8 tipuri diferite de haine de ploaie

Haine de ploaie

Odată cu căderea frunzelor, acest sezon aduce și o abundență de ploi. Permite-ne să-ți prezentăm diferitele tipuri de haine de ploaie, astfel încât tu să ai de unde alege ce ți se potrivește mai bine.

Ploaia are obiceiul de a aduce cu sine o stare de melancolie. Este frig, umed și gri…Trebuie să recunoaștem că toate aceste detalii creează o atmosferă ușor depresivă. Nu este întotdeauna simplu să menții o atitudine pozitivă când apa cade literalmente din cer peste tine.

Într-un astfel de context, ajută foarte mult să te simțiți confortabil în haine uscate. Practic, acesta este și scopul impermeabilelor. Deși o poți percepe ca pe o născocire destul de modernă, impermeabilele sunt totuși un accesoriu cu mult, mult mai vechi decât ai putea crede.

Haine de ploaie – istoric

Nativii americani care locuiau în Amazon, în urmă cu sute de ani, au folosit o metodă brută, dar eficientă, de a-și impermeabiliza hainele. Au adăugat articolelor vestimentare un strat din cauciuc pentru a crea un finisaj impermeabil.

Europenii care au venit în regiunea respectivă, în anii 1500 au observat procesul și au început să experimenteze, proiectând propriilor articole impermeabile. În 1748, Francois Fresneau a proiectat o țesătură de impermeabilizare. Alții au îmbunătățit ideea sa. Primul impermeabil, Fox’s Aquatic, a fost realizat, însă de G. Fox , din Londra, în 1821.

Contrar denumirii sale atrăgătoare, primul impermeabil nu a avut atât de mult succes în blocarea ploii. La fel ca nativii americani, primii producători de haine de ploaie au folosit cauciuc. Cauciucul, însă  devenea dur și inflexibil pe vreme rece, iar  în cazul temperaturilor ridicate, hainele deveneau lipicioase. Macintosh este cel care a rezolvat toate aceste probleme.

În 1823, Macintosh a inventat o nouă tehnică de impermeabilizare a țesăturii, un design care pune un strat de cauciuc turnat între două straturi de țesătură- tratată cu un lichid special. Și totuși, tehnica lui a fost într-un final desăvârșită tot de un american. Charles Goodyear este numele său, originar fiind din Philadelphia.

El și-a dat seama cum să vulcanizeze cauciucul, un proces care face cauciucul să fie mai întins și mai ușor de lucrat. În cele din urmă, cineva a luat țesătura lui Macintosh și cauciucul vulcanizat Goodyear și a creat haina de ploaie modernă.

Ulterior au fost create mai multe țesături impermeabile și s-au făcut mai multe inovații în industrie. Astăzi, avem așadar o gamă foarte bogată de haine de ploaie din care poți alege.

Tipuri de haine de ploaie

Tipuri de haine de ploaie

Impermeabilele vin acum într-o mare varietate de stiluri și țesături. Ce tip se potrivește cel mai bine stilului tău? Și care dintre modele te va proteja mai bine împotriva ploii ?

Trench-ul

Trench-ul pentru toate vremurile a fost inventat de Thomas Burberry pentru soldații din Primul Război Mondial. Au fost realizate inițial din bumbac fin de gaberdină care a fost tratat chimic pentru a respinge ploaia.

Când s-a încheiat războiul, hainele de ploaie au continuat să fie o alegere la modă. Trench-urile au rever larg și guler, cu un rând dublu de nasturi în partea din față și o centură de pânză în jurul taliei. Trench-urile sunt de obicei de lungime medie, dar le găsești și în variantă mai lungă, care trece de genunchi.

Verifică preț Trenciuri pentru ploaie AICI!

Poncho

Poncho-urile sunt realizate pentru a te proteja chiar și împotriva ploilor torențiale. Este o îmbrăcăminte foarte largă și deschisă, pe care o strecori peste cap. Poncho-urile cad de obicei puțin peste șold, deși pot coborî  uneori și până la genunchi. Au adesea o glugă atașată.

Verifică preț Poncho-uri pentru ploaie AICI!

Jachete de ploaie

Jachetele de ploaie sunt de obicei jachete scurte, până la talie sau șold. Acestea pot fi cu guler sau cu glugă și pot fi închise cu nasturi, fermoare sau capse. Cu toate acestea, aproape întotdeauna se închid cu fermoar sau au un design cu închidere multiplă, pentru a evita umezeala.

Verifică preț Jachete de ploaie AICI!

Tipuri de protecție împotriva vremii ploioase

Nu toate hainele de ploaie te vor proteja complet împotriva umezelii. Este important să știi diferența dintre tipurile de protecție oferite de diverse haine de ploaie.

Haine impermeabile

Impermeabilele sunt proiectate pentru a preveni complet pătrunderea apei în textura materialului. Aceasta este cea mai eficientă protecție împotriva ploii.

Verifică preț Geci/Jachete impermeabile AICI!

Haine din materiale rezistente la apă

Impermeabile rezistente la apă te vor proteja de ploile ușoare, pentru o perioadă scurtă de timp. În ploi abundente sau în cazul unei expuneri de lungă durată, apa va traversa materialul și te va uda.

Haine „DWR” (hidrofug)

Impermeabile etichetate cu „DWR”, pentru o hidrofugă durabilă, au un finisaj special care face ca apa să se rostogolească din material. Hidrofug nu e același lucru cu noțiunea de „rezistent la apă”.

Verifică preț Haine DWR de ploaie AICI!

Haine din materiale respirabile, rezistente la apă

Impermeabilele respirabile pot fi rezistente la apă. „Respirabil” înseamnă pur și simplu că materialul permite corpului să respire, astfel încât să nu te supraîncălzești. Înseamnă că țesătura va menține o senzație de răcoros oferind în egală măsură și protecție împotriva ploii.

Verifică preț Haine din materiale rezistente la apă AICI!

Jachete Windproof

Jachetele Windproof nu sunt automat și rezistente la apă sau chiar impermeabile. Când un impermeabil este rezistent la vânt, înseamnă că nu poate fi pătruns de rafale ascuțite de vânt.

Verifică preț Jachete Windproof (rezistente la vânt) AICI!

Caracteristici ale hainelor de ploaie

Impermeabilele sunt realizate cu tot felul de caracteristici speciale pentru a le proteja și a te proteja împotriva ploii. Am parcurs deja un drum lung de la acoperirea țesăturii cu cauciuc până la tehnicile din prezent.

Impermeabilele moderne sunt realizate cu țesături tratate chimic și țesături sintetice care resping și rezistă apei. Impermeabilele pot fi confecționate din orice țesătură, inclusiv bumbac, lână, vinil și plastic.

Impermeabile sunt adesea realizate cu bandă de cusătură. Cusăturile sunt lipite, deci sunt protejate de apă. Jachetele rezistente la apă au și ele adesea astfel de cusături, însă asta nu înseamnă că sunt neapărat și complet impermeabile.

Multe impermeabile sunt fabricate cu fermoare pentru a vă ajuta să obțineți o etanșare strânsă împotriva ploii. Fermoarele sunt de obicei acoperite pentru a le face mai rezistente la apă. De obicei, există o bandă care acoperă fermoarul sau haina este concepută astfel încât să mențină fermoarul acoperit cu o țesătură. Acest lucru împiedică scurgerea apei între dinții fermoarului.

Impermeabilele pot fi ușoare sau grele, în funcție de design și stil. Trench-urile sunt de obicei oarecum grele și sunt făcute pentru a păstra căldura. Poncho-urile de vinil, pe de altă parte, sunt de obicei foarte ușoare și reci. Unele impermeabile pot fi căptușite pentru căldură suplimentară.

De ce sunt impermeabile galbene?

Impermeabilul galben este o imagine emblematică. Este probabil exact așa cum l-ai fi proiectat chiar tu. Dar, totuși, de ce galben? Căutarea noastră exhaustivă nu a venit cu doar un răspuns specific. Părerea generală pare a fi că galbenul te face mai vizibil în ploi întunecate și posomorâte.

Verifică preț Pelerie galbene de ploaie AICI!

Este și culoarea soarelui, așadar impermeabilele galbene aduc un surplus de lumină și culoare în zilele ploioase. O pată de culoare îți luminează cu adevărat ziua, așadar de ce n-am profita de asta?

Îmbrăcat în funcție de vreme

E deja suficient că plouă. Nu înrăutăți lucrurile printr-o îmbrăcăminte neadecvată. Găsește-ți tipul potrivit de impermeabil pentru a te proteja de intemperii și pregătește-te să te bucuri de viață indiferent de vremea de-afară.

Verifică preț Haine de ploaie AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de brățări

31 tipuri de brățări

Indiferent de preferințele tale de stil sau de modă, te poți oricând baza pe o brățară pentru completarea ținutei tale. Descoperă numeroasele tipuri de brățări

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care