Ce este o pălărie Fedora? Tipuri, definiții și fotografii

 

Tanara poarta palarie Fedora

Pălăriile Fedora au fost întotdeauna la modă. Forma distinctivă și borul specific conferă unei pălării Fedora aspectul său unic și caracteristica de a putea fi purtată în orice situație. Cine nu arată bine purtând o pălărie Fedora?

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Ce este o pălărie Fedora?

Această pălărie clasică americană pentru bărbați are o calotă rotunjită, cu o bandă în jurul calotei și un bor specific care umbrește fața purtătorului. Pălăriile Fedora clasice au panglică în jurul marginii borului și sunt făcute din pâslă/fetru sau paie. Ele sunt perfecte pentru a ridica nivelul de eleganță al costumului preferat sau pentru a atrage atenția asupra ținutelor voastre casual de vară.

Pălăria Fedora pentru bărbați este un design de pălărie atemporal. O pălărie Fedora de paie este un accesoriu excelent pentru o ținută casual.

Pălăria Fedora este o pălărie din pâslă/fetru moale, cu o adâncitură/șanț în mijlocul calotei. Are un bor îngust, care poate avea o lățime de 1 1/2 până la 2 inci (4-5 cm) și este înclinat la margine. A fost un stil iconic pentru bărbați încă de la începutul secolului al XX-lea și a fost purtat atât de bărbați, cât și de femei în scopuri de modă de-a lungul anilor.

Astăzi, veți găsi pălării Fedora în multe culori și modele, deși sunt cel mai bine cunoscute pe negru sau gri și au boruri de lățime medie.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Este în stil sau la modă astăzi?

Cu siguranță este la modă, pălăriile Fedora sunt un model de pălărie care există de zeci de ani și probabil va continua să fie la modă în viitorul apropiat. Pălăriile Fedora nu sunt un anumit tip de pălărie, ci mai degrabă o varietate de pălării care sunt create folosind aceeași metodă generală. Stilul Fedora se caracterizează printr-un bor scurt, trăsături ascuțite și o calotă înaltă.

În funcție de tipul de pălărie Fedora care este purtat, poate include și o bandă în jurul bazei sale și al borului sau un bor larg ca parte a designului său.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Cum să porți o pălărie Fedora

Rochie maxi

Look-ul tradițional al unei micuțe rochii negre se întâlnește cu vibrația de hipster a unei pălării Fedora în această ținută simplă și șic. Mergeți la următoarea adunare de vară împreună cu cea mai bună prietenă purtând o rochie maxi, cucerind cu stilul ei vintage American Hustle din cap până în picioare.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Pantaloni scurți

Vrei să faci o declarație de modă? Atunci poartă o pălărie Fedora cu pantaloni scurți. Este un look care spune „Eu cunosc moda”.

Emanând stil și încredere, această ținută este perfectă pentru o noapte în oraș cu prietenii sau pentru acele zile mai calde care necesită ceva de îmbrăcat fără bretele și aerisit. Fie că porți ținuta cu ochelari de soare cu oglindă la plajă sau cu un tricou simplu de vară și sandale acasă, pălăria Fedora asortată cu pantaloni scurți se va potrivi cu orice situație.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Pulovere tricotate

Pălăria Fedora, un element de bază clasic al bărbatului bine îmbrăcat, este o alegere excelentă pentru toamnă și iarnă. Combinați-o cu pulovere tricotate pentru un look modern care vă va ține de cald în lunile mai reci. O pălărie Panama este o pălărie drăguță și elegantă pentru a complimenta puloverele tricotate.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Salopetă Romper

Pălăria Fedora s-a întors! Acest stil clasic este un plus grozav pentru orice garderobă de vară, dar chiar arată grozav cu o salopetă. O pălărie Fedora flatează toate formele feței și adaugă un pic de farmec look-ului tău. Tocurile sau balerinii dau look-ului tău un aspect actualizat, în funcție de cât de elegantă vrei să fii.

Poartă acest stil cu salopete brodate sau cu imprimeuri pentru un look drăguț de vară! Funcționează bine și o pălărie cu boruri înguste.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Top (maieu, tricou decoltat) și blugi

O pălărie în stil Fedora se potrivește cu de toate (bine, în funcție de înălțimea calotei). Literalmente. Literalmente cu totul. Este una dintre cele mai versatile articole de îmbrăcăminte pe care le poți deține.

Și cea mai bună parte este că nici măcar nu trebuie să-ți schimbi ținuta pentru a arăta drăguț cu o pălărie! O pălărie Fedora poate face chiar și o pereche de blugi și un maiou să arate de un milion de dolari.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Asorteaz-o cu o eșarfă!

Adăugați o pălărie moale din pâslă/fetru (adică o pălărie Fedora clasică). Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a arăta mai elegant cu pălăria, luați în considerare o eșarfă.

O eșarfă este una dintre cele mai bune modalități de a-ți face pălăria mai la modă și mai funcțională. Vă poate ține de cald în lunile mai reci, dar oferă și o notă elegantă unei ținute altfel simple.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Geaca de piele

O pălărie Fedora purtată cu geacă de piele este o combinație clasică. Adăugați o bandă de pălărie din panglică gri, pentru un plus de stil. Împreună, ele scot tot ce este mai bun una din cealaltă, evidențiind personalitatea ta cool și o atmosferă sofisticată și atrăgătoare.

Poartă geaca împreună cu o cămașă cu guler sau un pulover pe vreme rece și asorteaz-o cu ținutele tale casual preferate, cum ar fi pantaloni chino sau blugi din denim, când este cald afară. Indiferent cum le porti, o pălărie Fedora și o geacă de piele reprezintă piese esențiale pe care sa le ai în garderobă.

Doar pentru informare, unele pălării Fedora arată grozav cu o haină de blană fină.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Fusta

Dacă vrei să porți o pălărie Fedora, dar preferi fuste în locul pantalonilor, nu ești singura. O pălărie cu boruri largi arată grozav cu o fustă și funcționează bine atât pentru ținute casual, cât și pentru ținute de business afaceri.

Chiar dacă vrei să-ți păstrezi imaginea profesională la locul de muncă, încearcă să porți o fustă în formă de A cu pălăria ta Fedora preferată! Este o modalitate simplă de a da eleganță oricărei ținute de bază.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Materiale/Țesături folosite

În mod tradițional, pălăriile Fedora sunt produse prin presarea unei bucăți de pâslă/fetru pe o matriță și folosind un fel de material etanșant sau căldură pentru a ajuta pâsla să-și mențină forma. În trecut, presarea pâslei se făcea pe blocuri de lemn – pe matrițe, iar pălăriile erau modelate pe astfel de blocuri de lemn cu fier.

Tehnica actuală este de a folosi matrițe metalice și feronerie pentru a face suficientă presiune, cu scopul de a realiza forma pălăriei.

Producătorul de pălării este obligat să atașeze un fel de element decorativ, de obicei o dantelă, între bor și calota pălăriei odată ce forma generală a pălăriei este completă. Există două moduri de a tăia sau executa borul pălăriei.

Este obișnuit ca pălăriile Fedora să fie etichetate drept o „pălărie moale”, ceea ce înseamnă că sunt de obicei făcute din pâslă/fetru, blană sau piei de animale.

În timp ce stilurile și modelele de pălării variază de la o pălărie la alta, designul standard include calote cu adâncitură/șanț în mijloc, un bor de o anumită lățime, un punct de prindere a pălăriei cu degetele pe calotă, în locul în care pălăria atinge maxima sa înălțime, și un finisaj în detaliu al borului.

În general, pălăriile Fedora pentru bărbați vor avea boruri stilizate, împreună cu margini întoarse în jos spre față și în sus spre spate.

Ori de câte ori tendințele modei se schimbă, lățimea borului și, în general, mărimea și culoarea pălăriilor se vor schimba în consecință. De asemenea, este adevărat că modelele și stilurile pălăriilor pentru femei tind să fie mai elaborate și mai subțiri.

Cu pălăriile Fedora, puteți crea numeroase variații datorită ideii de ”moale” a pălăriei. Pălăriile de Playboy Stetson, care erau normale în anii 1940, sunt o varietate de pălărie. După cum probabil știți deja, pălăriile Stetson reprezintă o poveste de succes americană, cu o abatere modestă de la forma generală a pălăriei Fedora, devenind o tendință majoră în Statele Unite.

Al Capone a avut un mare interes pentru stilul playboy. Într-o serie de imagini cu Capone, pe capul lui pot fi văzute pălării playboy Stetson.

În plus față de popularele boruri asimetrice, culorile tari, modelele ciudate și decorațiunile strălucitoare, stilurile moderne de pălării Fedora încorporează modele unice. În prezent, este posibil să cumpărați pălării Fedora din paie și alte materiale ușoare.

Pălăria Fedora de culoare neutră, cu o formă și un design simplu, este încă purtată cel mai frecvent, în ciuda creșterii producției de pălării artistice.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Opțiuni alternative

  • Fedora de paie
  • Fedora Safari

  • Borsalino

  • Pălarie Fedora cu borul mai îngust de 2 inci (5 cm) – Stingy Brim

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Istoria pălăriei Fedora

Bărbații purtau pălării aproape oriunde mergeau în secolul al XX-lea, în special în locurile publice. Cu toate acestea, bărbații își scoateau pălăriile atunci când intrau într-o casă și în casele lor sau când vorbeau cu doamnele lor ca un obicei și ca o curtoazie obișnuită. De asemenea, a fost privit ca un semn al abundenței să porți pălărie, deoarece moda era considerată un „punct de interes superficial”.

Doar cei cu puține active financiare plecau de acasă fără una.

Introducerea celei de-a doua linii de pălării din pâslă/fetru produse din nutrie, un animal precum castorul, este ceea ce a făcut ca pălăria Fedora să arate ca o piesă de îmbrăcăminte frumoasă și robustă. Prețul unei pălării Fedora din nutrie în deceniul principal al secolului XX a trecut de la 98 de cenți la doi dolari și douăzeci și patru de cenți.

Când Prințul de Wales a purtat pălăria Fedora ca obiect de acoperire a capului în timpul anilor 1920, pălăria Fedora a început să câștige popularitate. Cu alte cuvinte, pălăria delicată din pâslă/fetru a fost un succes în deceniu, în timp ce pălăria Fedora și-a făcut loc curând pe lista celor mai populare pălării.

Pe măsură ce borurile pălăriei Fedora au devenit mai late în anii 1940, borurile pălăriilor britanice au rămas mai înguste. Pălăriile Fedora erau în mod normal fabricate într-o varietate de nuanțe, cum ar fi negru, maro, uneori culorile fiind estompate.

Tonurile de kaki, albastru și verde ale colecției s-au dezvoltat în timpul conflictului universal ulterior în scopuri militare. Sears, Roebuck și Company au fost, probabil, cele mai cunoscute organizații care au vândut pălării Fedora. Bailey, Borsalino și Stetson sunt alți producători populari de pălării care există de fapt astăzi.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Pălăria Fedora și influența ei asupra femeilor

Sarah Bernhardt a promovat pălăria Fedora pentru femei în anii 1880, cu mult înainte ca pălăria Fedora să devină faimoasă pentru bărbați. Odată cu trecerea timpului, ea a devenit un accesoriu de modă tipic pentru femei, în special printre activistele care au făcut lobby pentru egalitatea de gen la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Pălăria Fedora a fost îmbrățișată de mișcarea pentru drepturile femeilor pe termen lung ca o emblemă simbolică a luptei lor.

Femeile încă poartă pălării Fedora, deși nu în același grad ca la mijlocul secolului al XX-lea. Forma, suprafața și nuanțele de culoare ale pălăriilor Fedora pentru femei se schimbă în timp. În plus, ele pot fi găsite într-o varietate de nuanțe, de la negru la roșu vibrant, precum și în mod surprinzător având imprimeuri animale.

Într-un articol despre tendințele modei din 2007, un articol care descrie pălăriile Fedora de pâslă/fetru pentru bărbați și pentru femei, aceste pălării au fost menționate ca având o revenire importantă.

Ca urmare a acestei „Renașteri a pălăriilor Fedora”, șepcile de baseball, care au fost standardul pentru articolele de acoperire a capului până de curând, se confruntă acum cu o scădere a prezenței lor peste tot.

Verifică preț Pălării Fedora pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ticwatch E3 și Ticwatch GTH

Ticwatch E3 și Ticwatch GTH

Ticwatch E3 este un smartwatch de înaltă performanță, care se încadrează în bugetul dumneavoastră, în timp ce Ticwatch GTH este un semi-smartwatch accesibil. Mobvoi produce

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care