Aici vă prezentăm diferențele dintre blana artificială și blana naturală, modul în care fiecare impactează mediul și societatea, controversele care le înconjoară și cum să ne dăm seama care este care.
Bunica mea era simbolul stilului și glamourului, iar garderoba ei elegantă era un cufăr de comori de descoperiri vintage. Nu mi-a plăcut nimic mai mult decât să explorez colecția ei incredibilă de modă retro – până când am găsit un șal de vulpe din anii 1940 cu ochi mici de mărgele care m-au îngrozit!
A fost ziua în care am început să mă întreb dacă blana artificială ar fi o alternativă ecologică la blana adevărată.
Blana artificială poate fi produsă din diverse materiale care seamănă cu blana de animale, variind de la fibre sintetice din poliester și acrilice până la materiale biodegradabile sustenabil atașate de o țesătură tricotată. Blana adevărată are firele de păr conice până la punctul în care este conectată la o structură solidă din piele.
Am început să cercetez acest subiect pentru că am vrut să explorez posibilitatea de a purta în continuare paltoane de blană luxoase, fără să mă simt vinovată de originile sale crude.
Cu toate acestea, am aflat curând că alegerea mea „respectabilă din punct de vedere etic” de a purta blană artificială ar putea afecta negativ planeta. Deci, pentru a lua o decizie informată, citiți mai departe!
Verifică preț Geci și veste din blană naturală sau artificială AICI!
Conținut:
Marea dezbatere etică: blană artificială vs blană adevărată
Blana artificiala versus blana adevărată, ce preferi? Dintr-o perspectivă etică și de mediu, este un subiect dezbinător care continuă să polarizeze lumea.
Susținătorii comerțului cu blănuri se opun blanii artificiale, susținând că nu este prietenoasă cu mediul, deoarece blana falsă nu este o resursă regenerabilă, utilizează substanțe chimice toxice în procesul său de producție și se bazează pe munca epuizantă de a produce fast fashion.
Cei care se opun blănii adevărate din motive umane sau durabile din punct de vedere ecologic au pledat pentru interzicerea produselor din blană autentică, protest care a obținut mult succes pe tot globul. Ei cred că comerțul cu blănuri dă dovadă de cruzime extremă față de animale și de decimarea speciilor.
Această dezbatere furioasă nu este atât de clară pe cât ar părea. Așadar, să ne uităm la modul în care blana artificială a supărat una dintre cele mai importante industrii importante ale omenirii, din punct de vedere istoric, și ce implică acest protest pentru industria modei.
Verifică preț Geci și veste din blană naturală AICI!
Avocații pentru drepturile animalelor, în cazul produselor din blană
În comparație cu adepții conștiincioși ai blănii artificiale de astăzi, industria blănurilor false are un trecut oarecum tulbure bazat pe nevoia lor constantă de a câștiga bani rapid și nu datorită preocupării lor dezinteresate pentru bunăstarea animalelor.
Purtarea hainelor de blană a fost văzută ca un mare simbol al statutului social; prin urmare, blana falsă a permis sectoarelor mai puțin bogate ale societății să imite clasele superioare bogate, la un preț accesibil.
Producătorii de blană artificială au fost, de asemenea, încurajați să-și producă hainele, deoarece guvernul american a perceput o taxă de 10% pe toate articolele de îmbrăcăminte pe bază de blană de animale, înainte de a crea blană artificială.
Calitatea blănii artificiale așa cum o cunoaștem astăzi, care este greu de distins de blana naturală, a parcurs un drum lung de când producătorii au produs pentru prima dată articole de îmbrăcăminte rudimentare din blană artificială în 1929, cu păr de alpaca din America de Sud.
În anii 1950, producătorii de blană artificială au făcut progrese semnificative cu polimerii acrilici, care au făcut ca blana artificială să semene cu echivalentul său contemporan.
Imitația de blană a devenit populară deoarece era accesibilă și înlocuibilă, ceea ce a fost începutul modei rapide, așa cum o cunoaștem astăzi.
Din 1970 încoace, o schimbare radicală în societate a transformat haina de blană cândva căutată într-un simbol ofensiv al cruzimii animalelor.
Datorită mai multor legi internaționale care protejează speciile pe cale de dispariție, susținătorii drepturilor animalelor au lansat mai multe campanii pentru drepturile animalelor conduse de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).
Campania anti-blană a PETA din 1994 le-a prezentat pe supermodelele Cindy Crawford și Naomi Campbell nud, care au declarat că ar prefera să fie goale decât să poarte blană.
Verifică preț Geci și veste din blană artificială AICI!
Blănurile artificiale sunt ecologice?
Răspunsul la această întrebare depinde de procesul de fabricație al unui producător de blană artificială. În trecut, blana artificială, materialul în sine avea nevoie de până la câteva secole pentru a se descompune și, adesea, ajungea în gropile de gunoi.
În plus, poluează rezervele de apă prin eliberarea de microfibre, iar aceste microplastice în cele din urmă contaminează și distrug viața marină.
Designerii prietenoși cu mediul au făcut recent progrese mari în producerea blănii biodegradabile, reciclate sau din denim, care arată și se simte autentic, fără a dăuna animalelor.
Cercetările au demonstrat că Millenialii sunt cumpărători etici, conștiincioși, care vor cumpăra doar produse ecologice. Prin urmare, nu este de mirare că designerii de blană artificială care folosesc materiale durabile, sunt la mare căutare de către tinerii cumpărători.
Verifică preț Geci și veste din blană artificială AICI!
Blana naturală este ecologică?
Comerțul cu blănuri a jucat un rol esențial de-a lungul istoriei omenirii. Paltoanele de blană nu numai că și-au protejat purtătorii în timpul iernilor friguroase, dar au devenit și un simbol de statut social pe care îl purtau atât liderii, cât și aristocrații.
De la începuturile sale de apogeu în anii 1900, când soțiile trofeu și vedetele de la Hollywood purtau haine de blană pentru a-și etala bogăția, comerțul cu blănuri a decăzut dramatic din grație, din cauza preocupărilor grave de mediu.
Milioane de animale sunt sacrificate inutil în numele modei și, uneori, în condiții oribile. Mai mult, coloranții toxici și substanțele chimice care conțin formaldehidă și crom sunt periculoase pentru mediu și pentru angajații din comerț.
Deșeurile animale sunt, de asemenea, un poluant semnificativ, iar fermele de nurci din SUA produc anual până la 1000 de tone de deșeuri animale, care conțin fosfor ce duce la contaminarea pâraielor și râurilor locale.
Susținătorii comerțului cu blănuri vor contraargumenta că produsele lor sunt ecologice dacă materiile prime, producția, metodele de eliminare și condițiile de lucru sunt mai presus de control și sănătoase din punct de vedere etic.
Comerțul cu blănuri pretinde, de asemenea, că uciderea animalelor este acceptabilă din punct de vedere moral dacă sunt îndeplinite următoarele condiții atunci când își produc hainele:
Animalele sunt tratate uman, fără a suferi cruzime sau durere inutilă.
Specia de animale nu se confruntă cu dispariția.
Nimic nu se irosește – fiecare parte a animalului este folosită.
Verifică preț Geci și veste din blană naturală AICI!
Etichetarea greșită: Ce trebuie să știți
Producția de blană artificială a avansat într-o asemenea măsură încât o investigație a Human Society International a constatat că mai multe produse realizate din articole din blană de nurcă, iepure sau vulpe au fost etichetate ca fiind blană artificială.
A devenit evident că majoritatea comercianților cu amănuntul care vindeau produse din blană autentică aveau impresia că sunt articole din blană artificială. Nu au încercat în mod intenționat să-și înșele clienții. Prin urmare, nu este ușor să ai încredere în credibilitatea oricăror etichete.
Reglementările de etichetare sunt incredibil de vagi, deoarece procentul de blană al unui articol de îmbrăcăminte dictează dacă produsul este etichetat ca blană sau nu. Dacă producătorul consideră că rata de blană conținută este scăzută, articolul nu va fi marcat ca fiind făcut cu blană naturală.
Legile UE deranjează și mai mult publicul, deoarece articolele de îmbrăcăminte din blană ar trebui clasificate drept componente netextile de origine animală, care ar putea însemna și mătase, piele sau lână.
Verifică preț Geci și veste din blană naturală AICI!
Șapte moduri simple de a vă verifica haina de blană artificială
Cu siguranță este o provocare să faci diferența dintre o haină de blană artificială realizată fără cruzime împotriva animalelor și adevăratul chilipir. Cu toate acestea, există câteva metode utile pe care le puteți încerca pentru a confirma că haina dvs. este făcută din blană artificială.
Deși ar putea fi prudent să ceri unui profesionist să verifice dacă haina ta este un articol din blană artificială, următoarele metode sunt de obicei exacte.
Metode excelente de testare a blănii artificiale:
Mărci: Căutați pe Google numele mărcii; anumiți designeri produc doar blană artificială, în timp ce alții produc doar produse din blană autentică.
Preț: paltoanele de blană adevărată tind să fie mai scumpe în comparație cu blana artificială. Cu toate acestea, există întotdeauna excepții de la regulă.
Atingere: blana naturală se poate simți mai moale decât blana artificială care a fost fabricată din materiale sintetice.
Baza: blana naturală ar putea fi atașată de pielea animalului sau de altă bucată de piele, in timp ce blana artificiala ar fi atașată de o țesătură.
Păr: inspectați cu atenție suprafața. Firele de păr din blană naturală se îngustează până la un punct, în timp ce vârfurile părului din blană artificială sunt tocite.
Ardeți: dacă puteți, îndepărtați și ardeți câteva fire de blană. Fragmentele de blană artificială se vor topi de obicei, în timp ce firele reale de păr de blană vor mirosi a fire de păr arse.
Ace: blana adevărată este greu de străpuns cu un ac datorită suportului său rezistent din piele, în timp ce acul se va strecura cu ușurință prin materialele din blana artificială.
Verifică preț Geci și veste din blană naturală AICI!
Concluzie
La începutul călătoriei mele de investigație, am știut că purtarea blănii adevărate era contrară convingerii mele de a proteja planeta și sentimentului meu înnăscut că suntem doar custozi ai tuturor speciilor de animale prețioase care hoinăresc pe pământ.
Totuși, îmi dau seama că unii vor purta o haină de nurcă cu mândrie și că cei născuți într-o altă epocă aveau valori diferite, care pot părea ciudate azi, însă putem să ne lămurim și să devenim cel puțin mai conștienți din punct de vedere social și ecologic.
Acum știu că, deși blana artificială este o alternativă fără cruzime la blana adevărată,” nu este neapărat o opțiune ecologică. Depinde de noi toți să luăm o decizie în cunoștință de cauză sau să evităm cu totul ambele tipuri.
Verifică preț Geci și veste din blană naturală sau artificială AICI!