23 de tipuri de pălării Fedora

Tanar poarta unul din diferitele tipuri de palarii Fedora

Pălăriile Fedora sunt un tip de pălărie atemporal și elegant, care este purtat atât de bărbați, cât și de femei. Există multe tipuri de pălării Fedora, iar acest articol explorează opțiunile populare pentru a vă ajuta să vă faceți o idee despre ceea ce s-ar putea potrivi nevoilor și preferințelor dvs. de modă.

Pălăria Fedora și-a făcut prima apariție pe scena modei în anul 1882, dar era o pălărie doar pentru femei. Astăzi, există pălării Fedora pentru femei și pentru bărbați deopotrivă, pentru tot felul de declarații de modă. De asemenea, pălăria Fedora s-a diversificat dincolo de asta pentru a include multe modele diferite.

Cu toate acestea, o pălărie Fedora este încă clasificată ca o pălărie cu borul moale și calotă indentată. Din această descriere de bază, obțineți apoi variații care dau naștere la diferite tipuri de pălării Fedora. Acest articol explorează multe tipuri de pălării Fedora, numele acestora și alți factori, cum ar fi lățimea borurilor și materialul din care sunt confecționate.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Tipuri de pălării Fedora în funcție de material

Pălăriile Fedora sunt clasificate mai frecvent după tipul de material din care sunt fabricate. Iată câteva exemple de materiale populare pentru pălăriile Fedora.

Pălăriile Fedora din fetru/pâslă

Pălăria Fedora din fetru/pâslă este una dintre cele mai bine vândute pălării Fedora de pe piață. Ele pot fi clasificate în continuare în următoarele tipuri de pălării Fedora:

Fetru/Pâslă de lână

O pălărie Fedora din fetru/pâslă este de obicei confecționată din lână, deoarece este o opțiune mai puțin costisitoare decât fetrul/pâsla din blană animală. În plus, pălăriile Fedora din fetru/pâslă de lână au o senzație plăcută, moale și capacitatea de a-și păstra forma, ceea ce reprezintă toate caracteristicile dorite și căutate într-o pălărie Fedora din fetru/pâslă.

Verifică preț Pălării Fedora din lână AICI!

Fetru/Pâslă din blană animală

Blana animală este, de asemenea, moale și are o textură mai delicată, care diferă ușor de lână. Pălăriile pot fi confecționate din blană de castor sau de iepure sau din blănuri mai scumpe și mai exotice precum blana de chinchilla. De obicei, pălăriile Fedora din fetru/pâslă animală sunt purtate în medii de lux și se potrivesc perfect în medii extrem de formale.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Pălării Fedora din paie

O pălărie Fedora din paie este un tip versatil de pălărie Fedora care poate fi purtată casual la evenimente sportive sau formal la nunți în aer liber sau la curse de cai. Această versatilitate depinde de tipul de paie folosit la realizarea pălăriei Fedora. De exemplu, dacă pălăria Fedora din paie este făcută dintr-un pai fin care este moale și suplu, cu o strălucire ridicată, va fi mai potrivită pentru medii și evenimente elegante.

Caracteristicile grozave ale pălăriilor Fedora din paie sunt textura lor strălucitoare, faptul că sunt ușoare și permit mai mult circulația aerului. Dar se pot strivi cu ușurință și își pierd forma (cu excepția cazului în care optezi pentru o pălărie cu căptușeală rezistentă la crăpare). În plus, nu pot fi purtate în sezonul ploios dacă nu sunt impermeabile.

Totuși, dacă îți doresti o pălărie mai rezistentă cu un stil similar, poți opta pentru o pălărie Panama.

Verifică preț Pălării Fedora din paie AICI!

Tipuri de pălării Fedora în funcție de dimensiunea/lățimea borului

La pălăriile Fedora se poate face referire și în funcție de dimensiunea borului, adică borul este lat sau îngust?

Pălăriile Fedora cu boruri late

În general, borurile late/largi variază de la 4 la 10 inch (de la 10 cm la 25 cm), deși acest lucru poate varia. O pălărie Fedora cu boruri late tinde să fie mai comună decât o pălărie Fedora cu boruri înguste și uneori poate fi denumită o pălărie Floppy. De obicei, oamenii optează pentru acest stil dacă își doresc un look mai atrăgător și mai dramatic.

În plus, borul lat oferă mai multă protecție împotriva soarelui, făcându-l o opțiune de modă grozavă pentru vară.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Pălăria Fedora cu borul îngust/scurt

O pălărie Fedora cu bor îngust același aspect al unei pălării Fedora tradiționale, cu excepția borului vizibil mai îngust/scurt. Uneori, acesta este primul lucru pe care oamenii îl observă, motiv pentru care o pălărie Fedora cu boruri înguste poate fi ușor de confundat cu o pălărie Trilby.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Tipuri de pălării Fedora în funcție de calotă

Calota este o parte ușor de identificat a pălăriei Fedora și, dacă te uiți în jur, vei observa că majoritatea pălăriilor Fedora au unul dintre cele trei stiluri de calotă. Cu toate acestea, nu există un stil care să fie vizibil mai bun decât celălalt. Totul se rezumă la preferințe și la ceea ce crezi că este mai plăcut din punct de vedere estetic.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Calota Tear Drop Crown

Această calotă în formă de lacrimă este cunoscută și sub denumirea de calotă pinched c-crown – ciupită – este îngustă în față și mai lată și rotunjită în spate, astfel că se poate prinde cu degetele de cele două adâncituri din față. Spre deosebire de forma diamant, aceasta are margini mai netede și un profil al calotei mai jos, făcând-o mai vizibilă pe capul purtătorului.

În plus, unii oameni consideră că forma de lacrimă este mai naturală și mai conservatoare, așa că poate fi mai potrivită pentru evenimente formale.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Calota Center Dent Crown

Fără îndoială, acesta este aspectul clasic de pălărie Fedora, iar numele este destul de explicit – pălăria are o cută simplă/un șanț simplu care începe din față și se extinde până la spate. Pălăriile au o calotă ciupită – care se poate prinde cu degetele din față – în cele mai multe cazuri, deși veți găsi altele cu o formă geometrică sau pătrată.

Pălăriile Fedora cu acest tip de calotă sunt uneori cunoscute ca pălăria Fedora Borsalino, un brand italian de pălării fondat de Giuseppe Borsalino, care a creat acest tip de calotă.

Verifică preț Pălării Fedora Borsalino – modele de lux  AICI!

Calota Diamond Crown

Acest tip de calotă poate fi recunoscută cu ușurință după aspectul său asemănător unui zmeu (în formă de romb) în patru colțuri, bombat atunci când este observată de sus. Are un punct în partea din față a pălăriei și alte trei puncte în spate. Deși nu este la fel de clasică precum calota center dent – cu șanț pe centru, calota diamant are un look contemporan care o face din ce în ce mai la modă.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Tipuri de pălării Fedora în funcție de marginea borului pălăriei

Veți descoperi, de asemenea, că pălăriile Fedora au unele diferențe când vine vorba de marginea borului lor. Prin urmare, ele pot fi clasificate după cum urmează:

Margine tăiată și neterminată/nefinisată

Acesta este un tip de pălăria Fedora „bare bones” (oase goale) cu un design simplu și fără ornamente pe margine. Cu alte cuvinte, marginea borului este pur și simplu tăiată și lăsată neterminată.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Margine pliată/ridicată

Cu acest tip de pălărie Fedora, marginea va fi pliată spre interior apoi cusută la bor. Acest stil de boruri este adesea văzut ca elegant.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Margine cu panglică

Acest tip de bor are elemente decorative, deoarece este cusut cu panglică. Unele boruri au chiar funde pe ele, în timp ce altele au o pană atașată de panglică sau de fundă.

Verifică preț Pălării Fedora margine cu panglică și perle AICI!

Margine Cavanagh

Acesta este un tip de margine din pâslă executată manual care este folosită pentru a face borul mai durabil, fără nicio coasere. Se găsește mai frecvent la pălăriile Fedora vintage.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Tipuri de pălării Fedora în funcție de model

Există o pălărie Fedora care se potrivește fiecărei ocazii, iar mai jos aruncăm o privire la câteva modele mai comune de pălării Fedora.

Pălării Fedora elegante și formale

Pălăriile formale Fedora sunt realizate pentru evenimente elegante, iar aspectul lor fin este de obicei inconfundabil. De exemplu, acestea tind să aibă o suprafață strălucitoare și un design foarte rafinat. O pălărie elegantă este de obicei realizată dintr-un material de lux, cum ar fi fetrul/pâsla de castor sau de lână, care are o textură și un aspect foarte fin și moale.

De asemenea, au în mod regulat o margine finisată cu panglică și o calotă clasică cu șanț sau cu o adâncitură în formă de lacrimă.

Verifică preț Pălării Fedora elegante – branduri de lux AICI!

Pălăriile Fedora casual

Dacă aveți nevoie de o pălărie Fedora pentru purtare zilnică, atunci o pălărie Fedora casual este foarte recomandată. Acest tip de pălărie este disponibil în multe modele diferite în ceea ce privește lățimea borurilor și forma calotei, și este de obicei realizată din materiale, cum ar fi fetru/pâslă de lână, paie și pânză.

Verifică preț Pălării Fedora – branduri celebre AICI!

Pălăriile Fedora clasice

Uneori, modelele clasice nu se demodează niciodată. De exemplu, este posibil să fi văzut gangsteri în filme purtând modelul original de pălărie Fedora, care poate fi încă la modă și astăzi. Stilul Fedora vintage este atemporal și te poate face să ieși în evidență mai mult.

Verifică preț Pălării Fedora – diverse branduri & modele AICI!

Pălăriile Fedora Safari

Pălăria Fedora Safari va fi pentru totdeauna asociată cu filmele Indiana Jones și, prin urmare, îi atrage pe toți iubitorii de aventură. Aceste pălării tind să semene cu pălăriile Fedora din paie pentru că sunt ușoare și confortabile, iar culoarea lor maro face posibilă asocierea cu o gamă largă de ținute.

Verifică preț Pălării Fedora – branduri celebre AICI!

Tipuri de pălării similare cu pălăriile Fedora

Multe tipuri de pălării sunt adesea denumite sau confundate cu pălăriile Fedora, dar nu sunt conforme cu descrierea clasică a pălăriilor Fedora. Unele pălării, cum ar fi pălăria Trilby, sunt de fapt un tip de pălărie Fedora care este de obicei confundată cu o pălărie total diferită! Să aruncăm o privire mai detaliată asupra unora dintre aceste pălării:

Pălăria Trilby

După cum am menționat anterior, pălăria Trilby este un tip de pălărie Fedora, deși mulți oameni cred altfel. Asta pentru că, deși are binecunoscuta formă de calotă Fedora, borul tinde să fie mai îngust și ondulat în jurul marginilor.

În unele cazuri, marginile borurilor sunt întoarse în jos în față și răsucite în sus în spate (pălăriile cu acest model de boruri sunt cunoscute și sub denumirea de boruri snap). În plus, înălțimea calotei unei pălării Trilby este mai scurtă, deci pălăria are o dimensiune mai mică. Tradiţional, pălăria Trilby a fost purtată în mod obișnuit de bărbații bogați, deși a fost încorporată în cultura contemporană de astăzi.

Verifică preț Pălării Trilby – diverse branduri AICI!

Pălăria Pork Pie

Așa cum o descrie și numele, pălăria Pork Pie are de fapt o formă similară cu plăcințica rotundă de porc porkpie. Acest lucru face ca profilul său să pară similar cu pălăria Fedora, deși există unele diferențe clare la o inspecție mai atentă. De exemplu, pălăria Pork Pie are borul mult mai îngust, încrețit și care este ridicat în sus de jur împrejur.

Calota este, de asemenea, vizibil mai rotundă, cu laturile drepte, ușor înclinate. La fel ca pălăria Fedora, pălăria Pork Pie poate fi făcută din tot felul de materiale, inclusiv paie, bumbac și fetru/pâslă. Poate fi finisată cu panglici și pene.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!

Pălăria Homburg

Acest tip de pălărie este, de asemenea, supranumită pălăria Godfather – Pălăria Nașului -, deoarece apare în filmul Nașul pe nimeni altul decât pe capul lui Al Pacino. Deși este foarte asemănătoare cu pălăria Fedora datorită adânciturii sale centrale (center dent crown), calota este mai înaltă și mai pronunțată. În plus, borul este rigid, îndoit în sus la margini și finisat cu o bandă de pălărie.

De obicei, are și o fundă care se poartă pe lateral. Numele provine de la Bad Homburg, un loc din Germania de unde regele Edward al VII-lea a cumpărat pălăria înainte de a o aduce înapoi în Anglia, unde a devenit curând un model popular. În general, pălăria Nașului este o excelentă pălărie Fedora pentru bărbați.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!

Pălăria Safari

După cum am menționat mai devreme, pălăria Fedora Safari funcționează de obicei într-un sens mai aventuros pentru iubitorii de aer liber. Majoritatea oamenilor le numesc de obicei pur și simplu pălării Safari, dar sunt de fapt un tip de pălărie Fedora. Cu toate acestea, sunt un tip de Fedora cu boruri largi care ajută la protejarea feței purtătorului de soare și alte elemente naturale.

De asemenea, calota este puțin mai plată și rareori au adâncituri în centru (center dent). Pălăriile Fedora Safari sunt în mod normal realizate din paie sau piele de culoare maro, bej și verde și sunt finisate cu o bandă subțire de piele.

Verifică preț Pălării Safari – diverse modele AICI!

Palaria Panama

Ca și pălăria Trilby, pălăria Panama poate fi un tip de pălărie Fedora. Ceea ce le diferențiază de alte tipuri de pălării Fedora este tipul de material din care sunt confecționate. Este recunoscută în mare parte după aspectul său deschis la culoare și materialul fin țesut, care este un tip foarte fin de paie numit toquilla.

Pălăria Panama este țesută în întregime manual folosind aceste paie de către artizanii din Ecuador. Este cunoscută ca o pălărie pentru bărbați care este impermeabilă, rezistentă la strivire, respirabilă și super ușoară, ceea ce o face o opțiune de pălărie Fedora populară și puțin mai scumpă. Pe lângă pălăria Fedora Panama, pălăriile Panama pot veni și în alte modele, cum ar fi pălăria Optimo Panama.

Verifică preț Pălării Panama – diverse modele & branduri AICI!

Pălăria Outback – pălăria deșertului australian

La fel ca o pălărie Safari, o pălărie Outback este făcută mai mult pentru utilitatea sa decât de dragul aspectului. Aceste pălării au boruri largi, care tind să se lase în jos atât în ​​față, cât și în spate și sunt de obicei confecționate din piele. După cum arată și numele, acestea provin din deșertul australian, unde protecția împotriva soarelui, vântului și ploii este foarte necesară. Pălăria Fedora Outback este, prin urmare, o pălărie de soare grozavă atunci când vă plimbați în aer liber.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!

Pălăria Gambler – pentru jucătorii de noroc

Pălăriile Gambler sunt o combinație între pălăria Outback și pălăria de Cowboy sau pălăria Western. Ele sunt, de asemenea, foarte asemănătoare cu pălăriile Fedora, cu excepția faptului că au borul mai lat și o calotă ovală. Borul este, de obicei, ușor înălțat, iar întreaga pălărie poate fi confecționată din fetru/pâslă de lână, paie sau piele, finisată cu panglică.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care