Piele naturală vs. piele artificală – argumente pro și contra

Piele naturală și piele artificială

Să aruncăm o privire atentă asupra diferențelor dintre piele naturală și piele artificială (ecologică), avantajele și dezavantajele fiecăreia, cum să facem diferența și diferitele tipuri.

Când mă gândesc la o ținută din piele, îmi amintesc de dulcea Sandy din filmul Grease. În film, ea se transforma într-o tipă hot îmbrăcată în piele.

Sau Dennis Hopper, mergând pe autostradă cu motocicleta, purtând jacheta de motociclist din piele, în filmul „Easy Rider”.

Diferența fundamentală dintre pielea naturală și pielea artificială se află în sursa lor. Pielea naturalăeste fabricată din piei de animale, inclusiv bivol, vite, boi, oaie etc.

Pielea artificială este un material sintetic produs dintr-o substanță plastică tratată cu ceară, vopsea sau poliuretan pentru a adăuga culoare, imprimată pentru a imita textura pielii naturale.

Purtarea țesăturii potrivite face o diferență uriașă atât în ceea ce privește sentimentul de confort, cât și estetica îmbrăcămintei. Pielea nu face excepție. Fie că este vorba de o jachetă, pantaloni, pantofi etc., textura și senzația, plus alura atemporală a acestui clasic, sunt greu de ignorat.

Atunci când alegeți o îmbrăcăminte de bună calitate, de obicei ochiul neantrenat poate face ușor confuzie între pielea artificială și pielea naturală. Cei care sunt bine exersați și cunosc produsele din piele pot discerne cu ușurință între cele două, dar cei care nu sunt, pot face o achiziție falsă costisitoare.

Deci, care sunt diferențele dintre pielea naturală și rudele ei artificiale și mai important, sunt toate create la fel?

Piele naturală adevărată

Jachetele din piele autentică certificate sunt folosite de motocicliști, șoferi de mașini de curse și personalul militar, cum ar fi piloții de luptă, dintr-un motiv. Acestea sunt durabile și, prin urmare, protectoare pentru purtător, reducând riscul de rănire, ceea ce nu poți obține cu pielea artificială.

Jachetele din piele naturală sunt făcute din piei de animale precum miel, oaie, porci și cai. Cea mai comună piele folosită pentru a produce jachete de calitate superioară este pielea de miel. Este moale, luxoasă pe piele și oferă o experiență de înaltă calitate care este menită să dureze veșnic.

La fel, avantajul fabricării pantofilor din piele naturală este că sunt durabili. În general, pantofii din piele naturală vor rezista mai mult decât alți pantofi din alte materiale, inclusiv materiale sintetice.

Un exemplu demonstrabil este emblematica epoca a muzicii punk din Marea Britanie din anii 1980. Cizmele Dr. Marten’s, mai des purtate în zilele noastre de către cei care generează trenduri, ca o tendință în modă, au fost inițial concepute ca cizme de lucru pentru muncitorii din fabrici.

Fabricate în principal din piele de bovine, sunt rezistente la uleiuri și substanțe chimice și ajută la protejarea purtătorului de accidente, cum ar fi căderea schelelor.

Desigur, articolele de îmbrăcăminte din piele naturală sunt de obicei mult mai scumpe decât cele din piele artificială. Dar, în plus, își păstrează valoarea, mai mult decât hainele din alte țesături. Prin urmare, ar trebui să obțineți un preț de vânzare mai mare atunci când vă vindeți în cele din urmă geaca de piele, de exemplu.

O jachetă din piele naturală folosită, în stare relativ bună, se poate vinde cu câteva sute de dolari, în timp ce una din piele artificială sau orice altă țesătură va aduce de obicei o fracțiune din sumă.

Prin urmare, o îmbrăcăminte din piele poate fi considerată mai degrabă o investiție decât un articol de unică folosință care ar putea ajunge invariabil într-o groapă de gunoi, fiind ecologic, mai dăunătoare și mai nesustenabilă.

Verifică preț Îmbrăcăminte/Accesorii din piele naturală AICI!

O gamă largă de opțiuni de stil

Pe lângă toate avantajele fizice distincte pe care le oferă îmbrăcămintea din piele naturală, aceasta îmbrățișează și factorul „cool” de neegalat. Fiecare articol din piele este unic, deoarece este fabricat din piele de animale și nu există două identice.

Purtat des de-a lungul timpului, dezvoltă un aspect uzat atractiv. Moliciunea și adaptabilitatea pielii naturale sunt una dintre cele mai bune calități ale acesteia.

O gamă limitată de articole de îmbrăcăminte de bază a fost fabricată în trecut, de exemplu, tradiționala jachetă din piele maro, sinonimă cu aviatorii din cel de-al doilea război mondial. Dar în vremuri mai recente, designerii de modă au folosit pielea într-o gamă mult mai largă de produse vestimentare.

Puteți găsi jachete, pantofi, curele sau genți de piele disponibile în culori și stiluri mai tradiționale din trecut și în culori și stiluri mai noi și mai moderne pentru a completa gusturile mai contemporane.

Verifică preț Îmbrăcăminte/Accesorii din piele naturală AICI!

Îmbrăcăminte din piele artificială

Piele artificială este un termen general care se referă la orice piele artificială. Aceste denumiri sunt folosite în cea mai mare parte pentru a desemna aplicații specifice ale produselor din piele sintetică, cum ar fi piele artificială (canapele, scaune și huse pentru tăblie), piele ecologică (tapițerie, îmbrăcăminte, produse auto) și koskin (bunuri de larg consum).

Cel mai comun tip de piele artificială este fabricat dintr-un material PU (poliuretan).

Țesătura PU este realizată prin aplicarea unui finisaj laminat 100% poliuretan pe un material de bază. Aceste materiale de bază pot include de obicei poliester, bumbac, nailon sau raion.

O rolă texturată aplică un model de granulație artificială pe suprafață pentru a emula aspectul unui produs din piele naturală. Modelul pielii artificiale este de obicei foarte uniform.

Spumele poliuretanice sunt folosite ca piele artificială pentru unele aplicații, cum ar fi tapițeria mobilierului, huse pentru iPad sau telefoane mobile și curele.

Țesătura din piele PVC este ca țesătura din piele PU. În loc de poliuretan, țesătura din piele PVC cuprinde clorură de polivinil cu un stabilizator de protecție, plastifianți care ajută la înmuierea acesteia și lubrifianți pentru flexibilitate. Acest amestec este aplicat pe un material de bază.

În mod similar, ca și în cazul PU, materialele de bază sunt poliesterul, bumbacul, nailonul sau raionul.

Pielea naturală este, fără îndoială, câștigătoare când vine vorba de calitatea materialelor, cum ar fi rezistența și durabilitatea. Dar ce zici de cost și există alte avantaje ale pielii artificiale față de pielea naturală?

Să le luăm pe rând.

Verifică preț Îmbrăcăminte/Accesorii din piele ecologică (artificială) AICI!

Avantajele și dezavantajele pielii naturale

Pro

Foarte durabil: mult mai rezistent, dar flexibil, cu o îngrijire bună, poate dura toată viața.

Oferă o protecție mai bună: rezistent la apă și foc și oferă o bună izolație la vânt, căldură și frig, în același timp respirabil datorită naturii sale poroase.

Îmbătrânește cu grație: Pielea naturală arată mai bine odată cu vârsta. O îmbrăcăminte bine purtată dezvoltă o patină frumoasă, care este atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Ecologic mai prietenos: este fabricat dintr-un material natural și este biodegradabil atunci când este aruncat.

Veșnic o icoană a stilului: un element de bază la modă, o îmbrăcăminte din piele reflectă o aură atemporală de prestigiu și lux.

Contra

Mai scump: Un produs din piele de bună calitate, în funcție de materialul folosit, poate fi foarte scump.

Are nevoie de răsfăț: are nevoie de o cantitate suficientă de curățare și condiționare cu produse din piele de bună calitate pentru a-și păstra aspectul și senzația pe care o oferă.

Rezistență limitată la pete: Datorită naturii sale poroase, este susceptibilă la pătare din cauza vărsărilor accidentale

Verifică preț Îmbrăcăminte/Accesorii din piele naturală AICI!

Avantajele și dezavantajele în cazul pielii ecologice

Pro

Mai ieftin: Datorită materialelor folosite, este de obicei mult mai accesibil decât pielea naturală. Producția de masă contribuie, de asemenea, la prețul mai scăzut datorită economiilor.

Îngrijire și întreținere ușoară: de obicei, aceasta poate fi ștearsă cu o cârpă umedă. Nu necesită lustruire pentru a-și păstra strălucirea. De asemenea, este mai rezistent la pete datorită porozității sale scăzute.

Rezistent la UV: De asemenea, nu se estompează culoarea la fel de ușor.

Versatil: mai ușor și, prin urmare, mai puțin restrictiv decât pielea naturală, poate fi cusut și aranjat cu ușurință în orice formă sau model și oferă un confort adecvat purtătorului. De asemenea, este mai ușor de vopsit în orice culoare dorită.

Contra

Mai puțin durabilă decât pielea naturală: în funcție de calitatea materialelor utilizate, pielea artificială este predispusă la înțepături, rupturi și crăpături în timp.

Nu este respirabilă: pielea artificială, în special atunci când este fabricată din PVC, nu este poroasă, ceea ce face ca purtătorul să transpire.

Oferă puțină protecție: De obicei este mai subțire, reținând astfel mai puțină căldură corporală.

Își pierde strălucirea: nu-și păstrează sau nu-și îmbunătățește aspectul și atractivitatea în timp.

Nu este hipoalergenic: Purtătorii cu sensibilitate la țesătura utilizată pot dezvolta alergii.

Miroase chimic: Poate emana un miros puternic de plastic sau cauciuc.

Periculoasă pentru mediu: datorită materialelor utilizate și prin procesele de producție în masă implicate, produce o mulțime de deșeuri de mediu.

Nu este stilat: considerat mai puțin șic și clasic decât omologul lor autentic, materialul tinde să-și piardă rapid atractivitatea.

Verifică preț Îmbrăcăminte/Accesorii din piele ecologică (artificială) AICI!

Deci, cum să faci diferența?

Îmbrăcămintea și accesoriile din piele naturală sunt luxoase, bine lucrate și, desigur, scumpe.

Decizia în ce articole de îmbrăcăminte din piele să investești este un aspect important dacă se dorește evitarea capcanelor luării unei decizii greșite bazate pe lipsă de experiență sau lipsă de cunoștințe, ceea ce ar putea deveni o greșeală costisitoare.

Iată câteva moduri prin care puteți determina dacă piesa respectivă din piele este „originală”.

  1. Uită-te la etichetă

Un produs din piele autentică ar trebui să includă o etichetă care să indice că produsul este din piele naturală. Producătorii de piele naturală vor fi foarte dornici să vă anunțe că este adevărată. Dacă eticheta lipsește sau are ceva vag, cum ar fi „materiale artificiale”, este mai bine să adoptați prudența.

Cu toate acestea, eticheta poate induce în eroare și nu ar trebui să fie singurul criteriu de luat în seamă.

  1. Miroase!

Nu ezitați să luați o mostră de mâncare în magazin, așa că atunci când căutați o piesă de îmbrăcăminte, nu vă zgârciți nici aici, cu testul de miros. Spre deosebire de pielea sintetică, care are un miros chimic, un articol autentic are un miros plăcut de mucegai.

  1. Examinați detaliul suprafeței

Pielea naturală poate avea o granulație grosieră sau netedă. Materialul sintetic se va simți prea neted sau ca plasticul. Pielea naturală este în general mai puțin perfectă. Ar putea fi texturat sau șifonat, ceea ce este un semn bun, indiciu că este un produs natural.

  1. Verificați marginile

Marginile din piele naturală sunt de obicei uzate sau neuniforme și aspre. Pielea artificială va avea margini netede, uniforme, tăiate perfect în timpul procesului de prelucrare sau de tăiere.

  1. Studiați textura

Dacă suprafața modelată este prea uniformă, sunt șanse să fie un fals. Pielea naturală are un model inconsecvent format din pietricele mici și pori, care sunt de obicei mai greu de reprodus la pielea sintetică.

Concluzie

Produsele din piele naturală precum jachetele și pantofii, oferă un plus de clasă comparativ cu cele sintetice, datorită finisajelor lor naturale și luxoase. Astăzi, multe imitații foarte convingătoare sunt disponibile pe piață, fiind vândute mult mai ieftin.

Este foarte important să deveniți conștienți de trucurile folosite de vânzători, pentru a induce în eroare consumatorii.

Atunci când investești într-o piesă de îmbrăcăminte scumpă, este important să poți deosebi pielea autentică de pielea artificială pentru a te pune în valoare mai mult și pentru a-ți oferi o protecție adecvată. Acest lucru poate fi realizat mai ușor cu un articol din piele naturală.

Pielea artificială poate costa mai puțin inițial, dar având în vedere că un articol din piele durează de obicei de trei ori mai mult decât unul sintetic, investiția poate costa mai puțin pe termen lung.

Verifică preț Îmbrăcăminte/Accesorii din piele naturală AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Peruci cu breton

27 de peruci cu breton

Perucile sunt o modalitate excelentă de a-ți schimba stilul părului. Celebritățile le poartă de ani de zile. Acum ar putea fi momentul să le încerci

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa: