56 de tipuri de pălării pentru bărbați și femei – o listă interminabilă

Tipuri de pălării

Descoperă o listă impresionantă de tipuri de pălării care variază în mărime, formă, stil, caracteristici și scop! Aceste accesorii la modă au fost purtate de femei încă din cele mai vechi timpuri.

Dacă vei arunca o privire la istoria uimitor de fascinantă a pălăriilor, vei descoperi că ele au fost inițial create cu scopul de a oferi protecție capului și feței împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile sau a soarelui arzător.

De-a lungul a sute de ani, pălăriile au evoluat remarcabil, transformându-se dintr-o simplă necesitate într-un adevărat simbol al eleganței, al modei și adesea chiar într-un element indispensabil rafinamentului aristocratic.

Conținut:

Tipuri de pălării diferite

Cu atât de multe ajustări și cu un așa complex proces transformațional, nu e de mirare că pălăriile au devenit de-a lungul timpului mai mult decât un simplu accesoriu. Ai putea chiar spune că au câștigat un soi de identitate și un caracter anume.

Înainte cu doar câteva decenii erau considerate un adevărat simbol al modei, astăzi, ele reprezintă cu eleganță ceea ce noi numim elementul clasic ideal prin care poți adăuga o notă de stil și farmec oricărei ținute.

Tipuri de pălării pentru bărbați

Tipuri de pălării pentru bărbați

Se pare că pălăriile au devenit astăzi elemente adiționale fantastice în garderoba oricărui bărbat și, în mod surprinzător, chiar într-un număr uriaș de stiluri și variante. Te invit să arunci o privire la cele mai îndrăgite tipuri de pălării pentru bărbați și să descoperi ce povești și istorii acaparante ascund ele.

Verifică preț Pălării pentru bărbați AICI!

Cagula

Cagula

Cunoscută internațional sub denumirea de balaclava sau balaklava, e mai degrabă o țesătură care practic îți înfășoară capul, protejându-te împotriva temperaturilor scăzute. Acoperă, de regulă, capul și gâtul, uneori chiar și bărbia sau nasul, lăsând descoperita doar o parte feței.

Scurtă istorie

Cagulele au fost pentru prima dată purtate în timpul războiului din Crimeea, din 1853. Au fost folosite de către soldați, în  timpul confruntărilor militare împotriva rușilor. Au fost inițial împletite din lână astfel încât să asigure o cât mai bună protecție împotriva temperaturilor scăzute, însă în versiunea modernă pot fi fabricate dintr-o mare varietate de materiale.

Verifică preț Cagule pentru bărbați AICI!

Șapca de Baseball

Șapca de Baseball

Șapca de baseball  este un stil de șapcă cu care n-ai cum să dai greș. Aș îndrăzni să zic că nu există persoană care să nu o fi purtat cel puțin o dată. O vei remarca în ținuta celor mai iubite celebrități, ocazional în ținuta membrilor Familiei Regale, a oamenilor cu o viață normală,  a atleților sau a milionarilor de tot soiul.

Această pălărie a inspirat multe stiluri și e cunoscută sub multe denumiri, dintre care voi menționa doar câteva, cum ar fi Dad hat sau ball cap.

Scurtă istorie

Pălăria de baseball a fost probabil inspirată din stilurile anterioare de pălării cu bor, precum pălăriile   vânătorilor de căprioare, deerstalker hats. Primele șepci de baseball au fost fabricate din lână . Aceste pălării au fost purtate la sfârșitul anilor 1800 de către jucătorii de baseball, potrivindu-li-se suficient de bine.

La începutul anilor 1900, șepcile de baseball au început să fie purtate și de către publicul larg. Șapca a urcat rapid în topul articolelor vestimentare la modă și se pare că pe parcursul anilor și-a păstrat această tendință de a fi in top. Așadar, această șapcă clasică continuă să fie la modă și astăzi și nu pare să aibă prea curând semne de retragere din preferințele publicului.

Variații

-Există două variante principale ale șepcii de baseball: ajustabilă sau fixă. Șepcile ajustabile au o bandă de plastic reglabilă în spate. Varianta fixă, pe masură  nu are bandă reglabilă, este confecționată pe mărimi astfel încât să se potrivească perfect oricărui iubitor de astfel de accesorii.

-Șapca de camionetă, The trucker cap, este o variantă a clasicei șepci de baseball. Este realizată din panouri, cu capete din plasă. Doar cele două panouri din față sunt realizate din material solid.

-Șapca militară sau șapca privată este o variantă a șepcii de baseball realizată într-un stil simplu, cu un bord mai scurt și un vârf plat.

-Șapca de ciclism, sau pălăria casquette, arată foarte asemănător cu o șapcă de baseball standard. Designul șepcii de ciclism a devenit extrem de popular în rândul motocicliștilor în anii 1950. Aceste șepci moi au o coroană mai scurtă și un bor mai mic, astfel încât să fie întoarse cu ușurință spre ceafă sau frunte, în funcție de necesitate.

The visor cap este o altă versiune descinsă cu siguranță din stilul șepcii de baseball. Acest tip de șapcă este adesea purtat de jucătorii de tenis și este practic realizat dintr-o bandă de material, cu un bor mediu rigid, care se potrivește în jurul capului pentru a umbri fața.

Banda din jurul capului nu are coroană, lăsând astfel aerul să circule, oferind o permanentă senzație de confort și în același timp, datorită borului, o importantă protecție solară pentru față.

Verifică preț Șepci New Era Baseball AICI!

Pălăria bărbătească de paie

Pălăria bărbătească de paie

Puteți identifica întotdeauna o pălărie bărbătească de paie, A Boater hat, datorită țesăturii sale caracteristice : o țesătură rigidă, din paie, cu borul rotund și larg. Această pălărie este finisată cu panglică clasică. Este un alt element important în garderoba unui bărbat și este cunoscută și sub alte denumiri precum  straw canotier, sommer sau skimmer hat.

Scurtă istorie

Pălăria bărbătească  de paie, the boater hat, a fost purtată în special de cvartetele de bărbieri, navigatori, marinari și vâslași. Recent, a revenit pe scena modei mai mult ca un accesoriu elegant pentru bărbați. Se asortează cel mai bine cu cămăși în carouri și blugi.

Majoritatea bărbaților consideră că această pălărie este o alternativă excelentă pentru pălăriile de tip Fedora sau Panama, mai ales că toate trei se asemănă cumva între ele în privința aspectului. Pălăria bărbătească de paie a fost descrisă odinioară, de către istoricul de modă Colin McDowell, ca fiind „un debut jucăuș și libertin al unui stil, care nu trebuie niciodată luat prea în serios”.

Pălăriile Boater au devenit populare pentru prima dată la începutul anilor 1900. Confecționate cu un bor larg și o coroană plată, pălăriile boater au devenit rapid la modă ca îmbrăcăminte lejeră de vară, atât în rândul bărbaților și cât și în cazul  femeilor. Aceasta era pălăria preferată pentru activitățile sociale în aer liber, cum ar fi picnicul, jocul de tenis și, desigur, plimbarea cu barca.

La început, pălăria bărbătească de paie a fost un accesoriu unisex care a surprins mult prin aspectul ei ușor formal, în ciuda materialului din care era realizată. A dispărut din peisajul modei odată cu încheierea Primului Război Mondial.

Verifică preț Pălării de paie pentru bărbați AICI!

Fesul cu moț sau The Bobble Hat

Fesul cu moț sau The Bobble Hat

Orice fes care are un ciucure sau moț poate fi numit a bobble hat și aici putem include și boneta balmoral, basca tam o’shanter sau orice altă pălărie cu moț. În Canada, acest accesoriu mai este numit si toque.

Verifică preț Căciuli cu ciucure pentru bărbați AICI!

Pălăria Boonie

Pălăria Boonie

Pălăria boonie sau pălăria booney a devenit populară pentru prima dată în timpul Războiului din Vietnam. Probabil ai observat-o deja în filmele și emisiunile TV din timpul acelui conflict.

Stil

Boonie este o pălărie fabricată dintr-o țesătură moale, de obicei din bumbac și/ sau poliester, cu margini largi și cu o coroană plană. Această pălărie are, de asemenea, o curea pentru bărbie și, uneori, bucle în jurul coroanei, astfel încât obiectele să poată fi depozitate pe cap. Designul moale permite ca această pălărie să fie pliată și ascunsă atunci când nu este folosită.

Pălăria de salvamar este o variantă obișnuită a pălăriei boonie. Este ușoară, de obicei realizată din paie pentru a o face cât mai confortabil de purtat. Borul se înclină de obicei în jos pentru a oferi umbră feței.

Verifică preț Pălărie Boonie AICI!

Pălăria Bowler

Pălăria Bowler

Pălăria Bowler a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Londra, de către William si Thomas Bowler. A câștigat o masivă popularitate ca accesoriu tipic stilului de îmbrăcăminte britanic la modă. Cea mai mare parte a meritului pentru faima sa revine actorilor precum Charlie Chaplin, John Cleese și Curly Howard.

Stil

Pălăria Bowler este o pălărie dură, din fetru, care are o margine îngustă, cu o coroană bine rotunjită. Cei mai mulți cowboy și muncitori ai căilor ferate din secolul al XIX-lea au preferat să poarte această pălărie, mai ales în regiunea vestică americană, în primul rând pentru că avea o aderență impresionantă, rămânând bine fixată pe cap chiar și în timpul vânturilor puternice.

În moda bărbătească, se mai numește și pălărie de derby. În moda feminină, pălăria derby este cu totul altceva.

Moda de azi

Avantajul acestei pălării este că adaugă o notă excentrică ținutei tale și completează perfect orice îmbrăcăminte formală cu pantaloni croiți, pantofi din piele și eventual un mantou elegant. A fost deosebit de iubită și purtată de clasa muncitoare în epoca Victoriană și în cele din urmă și-a făcut loc și în clasa mijlocie și ulterior cea aristocratică, a bancherilor, funcționarilor publici și oficialilor guvernamentali.

Verifică preț Pălărie Bowler AICI!

Pălăria de campanie

Pălăria de campanie

Pălăria de campanie este mult mai cunoscută sub numele de pălărie de sergent de foraj. Aceste pălării sunt în special purtate de sergenții de foraj și pot fi ușor intimidante.

Scurtă istorie

Primele pălării de campanie au fost purtate de militari în anii 1880. Sunt pălării cu bor plat, cu un design larg, rotund și o coroană înaltă. Armata S.U.A a folosit pălăriile de campanie ca element al uniformei standard până la începutul anilor 1900.

Au revenit ulterior, abia in anii 1960, cu o ușoară modificare de stil, cu o coroană mai structurată în partea de sus, acea ciupire clasică care este un element atât de distinct al pălăriei de astăzi.

Verifică preț Pălării bărbătești AICI!

Pălărie Chupalla

Pălărie Chupalla

Chupalla este o pălărie tradițională în Chile, încă purtată pe scară largă. Este realizat din paie cu o coroană scurtă, plată și cu boruri largi. Această pălărie este purtată în mod tradițional în timpul dansurilor și rodeoului populare din Chile.

Verifică preț Pălării pentru bărbați AICI!

Pălărie conică

Pălărie conică

Pălăria conică are multe denumiri. A fost numită bonetă frigiană de către grecii antici. Este cunoscută astăzi sub numele de pălărie de vrăjitor sau pălărie ascuțită. Indiferent de dimensiunile sau denumirile ei, pălăria conică are un design de bază care a tot revenit în modă de-a lungul istoriei.

Scurtă istorie

Coroanele înalte și ascuțite ale pălăriilor datează din Antichitate. Potrivit sursei Ancient Origins aceste tipuri de pălării au fost purtate încă din anii 1200 î.Hr.

Stil

Pălării conice sunt îndreptate în partea de sus. În modele clasice, aceste pălării sunt foarte înguste și foarte înalte. Dar în cultura asiatică modernă, pălăriile conice sunt mai largi și mai scurte. Asta pentru că pălăria conică are o utilizare practică. Când este scoasă și răsturnată cu capul în jos, pălăria poate fi folosită pentru a transporta lucruri, chiar și lichide.

Pălăriile conice largi și scurte, cunoscute sub numele de Non La, sunt foarte populare în cultura vietnameză și sunt purtate în toată țara.

Variații

-Pălăria conică este o variantă a bonetei frigiene, care a fost purtată încă din anul 800 î.e.n. în Turcia. Boneta frigiană nu era rigidă, așa cum e cazul pălăriei conice, al cărei vârf se îndoaie în jos.

-Dacă știi cum arată o pălărie dunce poți recunoaște cu ușurintă și pălăria conică . Legenda spune că pălăria este numită după John Duns Scotus, data probabilă a nașterii sale fiind sfârșitul anilor 1200. John Duns Scotus a fost un mare gânditor, pasionat de forma pălăriilor conice, care a conceput teorii complexe în domeniile metafizicii și filozofiei.

La începutul Renașterii, în secolul al XIV-lea, teoriile sale medievale au fost considerate depășite, chiar stupide. Acest lucru a făcut ca adepții lui Scotus să fie cunoscuți sub numele de dunci, potrivit revistei online Atlas Obscura.

-Pălăria clasică de petrecere din hârtie, scurtă și ascuțită spre vârf, este o variantă a pălăriei conice. Acest design modern a avut ca sursă de inspirație pălăriile conice înalte și ascuțite.

Jaapi este versiunea indiană a pălăriei conice. Este foarte largă și, de obicei, bogat decorată cu modele complicate. Jaapi indian, sau japi, este fabricată din bambus sau frunze de trestie și palmier. De-a lungul istoriei, a fost purtată de regalitatea și nobilimea indiană.

Verifică preț Pălărie conică AICI!

Pălărie din piele de raton

Pălărie din piele de raton

Pălăria din piele de raton, the Coonskin hat este tipică S.U.A și este purtată chiar și astăzi, deși nu la fel de mult ca în vremea lui Davy Crockett și a frontierei sălbatice.

Scurtă istorie

Pălăria din piele de raton are puternice rădăcini în istoria americană. Nativii americani purtau aceste tipuri de pălării în ținuta lor tradițională. Cei care s-au îndrăgostit de ea și au contribuit la promovarea ei au fost, însă primii coloniști europeni din Tennessee, Kentucky și Carolina de Nord, purtând-o ca pe o pălărie de vânătoare.

Potrivit Muzeului Național de Istorie Americană, chiar și Benjamin Franklin a purtat o astfel de pălărie, ca simbol al Americii, în călătoria sa la Paris.

Verifică preț Căciulă din blană de raton AICI!

Pălărie de cowboy

Pălăria de cowboy se remarcă prin trăsături unice, precum coroana ciupită și marginea curbată, rotundă. Are o coroană înaltă și un bor larg.

Pălăria de Cowboy (pălăria de 10 galoane)

Pălărie de cowboy

Conform mitului popular, pălăria de cowboy este cunoscută și sub numele de pălărie de 10 galoane, deoarece, răsturnată și umplută, ar putea conține 10 galoane de apă. Acest lucru este, desigur, ridicol. Nici măcar cele mai mari pălării de cowboy nu aveau această capacitate. Să nu mai adăugăm că, umplerea pălăriei cu 40 de litri de apă, ar deforma și chiar deteriora forma și materialul pălăriei.

Numele provine probabil din cuvântul spaniol „galoni”, care erau benzi de pălării împletite. Un sombrero de 10 galoane era suficient de înalt pentru a ține 10 benzi de pălării. Americanii care se ocupau cu îngrijirea bovinelor, au schimbat termenul în pălării de 10 galoane.

Scurtă istorie

Prima pălărie de cowboy a fost inventată în anii 1860, în timpul Războiului Civil American de către un renumit producător de pălării din Philadelphia, John B. Stetson. El a realizat acest tip de pălărie folosind blana mai multor animale de talie mică, precum castorul sau iepurele.

În mod surprinzător, s-a dovedit a fi o pălărie robustă și durabilă și astfel a devenit extrem de populară printre lucrătorii occidentalii. Conform celor de la National Cowboy Museum, această pălărie creată de John Stetson în 1865, fost inițial numită „Șeful Câmpiilor”, după care a tot suferit o serie de modificări. Pălăria avea un bord rotund, plat și o coroană netedă, oarecum rotunjită. Pălăria lui Stetson era făcută din blănuri de animale. The Boss of the Plains a câștigat multă popularitate, devenind în cele din urmă cunoscută sub numele de pălărie de cowboy.

Variații

-Pălăria de jucător, The gambler hat, este adesea văzută ca o variantă a pălăriei de cowboy. Această pălărie are un bor larg, care este întors la margini. Coroana are un design particular, cu o formă ovală și, de regulă, un vârf în partea de centru. Adesea, ele sunt împodobite cu panglici, pene și alte ornamente.

-Pălăria outback sau pălăria australiană este o altă variantă a pălăriei de cowboy. Aceasta este o pălărie cu boruri largi, care este de obicei întoarsă în lateral pentru a crea un profil distinct. De obicei, coroana are o formă triunghiulară distinctă care este cunoscută sub numele de lacrimă sau coroană C.

-Pălăria Akubra este considerată a fi o pălăria tipic australiană. Este fabricată din blană de iepure, respectând modelele tradiționale. Pălăriile Akubra au fost purtate de armata australiană ca parte standard a uniformei, în Primul Război Mondial. Potrivit revistei Australian Country Magazine, Akubra este un nume de marcă care produce pălării din 1874.

-Sombrero este, am putea spune, bunicul pălăriei de cowboy. Confecționată cu o coroană înaltă, rotunjită și o margine largă, răsturnată, pălăria sombrero este fabricată din pâslă sau paie și datează din anii 1400. Cuvântul sombrero provine din cuvântul spaniol „sombra”, care înseamnă umbră.

Vueltiao, numită uneori și sombrero vueltiao, este o variantă a sombrero-ului mexican care își are originea în Columbia. Este fabricată din trestia care crește în regiune și are un profil ușor diferit față de sombrero-ul tradițional, cu laturile întoarse, oferindu-i astfel o formă distinctă.

Stetson este una dintre cele mai faimoase versiuni ale pălăriei de cowboy. Pălăria a fost numită după John Stetson, un renumit producător de pălării din Philadelphia. Pălăria de cowboy Stetson are o margine largă, ușor răsturnată la margini, cu o adâncitură profundă în coroana înaltă.

Variații

Pălăria de cowboy pe care o avem astăzi este rezultatul ajustărilor făcute de către mexicani.

Pe parcursul secolului al XIX-lea ei au schimbat pălăria originală, reproiectând anumite caracteristici, cum ar fi curbarea marginilor în sus, făcând o coroană mai înaltă și, de asemenea, lărgind dimensiunea borului, pentru a căuta protecție împotriva climatului însorit din Mexic.

Ulterior, alte țări occidentale au început să adopte această tendință de îmbrăcăminte și, astfel, popularitatea sa s-a răspândit în diferite regiuni ale globului. A fost purtată inițial de un număr mare de bărbați datorită stilului și aspectului său; cu toate acestea, a fost o pălărie atât de îndrăgită încât în ​​cele din urmă și-a făcut loc chiar și în garderoba femeilor.

Verifică preț Pălărie Cowboy Bailey of Hollywood AICI!

Pălăria Custodian

Pălăria Custodian

Este cunoscută și sub denumirea de cască de polițist sau bobby, deoarece aceasta este pălăria purtată în mod tradițional de ofițerii de poliție britanici.

Stil

Pălăriile Custodian au fost inițial făcute din plută, dar în versiunile moderne, sunt construite din plastic. Polițiștii și sergenții din forțele de poliție galeză și engleză poartă încă aceste pălării ca parte a uniformei lor standard.

Pălăria Custodian este extrem de recunoscută în întreaga lume. Poliția britanică poartă aceste tipuri de pălării de aproximativ 150 de ani. Sunt pălării cu o coroană înaltă, rotunjită și un bor mediu-scurt, care ajunge discret peste frunte.

Verifică preț Pălărie polițist englez AICI!

Deerstalker-ul

Deerstalker-ul

Șapca deerstalker este probabil cea mai faimoasă, fiind tipul de pălărie purtat de nimeni altul decât Sherlock Holmes.

Scurtă istorie

Acest stil a devenit faimos la sfârșitul anilor 1800, când ținuta sportivă pentru bărbați a devenit și ea la modă. Niciunui bărbat bine îmbrăcat de la sfârșitul anilor 1800 nu i-ar fi lipsit din garderoba sa o pălărie de tip deerstalker , potrivit Enciclopediei modei.

Verifică preț Șapcă Deerstalker (Sherlock Holmes) AICI!

Fedora

Fedora

Când te gândești la cele mai clasice tipuri de pălării pentru bărbați, pălăria fedora este probabil primul nume care îți vine în minte. Fără îndoială, aceste pălării faimoase au traversat cu succes încercările timpului și au evoluat de la a fi pălării gangster, în anii 1920, până la a fi unul dintre cele mai acaparante accesorii pentru bărbații din timpurile moderne.

Stil

Fedora este un tip de pălărie din pâslă sau fetru, cu o coroană medie și o margine foarte largă. Cea mai distinctivă caracteristică a acestei pălării este ciupitul pe ambele părți. Această design permite o potrivire mai spațioasă și o face foarte confortabilă.

Scurtă istorie

Pălăria a câștigat o atracție semnificativă, mai ales după ce o piesă franceză numită „Fédora” a fost pusă în scenă în 1882. Așa și-a primit pălăria numele său unic. În următorul deceniu, pălăriile fedora au devenit un accesoriu de modă excelent atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Răspândirea acestui model de pălării se presupune că s-a datorat actriței franceze Sarah Bernhardt.

Ea a fost văzută purtând o pălărie de bărbat cu pliuri centrale, cu margini moi, în rolul de prințesă rusă, Fedora Romanoff,  pe care l-a interpretat în piesa Fédora, din 1882. La scurt timp după acea piesă, fedora a devenit una dintre cele mai adoptate accesorii de modă, în special în cazul activistelor pentru drepturile femeilor.

Moda de azi

Pălariile fedora au suferit oscilații masive în ceea ce privește popularitatea lor. Cu toate acestea, recent, au făcut o revenire spectaculoasă adăugând o notă de eleganță garderobei masculine.

Verifică preț Pălării Fedora Premium AICI!

Pălăria Fez

Pălăria Fez

Foarte ușor de recunoscut, fez-ul este unul dintre cele mai vechi stiluri de pălării. Potrivit dicționarului celor de la Merriam-Webster acest stil de pălărie este lipsit de boruri, are o formă cilindrică, cu un vârf plat și cu un ciucure atârnând dinspre partea de sus.

Scurtă istorie

Fez-ul a fost purtat pe parcursul a cel puțin două sute de ani și stilul său are probabil o mai mare vechime. Cu toate acestea, nimeni nu cunoaște originile exacte ale acestui stil. Pălăria poartă numele orașului Faas sau Fes din Maroc, conform site-ului History of Hats.

Soldații Imperiului Otoman purtau pălării de fez în 1826 ca parte a uniformei lor oficiale. Pălăria a devenit populară în Orientul Mijlociu în anii 1800.

Moda modernă

Fez-ul a fost scos din componența multor uniforme militare standard după cel de-Al Doilea Război Mondial, deși este încă folosit în uniformele de paradă. Deoarece nu are bor, fez-ul nu oferă protecție împotriva soarelui sau a ploii.

Astăzi, fez-ul este cel mai frecvent asociată, în S.U.A, cu „Shriners„, un grup ai cărui membri poartă pălării roșii de fez, cu ciucuri negri. Mai multe grupuri și asociații de bărbați poartă astfel de pălării, Moose Legion fiind una dintre ele.

Verifică preț Pălărie tradițională turcească (Fez) AICI!

Bască Ivy

Șapca Ivy

Cunoscută și sub denumirea de iederă și bască duffer, șapca Ivy are partea superioară plată, iar acest stil datează din secolul al XIV-lea.

Scurtă istorie

Conform celor de la Fashionable Hats, Parlamentul Angliei a adoptat în trecut un act în care prevedea că toți bărbații cu vârsta de peste șase ani ar trebui să poarte o pălărie de lână în toate zilele de sărbătoare, inclusiv duminica. În anii 1890, șapcă Ivy a devenit populară în S.U.A.

Moda de azi

Cu toate acestea, începând cu anii 1930, pe măsură ce au fost dezvoltate stiluri noi, versiunea inițială și-a pierdut din popularitate. Abia recent, stilul inițial a revenit în peisajul modei. Așadar, acum, șapca Ivy se bucură de o nouă popularitate. Este purtată în toate anotimpurile, indiferent de grupele de vârstă și este o alegere la modă atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Variații

-Șepcile ascot sunt o variantă populară a stilului inițial. Acest stil de șapcă are o coroană mai rotunjită și este de obicei mai rigidă, realizată din materiale groase, cum ar fi lână sau pâslă.

– Șepcile Duckbill sunt o altă variantă a stilului inițial, au o coroană rotunjită și partea superioară pare să fie ușor înclinată. Profilul său se seamănă cu cel al unei o rațe, de aici și denumirea sa de Duckbill.

Verifică preț Bască Ivy Bailey of Hollywood AICI!

Șapcă militară sau Garrison Cap

Șapcă militară sau Garrison Cap

Numită și șapcă de peste mări, șapca de garnizoană a fost adăugată uniformei militare standard în timpul Primului Război Mondial. Este o șapcă simplă, de pânză, cu o coroană plată, care are o margine rabatată, unde pot fi afișate însemne militare.

Poate fi pliată cu ușurință și pusă într-un buzunar. De când a fost adăugată pentru prima dată uniformelor militare, Garrison Cap a făcut parte din ținuta militară standard.

Pălăria Homburg

Pălăria Homburg

Mai mult ca o variantă formală a pălăriei fedora, pălăria homburg se caracterizează prin marginea rigidă a borului și printr-o secțiune proeminent cufundată pe centrul superior al coroanei. Este considerată a fi un adevărat clasic, esențial în garderoba oricărui bărbat, mai ales că se potrivește perfect ținutei formale.

Scurtă istorie

Conform uneia dintre numeroasele teorii despre invenția pălăriei homburg, popularitatea acestia poate fi atestată istoric până în anul 1882, mai exact, în momentul în care Edward al VII-lea a vizitat Bad Homburg, în Germania. Se pare că a cumpărat acolo o pălărie homburg, a cărui stil a devenit ulterior faimos în rândul bărbaților.

Stil

Această pălărie are o coroană încrețită, cu o margine mai rigidă, cu un bor ușor întors în jur, dar , spre deosebire de stilul fedora, fără ciupituri laterale.

Verifică preț Pălării Homburg AICI!

Chipiu sau șapcă Kepi

Chipiu sau șapcă Kepi

Cândva cel mai frecvent tip de șapcă văzut în armata franceză, chipiul este o pălărie foarte uzată, ocazional întâlnit și astăzi în modă.

Scurtă istorie

Personalul militar francez și ofițerii de poliție purtau șepci kepi în anii 1800, șepci care ulterior au fost remarcate în uniformele soldaților de peste tot. Chipiul a fost purtat de soldații din ambele părți ale conflictului din timpul Războiul Civil.

Stil

Pălăria kepi este o pălărie înaltă, circulară, cu coroană plată și bor scurt. Cuvântul kepi provine de la kappi sau kappe, care literalmente, în germană, înseamnă „capac”.

Verifică preț Șapcă Kepi Kangol AICI!

Pălăria Panama

Pălăria Panama

Avându-și originile în Ecuador, pălăria Panama este o pălărie tradițională din paie, cu boruri largi. La început doar o pălărie modestă, pălăria panama s-a transformat ulterior într-un accesoriu la modă, foarte îndrăgit de bărbați, obligatoriu pentru destinațiile tropicale sau litorale.

Stil

Aceste pălării sunt similare pălăriilor fedora și trilby. Ceea ce le deosebește sunt materialele din care sunt fabricate. Spre deosebire de celelalte două pălării, pălăria panama este realizată din frunze țesute de palmier, ceea ce le face mult mai flexibile, țesătura lor fiind ușor de rulat sau modelat.

Scurtă istorie

Producția de pălării Panama a început la mijlocul anilor 1600, în Ecuador. Ceea ce a început ca o pasiune cu jumătate de normă s-a transformat ulterior, în 1835, în inima orașului Montecristi, într-o imensă afacere cu pălării.

Punctul de importanță majoră pentru popularitatea acestor pălării a fost atunci când Theodore Roosevelt a fost fotografiat purtând o pălărie Panama. Acest lucru a propulsat statutul acestor pălării, făcând ca ulterior, generații întregi de bărbați să fie fotografiați purtând acest stil.

Pălăria Panama este o variantă a pălăriei fedora, cu o ușoară denivelare în coroană, chiar în centru. Este ciupită în față și este, de obicei, realizată din paie pentru a menține o senzație sporită de confort.

Moda de azi

Pălăriile Panama sunt create în special pentru vremea superbă din timpul verii, motiv datorită căruia sunt, de obicei, foarte ușoare, în culori deschise, din țesături respirabile, ceea ce le face foarte ușor de purtat.

Verifică preț Pălărie Panama Premium AICI!

Pălăria Pakol

Pălăria Pakol

Pălăria pakol este un stil foarte vechi, cu origini care se întind peste de mii de ani. Poți totuși încă achiziționa o pălărie pakol de pe siteurile de fashion și asta pentru că sunt încă purtate. Pălăriile Pakol se remarcă prin forma lor unică și lunga lor istorie.

Stil

Poți asocia pălăria Pakol cu beretă gigantică. Este o pălărie de lână, cu un vârf rotund. Părțile laterale sunt înfășurate pentru a crea o bandă groasă.

Verifică preț Berete bărbătești AICI!

Casca Pith

Casca Pith

De fapt, Pith este o pălărie, în ciuda numelui său și a formei sale asemănătoare coifului. Este o pălărie ușoară, cunoscută mai mult prin prisma lucrătorilor poștali din S.U.A, a cărui stil inițial are o istorie lungă, datând chiar din anii 1800.

Scurtă istorie

Casca este cunoscută și sub numele de the topee, sofa topee, salacot  sau topi sau pur și simplu cască de soare. Această pălărie a fost folosită de personalul militar european în 1870, care lucra în coloniile tropicale.

Stil

Casca este realizată din plută ușoară și este acoperită cu o țesătură în modele tradiționale. Construcția și designul ușor fac din această pălărie o alegere des întâlnită pentru că oferă confort și umbră în condiții de climă caldă și tropicală. Pânza care acoperă pălăria este albă și există mici orificii de ventilație în design pentru a menține în permanență o senzație răcoroasă.

Pălăria Pith este, de asemenea, numită și pălărie de safari, deoarece este adesea purtată cu haine de safari, potrivindu-se perfect mediilor cu temperaturi extrem de ridicate.

Verifică preț Pălărie Safari AICI!

Pălărie Pork Pie

Pălărie Pork Pie

Pălăria Pork Pie a generat adesea uimire și confuzie, din cauza numelui său ciudat, dar unic. Una dintre explicații ar fi aceea ca de-a lungul secolului al XIX-lea, plăcinta de porc ar fi fost afișată aproape în fiecare fereastră de brutărie din Marea Britanie. Forma pălăriei seamănă cu cea a unui fel de mâncare numit Pork Pie – plăcintă de porc, ceea ce condus în cele din urmă la denumirea pălăriei.

Stil

Pork Pie Hat este o pălărie mică, rotundă, cu vârful plat și o coroană cilindrică. Are o coroană proeminentă în partea de sus, cu un bor îngust și ondulat, care este adesea finisat cu o panglică elegantă.

Moda de azi

Pălăria și-a pierdut o mare parte din popularitate în rândul majorității bărbaților, doar pentru ca recent să revină spectacular în atenția tuturor, fiind frecvent văzută în serialul „Breaking Bad”.

Verifică preț Pălărie Pork Pie AICI!

Basca Peaked

Basca Peaked

Peaked Hat este cu adevărat un simbol al modei masculine. A fost văzută ca fiind purtată de către unele dintre cele mai îndrăgite personalități de-a lungul istoriei, de la legende sportive la vedete de cinema. Este încă văzută peste tot și are o origine interesantă, care îi aparține.

Scurtă istorie

În anii 1700, în Marea Britanie, a fost adoptat un Act al Parlamentului care impunea tuturor bărbaților cu vârsta peste șase ani să poarte o pălărie de lână în zilele de duminică. Acesta a fost un mod ciudat și totuși surprinzător de eficient de redresare a industriei lânii.

Chiar a mers bine. Uite așa, Peaked Hat și alte câteva stiluri de pălării de lână au luat naștere, creând un accesoriu de modă care a supraviețuit veacurilor.

Stil

Acest tip de bască pare sa fie mereu la modă, fiind chiar un element reprezentativ al accesoriilor pentru bărbați. Este o pălărie moale din lână, realizată de obicei din panouri triunghiulare care se unesc între ele în centrul unei coroane rotunjite. Pălăria este finisată cu un bor scurt, rigid.

Verifică preț Bască Peaked Premium AICI!

Tam Cap

Tam Cap

Tam, sau tam o’shanter, are una dintre cele mai interesante povești din întreaga listă de stiluri de pălării. Această șapcă de lână, destul de simplă, a devenit o parte importantă a două culturi foarte diferite și este cunoscută pentru faptul că este realizată în culori și modele cu multă semnificație. Nu e rău să fie toate înglobate într-o singură pălărie.

Scurtă istorie

Cunoscută mai bine ca tam o’shanter în Scoția, aceasta este o bască tradițională, care este de obicei făcută 100% din lână. Pălăria a devenit populară în anii 1800.

Stil

Este tricotată și are o formă rotundă, cu o coroană moale, largă. Tam o’shanter poate fi sau nu acoperit cu un pom-pom. În Scoția, aceste pălării sunt de obicei realizate în modele colorate, în carouri.

Cu toate acestea, această bască a devenit foarte îndrăgită și în Jamaica și în insulele din apropiere. Aici, tam-ul este de obicei tricotat sau croșetat și este de obicei modelat în culori strălucitoare, vii.

Forma pălăriei, asemănătoare unui sac, este perfectă pentru a ascunde dreadlock-urile, iar tams-urile au devenit un accesoriu frecvent pentru cei care practică credința rastafariană. Bob Marley purta adesea una, ceea ce a promovat și mai mult stilul acestei pălării.

Verifică preț Bască Kangol bărbați AICI!

Joben (Top Hat)

Joben (Top Hat)

Adesea considerate una dintre cele mai sofisticate tipuri de pălării, pălăria superioară sau Top Hat, așa cum o veți găsi mult mai ușor pe net, este o pălărie pentru bărbați care se caracterizează în principal prin borul larg și o coroană foarte înaltă și plată.

Este o pălărie clasică, care a fost purtată de mai multe figuri istorice, Winston Churchill și Abraham Lincoln fiind două dintre cele mai importante personalități politice.

Stil

Inițial, pălăria a fost realizată din blană de castor, ceea ce i-a conferit un aspect deosebit. Mai târziu, blana a fost înlocuită cu diverse tipuri de mătase, iar în cele din urmă, astăzi, le găsim confecționate chiar și din pluș.

Scurtă istorie

În secolul al XIX-lea, această pălăria era pilonul stilului de viață victorian și cine o purta era considerat a fi o persoană demnă, adeptă a lucrurilor bine-făcute. Ulterior, odată cu trecerea timpului și a progreselor traversate de societate, această pălărie a devenit doar o simplă schiță a privilegiului clasei superioare cu care a fost asociată cândva.

Astăzi a devenit o raritate și de cele mai multe ori o vei identifica ca fiind parte componentă a unui costum specific.

Verifică preț Jobene bărbăteșți AICI!

Toque Hat sau Boneta de bucătar

Toque Hat sau Boneta de bucătar

Făcând abstracție de denumirea ei pretențioasă, această pălărie este cunoscută ca fiind Boneta Bucătarului-Șef. De îndată ce vezi această bonetă, știi că ești în prezența cuiva care gătește jos pălăria. Și totuși, de unde a apărut această bonetă și de ce o poartă bucătarii?

Scurtă istorie

Este ciudat ca o pălărie să reprezinte meseria cuiva, și totuși iată că boneta de bucătar face acest lucru. Este la fel de recunoscută precum o cască de pompier. Ce te-ar putea surprinde totuși este că această pălărie este una dintre cele mai vechi din întreaga listă. Boneta a fost purtat încă din anii 700. Și da, a fost purtată de bucătari.

Puțini oameni în acele vremuri aveau și abilități rudimentare de citire. Bucătarii care studiaseră diverse rețete erau bărbați învățați, educați. Purtau pălării ca indiciu al statutului lor special. Însă, în perioadele de răsturnări politice, oamenii învățați erau considerați periculoși.

În urma unei schimbării politice de regim, bucătarii din Orientul Mijlociu au fost forțați să părăsească zona lor și să se ascundă în Grecia, unde au găsit adăpost în mănăstiri. Conform legendei, aici au început să poarte pălării inspirate din îmbrăcămintea purtată de către călugări.

Stil

Boneta de bucătar are forma unui cilindru, cu o coroană plană. Acesta variază în înălțime și are adesea și pliuri. Atât înălțimea, cât și pliurile bonetei au un sens specific.

Înălțimea bonetei de bucătar arată, de obicei, poziția bucătarului în bucătărie. Cea mai înaltă bonetă este atribuită bucătarului-șef, cel care conduce.

Pliurile de pe bonetă au și ele rolul lor. Conform legendei culinare, pliurile respective indică în câte feluri poate bucătarul găti un ou. Un bucătar care a obținut 100 de pliuri și, prin urmare, cunoaște 100 de moduri de a găti un ou este cel mai experimentat și mai priceput bucătar.

Bonetele de bucătar nu sunt întotdeauna albe, deși așa le vei întâlni mai mereu. Acest lucru se întâmplă datorită asocierii curățeniei și prospețimii din bucătărie cu impecabilitatea albului.

Verifică preț Bonetă de bucătar AICI!

Pălărie Trapper

Pălărie Trapper

Pălăriile Trapper sunt făcute pentru a-ți ține cald, chiar și în cele mai dure condiții de vreme rece. Această pălărie de iarnă se deosebește de altele datorită clapelor sale peste urechi și designului care oferă o acoperire completă a capului.

Scurtă istorie

Pălăria trapper a fost creată în anii 1600 de către cei care instalau capcane pentru animale, potrivit Men’s Journal. A fost realizat din blănuri de animale pentru a oferi căldură. Palariile Trapper au devenit populare în timpul Primului Război Mondial, când au fost purtate de către piloții avioanelor, datorită confortului lor termic.

Charles Lindbergh a purtat o astfel de pălărie  în timp ce a făcut celebrul zbor peste Atlantic.

Pălăria Trapper a devenit din nou populară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și este chiar și în prezent apreciată de piloți. Deși nu a dispărut complet din modă, această pălărie nu mai este astăzi atât de des întâlnită. Este, în principal, apreciată pentru căldura sa, dar si pentru un stilul său distinct.

Verifică preț Căciuli Trapper Puma AICI!

Pălăria Trilby

Pălăria Trilby

Pălăria Trilby este considerată a fi „fratele mai mic” al fedorei, având în vedere asemănarea izbitoare  dintre cele două stiluri, motiv din cauza căruia este adesea și confundată cu stilul inițial de pălărie.

Principala diferență dintre cele două este că pălăria trilby are o margine mai mică, cu o coroană mai mare. Spatele său este, de asemenea, mai scurt decât partea din față, un design care îi conferă un aspect foarte unghiular.

Stil

Pălăriile Trilby sunt de obicei confecționate cu păr de paie, lână, tweed și iepure. Aceste pălării sunt adesea împodobite cu pene și panglici pentru a produce un aspect foarte rafinat. Punctul lor culminat de-a lungul istoriei a fost în 1894, când această pălărie a fost prezentată într-un roman numit „Trilby” de George du Maurier.

Întâmplător, eroina romanului are, de asemenea, același nume pe care-l poartă și pălăria. Destul de curând, romanul a devenit un succes internațional care a propulsat foarte mult stilul pălăriilor trilby.

Modă

Se crede adesea că pălăriile trilby sunt un accesoriu de modă asociat membrilor clasei superioare și că majoritatea bărbaților poartă aceste pălării la evenimente de curse de cai din întreaga lume.

Verifică preț Pălărie Trilby Premium AICI!

Turban

Turban

Există multe stiluri de pălării antice în acestă listă care au fost purtate de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, turbanul poate fi cu ușurință considerată cea mai veche pălărie din istorie. A fost purtat continuu de peste 4.000 de ani. Asta înseamnă că turbanul este aproape la fel de vechi ca Marea Piramidă a Egiptului.

Având o istorie atât de îndepărtată, este aproape imposibil de precizat cu exactitate data apariției sale. Cu toate acestea, o sculptură datând din 2350 î.e.n. înfățișează un bărbat din Mesopotamia purtând un turban pe cap, potrivit CNN.

Turbanul a fost purtat pe scară largă în Orientul Mijlociu, India, Europa și Africa. Este o înfășurare practică a capului, care protejează purtătorul de frig, ploaie și soare. Turbanul a fost, de asemenea, purtat atât ca simbol al statutului social cât și în scopuri religioase.

Verifică preț Pălărie Șeic AICI!

Pălărie tiroleză

Pălărie tiroleză

De obicei, o vei repera doar o singură dată pe an, în timpul Oktoberfest-ului. Aceasta este o pălărie tradițională germană care este încă uneori purtată în Germania și în țările din apropiere. O vei vedea și în îmbrăcămintea tradițională nemțească.

Scurtă istorie

Pălăria tiroleză a fost purtată pentru prima dată în Tirol, Germania, la începutul anilor 1800. Aceste pălării se mai numesc pălării bavareze, pălării austriece sau pălării alpine.

Stil

Pălăria are o coroană conică care formează un punct în față. În mod tradițional, pălăria tiroleză este realizată din pâslă verde. Are marginea scurtă și are de obicei o bandă în jurul bazei coroanei. Pălăria este adesea înfrumusețată cu pene și alte decorațiuni.

Verifică preț Pălărie tiroleză AICI!

Pălăria Umbrelă

Pălăria Umbrelă

Sunt pălăriile accesorii practice sau simple etalări ale modei ? Unele pălării sunt cu siguranță mai mult elemente decorative, în timp ce altele combină utilul cu plăcutul. Pălăria umbrelă este în mod evident încadrată în categoria accesoriilor de modă practice, menite să protejeze împotriva ploii.

Scurtă istorie

Ai fi tentat să crezi că pălăria umbrelă este o invenție recentă, și totuși a fost patentată încă din 1880. Potrivit legendei, Robert W. Patten a inventat această pălărie când i s-a rupt umbrela. Ulterior a început să repare umbrele și a devenit cunoscut ca „omul umbrelă”.

Stil

Pălăria umbrelă este considerată un produs inedit și te protejează într-adevăr de ploaie. Este proiectată să arate și să funcționeze ca o umbrelă, având în plus un suport special și curele cu ajutorul căror se fixează pe cap, astfel încât să poți merge prin ploaie sau soare fără a fi afectat de efectele vremii.

Verifică preț Umbrelă pentru cap AICI!

Pălărie Ushanka

Pălărie Ushanka

Pălăria ushanka este des întâlnită în zonele foarte reci din întreaga lume, fiind inițial purtată in zonele rusești. De fapt, cuvântul ushanka înseamnă „pălărie pentru urechi”. Poate fi numită și o pălărie chapka.

Scurtă istorie

Această pălărie a fost inspirată de o pălărie de blană similară, purtată în anii 1600. În timpul Războiului Civil Rus de la începutul anilor 1900, aceste pălării au devenit parte a uniformei militare standard.

Stil

Ushanka este o pălărie de blană cu urechi. Există șnururi atașate clapelor, care pot fi legate astfel încât clapele să ofere o căldură suplimentară feței, în funcție de circumstanțe și necesități. Există, de asemenea, în partea din față, un bor de blană, pentru căldură suplimentară, care poate fi pliat.

Aceste pălării sunt de obicei făcute din blană de oaie sau de iepure și uneori chiar din blană sintetică.

Verifică preț Pălărie Ushanka Kangol AICI!

Basca Whoopee

Basca Whoopee

Este un nume ușor pueril atribuit unei pălării despre care unii ar putea spune că nu arată întocmai prezentabil. Și s-ar putea să fii surprins, dar e posibil ca și tu să fi văzut de multe ori o astfel de bască whopee. Este adesea cunoscută datorită personajului Jughead, din faimoasa publicație Archie Comics. La un moment dat, aceasta a fost o pălărie foarte la modă în rândul tinerilor.

Scurtă istorie

Șapca whoopee a fost la modă în anii 1940, când a debutat pentru prima dată publicația americană Archie Comics. Jughead era cu siguranță în topul tendințelor la modă în perioada respectivă, deoarece tinerii de vârsta lui erau pur și simplu înnebuniți după pălăria purtată de personaj.

Șapca a fost de fapt o variantă inspirată din felul în care muncitorii din fabrici obișnuiau să-și poarte pălăriile. Practic, ei si-au răsturnat fedorele și au tăiat borurile pălăriilor lor pentru a nu le mai fi afectată linia vizuală.

Odată ce obțineau o pălărie nouă, ei obișnuiau  să se debaraseze de pălăriile vechi, oferindu-le copiilor, potrivit revistei Seventeen. În mod ciudat, pălăriile astfel modificate au devenit o nouă tendință în rândul tinerilor și astfel s-a născut pălăria whoopee.

Verifică preț Bască pentru bărbați AICI!

Yarmulke

Yarmulke

Yarmulke este una dintre cele mai des întâlnite pălării din întreaga lume. Aceasta este o pălărie de formă circulară, numită și kaplah, care este purtată de bărbații evrei. Este de o mare importanță în practica lor religioasă.

Deși toți yarmulkii pot arăta la fel din perspectiva unor persoane mai puțin familiarizate cu acest tip de accesoriu, există totuși multe stiluri cu semnificații specifice, înțelese de comunitatea evreiască.

Verifică preț Pălării premium pentru bărbați AICI!

Tipuri de pălării pentru femei

Dacă vei reveni cu o privire detaliată asupra exuberantei Epoci Victoriene, vei remarca un întreg secol de modă și stil. În timp ce această perioadă a fost liniar marcată de îmbrăcăminte și ornamente de modă opulente, singurul accesoriu care a traversat cea mai mare și cea mai dramatică evoluție a fost nimeni altul decât pălăria pentru femei.

Schimbarea stilului

Pălăriile pentru femei sunt printre puținele accesorii care au fost supuse unor astfel de schimbări majore în ceea ce privește stilul, atractivitatea, tendințele sau modul de atribuire.

De la bonetele mari la cele mici, de la pălăriile simple la cele sofisticat decorate, aceste accesorii pentru femei au progresat de-a lungul timpului într-o formă de artă acaparantă.

Mai nou, femeile poartă acum și șapca de baseball pe post de pălărie, iar acest lucru nu mai surprinde astăzi pe nimeni.

O scurtă istorie a pălăriilor

Pălăriile moderne de astăzi au fost dintotdeauna un adevărat simbol al tendințelor vestimentare, chiar din cele mai vechi timpuri.

Stilurile de pălării din Epoca Regelui Eduard al VII-lea, au fost puternic influențate de curentul artistic Art Nouveau, din secolul al XIX,  o mișcare artistică manifestată internațional, cu precădere în stilul arhitectural sau al artelor decorative. În această  perioadă s-au evidențiat pălăriile cu boruri mari și coafuri de tip pompadour.

Influența Marii Britanii

Moda britanică este o altă perspectivă de descriere excelentă a diferitelor stiluri de pălării și, de asemenea, dovada faptului că aceste accesorii accentuează diferite tendințe ale modei. Regina Elisabeta a popularizat masiv pălăriile ca simbol al modei, motiv datorită căruia pălăriile nu au scăzut niciodată în popularitate în Marea Britanie.

Tendințele pălăriei

Încă din acele vremuri, pălăriile au intrat și au ieșit din industria modei făcând numeroase reveniri teatrale. Există o pălărie pentru orice ocazie posibilă, fie că este vorba despre nunți, zile de naștere, ceremonii funerare sau petreceri.

Odată cu trecerea timpului ele au devenit, nu doar un simbol aclamat al modei, ci și un simbol al statului social. După cum zice și-o vorbă populară ’’Dacă vrei să mergi înainte și să fii observat, ia-ți o pălărie’’.

Verifică preț Pălării pentru femei AICI!

Diferite tipuri de pălării pentru femei

Datorită istoriei lor revoluționare, mereu într-un proces de schimbare și adaptare, avem astăzi  o mulțime de diferite tipuri și varietăți de pălării pentru femei, fiecare cu dimensiunea, trăsăturile, aspectul și istoria sa unice.

Acestea sunt unele dintre cele mai populare și diferite tipuri de pălării care au evoluat foarte mult de-a lungul anilor și au devenit adevărate simboluri de modă și stil pentru femei.

Bereta

Bereta

Numele de beretă vine din latinescul birretum și înseamnă ’’cap’’. Acest tip de pălărie era foarte răspândit în timpurile străvechi și, în mod surprinzător, popularitatea sa continuă și astăzi. Bereta are o poveste destul de atipică, fiind transformată, de-a lungul anilor, dintr-o simplă pălărie țărănească într-un accesoriu distinctiv al clasei politice.

Stilul pălăriei

Bereta este realizată dintr-un material moale, dar rezistent, de regulă din pânză sau lână, care respectă forma rotundă a capului și care nu are margini. În mod normal, materialul este impermeabil și protejează, de asemenea, împotriva vântului.

Designul acestui tip de pălărie seamănă cu cel al unei coroane bine fixate și a fost conceput astfel încât să rămână așezată deasupra capului fără utilizarea unui material elastic.

Scurtă istorie

De-a lungul anilor cuprinși între 1500 și 1600, beretele au devenit accesoriul preferat al celor din clasa muncitoare, a celor cu resurse limite și acest lucru datorită costului ieftin de fabricare și achiziționare a materialului din pâslă, din care erau confecționate în acea perioadă aceste berete.

Ulterior, prin anii 1700,  acest tip de pălăria s-a transformat într-un accesoriu distinct în domeniul politic,  când un important lider, membru politic carlist,  a purtat o beretă roșie în cel de-Al Doilea Război Carlist. Ulterior, își face apariția în cadrul Armatei Franceze, bereta albastră, un simbol al elitei.

Variații

-Boneta Balmoral este o variantă a beretei răspândită în Scoția, în secolul al XVI-lea. Confecționată din lână tricotată, bereta Balmoral are în plus, spre deosebire de bereta tradițională, o coroană foarte mare plată, cu o bandă în jurul marginii inferioare.

Adesea, este decorată cu un ciucure în partea superioară și are de regulă, culoarea albastră. De asemenea, poate fi micșorată cu ajutorul benzii inferioare ajungând astfel să ia o formă similară beretei tradiționale.

Caubeen-ul, cunoscută, de asemenea, și sub numele de beretă tradițională irlandeză, are o față rigidă, cu o coroană ușor înclinată. De obicei este de culoare verde, împodobită cu decorațiuni metalice și are atașat în partea din față o pană.

Aspectul modern al beretei

Într-un final, în jurul anilor 1900, pălăriile de tip beretă au devenit oficial un accesoriu la modă și în rândul doamnelor, în mod special bereta de culoare neagră. Acest tip de pălărie devine, așadar un simbol al șicului boem și ajunge să fie astfel purtat de către mulți poeți, muzicieni și artiști din diverse alte domenii.

Verifică preț Berete pentru femei AICI!

Boneta

Boneta

Bonetele sunt simple accesorii de acoperire a capului, cu o interminabilă istorie, a căror stil a luat amploare și s-a diversificat în Epoca Victoriană.

Boneta de tip pălărie

Bonetele au devenit mai sofisticate în anii 1800, adesea împodobite cu volănașe de material, dantelă și broderii. Boneta poate fi la fel de simplă precum o țesătură, cu panglici atașate de ambele părți ale materialului, folosite pentru a fixa boneta pe cap, a-i ajusta mărimea și pentru a le uni printr-un nod sub bărbie.

Bonetele nu mai sunt astăzi la modă, însă sunt adesea purtate de unele comunități religioase.

Verifică preț Pălării de damă AICI!

Șapca bretonă

Șapca bretonă

Cunoscută și sub denumirea de pălărie de pescar, pălărie grecească, pălărie de marinar sau pălărie John Lennon, șapca bretonă este o pălărie dintr-o țesătură moale, cu vârf plat și cu un semicerc anterior scurt și rigid care umbrește și protejează fața.

Scurtă istorie

Contrar denumirii sale, care duce mai degrabă cu gândul la locuitorii peninsulei franceze, Bretagne, legenda populară susține că șapca bretonă a fost inventată în Grecia, la sfârșitul anilor 1800 și a fost purtată preponderent în rândul pescarilor și muncitorilor.

Pălăria bretonă a devenit extrem de populară în anii 1960, când John Lennon a purtat o astfel de pălărie în primul turneu din U.S.A  al formației The Beatles, în 1964.

Evoluție șepcii bretone în modă

În anii care au urmat secolului 20, șapca bretonă a devenit un accesoriu la modă și pentru femei. Multe vedete au fost remarcate purtând cu încredere această șapcă, de obicei într-un unghi ușor înclinat astfel încât să creeze un efect cât mai șic.

Verifică preț Șapcă bretonă Pursehuit AICI!

Pălăria Bucket

Pălăria Bucket

Pălăria Bucket și-a făcut apariția într-un mod practic, în rândul fermierilor și pescarilor irlandezi, care erau frecvent expuși la vreme ploioasă și care doreau astfel să evite umiditatea. Marginea inferioară înclinată a pălăriei permite apei să se rostogolească rapid.

Pălăria a fost concepută cu un design cât mai practic posibil: dintr-un material moale și ușor pliabil astfel încât, în funcție de circumstanțe, să poată fi cu ușurință îndesată în buzunar. Acest stil a devenit atât de la îndemâna tuturor, încât, începând cu anii 1940, a început să fie folosit în întreaga lume chiar și de către militari.

Evoluția pălăriei Bucket în modă

Pălăriile Bucket și-au atins apogeul din  punct de vedere al popularității în lumea modei în anii 1960. Și totuși, ele au devenit foarte la modă două decenii mai târziu, când rapperii au introdus aceste pălării în ceea ce astăzi numim stilul anilor 80.

Pălăriile Bucket sunt și astăzi frecvent purtate, adăugând o notă de lejeritate și vacanță ținutei tale vestimentare.

Verifică preț Pălării Bucket pentru femei AICI!

Pălăria Cartwheel

Pălăria Cartwheel

Datorită formei sale rotunde, cu o coroană aproape plată și cu boruri largi și foarte rigide, pălăria cartwheel are câteva denumiri populare destul de amuzante, cum ar fi denumirea de pălăria platou sau clătită.

Scurtă istorie

Pălăriile Cartwheel au fost la modă în anii 1940 și 1950, când faimoasa casa de modă Dior le-a folosit revoluționând nu doar moda pariziană, ci, am putea chiar spune, cea a întregului mapamond.

Cu cât au câștigat mai mult în popularitate, cu atât au devenit mai sofisticate, adăugându-li-se, pe parcursul evoluției lor, diverse ornamente precum flori de mătase sau panglici.

Verifică preț Pălării pentru femei (diverse modele) AICI!

Pălăria de tip clopot (Cloche)

Pălăria de tip clopot

Pălăriile clopot au fost foarte la modă în anii 1900, datorită formei lor de clopot, un nou design unic și foarte atractiv. Numele pălăriei vine din franțuzescul cloche , care înseamnă clopot. Pălăriile clopot, au fost concepute să fie purtate cu borul cât mai jos, ceea ce le face să cadă elegant peste frunte.

Scurtă istorie

Pălăria clopot a evoluat din pălăria ciupercă, o pălărie rotundă cu un bor care tinde să se închidă spre interior, exact ca la fel cum tind să se închidă și marginile superioare ale ciupercilor din natură.

Pălăria de tip ciupercă a apărut pentru prima dată în anii 1870 și ulterior a fost sursă de inspirație pentru pălăria clopot.

Stil

Pălăriile clopot sunt încadrate mai mult în stilul vintage tocmai datorită aspectului lor clasic. Sunt confecționate dintr-o gamă largă de materiale din fetru, țesătură ideală în evitarea alunecării sau mișcări lor continue.

Deși în trecut aceste pălării erau purtate pur și simplu, fără accesorii adiacente, epoca modernă a intervenit cu numeroase ajustări, rezultând astăzi într-o gamă impresionantă de pălării clopot, decorate cu broderii, pene decorative sau chiar broșe și bijuterii aplicate.

Detaliile ascunse ale pălăriilor clopot și semnificația lor

Multe dintre femei obișnuiau să atașeze panglici de diferite stiluri acestor tipuri de pălării, ca modalitate de transmitere a unui mesaj. De exemplu, o panglică de tipul unei săgeți indica că deși posesoarea pălării nu era într-o relație oficială, inima sa era deja promisă cuiva.

Pe de altă parte, o panglică ostentativă însemnă că posesoarea pălăriei era disponibilă să se aventureze într-o relație, că este în căutarea unui partener.

Verifică preț Pălării Cloche (tip clopot) AICI!

Pălăria pentru Cocktail

Pălăria pentru Cocktail

In anii 1930 era firesc ca femeile să poarte pălării de zi, accesoriu care, însă nu s-ar fi cuvenit să adaptat și unei ținute de seară. Fie vorba între noi, nu poți purta o rochie delicată de cocktail cu o pălărie din fetru, pur și simplu fac notă discordantă.

Așadar, femeile au avut nevoie de un accesoriu mai mic, mai șic, care să meargă cu ținuta lor de seară și care să nu aibă nicio legătură cu accesoriile de protecție împotriva razelor de soare sau a ploilor. Și uite așa au luat naștere pălăriile pentru cocktail.

Stil

Pălăriile pentru cocktail sunt purtate fie în totalitate pe cap, fie ușor înclinate. Sunt accesorii mici, foarte delicat decorate și prin natura lor, incredibil de frumoase. Sunt relativ diferite de ceea ce britanicii numesc fascinators datorită bazei lor vizibile, bază pe care, la pălăriile pentru ocazii speciale – fascinators, nu o vei observa.

Moda Regală

Reprezentanți ai familiilor regale de peste tot din lume au fost adesea surprinși purtând pălării de cocktail. Prințesa teritoriului britanic Yorkshire – Beatrice, Kate Middleton- Ducesă de Cambridge și precedenta Împărăteasa a Japoniei, Michiko, au fost adesea fotografiate purtând astfel de pălării.

Verifică preț Pălării de damă cu fundă AICI!

Pălăria de Derby

Pălăria de Derby

Pălăriile mari, abundent împodobite, au devenit la fel de omniprezente în Kentucky Derby precum caii însăși. Încă din 1875, pălăriile de Derby sunt vedete în cadrul curselor de cai și sunt atât de îndrăgite de celebrități și membrii ai familiilor regale din întreaga lume.

Cu toate acestea, pălăria de Derby frumos împodobită, despre care povestim noi, este doar versiunea modernă a ceea ce obișnuia să fie acest accesoriu.

Scurtă istorie

Încă de la primul Kentucky Derby, în 1875, moda a devenit un aspect integrat evenimentului. Un obicei în care oamenii își pregăteau minuțios hainele pentru o zi petrecută la cursele de cai. Bărbații și femeile obișnuiau să poarte cele mai la modă stiluri de pălării. Pălăriile purtate ca accesoriu indispensabil descriu anii de până la mijlocul secolului 20.

Pălăriile mari de Derby, cu boruri largi și o mulțime de ornamente au câștigat popularitate în jurul anilor 1960. Această versiune a devenit, ulterior, în anii 1990, preferata tuturor. Astăzi, a purta o pălărie sofisticată în cadrul unui astfel de eveniment a devenit un aspect standard al ținutei pentru Derby.

Stil

Te întrebi de unde-ți poți achiziționa o pălărie Kentucky Derby cât mai grozavă? Vestea bună este că-ți poți achiziționa online, oricând dorești, astfel de pălării, primăvara oferindu-ți chiar o gamă mult mai variată de alegeri decât te-ai aștepta.

Acesta este momentul în care pistele de curse se deschid și în care Derby-ul în sine are loc. Mulți dintre participanții la acest eveniment își confecționează propriile lor pălării. Într-un final, ce poate să-ți pună în valoare mai bine personalitatea decât propria creație?

Poți începe cu o pălărie de paie și tot ce trebuie să faci este să-ți lași creativitatea să exploreze potențialul viitoarei tale pălării. Ba mai mult, dacă-ți permite bugetul și ai ocazia să mergi in Louisville sau Kentucky, la început de primăvară, vei găsi pălării de Derby de vânzare peste tot, care mai de care mai atractivă.

Verifică preț Pălării de damă cu bor amplu AICI!

Pălăria Fascinator

Pălăria Fascinator

Dacă urmărești evenimentele din cadrul Familiei Regale Britanice, cu siguranță știi deja o mulțime despre aceste fascinante pălării. Sunt accesorii foarte elaborate, atașate de păr cu ajutorul unui clips, cu un efect vizual puternic. Sunt deosebit de elegante.

Moda Regală

Nu-și au întâmplător numele de fascinator, sunt foarte populare în rândul Familiei Regale și sunt de-a dreptul fascinante cam din orice unghi le-ai privi. Acest termen a câștigat proeminență în lumea modei, cu precădere a celei europene, undeva în jurul secolului al XVII-lea.

Însă, înainte de această etapă, pălăria fascinator era la bază doar o eșarfă dantelată cu ajutorul căreia femeile își acopereau capul. Motivul inițial de a purta eșarfa în acest mod era acela de a crea o aură de mister.

Stilul modern

Versiunea actuală, modernă a acestor pălării fascinante a apărut ca rezultat al creativității unui meșter din New York, numit John P. În anii 1960, John P. a luat inițiativa de a readuce aceste pălării în atenția doamnelor și astfel a reinventat mica pălărie de cocktail, numită cândva și pălărie-clips în ceea ce astăzi numim fascinator.

Termenul de fascinator a stârnit cu ușurință interesul doamnelor și asta a făcut ca reinventata pălărie să fie propulsată cu rapiditate în topul celor mai râvnite pălării.

Verifică preț AICI!

Pălăria floppy

Pălăria floppy

Adesea asociate cu articole vestimentare elaborate și vaporoase, pălăriile floppy erau purtate în secolul al XVIII-lea cu o atitudine stilată și cu un soi de mândrie. Sunt numite adesea și “pălării Gainsborough,” în primul rând datorită faptului că au fost inserate în numeroase tablouri ale pictorului englez Thomas Gainsborough.

Stil

Pălăriile floppy au boruri largi și elemente decorative sofisticate cum ar fi pene mari, panglici sau flori deschise. La începutul secolului al XX-lea, pălăriilor floppy li s-au atribuit simboluri de mister, mai ales după ce actrița Greta Garbo și-a făcut apariția în filmul Anna Karenina purtând-le impecabil.

Imaginea ei atrăgătoare și intrigantă este și un rezultat al faptului că borul pălăriei releva într-un mod seducător doar o parte a profilului său.

Stilul modern

Pălăriile floppy moderne sunt mai mult un accesoriu de plajă, datorită borurilor largi care oferă o protecție sporită împotriva razelor de soare. Majoritatea femeilor adaugă la această ținută de plajă și o pereche de ochelari de soare pe măsură și astfel ținuta devine perfectă.

Verifică preț Pălării de plajă pentru damă AICI!

Half Hat

Half Hat

Pălăriile pe jumătate sau half hat, denumire cu care le vei găsi mai ușor online, au devenit cunoscute in anii 1950, când pălăriile pentru femei au fost, fără îndoială, în perioada lor de glorie. Erau tone de stiluri diferite de pălării dintre care puteai alege, accesorii musai pentru femeile bine îmbrăcate.

Așadar, cu o astfel de pălărie, Half Hat puteai să te bucuri perfect și de un accesoriu la modă și să-ți expui totodată, cu falsă modestie, și superba coafură proaspăt făcută la salon.

Stil

Pălăria pe jumătate este o pălărie mică, de tip coroană, care se fixează în partea superioară și posterioară a capului, coborând în lateral și oprindu-se de obicei la urechi sau sub urechi. Era o pălărie perfect potrivită care permitea expunerea coafurii.

Un stil foarte răspândit din această categorie a fost pălăria șa, numită astfel după forma sa. Modelate cu sârmă, aceste pălării erau totuși foarte ușoare și confortabil de purtat.

Verifică preț Pălării de damă Premium AICI!

Pălăria Kettle Brim

Pălăria Kettle Brim

Pălăria Kettle Brim este un stil clasic de pălărie cu un design simplu. Poate fi realizată din orice material, atâta timp cât este circulară, cu o margine fie scurtă, fie medie, a cărui bor poate fi întors cu ușurință și ajustat după preferințe. De obicei, aceste pălării sunt decorate cu panglici.

Pălăria sau șapca Newsboy, cunoscută la noi sub denumirea de bască, a devenit una dintre alegerile femeilor relativ recent. Este o combinație între șapca plată și cea cu structura circulară. Partea superioară este confecționată din șase sau chiar opt bucăți de materiale, iar borul este ușor înclinat spre frunte. Este adesea numită și pălăria băiatului brutar- The Baker Boy Hat.

Scurtă istorie

Diverse surse susțin că șapca a fost inițial creată în nordul Angliei, în jurul anilor 1300, însă versiunea sa, de bască, a fost introdusă abia începând cu secolul al XX-lea.

Noua variantă a devenit rapid foarte îndrăgită datorită băieților care vindeau ziare la colțul străzii, ei purtau constant acest accesoriu, de aici venind și numele de Newsboy Hat, în traducere din engleză însemnând, pălăria băiatului vânzător de ziare.

Variații

-Una dintre versiunile acestui accesoriu este cunoscută sub denumirea de The Apple Cap. Partea superioară a acestui tip de bască este confecționată dintr-un număr de 8 bucăți de materiale, ceea ce îi conferă un mai mare volum, în comparație cu versiunea inițială.

– Basca de crichet, o altă derivată a modelului clasic, este de fapt o versiune mult mai largă decât varianta inițială. Este confecționată dintr-un material mai moale cu un bor frontal menit să ofere o mai bună protecție solară. Este purtată în special de jucătorii australieni de crichet  și datorită nuanței sale de verde strălucitor și-a primit porecla de „Baggy Green”.

Rasta, cunoscută și sub denumirea de șapcă jamaicană, este un tip de pălărie care se aseamănă mai mult unui fes în nuanțe puternice. Pălăria este purtată ca simbol al noii mișcări religioase Rastafari. Oamenii care practică această religie poartă deseori astfel de fesuri.

Verifică preț Pălării de paie pentru femei AICI!

Pălăria Papakha

Pălăria Papakha

Cel mai adesea cunoscută cu denumirea de pălărie de blană, pălăria Papakha a fost un accesoriu întâlnit de-a lungul multor decenii  în ținutele regale de iarnă. Printre membrii Familii Regale care au purtat acest tip de pălărie se enumeră Kate Middleton, Regina Beatrix, Regina Elisabeta și mulți alții. Vedetele includ și ele în fermecătoarele lor ținute de iarnă acest accesoriu elegant.

Scurtă istorie

Pălărie de blană există de sute de ani. La începutul secolului al XIX-lea, armata rusească a folosit acest accesoriu ca parte integrantă a uniformei militare. Ulterior a devenit un accesoriu foarte îndrăgit și în rândul doamnelor.

Stil

Această pălărie are o formă circulară simplă, cu o coroană plată care variază în înălțime. Papakha este confecționată din blană naturală sau artificială.

Verifică preț Căciuli/pălării de blană AICI!

Pălăria Peach Basket

Pălăria Peach Basket

Pălăria Peach Basket a apărut peste noapte, făcând făcut furori in America. Designul ei atractiv și-a făcut rapid intrare și în Europa, devenind cu aceeași ușurință una dintre alegerile preferate ale publicului feminin.

Scurtă istorie

Am putea spune că acesta pălărie Peach Basket a apărut ca prin farmec, în 1908. Un accesoriu senzațional apărut peste noapte și care a devenit cât ai clipi un element central pe scena modei. În traducere mot a mot din limba engleză, Peach Basket înseamnă coș de piersici și aparent, chiar acest banal coș de cules fructe a fost sursa de inspirație în crearea acestui aclamat accesoriu.

Pălăria Peach Basket a ieșit din scena modei aproape la fel de repede precum a intrat. După o lungă și binemeritată pauză și-a făcut din nou apariția odată cu anii 1950.

Stil

Pălăriile Peach Basket au exact forma unui coș. Borul pălăriei este ușor întors astfel încât să expună discret fața. Sunt adeseori acoperite cu materiale delicate și înfrumusețate cu panglici, flori și alte decorațiuni.

Regina Elisabeta poartă adesea astfel de pălării pentru ținutele sale de primăvară-vară și asta face ca pălăria Peach Basket să rămână în continuare în atenția iubitorilor de modă.

Verifică preț Pălării de damă (diverse modele) AICI!

Pălăria Pillbox

Pălăria Pillbox

Cea mai cunoscută iubitoare de pălării PillBox este Jackie Kennedy, cea dintâi Primă Doamnă cunoscută ca fiind mereu stilată, în trend cu moda. Pălăriile Pillbox nu mai sunt atât de des întâlnite în prezent, însă rămân cu certitudine un simbol clasic al eleganței și stilului rafinat.

Scurtă istorie

Conform Enciclopediei de Modă, pălăria Pillbox a fost inventată în anii 1930. Cutiile de pastile propriu-zise au fost sursa principală de inspirație în crearea acestui accesoriu. Fără margini, cu un vârf plat și laturi drepte, întocmai precum o cutie de pastile, această pălărie simplă a devenit un must-have la modă după Al Doilea Război Mondial, atingând apogeul la începutul anilor 1960.

Verifică preț Pălării de damă (diverse modele) AICI!

Șapca de marinar

Șapca de marinar

Inițial concepute pentru marina Statelor Unite ale Americii, stilurile variate de șepci de marinar au devenit foarte la modă și ca accesorii pentru femei. Ușor de purtat și foarte comode sunt adesea perfecte pentru ținutele de vacanță din timpul verii.

Scurtă istorie

Pălăria clasică de marinar, sau șapca de marinar, a fost adăugată la uniforma navală standard în 1852. A evoluat în versiunea clasică comercializată în prezent abia ulterior, în anii 1880, când a devenit o șapcă albă, realizată din pânză, cu un bord îndoit și o coroană joasă, rotunjită. Mai târziu, pânza a fost înlocuită cu bumbac.

Verifică preț Pălărie de marinar AICI!

Pălăria Sou’Wester

Pălăria Sou'Wester

Sou’Wester a fost inițial o pălărie pentru bărbați. Este cunoscută, de asemenea, și sub numele de pălăria pescarului, deoarece a fost purtată de pescarii din Gloucester, U.S.A. De-a lungul anilor, pălăria a evoluat și într-o versiune mai potrivită stilului feminin.

Scurtă istorie

Pescarii care lucrau în condiții dure în anii 1800 purtau la îndemână capace cu ulei, poreclite Cape Ann sou’westers, deoarece aceste capace cu ulei erau cel mai des utilizate în apropierea acestui cap geografic, Cape Ann, Massachusetts.

Pălăriile au fost confecționate din pânză moale, acoperite cu un strat de ulei pentru impermeabilitate și căptușite cu o țesătură de tip flanelă pentru a oferi protecție împotriva a vremii.

Stil

Pălăria tradițională de su’wester avea o coroană înaltă, cu o margine evazată, largă, care era adesea mai lungă în spate decât în față. A devenit populară în îmbrăcămintea pentru femei la sfârșitul anilor 1800 și a devenit un accesoriu la modă în anii 1920 și 1930. Bordurile mai largi au fost introduse în anii 1960.

Verifică preț Pălării de soare cu șnur AICI!

Pălăria de paie

Pălăria de paie

Multe tipuri de pălării au fost realizate în stilul pălăriei de paie pentru că asta le face mai răcoroase și mai ușor de purtat decât orice alte tipuri de materiale.

Pălăria Panama este aproape întotdeauna realizată din paie, pălăria clasică boater este și ea, de obicei confecționată din aceeași materie primă.

Verifică preț Pălării de paie pentru femei AICI!

Pălăria de soare

Pălăria de soare

Ceea ce era la început doar o simplă modalitate de protecție împotriva prafului, a căldurii sau razelor de soare, a devenit astăzi unul dintre cele mai proeminente accesorii din modă.

Stil

Pălăria de soare este imensă, cu boruri lungi care ajută la acoperirea aproape completă a feței astfel încât să fie cât mai mult protejată de razele soarelui. Inițial, țăranii și muncitorii de câmp, care obișnuiau să lucreze în aer liber, sub soarele arzător, purtau aceste pălării. De aici și denumirea de pălării de vară sau de soare.

Pălăria standard de soare este formată dintr-o coroană mică, scurtă și un bor foarte larg, suficient de mare pentru a oferi umbră întregii fețe. Pălăriile de soare sunt probabil printre puținele pălării care au suferit de-a lungul timpului o transformare elaborată.

Scurtă istorie

La sfârșitul anilor 1700, funcționalității pălăriilor de soare i s-a adăugat un stil ceva mai sofisticat, transformând astfel pălăria de soare, dintr-un element banal de protecție solară, într-un accesoriu foarte la modă. Varianta clasică, din paie, s-a transformat, așadar în această pălărie incredibil de elegantă, adesea decorată cu dantelă, flori și panglici extravagante.

Stil

Deși păstrează elemente ale versiunii inițiale, pălăria modernă de soare s-a redefinit cumva. Versiunile de astăzi ale pălăriilor Fedora, Cloche sau chiar a Pălăriei de paie își păstrează în continuare șarmul de altădată, însă sunt mult mai sofisticate, adaptate ritmului cotidian, oferind o gamă de culori superbe, mult mai variată decât în trecut, cu inserții textile sau chiar metalice.

Verifică preț Pălării de soare pentru femei AICI!

Pălăria de vagabond

Pălăria de vagabond

Pălăria vagabondă a fost populară în moda anilor 1950, însă vei găsi și astăzi, destul de repede, un magazin care se mai aibă la vânzare astfel de pălării.

Stil

Pălăria vagabondă are o coroană relativ înaltă, denivelată în centru, cu un bor larg, de regulă asimetric. Această pălărie este purtată cu vârful înclinat.

Verifică preț Pălărie Levi’s cu șnur AICI!

Tipuri de pălării la modă

Există diverse tipuri de pălării, destinate fiecărui tip de ocazie, așa că, dacă vrei să te simți admirată, ia-ți cate una din fiecare și transformă-ți garderoba într-o colecție de pălării! Poți include, de asemenea, tipuri dintre cele mai excentrice, cum ar fi pălării Panama, pălării Derby sau chiar șepci pentru a avea opțiuni dintre cele mai variate!

Pălării istorice și culturale

Unele dintre tipurile de pălării pe care oamenii le cunosc astăzi își au originea în rădăcini culturale profunde, scopuri religioase și alte utilizări consemnate istoric. Cu toate acestea, există multe tipuri de pălării care au fost importante de-a lungul istoriei și care nu au prins niciodată moda populară.

Pălăria ayam a fost odată o parte importantă a rochiei coreene, așa cum explică Word Cracker. Era o pălărie care era înfășurată în jurul capului, cu clape mari și rotunde pentru urechi. A fost purtată timp de secole în timpul dinastiei coreene Joseon, care s-a încheiat în 1897.

Barretina este puternic asociată cu trecutul său cultural. Potrivit Ghidului de Pălării, a fost purtat pe scară largă în Catalonia, până în secolul al XIX-lea. Pălăria seamănă cu o geantă din lână, așezată deasupra capului.

De obicei este de culoare roșie sau violet. Printre personalitățile care au purtat o astfel de pălărie, Salvador Dali ar fi una dintre cele mai faimoase, contribuind astfel la un nou plus de popularitate la începutul secolului al XX-lea.

Pălăria din piele de urs este cu siguranță unul dintre cele mai recunoscute tipuri de pălării din întreaga lume, deși majoritatea oamenilor nu au purtat niciodată una. Acestea sunt pălăriile înalte și voluminoase, purtate doar de gardienii palatului din Anglia. Îi cunoști ca fiind soldații de gardă din jurul Palatului Buckingham, cei care nu zâmbesc niciodată.

Pălăriile din piele de urs pe care ei le poartă datează din secolul al XVII-lea. Sunt pălării ceremoniale și, de fapt, sunt făcute din pielea urșilor negri americani. Pielea este luată din tăierea anuală a ursului negru din Canada. Armata britanică ia în fiecare an 100 de piei pentru pălăriile de piele de urs.

Similară pălăriei din piele de urs este și pălăria busby, o pălărie militară purtată de husarii maghiari. Busby este o pălărie de blană cilindrică, cu un vârf mai degrabă plat, decât rotunjit. Este înfrumusețată cu o pungă de pânză agățată de vârful pălăriei, un detaliu adițional practic care protejează purtătorul de tăieturile de sabie.

Această pălărie a fost cunoscută ca pălărie militară la începutul anilor 1900, potrivit Ghidului de pălării.

Bhaa gaaule topi este o pălărie neagră foarte ușor de recunoscut, cu fața înaltă privită din față, împodobită cu un simbol metalic. Această pălărie face parte din portul tradițional nepalez și deține un loc important în istoria acelei regiuni, potrivit Fundației NIB.

Pălăria bicornică a fost purtată pentru prima dată de unul dintre cei mai renumiți lideri militari din toată istoria: Napoleon. Bicornul a venit de fapt după pălăria tricorn care a fost purtată în perioada colonială, în SUA.

Tricornul a fost purtat de George Washington. Napoleon și-a creat propriul look cu bicornul, o pălărie înaltă, plată, care se înclină în jos, de fiecare parte, de la o coroană înaltă, ușor înclinată.

Biretta este purtată de membrii clerului romano-catolic, anglican și luteran european. Această pălărie are trei sau patru creste și are de obicei atașat un ciucure. Culoarea este semnificativă pentru clasamentul religios. Cardinalii poartă roșu, episcopii purpuriu, iar preoții poartă negru. Acesta este o pălărie medie sau ușor înaltă, de formă circulară, cu o coroană înclinată.

Bonetele de boudoir au fost odată purtate de femei în anii 1800 și începutul anilor 1900 pentru a-și proteja părul în timp ce se îmbrăcau și se dezbrăcau, potrivit site-ului Vintage Fashion Guild. Boneta de budoar este o bucată de țesătură înfrumusețată cu diverse imprimeuri, care se poartă deasupra părului.

Cappello Romano se traduce literalmente prin „pălărie romană”. Aceasta este o pălărie rotundă, cu o coroană joasă și un bor larg. Este de obicei din lână sau pâslă și este puternic asociată cu membrii clerului catolic, ca accesoriu opțional, niciodată purtată în timpul liturghiei.

Coroana are de obicei o bandă sau un cordon atașat. Papa poartă una dintre aceste pălării în roșu, cu o bandă aurie, conform Noii Mișcări Liturgice.

Șapca Gandhi  sau Gandhi Topi, a fost pălăria purtată de Gandhi în anii 1920. Purtată ca o adevărată declarație de modă, acest accesoriu a făcut parte din planul său de a purta doar haine indiene, așa cum a explicat Editura Phaidon.

Pălăria în sine a devenit un simbol al naționalismului indian. Este fabricată din bumbac khadi prelucrat manual și are un centru gol. Are o formă ovală, laturile sunt înalte, iar vârful plat.

Foarte similar cu șapca Gandhi este Dhaka Topi, o pălărie tradițională nepaleză cunoscută și sub numele de Topi nepaleză. Această pălărie este purtată de miri în timpul ceremoniei de căsătorie și este, în general, purtată pentru ocazii ceremoniale și festivaluri importante.

Ghutra este una dintre cele mai recunoscute modalități de acoperirea a capului din lume, deși mulți nici măcar nu știu cum se numește. Este pur și simplu o bucată de pânză pătrată, împăturită într-un triunghi atunci când nu este purtată.

Cu ajutorul unei benzi simple de țesătură, pânza este fixată pe cap. Aceasta este una dintre cele mai vechi pălării din istorie. Primele imagini ale Peninsulei Arabice înfățișează bărbații care purtau acest această pânză ca parte integrantă a stilului lor vestimentar.

Kofia este purtată în întreaga lume, și acest lucru se datorează în special cutumei islamice care impune acest obiect vestimentar în ținuta bărbaților. Kofia este o pălărie cilindrică, cu o coroană plată și fără margini, de dimensiuni mici, care se poartă în mod regulat în culturile musulmane și Swahili.

Aceste pălăriile mici și simple, sunt ceva mai mult decât simple cercuri de țesătură, cu partea superioară plată pentru acoperirea capului, ele au adesea o semnificație religioasă și sunt obiecte vestimentare  foarte comune în întreaga lume.

Acest lucru se datorează faptului că în religia musulmană este necesar ca bărbații să-și acoperi capul în timpul rugăciunii. Aceste pălării au nume diferite în întreaga lume. Adesea, la noi, le mai putem întâlni și cu numele de chipiu.

Însă pentru căutările în mediu online, îți recomand denumirile sub care sunt cel mai frecvent întâlnite pe plan internațional, cum ar fi kufis, karakul, droppa și kopiah caps.

Mitra este o pălărie elegantă purtată de episcopi în bisericile Romano-Catolice, Anglicane și Luterane. Această pălărie are două jumătăți care au formă de scuturi în față și în spate. Două linii de franjuri atârnă de obicei de spate.

Montera este cunoscută mai mult sub numele de pălărie de toreador. Este purtată atât de bărbați, cât și de femei și face parte dintr-un costum popular care este încă purtat în peninsula Iberică.

Toca a devenit un simbol al absolvirii. Acesta este pălăria fără boruri, cu partea superioară în forma unui pătrat înclinat, care stă fixată pe cap datorită unui suport rigid, mic, de formă cilindrică.

Ciucuri și alte decorațiuni sunt de obicei adăugate de tocă, care a evoluat dintr-un tip de pălărie purtat în Evul Mediu. Este adesea purtată de avocați și magistrați în exercițiul funcțiunii.

Shtreimel este o pălărie de blană, tradițională evreiască care este purtată de bărbații evrei la sărbătorile religioase, la ocazii festive și, uneori, zilnic. Pălăria Shtreimel este de cele mai multe ori purtată peste yarmulke, acel kippah sau chipiu, așa cum este el cunoscut la noi, pe care unele comunități religioase îl au în ținuta lor clasică.

Designul bonetei Tudor n-a ținut pasul evoluțiilor din moda. Arată efectiv ca o pălărie purtată în anii 1500, în timpul domniei Regelui Henric al VIII-lea.

Cu puțină creativitate și umor am putea chiar spune că boneta Tudor arată mai mult ca două perne așezate neglijent pe capul cuiva. Este realizată din două pătrate mari de material, suprapuse, cu unul sau mai mulți ciucuri decorativi.

Pălăria, cândva un obiect destul de la modă, este acum purtată doar ca parte a îmbrăcămintei academice în timpul ceremoniilor și evenimentelor speciale.

Zucchetto este o altă pălărie foarte veche, care a fost purtată continuu încă din anii 1200. Este o pălărie de formă sferică purtată de romano-catolici mai ales în timpul slujbei religioase. Se poartă sub biretta și mitră și uneori chiar pur și simplu, fără să fie acoperită de alte accesorii.

Culoarea acestui tip de pălărie este determinată de rangul purtătorului din cadrul bisericii. Papa poartă alb, cardinalii poartă roșu, episcopii poartă purpuriu, iar preoții poartă negru, potrivit Enciclopediei Britanice.

Pălării – listă de întrebări și răspunsuri

Oricât de multe lucruri ai ști despre tot soiul de pălării din întreaga lumea, întotdeauna vor mai fi aspecte de descoperit despre cum să porți cu stil pălăriile din propria colecție.

Așadar, dacă vrei să descoperi mai multe despre cum să porți o pălărie, despre cum să o alegi sau pur și simplu să obții răspunsuri la întrebările tale entuziaste despre pălării, să știi că nu ești singura în ipostaza asta. Clarifică-ți curiozitățile despre pălării și fii tu însăți un adevărat expert al acestui versatil accesoriu.

Ce pălării pentru femei sunt la modă?

Pălăria rămâne în continuare un accesoriu excelent atunci când dorești să creezi o ținută unitară căreia să-i adăugi o notă suplimentară de stil. Potrivit celor de la Nordstrom Trunk Club, o pălărie Panama sau o pălărie de soare este perfectă pentru zilele însorite.

Pentru zilele mai răcoroase, îți recomand o beretă sau o pălărie din fetru. Dacă preferi o ținută de toamnă sau iarnă, basca este opțiunea ideală.

Pe de altă parte, clasica șapcă de baseball poate fi purtată în toate anotimpurile, la fel cum este și cazul pălăriilor de Cowboy sau a celora de tip Bucket.

Care este cel mai îndrăgit tip de pălărie?

În S.U.A este dificil să-ți dai seama care este cel mai îndrăgit tip de pălărie. Multe sondaje arată că șapca de baseball este cea mai populară. Cu toate acestea, cele mai bine vândute astfel de accesorii în magazinele de specialitate sunt căciulile.

De ce purtăm pălării?

Sunt o sumedenie de motive datorită cărora purtăm pălării. De cele mai multe ori, optăm pentru aceste accesorii pentru a ne proteja de frig, de căldură sau de umezeală în cazul zilelor ploioase.

Pălăriile au fost purtate de-a lungul istoriei și ca o afirmare a modei. Pot fi purtate, de asemenea ca simbol a unor convingeri religioase. Adesea pot fi purtate pur și simplu pentru acoperirea părului sau chiar pentru a masca lipsa acestuia.

Cum îți alegi tipul de pălărie?

Găsirea accesoriului perfect care să-ți desăvârșească ținuta este sarcină dificilă. Când vine vorba despre pălării, cel mai la îndemână ghid să-ți fie vremea! Daca e o vreme rece și ploioasă, o pălărie de paie sau una de Derby n-ar fi o alegere prea grozavă.

Pălăria pe care o porți este, de asemenea influențată de restul ținutei. Dacă optezi pentru o pereche de blugi, șapca ar fi o combinație perfectă. Același accesoriu asociat unui costum, ar crea, însă o notă discordantă. În cazul din urma, recomandabil este să optezi pentru o pălărie mai elegantă, din fetru.

Cum îți alegi pălăriile în funcție de forma feței?

Anumite tipuri de pălării vor favoriza mai mult sau mai puțin forma feței tale. Referitor la această dilemă, site-ul Hats.com are deja o serie de sugestii foarte utile care te vor ajuta să faci alegerea corectă.

Dacă forma feței tale este lungă, pălăriile cu boruri largi ți se vor potrivi mai bine. O pălărie cowboy, o pălărie de soare sau pălăria Floppy sunt câteva dintre variantele pălăriilor cu boruri largi care vor favoriza trăsăturile feței tale.

Cei care au o formă a feței mai rotundă ar fi bine să aleagă fesurile, pălăriile de fetru sau pe cele cloche.

Cei cu o formă pătrată a feței vor arăta grozav cu o pălărie floppy , cowboy sau o pălărie de soare, așadar preferabil ar fi din nou, orice tip de pălărie cu boruri mari.

Fețele a căror formă este similară cu cea a unei inimi, vor arăta cel mai bine purtând pălării din fetru, șepci sau diferite stiluri de bască. Borurile relativ scurte îi avantajează și tocmai de aceea li se recomandă să evite pălăriile de soare sau orice alt tip de pălărie cu boruri mari.

Cei cu o formă ovală a feței se pot bucura din plin de toate stilurile de pălării pentru că teoretic li se potrivește cam orice.

Cum îți potrivești pălăria în funcție de coafură?

Potrivit revistei de modă Harper’s Bazaar, anumite tipuri de coafuri se vor potrivi anumitor tipuri de pălării. Spre exemplu, dacă porți o pălărie cu boruri mari, o coafură simplă ar fi cât se poate de potrivită. Cu o astfel de pălărie, poți purta părul desprins, eventual ușor ondulat.

Daca porți o pălărie de dimensiuni mai mici, cum ar fi o pălărie de cocktail sau o pălărie fascinator, ideal este să porți o coafură discretă, cât mai minimalistă, care să pună în evidență elegantul accesoriu.

O tunsoare bob se potrivește de minune unei astfel de pălării. Dacă ai părul mai lung, încearcă varianta unui coc jos, la baza cefei. Pentru pălăriile pillbox, încearcă un coc într-o parte, în apropierea urechii.

Pentru pălăriile de ocazie purtate ușor înclinat, se potrivește și varianta de coafură ponytail, coafură care permite pălăriei să încadreze fața cât mai armonios.

Cum împachetezi și transporți pălăriile?

Acum, că ți-ai îmbogățit garderoba cu pălării dintre cele mai stilate, cum faci să le iei cu tine și în vacanțele de vis pe care le planifici? Ambalarea și transportul pălăriilor te pot pune adesea  în dificultate. Cu câteva sfaturi de la Travel + Leisure, poți împacheta pălăriile și călători cu ele ca o profesionistă.

E suficient să umpli interiorul pălăriei cu obiecte mici, pe care să le poți plia cu ușurință, cum ar fi lenjeria de corp sau șosetele.

Odată finalizat acest pas, pălăria umplută cu obiecte poate fi așezată în partea de jos a valizei tale. Atenție! Pălăria trebuie orientată în mod corect, în sus, astfel încât coroana să fie îndreptată spre tavan. Și-apoi îți poți termina liniștită restul bagajelor.

Cum te asiguri că pălăria nu-ți zboară la prima adiere de vânt?

Unele pălării vin cu șnururi sau diverse alte mecanisme care ajută la fixarea pălăriei. Cu toate acestea, în cazul anumitor tipuri de pălării, această soluție n-ar fi opțiunea cea mai bună. O altă variantă este utilizarea unui știft de pălărie sau un știft de păr pentru a vă ține pălăria în poziție.

Cu toate acestea, aveți nevoie de ceva în care să băgați știftul. Adunați o parte a părului și țineți-o pe loc în timp ce vă puneți pălăria și apoi inserați acul de păr prin pălărie, în păr. Acest lucru va ajuta pălăria să rămână foarte bine fixată..

De asemenea, poți folosi tot felul de agrafe de păr care să te ajute la fixarea pălăriei.

De la ce vârstă ar trebui să încetezi să porți șepcile invers?

Dacă întrebi în jurul tău când ar trebuie să încetezi să porți șapca de baseball invers, vei primi, cu siguranță, o mulțime de răspunsuri diferite din surse la fel de variate. Într-o altă ordine de idei, stilul este o alegere personală. Poți purta o șapcă invers oricând, indiferent de vârstă. Așadar, răspunsul e simplu: fă ceea ce simți!

Este admisibil ca un bărbat să poarte pălărie în interior?

Potrivit expertului în maniere Emily Post, este perfect potrivit ca bărbații să poarte pălării în exterior, în transportul public de orice fel, lifturi și în clădiri publice precum aeroporturi, oficii poștale și holurile hotelurilor și clădirilor de birouri.

De asemenea, poți purta o pălărie la orice eveniment sportiv, în interior sau în exterior.

Pălăriile nu trebuie purtate în interiorul casei cuiva, atunci când ți se prezintă cineva, sau într-o casă de cult, cu excepția cazului în care pălăria face parte din ținuta ceremoniei religioase religios.

Bărbații nu ar trebui să poarte pălării în interior la locul de muncă, cu excepția cazului în care acest lucru este necesar. Pălăriile nu trebuie purtate în clădirile publice, cum ar fi școlile, tribunalele și bibliotecile.

De asemenea, este considerat nepoliticos să porți pălării în restaurante sau cafenele, la orice spectacol desfășurat într-un cadru interior, film sau în momentul în care imnul național este interpretat, indiferent de moment.

Poate o femeie să poarte o pălărie în interior?

În ceea ce privește femeile, regulile de purtare a pălăriilor sunt puțin diferite. Dacă porți o pălărie de ocazie, atunci este perfect în regulă să porți pălăria în interior, fie că vorbim despre o petrecere în grădină, o nuntă sau un prânz.

De asemenea, este acceptat ca femeile să poarte pălării în timpul spectacolelor, inclusiv filme de interior. De asemenea, femeile își pot ține pălăria atunci când se cântă imnul național.

Singurele situații în care o femeie trebuie cu adevărat să-și scoată pălăria, conform regulilor de etichetă, sunt situațiile în care se află în interior, la serviciu sau când pălăria blochează vederea cuiva.

Pot doamnele să poarte pălării în biserică?

Este perfect în regulă ca femeile să poarte pălării în timpul slujbelor bisericești și religioase.

Poate o femeie să poarte o pălărie la înmormântare?

Deoarece înmormântările sunt un tip de ceremonie, este bine ca pălăriile să fie purtate în timpul serviciilor. Femeile își pot purta pălăriile în interior sau în exterior.

Este nepoliticos să porți pălărie într-un restaurant?

Bărbații ar trebui să își scoată pălăria întotdeauna în timp ce se află într-un restaurant. În timp ce se află în interiorul restaurantelor, femeile ar trebui să îndepărteze pălăriile de tip unisex, precum șapca.

De ce nu ar trebui să pui o pălărie pe masă?

Se spune că plasarea unei pălării pe masă aduce ghinion. La fel ca în cazul multor convingeri primitive, originile acestei superstiții sunt interpretabile. Una dintre explicații ar fi aceea că pălăria este mereu în contact cu firele de par, care înmagazinează, de-a lungul zilei, praf și bacterii de tot felul. Prin urmare, plasarea unei pălărie în locul în care se servește mâncarea poate fi considerat un gest mai mult decât dezagreabil.

Purtatul pălăriei în casă aduce ghinion?

Exista, de asemenea, o explicație supranaturală referitoare la mitul despre pălării și ghinion. Potrivit unor credințe primitive, spiritele rele ar trăi în păr, iar așezarea pălăriilor pe mese ar putea răspândi acele spirite rele.

Pălăriile vă deteriorează părul?

De cele mai multe ori, purtarea unei pălării nu-ți va face rău părului sau scalpului. Cu toate acestea, există excepții. Purtarea unei pălării strânse va restricționa fluxul de sânge la nivelul scalpului, ceea ce poate provoca căderea temporară a părului. Purtarea frecventă a unei pălării strânse poate duce la căderea permanentă a părului.

Ruperea părului poate apărea dacă porți o pălărie confecționată dintr-un material aspru sau cu o mulțime de decorațiuni care prind părul. Ai grijă atunci când plasezi și scoți o pălărie care îți poate prinde părul și nu ezita să folosești un șampon și balsam de întărire pentru a preveni ruperea părului.

De ce pălăriile pentru femei s-au demodat?

Uită-te la filme clasice alb-negru din anii 1930 și 1940 și practic te vei delecta cu o prezentare de modă pentru pălării. Marile doamne ale ecranului de argint, precum Ingrid Bergman și Bette Davis, au făcut ca pălăriile să arate fabulos. Dar, cum de, în zilele noastre, pălăriile nu mai sunt purtate zilnic ca accesoriu obișnuit de modă. De unde această schimbare?

Purtarea unei pălării nu a fost inițial o afirmare a femeii cochete, iubitoare de modă. De fapt, originile purtării acestui accesoriu sunt menționate în Biblie, unde se precizează că femeile ar trebui să-și acopere capul după căsătorie, o tradiție care este încă respectată în iudaismul ortodox.

Pălăriile pentru femei nu au dispărut din moda obișnuită până în anii 1950 și 1960, când coafurile au devenit mai elaborate. Coafurile voluminoase precum beehive și aspectul popular teased look din anii 1960 au făcut ca purtarea pălăriilor să nu mai fie la modă. Recent, pălăriile au devenit din nou un accesoriu la modă.

Mai sunt și alte tipuri de pălării?

Istoria a fost plină de o multitudine de tipuri de pălării. Au existat multe stiluri de pălării de-a lungul timpului: militare, religioase și de modă. Unele pălării, precum cele din material dur, sunt purtate doar în circumstanțe specifice, cum ar fi proiecte de inginerie, diverse intervenții militare etcetera.

Lista pe care ai parcurs-o acoperă aproape fiecare tip de pălărie care ți-ar putea trece prin gând, însă există desigur, o mulțime de alte exemple de stiluri pe care le-am putea adăuga, din domenii specifice precum domeniul militar, cel al cultelor religioase sau cel istoric, pălării care au existat în timp și despre care astăzi doar povestim.

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ticwatch E3 și Ticwatch GTH

Ticwatch E3 și Ticwatch GTH

Ticwatch E3 este un smartwatch de înaltă performanță, care se încadrează în bugetul dumneavoastră, în timp ce Ticwatch GTH este un semi-smartwatch accesibil. Mobvoi produce

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care