Lentile de contact vs. ochelari (eu le port pe amândouă…)

Lentile de contact

Am probleme cu vederea,  de 30 de ani.  În acest timp, am purtat atât ochelari, cât și lentile de contact.  În prezent, am atât lentile de contact (purtare zilnică), cât și câteva perechi de ochelari. Având în vedere că vederea este o parte importantă a vieții, m-am confruntat ani de zile cu problema ochelarilor vs. lentile de contact.

Mai jos veți descoperi comentariile, experiențele și preferințele mele din punctul de vedere al unui cunoscător.

Pentru majoritatea oamenilor, decizia de a purta lentile de contact sau ochelari se reduce la ceea ce preferă pentru aspect.  Acestea fiind spuse, unora nu le place ca ochelarii să le stea pe față.

Altora (ca mine) nu le pasă de senzația pe care o dau lentilele de contact în ochi, ceea ce face ca decizia să fie și ea ușoară.  În timp ce decizia de a alege ochelarii sau lentilele de contact este de obicei personală, există câteva considerente obiective.  Iată care sunt acestea.

Verifică preț Lentile de contact AICI!

Prezentare generală: Avantajele atât ale ochelarilor, cât și ale lentilelor de contact

Atât ochelarii, cât și lentilele de contact au avantaje și dezavantaje.  Iată o scurtă prezentare generală a avantajelor ambelor.

Avantajele ochelarilor:

 • Claritate mai bună (pentru mine, oricum, dar am astigmatism).
 • Potențial mai mic pentru orice probleme de sănătate oculară.  Lentilele de contact pot cauza probleme. A se vedea mai jos, la rubrica „Efecte asupra sănătății”.
 • Mai confortabile (lentilele de contact sunt supărătoare după câteva ore, mai ales în cazul ochilor uscați, atunci când se folosește calculatorul sau orice dispozitiv pentru o perioadă lungă de timp).
 • Costă mai puțin pe termen lung.
 • Mai puțină bătaie de cap.
 • Mie îmi stă mai bine (evident, o considerație foarte subiectivă).

Avantajele lentilelor de contact:

 • Nici o problemă de aburire, când porți masca.
 • Mai confortabil pentru zilele însorite (a se vedea comentariile mele de mai jos despre problemele legate de ochelarii de soare).
 • S-ar putea să preferați aspectul fără ochelari.
 • Nimic care să stea pe față (acest lucru îi deranjează pe unii oameni).
 • Nu există probleme de pătare:  Ochelarii se pătează și se depune praful pe lentile, ceea ce poate afecta claritatea vederii.  Lentilele de contact nu au această problemă.
 • Mult mai confortabil de purtat, pentru orice activitate fizică.
 • Lentilele de contact sunt mult mai eficiente la purtarea în saune și în camerele de aburi.
 • Mai ușor de cumpărat.  Alegerea ramei de ochelari nu este atât de ușoară… sunt atât de multe variante, iar ramele au un impact mare asupra aspectului.

Verifică preț Lentile de contact AICI!

Lentile de contact vs. ochelari: care oferă o calitate a vederii mai bună?

Există două aspecte ale acestei întrebări: claritatea vederii și vederea periferică.

Claritatea viziunii:  Am astigmatism, așa că lentilele de sticlă corectează mai bine acest aspect.  Vederea mea nu este la fel de bună cu lentilele de contact ca și cu ochelarii mei.  Pentru unele persoane, prescripțiile lentilelor de contact pot fi la fel de bune ca și cele ale ochelarilor.

O altă problemă cu ochelarii este că se pătează, se alege praful și se lasă urme, ceea ce afectează acuitatea vizuală.  Sigur, se curăță ușor, dar este un pic de bătaie de cap.

Vedere periferică:  Pe de altă parte, am o vedere periferică mult mai bună cu lentilele de contact.  Cei mai mulți oameni o au; iar acest lucru poate fi un avantaj semnificativ.

Stil

Ce arată mai bine?  Majoritatea purtătorilor de ochelari au o preferință. Mie îmi place mai mult aspectul meu cu ochelari.  Alții preferă să nu poarte ochelari.  Acest factor este adesea determinant.

Ochelarii-accesoriu:  Există atât de multe rame de ochelari din care puteți alege.  Mulți dețin mai multe perechi. Eu am trei perechi.  Aș putea cu ușurință să îmi iau mai multe.

Au Naturale:  Lentilele de contact oferă opțiunea de a avea fața liberă.  Unii oameni preferă aspectul lor fără ochelari, alții cu ochelari, iar altora le plac ambele. Se întâmplă ca eu să-mi prefer aspectul cu ochelari.

Este o preferință personală.  Partea bună a ochelarilor și a lentilelor de contact este că le poți face pe amândouă.  Eu am întotdeauna o rezervă de lentile de contact și când vreau să am un aspect fără ochelari, port lentile de contact.

Confort

Confort pentru ochi: Nu prea îmi place senzația pe care mi-o dau lentilele de contact în ochi, mai ales toată ziua și când folosesc calculatorul.  Pentru câteva ore în timpul activității, nu este o problemă, dar pentru purtarea zilnică obișnuită, nu este pentru mine.

Îmi dau seama că confortul și tehnologia lentilelor de contact a evoluat mult de-a lungul anilor, dar încă le simt în ochi.  În primul rând, am ochii uscați și trebuie să clipesc mai des.

Confort pentru nas/urechi:  Nu voi minți; ochelarii sunt mai puțin confortabili pentru podul nasului și urechi decât lentilele de contact.  Este una dintre acele situații blestemate dacă o faci și blestemată dacă nu o faci.

Lentilele de contact sunt mai puțin confortabile pentru ochiul meu. Ochelarii sunt mai puțin confortabili pentru fața mea.  Prefer disconfortul feței în locul celui al ochilor.

Controlul vederii încețoșate: Măștile și ochelarii nu se potrivesc.  Am avut numai probleme, mai ales pe vreme rece, când am purtat măști și ochelari.  Din fericire, lucrez pe cont propriu, așa că nu sunt nevoit să port măști în cea mai mare parte a zilei.

Cea mai mare problemă este că ochelarii mei se încețoșează când port masca și ochelarii.  De acord, nu am petrecut prea mult timp căutând măști care să funcționeze bine cu ochelari.  Poate că ar trebui să o fac. Am cumpărat o cârpă pentru dezaburirea ochelarilor, dar nu a funcționat.

Cea mai mare problemă este atunci când schiez, ceea ce este de fapt motivul ce m-a determinat să cumpăr o tonă  de lentile de contact anul trecut. Anul acesta, sunt înarmat cu lentile de contact pentru schi și nu voi mai avea parte de vedre în ceață.

Activitate

Motivul numărul unu pentru care dețin o rezervă mare de lentile de contact este pentru sport și activități riguroase. Mai exact, înotul (mai ales acum că am pierdut multe perechi de ochelari de vedere/ ochelari de soare în apă), schiul și cam tot ceea ce mă face să transpir.

Transpirația este incompatibilă cu ochelarii, deoarece, chiar dacă am ochelarii Oakley, grozavi cu Unobtainium® pentru urechi, ochelarii alunecă din cauza capului meu ras.  Mai jos este o listă de activități care stabilește ce prefer:

 • Squash: purtare de protecție a ochilor cu prescripție medicală
 • Tenis: lentile de contact sau ochelari.  Mi se pare că ochelarii mei nu cad prea des decât dacă încep să transpir foarte tare.
 • Darts: ochelari
 • Schi: Lentile de contact (de departe, mai ales când trebuie să port o mască)
 • Utilizarea calculatorului/ecranului/televizorului: ochelari
 • Lectură: ochelari
 • Saună/sală de aburi: lentile de contact
 • Înot/sporturi nautice de orice fel: lentile de contact
 • Orice lucru cu contact, cum ar fi jocul dur cu copiii, boxul, artele marțiale: lentile de contact.
 • Conducerea pe timp de noapte: ochelari
 • Zile însorite: lentile de contact cu ochelari de soare, fără prescripție medicală

Agitația

Acesta este un considerent minor, dar este un pic mai dificil să vă puneți lentilele de contact.  Îmi ia câteva minute.  Mă spăl pe mâini.  Le usuc bine.  Apoi mi le pun cu grijă în ochi.  Apoi trebuie să arunc ambalajele.  Da, știu că par ridicol aici, dar să îți pui o pereche de ochelari este mult mai ușor.

Dilema zilei însorite (probleme cu ochelarii de soare)

Îmi plac lentilele de contact în zilele însorite pentru că am ochelari de soare fără prescripție medicală.  Înainte aveam ochelari de soare cu rețetă, dar i-am pierdut (am pierdut mai multe perechi, de fapt).  Dar, mai mult decât atât, consider că ochelarii de soare cu prescripție medicală sunt o bătaie de cap pentru că, atunci când intru în casă, nu pot să mi-i scot, pentru că nu pot vedea.

Cu ajutorul lentilelor de contact, pot purta ochelari de soare fără prescripție medicală și îi pot scoate în interior sau când soarele apune.  Lentilele de contact sunt o soluție excelentă în zilele însorite, deoarece pot să-mi pun și să-mi scot ochelarii de soare cu rețetă,  oricând doresc.

Verifică preț Ochelari de soare AICI!

Lentilele de contact sunt mult mai bune pentru saună și camera de aburi

Folosesc în mod regulat o saună și o cameră de aburi.  În trecut, am topit stratul antireflex de pe ochelari, în saună.  Cu alte cuvinte, lentilele ochelarilor nu pot suporta prea multă căldură.

De asemenea, le-am topit punându-mi fața prea aproape de un foc (suflând pe el pentru a-l face să se aprindă mai bine).  Acum, fie nu port nimic pentru ochi în saună, fie port lentile de contact. Nu intru cu ochelarii.

Verifică preț Lentile de contact AICI!

Ușurința de cumpărare

IMO, este mai ușor să cumperi lentile de contact decât ochelari.  La lentilele de contact, alegeți marca, cantitatea și faceți clic pe „cumpărați”.  În cazul ramei, poate fi un proces chinuitor, încercând să te decizi asupra ramei perfecte.

Există atât de multe tipuri de ochelari (de asemenea, multe tipuri de ochelari de soare).  Ramele au un impact mare asupra aspectului, așa că este o decizie importantă.  În plus, trebuie să decideți dacă doriți să vă luați toate caracteristicile premium ale lentilelor, cum ar fi blocarea luminii albastre, anti-reflexie, tranziții, lentile mai subțiri etc.

Eu tind să optez pentru toate caracteristicile premium, dar nu sunt sigur că acestea funcționează.

Impactul asupra sănătății

Dacă vă puneți lentilele de contact în mod corespunzător (mâini curate), dacă nu le purtați prea mult timp sau dacă nu le purtați mai des decât sunt proiectate, lentilele de contact, după cum mi-a spus optometristul meu, sunt perfecte pentru ochi.

WebMd confirmă acest lucru.  Site-ul FDA din SUA are mai multe avertismente alarmante cu privire la lentilele de contact, pe care ar trebui să le citiți și dumneavoastră.

Cost

Pentru unii oameni, costul este factorul determinant și, fără îndoială, pe termen lung, presupunând că nu vă pierdeți sau rupeți ochelarii, ochelarii sunt cei mai ieftini… de departe. Nici măcar nu este pe aproape.

O pereche bună de ochelari va costa între 150 și 300 de dolari (sau mult mai mult, dar în acest interval veți obține o pereche decentă).

Lentilele de contact vă vor costa între 60 și 90 de dolari ÎN FIECARE 90 DE ZILE (presupunând o purtare zilnică de 90 de pachete).  În decursul unui an, se ajunge la 240 – 360 de dolari.  Dacă aveți ochelarii de mai mult de un an, sunteți în avantaj.

În general: Prefer lentilele de contact sau ochelarii?

Dacă ar trebui să aleg unul, aș alege ochelarii.  Ambele au avantaje și dezavantaje, dar îmi place mai mult aspectul meu cu ochelari, mă bucur de o vedere mai bună și sunt mai confortabili.  Pentru mine este o alegere, fără îndoială.

Oricum, este întotdeauna bine să ai o pereche de ochelari.

Chiar dacă purtați lentile de contact 100% din timp, este o idee bună să aveți o pereche de ochelari, în caz că se întâmplă ceva și aveți nevoie de ei.  Eu am întotdeauna o pereche de ochelari de rezervă în cazul în care pierd o pereche… și da, am pierdut ochelari.

De fapt, am pierdut mai mulți, pe lacuri și în ocean.  O singură dată am făcut paddle boarding. Altă dată sărind în valuri mari.  Da, știu că acestea sunt situațiile în care lentilele de contact sunt o opțiune mult mai bună.

Întrebări frecvente despre ochelari și lentile de contact

Există un examen oftalmologic separat pentru lentilele de contact sau poate fi folosit același examen oftalmologic pentru ochelari și lentile de contact?

Se poate folosi același examen.  Tot ce aveți nevoie este o rețetă oftalmologică și de acolo puteți comanda atât ochelari, cât și lentile de contact.

Ce este mai ieftin: Ochelari sau lentile de contact?

Pe termen lung (de obicei, după un an), ochelarii sunt mai ieftini, presupunând că vă păstrați ochelarii timp de un an sau mai mult.

Sunt mai bune lentilele de contact sau ochelarii, pentru astigmatism?

Pot să răspund la această întrebare deoarece am astigmatism.  Ochelarii sunt mai buni pentru mine. Am o percepție mai bună a adâncimii cu ochelarii decât cu lentilele de contact,  din cauza astigmatismului.  O poveste adevărată: Când mi-am primit noul lot de lentile de contact anul trecut, am ieșit și am jucat tenis.

A fost prima dată când am purtat lentile de contact după mult timp.  Am ratat trei mingi la tenis într-un singur meci pentru că percepția mea de adâncime era puțin cam slabă.

Puteți converti o rețetă de ochelari în rețetă de lentile de contact?

Din experiența mea, da, se poate. Nu am obținut niciodată rețete separate. Folosesc aceeași rețetă atât pentru ochelari, cât și pentru lentilele de contact.

Puteți purta lentile de contact și ochelari în același timp?

Nu. Când îmi pun ochelarii cu lentile de contact, este foarte neclar.  Este o supracorecție uriașă.

Verifică preț Lentile de contact AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care