Ce este o pălărie de campanie/de uniformă – tipuri, definiții și fotografii

Palarie de campanie

Înainte de introducerea șepcilor/beretelor în unitățile militare, pălăriile de campanie/de uniformă erau folosite pentru a distinge ramurile de serviciu. Prezentate de Robert Baden-Powell, pălăriile de campanie există încă în lumea modernă, fiind folosite de diferite unități ale armatei și ale forțelor de ordine ca parte a uniformelor lor. În articolul de astăzi, vom avea un istoric detaliat cu privire la popularele pălării de campanie/de uniformă.

  • Pălăriile de campanie sunt ansambluri purtate în mare parte ca parte a unei uniforme, în special de cercetași, gardieni de parcuri naționale, personal de poliție și grupuri armate.
  • O pălărie de campanie/de uniformă este o pălărie de pâslă cu boruri largi, cu patru scobituri și o calotă înaltă pe care o poți prinde între degete pentru a așeza pălăria pe cap sau a o ridica de pe cap.
  • Se mai numește acoperire de campanie, pălărie de sergent de exerciții de instrucție militară, Smokey bear, pălărie de Mounties, storcator de lămâie (lemon squeezer), Montana Peak, acoperire de instructor de exerciții/instrucție militară, pălărie de cercetași și pălărie de ranger (gardian în parcurile naționale/jandarm/gardian).

Pălăriile de campanie au fost identificate pentru o lungă perioadă de timp drept articole populare și oficiale de acoperire a capului pentru persoanele importante, cu funcții și putere de decizie. Pălăria este asociată cu Royal Canadian Mounted Police (Poliția Regală Călare din Canada), cu instructorii de exerciții militare ai Statelor Unite, cu armata din Noua Zeelandă și cu forțele de poliție de stat.

Confundați de obicei diferitele forme de pălării de campanie? Fiți aici pe măsură ce dezvăluim mai multe despre caracteristicile pălăriilor de campanie. De exemplu, pălăriile de campanie Ranger prezentau mascota/emblema Smokey Bear cu desenul unui urs pe sigla lor. Trebuie să fi văzut aceste pălării de campanie în filmele cu șerifi.

Pălăriile de campanie diferă de pălăriile de cowboy și de pălăriile slouch (pălărie moale cu boruri late, simbol al Australiei). Unii oameni se pot referi la pălăria de campanie ca la o pălărie Stetson, deoarece compania Stetson a fost producătorul tipic al articolelor pentru acoperirea capului de la sfârșitul secolului al XIX-lea. O pălărie de cowboy este un tip de pălărie Stetson care este creată pentru a prezenta boruri și cute diferite.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Utilizare curentă

Poliția Regală Călare din Canada (Royal Canadian Mounted Police)

Recunoscută anterior drept Poliția Călare de Nord-Vest (North-west Mounted Police), Poliția Regală Călare din Canada păstrează încă articolele pentru acoperirea capului ca parte a uniformei lor oficiale. Cu toate acestea, în cadrul unităților de cavalerie canadiană, al poliției din Africa de Sud și al cercetașilor canadieni, pălăria a fost eliminată treptat de șapca de serviciu.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Armata Noii Zeelande

Uniformele armatei din Noua Zeelandă conțin modelul istoric britanic. Uniformele oficiale păstrează pălăria de campanie din fetru (Lemon squeezer). Accesoriul oficial pentru cap este distinct și vizibil la nivel național, deoarece integrează o calotă înaltă și scobituri adânci pe cele patru laturi ale pălăriei.

Pălăria extrem de distinsă a fost adoptată în 1912 de regimentul Wellington. Diferite pălării de campanie cuprind diferite caracteristici pentru a diferenția ramurile de serviciu. Pălăriile de campanie integrează insigne și benzi late colorate (puggarees) în jurul bazei calotei pălăriei.

Ofițerii de cadeți și trupele armatei din Noua Zeelandă poartă pălării de campanie cu o uniformă rochie stacojie și albastră. Diferitele modele de pălării de campanie sunt, de asemenea, parte a îmbrăcămintei de ceremonie și îmbrăcămintei corpurilor de gardă.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Forțele Armate ale Statelor Unite ale Americii

Armata Statelor Unite încă păstrează pălăriile de campanie în unele dintre ramurile sale de serviciu. De exemplu, sergenții de instrucție ai Armatei Statelor Unite poartă o pălărie de campanie care prezintă culoarea măsliniu-cenușiu moale cu un mare sigiliu auriu al SUA pe un disc centrat în față.

Sergenții de instrucție de infanterie poartă pălării de campanie de culoare măsliniu-cenușiu, cu un disc albastru în spatele Marelui Sigiliu (stemei). Instructorii de pușcași marini și instructorii de trageri (Primary Marksmanship) poartă pălării de campanie de culoare măsliniu-cenușiu, cu un vultur negru mat, un glob și o ancoră centrate în față.

Ofițerii Marinei poartă un șnur (o bandă) stacojiu și auriu în jurul pălăriilor lor de campanie, în timp ce generalii Marinei poartă un șnur (o bandă) din aur solid în jurul pălăriilor de campanie.

Instructorii de antrenament militar al Forțelor Aeriene ale SUA poartă pălării de campanie bleumarin, cu Marele Sigiliu al Statelor Unite (stema) centrat în față, într-un inel de culoare argintie. Omoloagele lor de sex feminin poartă pălării slouch.

Instructorii de pregătire militară cu înaltă calificare din Forțele Aeriene poartă pălării de campanie cu un șnur (o bandă) negru sau unul albastru deschis în jurul exteriorului.

Cadeții ROTC poartă pălării de campanie verde închis în loc de berete de garnizoană. În funcție de competențele dobândite de ofițerul cadet, pălăria de campanie variază în culoarea șnururilor (benzilor) precum albastru deschis, roșu, albastru închis și verde. Cadeții seniori poartă un șnur (o bandă) aurie pe pălăriile lor de campanie.

Garda de Coastă din Statele Unite poartă o versiune bleumarin cu o bandă (șnur) neagră pe pălăria de campanie.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Gardienii Park Rangers și Smokey Bear din S.U.A.

Gardienii Park Rangers din SUA, paznicii Game Wardens și poliția Parcurilor Naționale de stat încorporează poartă pălării de campanie în uniformele lor. În plus, pălăriile de campanie au emblema Fundației Parcului Național.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Departamentele de aplicare a legii

Serviciile de poliție ale Statelor Unite, cum ar fi patrula de pe autostrăzile din Utah (Utah Highway patrol) și agențiile federale de patrulare a frontierei din SUA poartă pălării de campanie ca parte a uniformei lor, care au emblema celebrului logo-personaj al ursului Smokey (emblema Smokey Bear).

Ofițerii de trafic și șerifii din teritoriu folosesc pălării de campanie ca parte a uniformelor lor. Poliția locală folosește pălăriile de campanie pentru a face diferență între divizii și gradele ofițerilor. De exemplu, unitățile departamentelor de poliție călare din Chicago integrează în uniforma lor pălăria de campanie.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Cercetași (Boy Scouts)

Încă din zilele lui Robert Baden-Powell, pălăria de campanie a fost asociată cu cercetașii. Cercetașii (Boy Scouts) din America încă poartă pălării de campanie. În principal, pălăriile sunt purtate în timpul ceremoniilor, cum ar fi prezentarea obiectelor de către trupe. În plus, ele sunt purtate de consiliile locale, comunitate și liderii de afaceri, ca onoruri pentru realizările lor în activitatea de cercetași.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați AICI!

Materiale/ țesături utilizate la realizarea pălăriilor de campanie

Piele

Majoritatea pălăriilor de campanie sunt confecționate din piele pentru a le spori durabilitatea. În plus, pielea este favorabilă majorității condițiilor climatice; astfel, integrarea pielii în articolele pentru acoperirea capului oferă în cele din urmă o protecție suplimentară împotriva condițiilor meteorologice periculoase.

Verifică preț Pălării din piele pentru femei și bărbați AICI!

Lână

Materialul ușor este ideal pentru realizarea pălăriilor de campanie prin care pielea  respiră . Sunt pălării clasice de calitate numai pentru spălare manuală.

Verifică preț Pălării din lână pentru femei și bărbați AICI!

Fibră acrilică

Acestea sunt fibre sintetice realizate dintr-un polimer. Materialul este ușor, moale, călduros și are o textură asemănătoare lânii. Spre deosebire de fibrele naturale, firele acrilice sunt mai rezistente și mai puțin costisitoare. Pălăriile de campanie pot fi țesute folosind aceste materiale.

Verifică preț Pălării din fibră acrilică pentru femei și bărbați AICI!

Bumbac

Bumbacul este un material ușor care poate fi folosit pentru a țese pălăriile de campanie. Din bumbac se realizează pălării elegante, ușoare, respirabile, durabile și de calitate premium. În plus, pălăriile de campanie din bumbac pot avea culori diferite.

Verifică preț Pălării din bumbac pentru femei și bărbați AICI!

Opțiuni alternative la pălăriile de campanie

Pălării de cowboy

Este un produs Stetson care are diferite cute, scobituri și tipuri de boruri. Pălăriile din vestul S.U.A. sunt confecționate din fetru din blană. Ele au o calotă înaltă, rotundă și un bor lat și plat. Sunt purtate în principal de personalul fermei/domeniului. Majoritatea pălăriilor de cowboy prezintă modelul Carlsbad cu cută în față. Pălăriile de cowboy sunt prevăzute cu o bandă de transpirație simplă pe lateral la interior pentru a stabiliza pălăria pe cap.

Verifică preț Pălării de Cowboy pentru femei și bărbați AICI!

Pălării Slouch

Sunt pălării din pâslă/fetru cu boruri largi, adesea prevăzute cu un șnur pentru prindere sub bărbie. Pălăriile slouch au fost asociate cu personalul militar. Pălăria australiană tip bush hat/digger hat are o parte a borului orientată în sus sau borurile sunt prinse în sus de părțile  laterale ale pălăriei. Alte modele au o insignă atașată în partea din față a borului.

Verifică preț Pălării Bailey of Hollywood AICI!

Şepci/Berete

O beretă este o șapcă moale, rotundă și cu calota plată pe cap. De obicei, sunt țesute sau tricotate manual din lână, fibră acrilică sau bumbac croșetat. Beretele au fost popularizate în secolul al X-lea în rândul unităților militare și de poliție. Această beretă simplă în stil de basc face parte din articolelor de acoperire a capului tradiţionale. Beretele moderne se pot împodobi cu o insignă sau ac de pălărie și un șnur pentru o strângere ușoară.

Verifică preț Pălării Bailey of Hollywood AICI!

Tipuri de pălării de campanie

Pălării de campanie de vară: sunt realizate din țesături ușoare pentru a permite răcirea capului și circulația aerului.

Stetson Boss of the Plains: sunt pălării de campanie din 1883 cu cute cu vârfuri ascuțite

Diferite pălării de campanie pot fi identificate și prin formele capului, cum ar fi; oval regulat, oval lung, oval lat și oval extralung.

Diverse modele de pălării de campanie

Tipul standard de pălărie de campanie are diferite culori și o calotă înaltă, cu scobituri simetrice în cele patru colțuri.

Modele de cute; modelul a fost influențat de pălăriile sombrero purtate de mexicanii vaqueros.

Inovația modernă a condus la realizarea unei pălării cu model Diamond.

Cum să porți pălăriile de campanie (Campaign hats)

Șnurul de prindere a pălăriei sub bărbie este purtat în spatele capului pentru echilibru și menținerea pălăriei pe poziție.

Pălăria de campanie trebuie purtată înclinată în jos. Poziționați pălăria prin simpla prindere a acesteia cu degetele arătător și mijlociu. Așezați cele două degete deasupra nasului, astfel încât vârful degetului arătător să fie în partea de sus, deasupra nasului. Lăsați vârful degetului arătător să vă întâlnească sprânceana.

Cu mâna liberă, lăsați borul pălăriei în jos până când atinge vă degetul mijlociu. Acum poziționați pălăria uniform într-un unghi înclinat în jos.

Purtați corespunzător în față emblema și poziționați-o pe centru deasupra borului. Presați borul corespunzător pentru a vă asigura că este drept și rigid. Șnurul trebuie aliniat cu partea superioară a borului.

Verifică preț Pălării Bailey of Hollywood AICI!

Avantajele asociate cu purtarea pălăriilor de campanie

  • Pălăriile de campanie pot fi purtate pentru a demonstra poziția de lider, profesionalismul și angajamentul față de misiune.
  • Este un accesoriu care simbolizează descendența trecutului.
  • Purtătorii de pălării de campanie adoptă o postură extremă care le ascunde ochii, creând astfel un truc ieftin de limbaj corporal pentru a-i intimida pe ceilalți.
  • Pălăriile sunt folosite ca obiecte de prezentare pentru a recunoaște personalul și  serviciul lor.

Dezavantaje asociate cu purtarea pălăriilor de campanie

  • Sunt accesorii scumpe.
  • Unele caracteristici ale acestora sunt nefavorabile în condiții climatice dure.

Istoria pălăriilor de campanie

Primele astfel de pălării pot fi urmărite până în anii 1840. La început, trupele armatei din vest purtau aceste pălării practice. Apoi, pălăriile de campanie din fetru negru au fost popularizate între anii 1876 -1883 în timpul Războiului Civil American. Apoi, Compania Britanică din Africa de Sud a creat pălării de campanie cu calote/vârfuri ascuțite pentru a oferi protecție împotriva ploii.

La sfârșitul anului 1896, ofițerul britanic Sir Robert Baden-Powell a prezentat poliției sud-africane pălăriile de campanie. Sir Robert Baden-Powell a integrat pălăriile de campanie ca parte a uniformei oficiale pentru 1.200 de soldați canadieni care serveau țara sub conducerea lui. Mai târziu, majoritatea trupelor britanice au purtat pălăriile de campanie ca parte a uniformei lor oficiale.

La 8 septembrie 1911, a fost adoptat designul/modelul Montana Peak cu scobituri. Remodelarea calotei a fost necesară, deoarece forma anterioară reținea apa de ploaie din ploile tropicale frecvente. În timpul Primului Război Mondial, diverși soldați și trupe ale armatei purtau pălării de campanie în diferite nuanțe de culori, în funcție de ranguri/gradele pe care aceștia le aveau. Mai târziu, în anii 1930/40, fetrul a fost confecționat mai rigid și adăugat un bor plat permanent.

Verifică preț Pălării Bailey of Hollywood AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care