Poate fi un tricou smart casual? Dacă da, cum?

Tricouri polo smart casual

Moda se schimbă într-o clipă. Ceea ce era o ținută acceptabilă ieri, astăzi nu mai este în tendințe.

Îmbrăcămintea smart casual (casual elegant) a intrat în modă. Ce este stilul smart casual? Este orice altceva decât un costum și o cravată sau o rochie și tocuri. Este confortabil, este ceea ce poartă vedetele și este propice creativității.

Când ne gândim la tricouri ca fiind smart casual, ne imaginăm imediat Sonny Crockett. Don Johnson a făcut modă pentru bărbați pe vremuri. El putea să asorteze orice tricou colorat (pe cel portocaliu l-am iubit cel mai mult) cu un sacou alb, și să aibă grijă de băieții răi.

Jennifer Aniston, Brad Pitt, Pierce Brosnan, Trevor Noah, Jeff Dunham, Chris Pine și Matt Damon sunt doar câteva dintre multele celebrități care poartă un tricou cu un sacou și le determină pe fashioniste să le acorde atenție.

Aceste celebrități folosesc blugi, pantaloni de costum și pantofi clasici eleganți sau pantofi sneakers pentru a-și completa look-ul. Crockett a purtat pantofi loafers (fără șosete.)

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Ce înseamnă Smart Casual?

S-ar putea să întrebați despre ce este vorba când auzim termenul „smart casual”. Luați în considerare codul vestimentar al companiei pentru care lucrați. Este necesară ținuta de afaceri (business).

O zi, de obicei vineri, este rezervată pentru îmbrăcămintea „casual”. În general, aceasta înseamnă blugi drăguți (nu decolorați, rupți sau largi), o cămașă într-o stare bună (nu spălată în exces) și pantofi sport (sneakers) curați. Nicio cravată, nicio rochie, nici tocuri nu sunt permise într-o zi casual.

În ultimii ani s-au lansat filme și emisiuni TV care se desfășoară într-un birou business (gândiți-vă la Steve Carrell și Rainn Wilson). Stilul  smart casual (casual elegant) a ajuns să fie văzut ca niște pantaloni sau blugi drăguți, tricouri simple fără slogan sau imagine și fie pantofi clasici de costum, fie pantofi sport (sneakers) drăguți.

Asortarea unui tricou bine făcut, potrivit pe corp, purtat în blugi sau pantaloni sub un sacou a ajuns să definească stilul „smart casual”.

Ideea întregului look este că dvs. reprezentați ceva printr-un cod vestimentar. Nu le-ai spune oamenilor că lucrezi pentru XYZ Corporation și apoi să fii văzut purtând haine neîngrijite și neglijente.

Nu mai lăsa mass-media să te imortalizeze în acele haine nepotrivite, dacă ai juca într-un film major sau într-o emisiune TV. Smart casual reprezintă noul cool.

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

De ce un tricou și nu o cămașă cu guler?

Odată cu restricțiile Covid-19 la nivel mondial, întâlnirile de afaceri se desfășoară prin Zoom. Participanții pot purta un tricou polo, o cămașă casual cu guler sau chiar un sacou cu cămașă și cravată. Deoarece nimeni nu vede ce pantaloni poartă participanții, aceștia pot fi în pantaloni de pijama și nimeni nu ar ști sau nu i-ar păsa.

Atenția lumii afacerilor de astăzi este încă concentrată pe afaceri (pe business), dar ceea ce poartă oamenii de afaceri a fost relaxat considerabil. Stilul smart casual a preluat comanda de la ținuta strictă de afaceri.

O cămașă oxford, de exemplu, poate fi purtată sub o jachetă ciudat sau chiar sub o haină pe măsură și totuși să răspundă codului vestimentar business casual.

Toată lumea va fi de acord că un tricou este elementul esențial în materie de îmbrăcăminte casual. Cu toate acestea, se poate potrivi aspectului smart casual în anumite cazuri. Să presupunem că ai fost invitat la o petrecere sau la o nuntă.

Invitația menționa ca dress code „ținuta casual”. Acest lucru poate însemna orice, de la Dockers și pantofi de costum până la pantaloni khaki și o jachetă cu un buzunar pătrat. Adăugarea unui tricou reușit, proaspăt se potrivește.

În plus, anumite locații de evenimente nu mai necesită îmbrăcăminte specială. Acum că unele biserici, de exemplu, și-au relaxat restricțiile legate de Covid-19 în ceea ce privește adunările în masă, este permis să purtați vara un tricou cu pantaloni scurți, pantaloni khaki, blugi sau altă îmbrăcăminte casual.

Asortarea unui tricou cu un sacou elegant sau a unei geaci de blugi cu pantaloni eleganți au ajuns să fie văzute ca ținute acceptabile pentru biserică.

Iată un alt scenariu. Vrei să-i adresezi marea întrebare iubirii vieții tale. Faceți rezervări la un restaurant de patru stele din apropiere. Codul vestimentar este „casual elegant”.

Îți scoți cea mai bună pereche de pantaloni bleumarin, un tricou alb nou de calitate, sacoul tău bleumarin favorit, îți aranjezi o batistă albă în buzunarul exterior al sacoului și porți pantofii tăi casuali preferați. Sunteți gata, dar nu uitați de inel!

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Unde a început stilul Smart Casual?

Vremurile se schimbă. Când lucram într-un birou, o rochie și tocuri reprezentau ținuta business acceptabilă pentru o femeie, în timp ce costumul și cravata erau singurele lucruri pe care bărbații le puteau purta la serviciu. Apoi au apărut Google, Facebook și alte companii cibernetice.

Cei care lucrau acolo erau tineri, la modă și îmbrăcați pe măsură. Fără costume țepene și depășite. Nu, ei purtau ceea ce le dicta spiritul și asta nu le-a împiedicat cu nimic creierul să se autodepășească.

Mentalitatea (mindset) are foarte mult de-a face cu asta. Pe vremuri, dacă nu erai îmbrăcat într-o ținută formală de afaceri (formal business attire), erai trimis acasă îndemnul ferm de a remedia situația. Astăzi, îmbrăcămintea pe care o îmbrăcăm este considerabil mai puțin importantă decât talentul și creativitatea.

Ne interesează cumva ce poartă creatorul telefonului mobil, al MP3-ului, al programului de automatizare a locuinței sau al Apple? Desigur că nu; suntem prea ocupați cu realizările lor.

Unii dau vina pe Mileniali pentru tot, inclusiv pentru purtarea de tricouri la serviciu. Milenialii au fost prima generație care a cerut ceea ce și-au dorit și au obținut.

Facilități de luat masa în magazinele alimentare, baruri de vinuri în loc de baruri cu sucuri, livrarea oricărui lucru mic imaginabil, închirierea în loc de cumpărare de case și deplasarea cu Uber în loc de a deține o mașină, toate pot fi atribuite Milenialilor.

Faptul că ei au inventat produse și servicii incredibile este în mare parte lăsat deoparte; Milenialii sunt cei responsabili pentru garderoba smart casual.

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Unde se află stilul Smart Casual astăzi?

Când stai pe fotolii uriașe de puf bean bag în care te afunzi, sau la o masă pe acoperiș sau într-un parc din apropiere, sau stai la un birou făcut să arate ca o mașină de curse sau Starship Enterprise, ai tendința să gândești diferit. Întrebați pe oricine de la Google. Când porți un tricou, blugi și pantofi sneakers, te simți mai comod. Oamenii care se simt bine creează mai mult.

La locul tău de muncă ți se permite să stai într-o zonă confortabilă cu picioarele sub tine și un laptop pe genunchi?

Puteți lua prânzul la oricare dintre cele 11 cafenele de specialitate gratuit, sau cel puțin cu o reducere considerabilă? Îți poți purta tricoul cu blugi, pantaloni de costum sau orice altceva care ți-a plăcut în acea dimineață? Așa este și la Facebook.

Gândirea populară este că oamenii care se simt bine, comod și confortabil sunt liberi să gândească și să creeze. Ei știu că arată bine, așa că mintea lor este liberă să ajungă la stele. Business-ul modern a îmbrățișat această mentalitate.

Virtuțile sale pot fi văzute în zeci de afaceri, de la Google și Facebook la Goldman Sachs, Target și chiar pe Wall Street. Toată lumea de pe Fifth Avenue până în Silicon Valley sărbătorește codul vestimentar smart casual.

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Istoria look-ului smart casual

Când crezi că moda nu se schimbă prea mult în 100 de ani, în secolul al XX-lea a meritat să te gândești de două ori la asta. De exemplu, în secolul al XIX-lea, lungimea pantalonilor a fost unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat în moda bărbaților.

Pânza strâmtă (stock) pliată în jurul gulerului cămășii bărbaților s-a schimbat oarecum. În secolul al XX-lea, gulerele și manșetele au devenit părți integrate ale cămășilor pentru bărbați. Pentru femei, s-a trecut de la fuste cu crinolină la fustele cu trenă.

Secolul al XX-lea a văzut rochiile ajungând de la pământ până la lungimea gleznelor și apoi la micro-mini, o nouă definiție a topurilor decoltate, bikini și fără pălărie sau pânză peste gulerul cămășii (stock) la bărbați.

Nu este surprinzător că îmbrăcămintea casual a apărut în California înainte de a cuceri țara în anii 1980. A început cu fără cravată sau sacou pentru bărbați și pantaloni și o bluză frumoasă pentru femei.

Astăzi, se urmează principiul că merge orice. De la hanoracul și tricoul lui Zuckerberg până la personalul îmbrăcat în blugi scurți de la Apple, smart casual înseamnă orice dorește persoana respectivă.

Vechea rutină „a mersului la muncă” a fost spulberată. Cei care lucrează de acasă, profesioniștii care lucrează la domiciliu și chiar studiile universitare la distanță au înlocuit „mersul în” aceste locuri.

Cui îi pasă ce porți? Ești în intimitatea propriei case; ceea ce se întâmplă în capul tău este ceea ce contează aici, nu ceea ce porți.

Mediul înconjurător joacă un rol important în revoluția smart casual. Aura casual a Californiei a dat naștere îmbrăcămintei casual la locurile sale de muncă. Cei care petreceau zece până la paisprezece ore pe zi în spatele unui computer s-au simțit încorsetați în costum și cravată sau cu rochie și tocuri.

Aceste haine reduceau drastic creativitatea. Prin urmare, a apărut stilul business casual în anii 90 și 2000. Acest lucru a deschis drumul către stilul smart casual la scurt timp după aceea.

Adăugați la aceasta faptul că femeile nu au idee cât de mult din corpul lor să dezvăluie cu îmbrăcămintea la serviciu. Prea multă piele, și bărbații de la birou nu pot gândi. Femeile tind să poarte puțin mai puțin la muncă pentru a atrage atenția superiorilor lor. Dacă superviserii lor observă puțină piele, atunci întrebările femeilor vor primi răspuns sau femeilor li se va acorda ajutor.

Totuși, astfel se creează un precedent periculos într-un birou sau oriunde, de altfel. Tricoul și pantalonii sunt un egalizator, ca să zic așa. Așadar, look-ul smart casual oferă purtătorilor siguranța de a fi ei înșiși, confortul de a lucra ore lungi și de a-și elibera mintea pentru creativitate.

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Întrebări frecvente despre stilul smart casual

Cum arată o ținută smart casual?

Urmărește orice videoclip cu Jeff Dunham. El poartă de obicei un tricou sub un sacou în partea de sus, și pantaloni de costum sau blugi. În general, nu observi ce poartă, pentru că esti ocupat să râzi în hohote. Observați interviurile lui Matt Damon. Cel mai adesea, este îmbrăcat într-o cămașă cu guler sau un tricou. Din când în când, îl vei surprinde purtând un sacou peste unul din ele.

Dacă prinzi un spectacol Trevor Noah, vei observa mai ales hanoracul. Ocazional, totuși, va purta un tricou cu o geacă bomber neagră. Și asta dacă poți observa ce poartă, pentru că vei râde isteric de rutina lui indiană. Așa arată o ținută smart casual.

Unde ai purta îmbrăcăminte smart casual?

Nu aș purta-o la un interviu de angajare, dar în orice alt loc este o ținută potrivită. Biserici, petreceri, întâlniri de afaceri, mese rafinate, nunți, concerte și orice alt loc pentru care te-ai îmbrăca frumos este potrivit pentru a purta îmbrăcăminte smart casual.

Ce articole de îmbrăcăminte sunt potrivite pentru stilul Smart Casual?

O cămașă Oxford, o cămașă cu guler și nasturi, un tricou polo, o cămașă tunică (cu bandă în jurul gâtului, fără guler) și un tricou sunt toate articole de îmbrăcăminte smart casual potrivite. Cu acestea pot fi purtați pantaloni de costum, blugi, pantaloni Dockers și pantofi khaki.

Continuați cu geci bomber, geci de piele, sacouri și sacouri casual, cu sau fără batistă de buzunar purtată în buzunarul exterior de la piept. Finalizează totul cu pantofi din brandul Hush Puppies, pantofi de pânză sau piele cu talpa din cauciuc – marinărești (deck shoes), pantofi loafers (mocasini) sau pantofi sport (sneakers) pentru un look smart casual complet.

Care este diferența dintre casual și smart casual?

Dacă purtați blugi și un tricou sau o cămașă drăguță și pantaloni, este vorba despre o ținută casual. Orice altceva decât un costum și cravată sau rochie și tocuri este casual. Îmbrăcați toate acestea cu un sacou și stilul devine smart casual.

Care sunt culorile potrivite pentru stilul smart casual?

Don Johnson, în rolul lui Sonny Crockett, a purtat toate culorile, de la portocaliu la mov/liliachiu și albastru deschis, roz, verde mentă și negru și galben sub sacoul său alb. Pentru Dunham, este vorba despre un tricou negru. Sfatul meu este să alegi ceea ce simți că se potrivește pentru personalitatea ta și mediul în care vei purta hainele smart casual.

Ce include codul vestimentar smart casual?

Codul vestimentar smart casual este orice nu este costum și cravată sau rochie și tocuri. Poate fi blugi și un tricou, poate fi pantaloni Dockers și un tricou polo, poate fi pantaloni de costum și o cămașă Oxford sau poate fi orice combinație a acestora. Adaugă sau nu un sacou și vei avea un cod vestimentar smart casual.

Ar trebui să te îmbraci elegant sau deloc pretențios?

Asta depinde de ocazia sau locul vizitei tale. De asemenea, depinde și de perioada anului. De exemplu, nu ai purta un sacou sau o cămașă groasă sau pantaloni groși vara. Astfel, dacă este vorba despre birou, îmbracă-te obișnuit, deloc pretențios.

Dacă este vorba despre un interviu de angajare, îmbracă-te elegant, cu atenție. Pentru alte ocazii și locuri, îmbrăcați-vă corespunzător. De exemplu, dacă este o întâlnire la biserică, îmbracă-te obișnuit. Dacă este vorba despre un botez, îmbracă-te elegant.

Poate o geacă bomber să fie considerată smart casual?

Știi că este la modă dacă The Rock (Dwayne Johnson), Ryan Gosling și Bradley Cooper o poartă. Dacă observi că ei poartă și un tricou sub gecile lor bomber, atunci trebuie să fie în regulă. Unii le poartă cu blugi, alții cu pantaloni casual. Kate Upton o poartă cu blugi negri și un tricou. Răspunsul la această întrebare este: absolut!

Puteți purta pantofi sport (sneakers) cu Smart Casual?

Dacă nu ai putea, ne-am duce cu toții acasă. Rețineți că trebuie să purtați pantofi sport (sneakers ) care să fie impecabil de curați, fără șireturi zdrențuite, fără zgârieturi pe talpă sau pe bombeu, și trebuie să fie complet legați la șireturi, fără ca limba pantofului să se miște, ci să stea la locul ei.

Ar fi frumos dacă pantofii sport (sneakers) s-ar potrivi la culoare cu ținuta, dar și contrastul este bun, atâta timp cât nu sare prea mult în ochi.

Verifică preț Tricouri pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care