Ce este o pălărie Chupalla? Tipuri, definiții și fotografii

Tanara poarta o palarie Chupalla

În ultima vreme, pălăriile chupalla sunt încă purtate de bărbații din Chile. Cu toate acestea, ele nu mai sunt la fel de populare și numeroase precum erau pe vremuri. Bărbații din zonele rurale preferau să poarte pălării chupalla în viața de zi cu zi pentru a-și proteja capul, la fel cum nu o făcea nicio altă pălărie modernă.

Cu toate acestea, pălăriile chupalla sunt comune în rândul dansatorilor tradiționali chilieni sau a dansatorilor de cueca.

Pălăria Chupalla este o pălărie de paie tradițională chiliană purtată de călăreți. Pălăria este purtată în comunitățile din America de Sud.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Ce este o pălărie chupalla?

Chupalla cu spaniolă: [tʃuˈpaʎa] este o pălărie de paie purtată în mod obișnuit de călăreții chilieni.

Astăzi, mulți oameni din centrul Chile poartă de asemenea pălării chupalla. Pălăria este adesea folosită de chilieni atunci când dansează cueca și în timpul rodeourilor din Chile. Cueca, complet zamacueca, numită și marinera, este un dans tradițional chilian cu batista.

Dansul cueca este, de asemenea, comun în părțile de nord din Bolivia, Peru și Argentina. Este un dans de curtare care a fost comun printre nativii americani din aceste națiuni încă de la colonizarea spaniolă. Oamenii dansau pe muzica rapidă și ritmică a chitarelor. Cu toate acestea, marinarii chilieni au dus dansul mexicanilor, unde dansul se numește Chilena.

Verifică preț Pălării Chupalla – diverse modele AICI!

Este chupalla în tendințe sau la modă astăzi?

În ultima vreme, pălăriile chupalla sunt încă purtate de bărbații chilieni. Cu toate acestea, ele nu mai sunt la fel de populare și numeroase precum erau pe vremuri. Bărbații din zonele rurale preferau să poarte pălării chupalla în viața de zi cu zi pentru a-și proteja capul, așa cum nu făcea nicio altă pălărie modernă. Cu toate acestea, pălăriile chupalla sunt comune în rândul dansatorilor tradiționali chilieni sau a dansatorilor de cueca.

Materiale/Țesături folosite la confecționarea pălăriei chupalla

Numele chupalla a fost derivat din cuvântul achupalla. Achupalla este un nume local primit de la o plantă, bromelia, folosită în mod obișnuit la confecționarea acestor pălării. Astăzi, pălăriile chupalla sunt făcute din diferite tipuri de paie, cum ar fi orezul și grâul.

Opțiuni alternative de paie

Paie Toquilla

Fibra Toquilla este o fibră foarte flexibilă și de lungă durată. Este folosită pentru a face pălării în Ecuador. Paiele Toquilla sunt populare și pentru fabricarea pălăriilor Panama. Pălăriile sunt țesute în diferite moduri, la fel ca pălăriile chupalla.

Pălăriile sunt țesute din frunzele fibroase împletite ale palmierilor toquilla din Ecuador. Paiele Toquilla sunt considerate dense, astfel încât pălăriile făcute din acestea sunt durabile și de bună calitate.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Paie Toyo

Pălăriile de paie Toyo sunt confecționate prin utilizarea firelor colorate de hârtie de orez din Japonia. Acestea sunt ulterior finisate cu o glazură de plastic. Paiele se simt netede, fine și se transformă într-un produs finit lucios, auriu sau alb.

Acest lucru face pălăriile moi la atingere și ușoare la purtare. Spre deosebire de pălăriile chupalla, care sunt realizate manual, pălăriile din paie Toyo sunt realizate de mașini. Acest lucru le face ușor de vândut la un preț mediu spre mic.

Cu toate acestea, paiele Toyo sunt perfecte și atractive pentru a face orice formă de pălărie și totuși pentru a produce pălării confortabile.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Paie de rafie

Paiele de rafie se obțin cu ușurință prin decojirea frunzelor de palmier de rafie, care are frunze lungi și subțiri. Frunzele pot crește până la optzeci de picioare (24 m) în lungime. Realizarea pălăriilor cu ajutorul paielor de rafie necesită utilizarea unor fire unice de culoare maro deschis.

Natura fibroasă a frunzelor ajută la realizarea unor pălării extrem de calitative și durabile. Materialul lor organic asigură flexibilitatea pălăriilor. Cei mai buni palmieri de rafie cresc pe coasta de est a Madagascarului.

Se crede că acești palmieri produc cele mai bune paie de rafie de țesut pentru a face cele mai bune pălării. Este necesar să rețineți că pălăriile din paie de rafie sunt organice și ușor de reciclat. Prin urmare, aceste pălării sunt ideale pentru protejarea de lumina directă a soarelui.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Paie Shantung

Paiele Shantung sunt fibre naturale de la planta de cânepă Manila care crește pe insula Filipine. Paiele sunt folosite la fabricarea pălăriilor de paie shantung prin utilizarea unei foi plate țesute la mașină. Mașina le dă forma necesară.

Materialul are o culoare albă, ceea ce face ușor să reflecte lumina soarelui. Cu toate acestea, paiele shantung sunt practic hârtie, iar acest lucru le face usor de degradat de ploaie și transpirație. Aceste pălării sunt o alternativă mai ieftină la pălăriile Panama și Chupalla.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Paie Milan

Paiele Milan se referă la tehnica de împletire, nu la material în sine. Pălăriile de paie Milan sunt fabricate din materiale de țesut precum plasticul sintetic și cânepa. Unii producători încă folosesc paie de grâu pentru a face pălării tradiționale cu nuanțe aurii.

Materialul este durabil și ușor de purtat. Oferă un look și un stil de viață elegant multor pasionați de modă. La fel ca pălăriile Panama, acestea sunt pălării de mare calitate și valoare pentru a vă servi timp de aproximativ nouă luni.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Paie de iarbă de mare (Seagrass straw)

Paiele de iarbă de mare cuprind diverse ierburi marine care se găsesc de-a lungul coastelor de mică adâncime. Din acest material se realizează pălării cu textură moale, cu ventilație adecvată. Ele protejează capul de lumina directă a soarelui, dar nu pot fi eficiente în timpul ploii.

Modele de pălărie chupalla

Chilienii au făcut pălăriile chupalla într-o formă anume, cu boruri largi, late. Ele protejau fețele bărbaților chilieni de soarele fierbinte. Cu toate acestea, de fapt pălăriile chupalla nu aveau boruri largi și erau la fel de grele ca un sombrero.

Calota unei pălării chupalla este cilindrică și de înălțime medie. Privind la pălărie din vârf, ea arată ca o farfurie rotundă și plată având un cerc uniform în mijloc. Majoritatea pălăriilor chupalla sunt proiectate cu un șnur special.

Acesta ajută la menținerea pălăriei pe cap, chiar dacă este purtată pe vreme cu vânt. Este important să rețineți că este indicat ca pălăria să fie maro, datorită borurilor sale largi.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Cum să port pălăria chupalla

La fel ca și alte pălării, purtarea unei pălării chupalla nu este diferită sau dificilă.

Apoi, pentru a împiedica vântul să-ți dea jos pălăria de pe cap, folosește șnurul cu care pălăria este prevăzută și leagă-l în jurul bărbiei.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Avantaje și dezavantaje ale pălăriilor chupalla

Avantajele pălăriilor chupalla

  • Pălăria protejează fața de razele solare. Ele ajută la prevenirea ridurilor pe care le-ar provoca radiațiile solare.
  • Purtarea pălăriei ajută la economisirea timpului. Nu trebuie să petreceți mult timp pieptănându-vă.
  • Este o pălărie la modă. Oamenii poartă pălăria pentru activități casual. În Chile, ea este purtată de cei mai mulți interpreți ai dansului chilian cueca. De asemenea, a devenit o cultură și un stil pentru călăreți să poarte o pălărie chupalla.
  • Pălăriile sunt bune pentru sănătatea părului. Ele ajută la reducerea slăbiciunii și estompării culorii cauzate de radiațiile solare.
  • Vezi de asemenea și 10 branduri de pălării remarcabile

Dezavantajele pălăriilor chupalla

Purtarea pălăriilor împiedică părul să dobândească cantitatea necesară de vitamina D.

Pălăria Chupalla – Context istoric

Potrivit Arhivei Naționale din Chile, prima pălărie Chupalla a apărut în Chile în jurul anilor 1740. În anii 1820, pălăria a fost numită „Chupalla”. După ce au apărut în Chile, pălăriile au fost pur și simplu folosite de țărani și călăreți. A fost denumită în mod obișnuit „pălărie de cowboy”, deoarece cowboy-ilor le plăcea pentru că le proteja capul de soare. De asemenea, le plăceau pălăriile deoarece erau ușoare și ușor de confecționat.

Mai târziu, pe la începutul secolului al XIX-lea, chilienii au început să decoreze pălăriile. Acest lucru le-a făcut să fie mai elaborate și pălăriile Chupalla să devină deosebite. Chilienii au inclus podoabe precum șnururi sau panglici în jurul bazei calotei pălăriei, precum și ciucuri. Acestea au fost elemente ornamentale simple, dar elegante, care au făcut ca pălăriile să pară mai fine și mai elegante pentru bărbați.

Pălăria Chupalla arată funcțional și are un plus de farmec chilian special. Astăzi, pălăriile sunt folosite în mod obișnuit de artiștii dansatori de cueca în timpul sărbătorilor naționale și festivalurilor de folclor. Unii cowboy și bărbați din zonele rurale încă poartă pălăriile Chupalla în viața de zi cu zi, ceea ce face ca pălăriile să fie populare printre chilieni.

Verifică preț Pălării din paie pentru femei și bărbați – branduri Premium AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care