abordare proaspătă, modernă. Rezultatul a fost… ei bine, un pic de haos.

Sacourile de costum au devenit oarecum mari și pătrățoase în acest moment, o întoarcere la aspectul mai „haină” din deceniile precedente. Aveau revere extrem de late, gulerele cămășilor erau lungi, iar sacourile aveau nasturii foarte jos.

Pantalonii erau boxy, largi pentru a se potrivi cu sacourile realizate în modele foarte largi. Dintr-un motiv ciudat, purtarea pantalonilor de costum puțin prea lungi era la modă. Acest lucru a lăsat un exces de material în jurul gleznelor. Și da, serios, acesta este look-ul care era la modă.

Verifică preț Costume pentru bărbați – branduri de lux AICI!

Anii 2000

Costumele s-au subțiat/îngustat foarte mult în anii 2000, deoarece probabil că nu ar fi fost posibil să le facem și mai mari. Au existat croiuri mai naturale, ducând moda înapoi la un stil minimalist care nu a mai fost văzut în costumele bărbătești timp de zeci de ani.

Costumele au devenit mai longiline și mai scurte în acest moment, cu sacouri de costum mai mici și mai scurte care aveau nasturii până mai sus. Pantalonii aveau lungimea până la gleznă sau chiar mai scurti.

De asemenea, reverele s-au îngustat pentru a se potrivi cu o siluetă mai subțire.

Anii 2010

Stilurile slim subțiri erau încă în tendințe în acest deceniu, dar reverele prezentau un defileu mai înalt, iar nasturii ajungeau puțin mai sus, de asemenea. Sacourile au fost croite scurt în acest deceniu. Look-ul foarte strâmt pe corp, bine croit a dominat deceniul.

Modelele de costume retro au existat în anii 2010 datorită unor spectacole precum „Mad Men”. Costumele strâmte slim-fit pe gri închis și pe negru sever erau peste tot. Cravatele calme în culori uni sau dungi au fost croite în modele înguste. Așa a început deceniul, oricum. Spre mijlocul și sfârșitul anilor 2010, moda bărbătească a luat un viraj la stânga.

Modele de costume mai creative au fost văzute spre sfârșitul deceniului. Costume foarte structurate, cu contrast luminos, erau în tendințe și materiale fluide și aerisite au fost văzute în confecțiile de costume, într-un contrast puternic față de lâna și inul din trecut.

Anii 2020

Sacourile strâmte slim-fit revin în modă în anii 2020. Lungimea sacoului este scurtă, situată undeva între talie și partea superioară a șoldurilor. Sacourile au talia ușor marcată și strâmtă, brațe drepte și revere înguste, crestate. Punctele de nasturi sunt joase, iar batistele de buzunar, cândva parte integrantă a modei masculine, apar din ce în ce mai puțin.

Pantalonii tind mai mult spre croiuri slim-cut subțiri și au, de obicei, pense ascuțite în față. Cravatele înguste sunt la modă, asociate cu cămăși cu guler mediu, răsfrânt.

Unul dintre cele mai moderne look-uri de costum din acest deceniu este costumul gri, cu doi nasturi. Toți cei mai bine îmbrăcați bărbați de la Hollywood poartă costume gri cu doi nasturi în croială clasică.

Verifică preț Costume pentru bărbați – branduri de lux AICI!

Costumele pentru bărbați – diverse stiluri

Astăzi, pasionații de costum vă vor spune că unele țări au propriile lor caracteristici de stil distincte. Experții pot face diferența între un costum italian, un costum american și un costum britanic, de exemplu.

Costumul britanic modern a fost rafinat de croitorii de pe Savile Row, care a fost centrul modei la Londra timp de zeci de ani. Londra este încă cunoscută pentru realizarea de costume la comandă personalizate și pentru modelele de costume.

Costumul britanic modern are un look bine croit și o talie conică. Croitoria de precizie este un pilon al costumului britanic. Un costum croit la comandă va fi întotdeauna popular în Marea Britanie.

Costumul american modern își are cu adevărat rădăcinile în anii 1920, când stilul strălucitor era la putere în modă. Costumul sac (sack suit) este considerat a fi un costum american clasic, deoarece a fost un model atât de popular în S.U.A., purtat de toată lumea, de la cei din clasa superioară Ivy League până la oamenii de afaceri americani obișnuiți.

Modelul de sac lejer a făcut ca bărbații cu toate tipurile de corp să poarte cu ușurință costumul american. Acest model era, de asemenea, accesibil ca preț pentru a fi produs în masă. Costumele americane continuă să aibă un pic mai puțin croi, cu potriviri pe corp oarecum drepte, lejere.

Costumul italian a devenit cu adevărat faimos în anii 1950, când stilul costumului italian a fost într-adevăr prezentat pentru prima dată. Casa de modă Brioni a propus costumul în „stil roman – Roman style”, în 1952.

Modelul a devenit celebru în 1953, când Gregory Peck a purtat costume Brioni în „Vacanța la Roma” (”Roman Holiday”) în care a jucat alături de Audrey Hepburn.

Modelele de costume italiene sunt făcute pentru a fi ușoare, subțiri pentru a contracara climatul cald mediteranean. Aceste costume sunt foarte bine croite și strâmte pe corp, slim-fit. Sunt conice în talie și au puțin sau deloc căptușeală întărită în umeri.

Pantalonii sunt potriviți pe șolduri și de obicei slim – înguști pe picioare. Modelele de costume italiene sunt oarecum sclipitoare, prezentând adesea dungi, nasturi strălucitori și o mulțime de elemente care sunt făcute pentru a atrage privirea.

Verifică preț Costume pentru bărbați – branduri de lux AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://threadcurve.com/types-of-clogs/„

5 tipuri de saboți Clogs

Dacă doriți să fiți la modă, tradiționali și curajoși în același timp, vă recomandăm să alegeți saboți clogs ca încălțăminte, iată diferite tipuri din care

Citește mai mult »
Tinere poarta diferite alternative la fuste

14 alternative la fuste

Nu orice femeie este iubitoare de fuste, dar asta nu înseamnă că nu-și poate amplifica feminitatea purtând pantaloni scurți, pantaloni lungi și multe altele. Consultați

Citește mai mult »
Tipuri de brățări

31 tipuri de brățări

Indiferent de preferințele tale de stil sau de modă, te poți oricând baza pe o brățară pentru completarea ținutei tale. Descoperă numeroasele tipuri de brățări

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care