Ce este o cagulă (balaclava)? – 21 de întrebări despre balaclava / cagulă

Balaclava sau cagula

Balaclava / cagula este un articol vestimentar care acoperă partea superioară a capului și a gâtului, lăsând doar o parte a feței expusă (ochii și gura).

Concepută inițial pentru uz militar în 1842 de către Nicolae Balaclav, balaclava sau cagula a devenit celebră în timpul Primului Război Mondial, atunci când au fost purtate de trupele britanice în iernile friguroase pentru a-și proteja gâtul de degerături.

În zilele noastre, aceste articole vestimentare sunt încă populare în rândul pasionaților de sporturi de iarnă, deoarece nu numai că oferă căldură, dar pot servi și ca protecție împotriva reflexiei luminii, dacă acoperă ochii.

Verifică preț Cagule / balaclave – diferite modele AICI!

Ce este o cagulă/ balaclava?

O cagulă este o piesă vestimentară care acoperă capul, fața și gâtul. Aceasta protejează capul purtătorului, în cazul temperaturilor scăzute și a vântului răcoros. De asemenea, cagulele sunt folosite în armată ca echipament de protecție împotriva frigului.

De ce se numește balaclava ?

Numele provine din cuvântul tătar din Crimeea „bałaq”, care înseamnă „a proteja”.

Cum se pronunță balaclava?

Balaclava se pronunță exact așa cum se scrie.

Când a fost inventată balaclava?

Balaclava a fost purtată de tătarii din Crimeea la mijlocul secolului al XIX-lea.

La ce se folosește?

O cagulă / balaclava poate fi purtată ca accesoriu a proteja gâtul, fața, urechile și capul de temperaturile scăzute și/sau pentru în timpul luptei.

Care este diferența dintre o cagulă și o mască de schi?

O mască de schi acoperă părți ale feței, dar urechile, gura și părțile laterale ale capului sunt expuse.

Cum funcționează?

O cagulă / balaclava este concepută pentru a proteja purtătorul de frig. O mască de schi obișnuită doar izolează.

De ce poartă piloții de curse o cagulă?

Partea din fața ochilor a unei cagule nu se încețoșează precum ochelarii de protecție, iar piloții de curse pot vedea clar.

De ce poartă poliția și soldații cagule / balaclava sau își acoperă fața în alte moduri?

Polițiștii folosesc măști de protecție pentru a nu fi recunoscuți și pentru a face mai dificilă descoperirea lor de către răufăcători.

Cum se pune o cagulă/ balaclava?

Cagula/balaclava se trage pe cap.

De unde se poate cumpăra?

De la magazine de articole sportive sau online.

Din ce limbă provine  cuvântul balaclava?

Balaclava provine din dialectul tătarilor din Crimeea.

În ce sporturi se folosesc cagule?

Pe lângă practicanții sporturilor de iarnă, cicliștii, jucătorii de hochei, motocicliștii și piloții de curse auto poartă cagule / balaclavale.

La ce temperatură este recomandată purtarea unei cagule / balaclava?

Este recomandat să purtați o balaclava / cagulă la temperaturi sub zero grade Celsius (32 de grade Fahrenheit). Luați în considerare și puterea vântului. Atunci cagulele vă pot fi de mare ajutor.

Un al aspect important de luat în considerare este viteza de deplasare atunci când schiați, mergeți cu bicicleta sau motocicleta etc.  Dacă este o zi caldă și rulați cu mare viteză, cu siguranță veți simți frig.

Din ce materiale sunt confecționate cagulele?

Cel mai frecvent material pentru confecționarea cagulelor este fleece, dar se folosesc și alte țesături, precum lâna (inclusiv lâna merino), bumbacul, firele acrilice, neoprenul și amestecurile de lână și cașmir.

Pot cumpăra o cagulă din România?

Da, puteți cumpăra o cagulă din Romania.  Emag și majoritatea magazinelor de îmbrăcăminte pentru activități în aer liber, precum și magazinele de schi/snowboard le vor vinde.

Dacă port o cagulă, îmi vor îngheța urechile?

Balaclava/Cagula nu protejează 100% pielea de frig. Este țesută, așa că o parte din vânt va trece prin ea, însă vă veți simți mult mai protejat decât fără aceasta. 

Cagula vă va proteja inclusiv urechile, așa că, dacă este foarte frig, iar vântul bate puternic, este posibil ca urechile dumneavoastră să înghețe în timp.  Căștile speciale care acoperă urechile pot contribui la încălzire.

Pot purta o cagulă pe sub cască?

Da.  Majoritatea sporturilor care implică viteza vor implica și purtarea unei căști.  Cagulele sunt fabricate dintr-un material subțire și se potrivesc foarte bine pe sub cască.

Balaclava/ Cagula vs. Neck Gaiter – care este diferența?

O cagulă este o protecție pentru față și gât, cu o deschidere frontală.

Neck Gaiter este un articol de îmbrăcăminte dintr-o singură bucată care acoperă gâtul și capul. Nu are deschideri pentru față.

Cum ar trebui să vină o cagulă?

O cagulă trebuie să se potrivească perfect în jurul capului. Nu ar trebui să fie largă, alunecând în jos, și nici nu ar trebui să fie atât de strânsă încât să vă limiteze vederea.

Care este cea mai bună cagulă?

Nu există cea mai bună cagulă. Cea mai bună  este cea care vă vine bine, vă protejează de frig și se potrivește cu restul garderobei dumneavoastră.

Verifică preț Cagule / balaclave – diferite modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care