60 de tipuri de țesături pentru îmbrăcăminte și încălțăminte

tipuri de țesături pentru îmbrăcăminte și încălțăminte

O mare varietate de materiale (atât naturale, cât și sintetice) sunt folosite pentru a face îmbrăcăminte, accesorii și pantofi.   Să aruncăm o privire mai atentă asupra numeroaselor tipuri diferite de țesături pentru încălțăminte și îmbrăcăminte, precum și câteva sfaturi care să vă ajute să începeți să adăugați elemente colorate în garderoba dvs.

De multe ori nu ne gândim la țesătura din care sunt făcute hainele și pantofii până când nu ne gândim că:

a) vrem să ne coasem propriile haine sau

b) trebuie să verificăm eticheta de îngrijire de pe o anumită piesă de îmbrăcăminte pentru a vedea cum trebuie curățată.

S-ar putea să descoperim că, cămașa despre care credeam că a fost fabricată din bumbac este de fapt 100% poliester. Sau s-ar putea să descoperi că iubita ta jachetă de piele intoarsă este mult mai greu de curățat decât ai crezut la început.

Există mai multe varietăți de țesături decât vă puteți da seama. Iată o privire de ansamblu asupra diferitelor tipuri de țesături folosite pentru îmbrăcăminte și încălțăminte.

Conținut:

Tipuri de țesături pentru îmbrăcăminte și încălțăminte

Fibră sintetică

Pe măsură ce industria textilă valorifică noile tehnologii, producția de îmbrăcăminte introduce din ce în ce mai multe fibre sintetice. Poliesterul este cel mai frecvent dintre acestea. Iată o prezentare rapidă a sinteticelor utilizate cel mai frecvent.

Elastan

Elastanul este o țesătură elastică care se numește mai frecvent spandex sau lycra. (Spandex este orice material elastic care are elastic). Acesta este un material din poliuretan cunoscut pentru capacitățile sale de absorbție a umidității și de reținere a căldurii.

Nu este surprinzător că acestea sunt lucrurile din care sunt confecționate multe haine de antrenament sportiv. Elastanul se găsește și în lenjerie de corp, șosete și sutiene sport. Interesant, actorii poartă uneori costume din elastan care captează mișcarea care se potrivesc cu formele atunci când filmează scene care încorporează imagini 3D.

Elastanul este realizat în întregime din materiale sintetice. Cu toate acestea, există amestecuri de elastan care au uneori fibre naturale țesute în ele, cum ar fi bumbacul.

Verifică preț Articole vestimentare din elastan AICI!

Polipropilenă

Acest material sintetic dur este rezistent la pete și decolorare. Puteți chiar să-l înălbiți fără a-i compromite culoarea. Dar asta înseamnă, de asemenea, că vopsirea este imposibilă, cu excepția cazului în care aveți capacitățile științifice de a o readuce într-o stare încălzită, în care să-i puteți schimba culoarea.

Polipropilena este derivată din gaze naturale. Datorită durabilității sale, este mai des folosit în tapițerie decât în ​​îmbrăcăminte. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a determinat producătorii să-l folosească în producția de măști și alte tipuri de EIP (echipament individual de protecție).

Puteți găsi polipropilenă online, dar aveți în vedere unde provine. Este posibil ca unii comercianți cu amănuntul de peste mări să nu poată garanta calitatea acestuia.

Verifică preț Materiale textile din polipropenă AICI!

Poliester

Mulți dintre noi asociază poliesterul cu tendințele retro ale modei. Acest termen se referă pur și simplu la orice material textil fabricat din fire de poliester. Țesătura din poliester este de fapt o versiune scurtată a unui termen științific lung, tereftalatul de polietilenă (PET).

Acest polimer artificial provine din etilenglicol și acid tereftalic. Când amesteci cei doi compuși, ajungi la un fel de plastic.

Poliesterul nu se va întinde, nu se șifonează și nu intră la apă, așa că își păstrează bine forma. Este durabil, ușor și necesită întreținere redusă. În plus, poliesterul este cunoscut pentru versatilitatea sa; o varietate de obiecte de îmbrăcăminte are un anumit procent de poliester. Acest material vine în forme țesute și tricotate.

Capacitățile sale de uscare rapidă îl fac deosebit de potrivit pentru purtarea în aer liber.

Câteva avertismente despre poliester: această țesătură extrem de inflamabilă nu este ceva ce doriți să purtați dacă veți fi în jurul unei flăcări deschise. Poliesterul nu este preferatul persoanelor care preferă materialele naturale sau care doresc să minimizeze amprenta de carbon, deoarece nu este cel mai bun pentru mediu.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că, atunci când sticlele de plastic sunt reciclate, acestea sunt adesea reutilizate în poliester.

Verifică preț Articole vestimentare cu/din poliester AICI!

Rayon

Acest material este adesea trecut cu vederea și înțeles greșit. Acest lucru se datorează probabil, cel puțin parțial, versatilității sale. Poate fi adaptat, pentru a semăna cu o serie de alte țesături – lână, mătase și bumbac, pentru a numi doar câteva.

Acest material textil provine din materiale naturale, în principal fibre de celuloză găsite în pasta de lemn. Cu toate acestea, deoarece are nevoie de substanțe chimice pentru a fi transformată într-o țesătură, este considerată sintetică. Cea mai comună varietate de țesături din raion se numește vâscoză.

Similar cu bumbacul, este o componentă frecventă a îmbrăcămintei sport, deoarece este ușoară și respirabilă. Lenjeria intimă, bluzele și rochiile sunt, de asemenea, făcute din vâscoză în multe cazuri. Materialul moale absoarbe bine umezeala. Alte tipuri de rayon includ tipurile de rayon lyocell și modal.

Această țesătură are și dezavantajele sale. Nu este deosebit de durabil, așa că spălarea la mașină o poate afecta. Instrucțiunile de îngrijire depind oarecum de materialul cu care este amestecat, așa că verificați cu atenție etichetele. În caz că vă îndoiți sau dacă nu se indică altfel, se recomandă spălarea manuală.

Verifică preț Articole vestimentare din Rayon lyocell AICI!

Nailon

Nailonul este un material potențial dens, pe bază de polimeri, folosit în orice, de la ciorapi la umbrele. În fabricarea textilelor, este adesea combinat cu alți compuși pentru a obține consistențe variate, ceea ce îl face atât de versatil. Nailonul a fost introdus în anii 30 ca alternativă la mătase.

A fost fabricat în principal pentru a face corturi și parașute pentru forțele armate din cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, este un ingredient comun în costume de baie, pantaloni de sport, pantaloni de yoga și altele asemenea. Este ușor și relativ rezistent la căldură și frig, deși se poate topi atunci când este expus la temperaturi extrem de ridicate.

Alte dezavantaje ale nailonului: este inflamabil și nu absoarbe apa. Dar când vine vorba de îmbrăcăminte sport și alte tipuri de îmbrăcăminte, este o alegere excelentă, deoarece este ușor de spălat și uscat, ceea ce îl face să fie ușor de întreținut.

Verifică preț Articole vestimentare cu/din nailon AICI!

Acryl

Ca multe materiale sintetice, acrylul este derivat din combustibili fosili. Fibrele sintetice provin din fire de plastic, deși materialul nu se simte ca plasticul. Fibrele acrilice trebuie spălate, uscate și tăiate înainte de a putea fi transformate în fir.

Ele sunt de obicei combinate cu alte tipuri de materiale pentru a crea un amestec textil. Această combinație poate reduce costul materialului, deoarece multe fibre naturale sunt mai scumpe de sine stătător, decât atunci când sunt combinate cu un material sintetic mai ieftin.

Amestecarea acrylului cu alte materiale îl poate face, de asemenea, mai puțin inflamabil. Dacă acrylul se aprinde, stingerea focului poate fi extrem de dificilă.

Acrylul arată și se simte, ca lâna. Este moale, ușor și păstrează bine căldura. Acrylul este țesut frecvent în lână sau cașmir. Prin urmare, se găsește adesea în șosete, pulovere, pălării și suluri de tricotat.

La fel ca nylonul și poliesterul, acrylul respinge apa, făcându-l un material bun de purtat, în exterior. Această proprietate face ca materialul să fie mai predispus la agățarea statică. De asemenea, poate menține bacterii care cauzează mirosuri.

Verifică preț Articole vestimentare – diverse materiale AICI!

Fibre naturale

Bumbac

Țesătura de bumbac este una dintre cele mai vechi țesături din jurul nostru. Acest material natural provine din culturile de bumbac cultivate în întreaga lume. Din păcate, utilizarea bumbacului în industria textilă este în scădere, deoarece materialele sintetice ocupă o cotă tot mai mare de piață. Bumbacul este relativ ieftin, dar este predispus la micșorare, atunci când este spălat.

Verifică preț Articole vestimentare din bumbac AICI!

Inul

La fel ca bumbacul, inul provine din fibre naturale. Este o țesătură ușoară, respirabilă. Țesătura de in provine din planta de in, care are un timp mai mare până la recoltare, decât bumbacul. Fibrele trebuie păstrate pentru perioade lungi de timp pentru a le înmuia.

În timp ce inul are multe în comun cu bumbacul, nu este la fel de elastic. Dar este mai durabil. Fibrele sale au o textură oarecum aspră datorită faptului că provin din in. La fel ca bumbacul, inul este foarte absorbant. Ambele țesături sunt predispuse la șifonare.

Fibrele goale de in fac ca materialul să fie ideal pentru a fi răcoros în timpul verii. Dacă purtați in în timpul lunilor reci de iarnă, probabil că veți dori să adăugați mai multe straturi, pentru a menține căldura.

Verifică preț Articole vestimentare din in AICI!

Lână

Țesătura de lână este un alt material natural care este un material textil ușor disponibil, deși un procent relativ mic de articole de îmbrăcăminte sunt realizate din aceasta. Majoritatea oamenilor asociază lâna cu puloverele, iar acest material este cu siguranță mai răspândit în zonele climatice mai reci.

Pe lângă îmbrăcăminte, este folosit în mod regulat pentru covoare și mobilier. Un tip foarte căutat este lâna merinos, care este deosebit de moale. Un alt tip de lână este cașmirul.

Verifică preț Articole vestimentare din lână AICI!

Mătase

Un material popular și de ultimă generație, mătasea este o fibră naturală care există încă din cele mai vechi timpuri.

Deși este un material costisitor folosit pentru a confecționa haine de calitate, originile sale sunt surprinzător de umile. Materialul este de fapt derivat din firul produs de viermii de mătase.

Producția de mătase este o industrie foarte profitabilă, așa că, deși există o cerere mai mică pentru alte materiale naturale, aceasta își va păstra probabil popularitatea.

Verifică preț Articole vestimentare cu/din mătase AICI!

Fibre de celuloză

Când acest material a ajuns pentru prima dată pe scena țesăturilor, era extras din plante precum bambusul. Era zdrobit și tăiat în același mod în care este produs poliesterul. Vâscoza este cel mai frecvent tip de fibră de celuloză. Oferă o senzație de mătase.

Verifică preț Articole vestimentare din viscoză AICI!

Fibre textile de bast

Fibrele de bast sunt, de asemenea, fabricate din materiale naturale, așa că sunt folosite de mii de ani. Fibrele de bast provin din scoarța interioară a plantelor. Deoarece procesul de tratare a acestora și pregătire pentru țesere este oarecum plictisitor, ele nu sunt adesea folosite în îmbrăcăminte, deși unele articole de îmbrăcăminte le conțin cu siguranță.

În schimb, fibrele de bast sunt folosite mai frecvent pentru fabricarea frânghiei, hârtiei și covoarelor.

Verifică preț Materiale textile AICI!

Piele

Pielea este o altă țesătură naturală care este folosită de ceva timp. Cel mai frecvent provine de la bovine precum oile, caprele și vacile. Cu toate acestea, pielea poate fi făcută și din piei de șerpi și crocodili. Acest material durabil și versatil este un element de bază în îmbrăcăminte și diverse accesorii, cum ar fi curele.

Verifică preț Articole vestimentare și încălțăminte din piele AICI!

Saten

Și apoi ai saten, pe care mulți îl confundă cu satinul. O țesătură din satin cu bumbac prelucrat în ea, este o țesătură satinată. Ca și satinul, are un tip de țesătură cu patru fire peste, și un fir sub.

Satenul provine din fire filate cu capse scurte, cum ar fi bumbacul și rayonul. Firele sunt tratate pentru a le face să se simtă mătăsoase. Satenul este mai durabil decât satinul, deci este recomandat pentru articolele care sunt susceptibile de a fi supuse la o anumită uzură.

Din fericire, această țesătură se poate spăla la mașină. Satenul este, de asemenea, mai ușor de lucrat atunci când doriți să-i faceți modificări de culoare, inclusiv vopsirea și imprimarea. (Îl poți înălbi și tu).

Verifică preț Materiale textile din saten AICI!

Satin

Țesătura din satin are o istorie lungă, fiind asociată cu luxul și își are rădăcinile din cele mai vechi timpuri. Este folosit pentru o varietate de îmbrăcăminte și accesorii, cum ar fi o rochie de mireasă sau o rochie de seară, precum și lenjerie și genți.

Țesătura din satin este formată din patru fire peste și un fir sub, care creează un efect de lejeritate. Majoritatea celorlalte materiale au un fir cusut peste fiecare fir aflat dedesubt. Acest material neted există în mai multe tipuri.

Satinul are o nevoie mai mare de întreținere decât satenul și nu este la fel de versatil. În multe cazuri, nu poate fi vopsit sau imprimat. Nu este întotdeauna lavabil la mașină. În schimb, necesită curățare chimică sau spălare manuală.

  • Antic. Aceasta este o țesătură grea cunoscută pentru luciul său tern.
  • Baronet. Acesta ocupă locul unu în ceea ce privește cel mai strălucitor satin. Folosit frecvent în scopuri decorative, vine de obicei în culori strălucitoare.
  • Charmeuse. Aceasta este o țesătură care se lipește de corp, și este deosebit de strălucitoare pe o parte, dar mată pe cealaltă. Aceasta este o țesătură populară în confecții, la fabricarea rochiilor.
  • Crêpe. Aceasta este o altă țesătură elegantă, care este și reversibilă, așa că puteți alege să afișați fie o țesătură netedă, satinată, fie o țesătură creponată.
  • Duchess. Acest satin are un luciu tern, dar rigiditatea îi permite să-și mențină bine forma. Este folosit în mod obișnuit pentru îmbrăcămintea de mireasă.
  • Lucent. Acesta este de fapt un material de satin care strălucește frumos.
  • Mesalina. Mesalina este moale și ușoară. Folosită mai ales pentru rochii, este realizată din mătase sau rayon.
  • Monroe. Această țesătură are o față satinată și are o greutate medie. Deoarece este un material țesut strâns, menține bine căldura, așa că este ideal de purtat când vremea devine puțin rece.
  • Panne. Panne este încălzit sub presiune pentru a-i oferi un luciu fin. Panne este de obicei folosit pentru îmbrăcămintea de seară.
  • Slipper. Slipper are o suprafață mată și este ușor.

Verifică preț Articole vestimentare din satin AICI!

Gingham ( în carouri)

Gingham este format din bumbac sau un amestec de bumbac. Firele vopsite sunt așezate într-o țesătură simplă, astfel încât să formeze un model. O mulțime de cămăși pentru bărbați sunt astfel concepute, deși cu siguranță puteți găsi atât îmbrăcăminte pentru bărbați, cât și pentru femei în acest stil.

Este popular și pentru fețe de masă. Modelele Gingham vin de obicei în două culori – roșu și alb și albastru și alb sunt cele mai populare combinații. Carourile pot avea multe dimensiuni diferite. Gingham este un material reversibil, versatil și ieftin.

Verifică preț Articole vestimentare din Ghingham AICI!

https://l.profitshare.ro/l/9824702

Muselină

Muselina este un material din bumbac care este țesut în mod lejer. Este produs folosind o țesătură simplă. Cu această metodă, un singur fir de urzeală este țesut alternativ sub și peste un singur fir de bătătură. Acesta este materialul adesea folosit în prototipuri, înainte de a tăia „lucrul real”. Muselina este ușoară, are un aspect lejer și este ușor de lucrat.

Verifică preț Lenjerii și huse de pat din muselină AICI!

Organza

Organza este un alt material simplu, realizat fie din mătase, fie din fibre sintetice. În timp ce materialele sintetice sunt mai durabile, organza sub orice formă este delicată și, prin urmare, susceptibilă la uzură și rupere. Țesătura are niște găuri mici în ea, care reprezintă spațiile minuscule dintre firele de bătătură și urzeală.

Interesant este că numărul de găuri pe inch reflectă calitatea organzei. Cu aspectul său strălucitor și translucid, nu este de mirare că acest material este deosebit de popular pentru ținutele de seară și rochiile de mireasă.

Verifică preț Materiale textile din Organza AICI!

Piele întoarsă (de căprioară)

Piele de căprioară este un tip de piele, făcută din partea inferioară a pieilor sau a pieilor de animale. Pielea de căprioară poate fi confecționată din piele de la miei, căprioare, capre și chiar porci. Este mai subțire și mai slabă decât pielea standard. Dar este destul de durabilă.

Și datorită subțirimii sale, acest tip de piele este remarcabil de ușor de lucrat atunci când coaseți diferite tipuri de îmbrăcăminte. Este folosit nu numai pentru jachete și veste, ci și pentru genți și accesorii, cum ar fi curele.

Verifică preț Articole vestimentare și încălțăminte din piele întoarsă (suede) AICI!

Tafta

Taftaua este un material țesut simplu, care este adesea derivat din mătase. Uneori, este fabricat și din nailon, poliester, acetat sau alt material sintetic.

Tipul de fibră folosit influențează greutatea și puritatea țesăturii. Poate fi folosit ca material de căptușeală sau ca accesoriu decorativ. Când este destinat pentru decor, este o alegere populară pentru ținutele de seară.

Verifică preț Rochii din tafta AICI!

Toile

Altfel cunoscut sub numele de toile de jouy, sau pur și simplu toile, acesta este un tip de in care se remarcă din alte soiuri datorită modelelor pastorale sau romantice care sunt tipărite pe el. Aceste modele vin într-o singură culoare – de obicei negru, roșu sau albastru – și apar pe material nealbit.

Puteți găsi toile în lenjerie de pat, perdele pentru ferestre, tapițerie și, desigur, îmbrăcăminte.

Verifică preț Articole vestimentare – diverse materiale AICI!

Tweed

Tweed-ul este o țesătură, de obicei pe bază de lână, care are o textură aspră, rigidă. Tweedul este format din țesături simple sau țesături twill. Este calduros, durabil și adesea vine în modele multicolore, uneori constând din linii verticale și pătrate mici.

Tweed a fost folosit inițial pentru a confecționa tot felul de echipamente de vânătoare. În zilele noastre, veți găsi tweed în multe costume sau jachete, deoarece rămâne un material des folosit.

Verifică preț Materiale textile AICI!

Tricot

Țesătura tricotată este o selecție populară pentru orice, de la îmbrăcăminte sport până la îmbrăcăminte de seară. Este relativ ușor și se întinde, așa că se mișcă odată cu tine.

Iată o clasificare a diferitelor tipuri de țesături tricotate.

Verifică preț Articole vestimentare din tricot AICI!

Tricot din jerseu

Tricotul jerseu este cel mai comun material textil din categoria tricotate. Este relativ ușor și este puțin elastic. Capacitatea sa de întindere este adesea îmbunătățită prin adăugarea de spandex.

Jerseul poate fi găsit în aproape orice fibră, de la cânepă și bumbac până la rayon și tencel. Este ușor să identifici acest material, deoarece are fața și dosul, distincte. Dacă aveți un tricou din tricot din jerseu, vă puteți da seama imediat dacă este întors pe dos.

Deoarece este atât de confortabil și versatil, tricotul jerseu este o alegere pentru coaserea tricourilor. Datorită capacităților sale de acoperire, este, de asemenea, folosit în mod regulat pentru croitorie. Jerseul poate fi puțin mai dificil de cusut decât alte materiale, deoarece are tendința de a se ondula la margini dacă trageți de el.

Verifică preț Materiale textile din jerseu AICI!

Tercot francez

Această țesătură, adesea confundată cu țesătura terry este un element de bază al hanoracelor și al altor tipuri de îmbrăcăminte de lounge. Deoarece este foarte absorbant, este adesea folosit pentru îmbrăcămintea sport.

Puteți identifica tercotul francez după buclele și grămezile sale de fire pe o parte (de obicei, interiorul îmbrăcămintei). Suprafața sa exterioară are un finisaj neted, moale.

Verifică preț Articole vestimentare din tricot AICI!

Tricot fleece

Fleece este o țesătură groasă, elastică, care se usucă rapid. Este, de asemenea, incredibil de calduroasa. Este durabilă și se află în aproape orice fibră textilă la care vă puteți gândi, de la lână la rayon. Fleece este o componentă comună a îmbrăcămintei sport și a altor articole de îmbrăcăminte casual. Are reputația de a fi confortabil și versatil.

Verifică preț Articole vestimentare din fleece AICI!

iu

Tricot elastic

După cum sugerează și numele, materialul din tricot cu nervuri are linii texturate verticale. Uneori, se numește doar material cu nervuri.

Tricoturile cu nervuri vin în câteva tipuri diferite – 1 x1 și 2 x2 sunt cele mai comune. Asta înseamnă un tricot pentru fiecare ochi la dos sau o secvență de două tricoturi și 2 ochiuri la dos.. Am văzut și tricot elastic țesut în 3 x 3.

Tipul acesta de tricot are mai multă elasticitate în diagonală decât în ​​lungime și este plat pe o parte. Țesăturile sunt adesea încorporate în helănci, manșete și marginile inferioare ale puloverelor. Unele pulovere sunt realizate în întregime din această țesătură tricotată.

Este un material bun pentru decolteuri și îl puteți găsi în majoritatea fibrelor. Tricotul elastic este mai greu decât țesătura de tricou și nu la fel de neted. De asemenea, nu are față și dos așa cum are țesătura de jerseu.

Verifică preț Article vestimentare din tricot cu striații AICI!

Interlock Knit

Tricotul interlock se mai numește și nervură cu două fețe, deoarece seamănă foarte mult cu țesătura cu nervuri și necesită două ace pentru a fi realizată. În esență, arată ca două straturi ale unui singur tricot, îngrămădite unul peste altul.

Vine în aproape orice fibră și este ideal atunci când doriți să coaseți maiouri, fuste și pantaloni. Este mai greu, mai gros și mai puțin elastic decât țesătura de tricou. Deoarece este reversibil, nu există părți bune sau greșite. În plus, tricotul interlock este cel mai stabil dintre țesăturile tricotate descrise aici.

Verifică preț Articole vestimentare din tricot AICI!

Țesături de îmbrăcăminte oarecum mai puțin cunoscute

Materialele menționate mai sus sunt cele mai comune țesături de îmbrăcăminte. Iată câteva altele care v-ar putea interesa. Dacă nu le întâlniți la magazinul local de țesături, le puteți găsi online.

Bambus

Aceasta provine din pulpa de iarbă de bambus. Este puternic și ușor, capabil să vă țină răcoare vara, dar de cald iarna. Este absorbant de umiditate și are proprietăți anti-bacteriene, ceea ce reduce mirosurile.

Verifică preț Articole vestimentare și prosoape din bambus AICI!

Chenille

Această țesătură șic este realizată fie din bumbac, fie dintr-un amestec. În mod ciudat, numele acestui material provine de la cuvântul francez pentru omidă și, așa cum vă puteți aștepta, este originar din Franța. Este moale și pufos, având probabil o textură similară cu creatura târâtoare după care este numită.

Verifică preț Covorașe din Chenille AICI!

Şifon

Aceasta este o țesătură moale și ușoară, realizată dintr-o combinație de materiale – mătase, rayon, poliester și multe altele. Este produs din fire de filament răsucite și dă o senzație și un aspect elegant.

Verifică preț Articole vestimentare din șifon AICI!

Chino

Chino este un material de țesătură twill realizat din bumbac. Chino apare adesea în khaki, dar îl puteți găsi și pe oliv, negru sau bleumarin. Multe perechi de pantaloni sunt confecționați din chino.

Verifică preț Articole vestimentare – diverse materiale AICI!

Chintz

Chintz vine adesea în imprimeuri și culori strălucitoare, în special florale. Această țesătură este o țesătură simplă de bumbac glazurat.

Verifică preț Articole vestimentare – diverse materiale AICI!

Corduroy

Corduroy este de obicei derivat din bumbac. Este ușor de identificat datorită protuberanțelor sale longitudinale. (Și iată un pic de trivia pentru tine: acele creste se numesc Wales). Amestecul de velur de bumbac/poliester este rezistent la șifonare.

Verifică preț Articole vestimentare din Corduroy AICI!

Crep

Crep are un aspect unic, oarecum denivelat. Greutate ușoară până la medie, este folosit pentru pantaloni, costume și rochii, precum și pentru decorarea casei. Georgette este un tip de crep, construit de obicei din mătase pură. Este neted cu un aspect ridat, completat cu un finisaj mat. Poți găsi georgette în culori uni și imprimeuri, în special florale.

Verifică preț Articole vestimentare din Crep AICI!

Damasc

Damascul este un tip de țesut folosit pentru a realiza modele geometrice sau flori. Această țesătură este de obicei obținută din in, poliester, bumbac sau alte amestecuri de fibre.

Verifică preț Lenjerii de pat din Damasc AICI!

Eyelet (decupat)

Acest material este cunoscut pentru modelele sale decupate. Puteți broda sau coase în jurul lor pentru a împiedica desfacerea țesăturii. Este fabricat din substanțe naturale sau sintetice.

Verifică preț Lenjerie intimă din Eyelet AICI!

Faille

Faille este o țesătură derivată din mătase, bumbac sau materiale sintetice. Această țesătură este moale, cu nervuri fine și lucioasă.

Verifică preț Jachetă bărbați din Faille AICI!

Fiberfill

Acesta este un material de căptușeală folosit în veste, paltoane și îmbrăcăminte căptușită. Realizat din materiale sintetice.

Verifică preț Articole vestimentare – diverse materiale AICI!

Gabardină

Acesta este un alt material din țesătură twill care este deosebit de robust. Poate fi derivat din fibre sintetice, precum și din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau lâna.

Verifică preț Articole vestimentare – diverse materiale AICI!

Jacquard

Jacquard se referă la orice țesătură care are un design țesut mai degrabă decât imprimat pe suprafața sa. Damascul și brocartul sunt două exemple de jacquard. Puteți găsi această țesătură în soiuri naturale și sintetice. Sunt disponibile și tricotaje Jacquard.

Verifică preț Materiale textile – diverse materiale AICI!

Dantelă

Realizată din materiale naturale sau sintetice, dantela este folosită în scopuri decorative, cum ar fi adăugarea de ornamente la o rochie. Puteți coase dantele pe articole de îmbrăcăminte manual sau folosind o mașină de cusut.

Verifică preț Articole vestimentare din dantelă AICI!

Lurex

Puteți folosi lurex pentru a crea modele sau pentru a completa fundalul din jurul lor. Această țesătură conține fire de argint sau aur.

Verifică preț Articole vestimentare din Lurex AICI!

Latex

Această țesătură pe bază de cauciuc este adăugată altor materiale pentru a le spori elasticitatea.

Verifică preț Articole din latex AICI!

Plasă

Indiferent dacă este tricotat sau țesut, ochiurile au o consistență asemănătoare rețelei.

Verifică preț Articole vestimentare și încălțăminte din plasă AICI!

Microfibră

Microfibra este un material pe care îl asociem adesea cu mobilierul. Dar poți face și îmbrăcăminte cu ea. De fapt, este foarte confortabil de purtat. Microfibrele conțin de obicei din poliester și nailon.

Verifică preț Lavete din microfibră AICI!

Micro-Fleece

Micro-fleece este un material moale, sintetic. Este asemănător cu lâna.

Verifică preț Bluze bărbați din Micro-Fleece AICI!

Neopren

Aceasta este o țesătură asemănătoare cauciucului care se găsește frecvent în costume de baie și îmbrăcăminte exterioară.

Verifică preț Articole sportive din Neopren AICI!

Pique

Pique vine în tipuri țesute sau tricotate. Ceea ce diferențiază acest material sunt modelele sale în relief, cum ar fi șnururi, vafele sau Wales. La tipul țesut, snururile sunt pe lungime sau în direcția urzelii. În cazul materialelor tricotate, țesătura constă din modele de tricot dublu.

Verifică preț Articole vestimentare din Pique AICI!

Silicon

Siliconul este un polimer foarte elastic care este adesea plasat în realizarea lenjeriei pentru a-l face lipicios, astfel încât să se fixeze.

Verifică preț Lenjerie intimă pentru femei AICI!

Soia

Da, soia este mai mult decât un aditiv alimentar. Este și o țesătură ecologică, realizată din rămășițele procesării soia. Soia necesită aceeași îngrijire și întreținere ca și bumbacul.

Verifică preț Materiale textile – diverse materiale AICI!

Themastat

Themastat este un material sintetic, care elimină umezeala, care are un miez gol. Este conceput pentru a menține purtătorul cald și uscat, deci este o componentă obișnuită a îmbrăcămintei active.

Verifică preț Materiale textile – diverse materiale AICI!

Velur

Această țesătură asemănătoare catifelei este densă și super moale. Poate fi confectionat din fibre sintetice sau bumbac.

Verifică preț Materiale textile din velur AICI!

Catifea

Catifeaua este o țesătură groasă, țesută. Este fabricată din acetat, rayon, nailon sau mătase. Materialul constă din grămezi moi de bucle care pot fi fie tăiate, fie netăiate. Velvet este un material similar realizat în mare parte în același mod, cu excepția faptului că provine din bumbac.

Verifică preț Articole vestimentare din catifea AICI!

Vinil

Din aceasta este adesea făcut echipamentul de ploaie. Este alcătuit dintr-un material strălucitor acoperit cu plastic, cu un suport din poliester țesut. Fibrele respective sunt acoperite cu poliuretan și clorură de polivinil (PVC) sau doar PVC în sine.

Verifică preț Materiale textile – diverse materiale AICI!

Tipuri de țesături pentru încălțăminte

Adesea ne luăm pantofii ca atare, dar există mai multe în acest aspect decât ați putea crede. Iată cele mai des folosite materiale pentru cizme, sandale și adidași.

Denim

O alegere populară pentru blugi, rucsacuri și jachete, denimul funcționează și pentru fabricarea pantofilor. Acest material de bumbac a devenit pentru prima dată popular în Europa în anii 1700. Este dur și versatil. Denimul poate fi folosit pentru tenisi, sandale și pointe de balet.

Verifică preț Încălțăminte cu/din din denim AICI!

Nylon

Nylonul este o țesătură sintetică existentă de la începutul anilor 1930. Deoarece este ușor și aerisit, este extrem de „respirabil”. Acesta este ceea ce îl face un material de bază pentru multe tipuri de pantofi de alergare. Acesta este un material bun de purtat dacă vă aflați frecvent în mișcare.

Verifică preț Pantofi sport cu/din nylon AICI!

Pânză

Când răsfoiți selecția de adidași la magazinul dvs. preferat de pantofi, este posibil ca multe dintre ele să fie realizate din pânză. Țesătura de pânză este deosebit de potrivită pentru acest tip de pantof, deoarece este ușor de curățat. De asemenea, este ușor de vopsit, motiv pentru care vezi adidași într-o varietate atât de mare de culori distractive și vii.

Când pânza a devenit pentru prima dată un lucru, era făcută din cânepă. Dar acum alte materiale, cum ar fi inul și bumbacul, sunt încorporate în material. Deoarece necesită o întreținere redusă, este și foarte versatil.

Verifică preț Pantofi sport și teniși cu/din pânză AICI!

Piele

Pielea este o alegere bună pentru pantofi, cizme și sandale, deoarece este atât de durabilă și confortabilă. Este făcută din piei de animale, așa că mulți oameni îl asociază cu vacile. Deși este derivat de la bovine, provine și din piei de crocodili și chiar de șerpi.

Pielea se găsește într-o varietate de încălțăminte – brogues, pantofi, cizme și mocasini. Deoarece este atât de poros, totuși, nu rezistă bine când se udă. Vestea bună este că puteți folosi un protector pentru orice vreme pentru a vă proteja încălțămintea din piele împotriva deteriorării cauzate de intemperii.

Verifică preț Încălțăminte din piele AICI!

Satin

Oamenii asociază deseori satinul cu rochiile de mireasă, îmbrăcămintea de seară și lenjeria. Dar puteți folosi acest fir de filament cu răsucire joasă pentru a face și încălțăminte delicată. Satinul nu este o țesătură naturală.

De fapt, nu este deloc un material, ci un tip de țesătură. Unii cusători experimentați au diferite abordări asupra cărora materialele pot fi considerate satinate, susținând că lucrurile reale pot fi făcute doar din mătase.

Satinul este asociat de mult timp cu luxul și este folosit nu numai într-o varietate de articole de îmbrăcăminte, ci și în mobilier și lenjerie de pat. Deși este confortabil și strălucitor, este, de asemenea, predispus la mototolire și uzură și necesită un grad de întreținere ridicat.

Verifică preț Încălțăminte cu/din satin AICI!

Piele întoarsă (de căprioară)

Pielea de căprioară este un tip de piele făcută din partea inferioară a pieilor și a pieilor de animale. Ca atare, este mai subțire și mai flexibilă decât pielea obișnuită, integrală. Este încă foarte durabil, dar nu vă doriți să-l udați, ceea ce poate prezenta provocări atunci când vine vorba de încălțăminte, deoarece este frecvent supus la tot felul de elemente meteorologice. Pielea de căprioară conferă cizmelor și sandalelor un aspect elegant sau robust, în funcție de modul în care sunt confecționate.

Verifică preț Pantofi cu/din piele intoarsă AICI!

Termeni uzuali în cusut

Acum că știți mai multe despre tipurile de țesături folosite pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, s-ar putea să doriți să știți o parte din terminologia asociată cu textilele și cusutul. Când abia începi să-ți faci propria îmbrăcăminte, o parte din jargon poate deveni puțin confuză. Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le cunoașteți în timp ce vă încercați mâna în diverse proiecte.

Copci

Acest lucru este necesar atunci când doriți să asigurați o linie întreagă de ochiuri. Cusăturile din spate consta din ochiuri suprapuse la începutul și la sfârșitul unei linii de ochiuri. Pentru a finaliza o cusătură din spate, utilizați mașina pentru a coase 1-3 ochiuri. Inversați direcția acului și coaseți chiar deasupra cusăturilor pe care le-ați făcut deja. Când ați terminat cusătura din spate, puteți continua să coaseți restul cusăturii și apoi repetați pașii de cusătură pe spate când ajungeți la sfârșitul liniei de ochiuri.

Baste

Acestea sunt cusături lungi, realizate fie manual, fie cu mașina de cusut. Sarcina lor este să țină temporar materialul pe loc în timp ce coaseți. Le eliminați după ce ați terminat cusătura finală.

Clamă

Puteți folosi această tehnică atunci când doriți să aplatizați o cusătură curbată. De-a lungul curbei interioare, tăiați cu grijă la intervale egale, asigurându-vă că nu tăiați în linia de ochiuri.

Cusătură de margine

Această tehnică necesită să adăugați un al doilea rând de ochiuri aproape de linia de cusătură (pe partea dreaptă a țesăturii). Scopul cusăturii de margine este de a menține cusăturile presate pe loc.

Cusături de finisare

Finisarea cusăturilor le face să arate mai îngrijite și le împiedică să se destrame. Când lucrați cu materiale rezistente, tot ce trebuie să faceți este să folosiți foarfece ascuțite pentru a tăia cusăturile.

Cu o țesătură mai ușoară, va trebui să coaseți o cusătură în zig-zag de-a lungul cusăturii principale. Acestea nu sunt singurele modalități de a termina cusăturile; alte metode includ margini legate, margini strânse și cusături întoarse.

Adunare

Puteți folosi ochiuri de adunare atunci când doriți să coaseți o margine mai lungă uneia mai scurtă. Acest lucru adaugă robustețe articolelor de îmbrăcăminte, precum rochiile și fustele. Adunați folosind lungimea mare a cusăturii. Faceți trei rânduri de ochiuri paralele între ele. Dacă lăsați loc pentru cozi lungi de fir, acestea pot fi trase, astfel încât să puteți face orice reglare necesară înainte de a coase.

Cusături de gradare

Cusăturile de gradare sunt reduse atunci când apăsați cusătura într-o direcție. După ce faceți cusătura, tăiați în jumătate. Apoi, aflați care parte a cusăturii se va atinge de corp atunci când este apăsată. Tăiați acea parte a spațiului de cusătură în jumătate.

Țesătură tricotată

Am menționat mai devreme acest tip de țesătură, dar unii oameni se simt intimidați când încep inițial să lucreze cu ea. Așadar, iată ce trebuie să știți despre acest tip, deoarece se aplică la cusut.

Tricoturile sunt făcute dintr-o bucată continuă de fire care reprezintă buclă, iar și iar. Acest lucru îi oferă multă întindere. Din păcate, este, de asemenea, predispus la destrămare. Vestea bună despre tricotaje este însă că acestea nu se rup ușor.

Materiale țesute

Materialele țesute constă din fire țesute unele peste altele în unghi drept. Unele nu sunt deloc extensibile, în timp ce altele da. Aceste țesături se pot desface și ele. Pentru a preveni acest lucru, asigurați-vă că finisați toate marginile brute.

Crestătură

Dacă folosiți un model, veți observa că are crestături pe el. Acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să aliniați corect piesele de model atunci când este timpul să le coaseți împreună. Există și un alt tip de crestătură, care se adaugă atunci când coaseți marginile exterioare ale cusăturilor curbate.

Pentru a adăuga aceste crestături, tăiați pene în limita cusăturii la intervale uniforme. Doar aveți grijă să nu tăiați cusăturile.

Muchie neprelucrată

Aceasta este marginea tăiată a țesăturii. Își ia numele de la faptul că, în forma sa brută, este neterminată.

Staystitch

Aceasta este doar o cusătură dreaptă pe care o coaseți printr-un strat de material. Îl poți folosi în jurul curbelor înainte de a coase, deoarece stabilizează materialul, astfel încât cusăturile tale să nu devină nealiniate. Folosiți o lungime de cusătură puțin mai mică pentru acest tip.

Marginea de rezervă

Aceasta este distanța dintre linia de ochiuri și marginea brută a materialului dvs. Cele mai multe modele vin cu o margine de rezervă care măsoară 5/8 de inch.

Lungimea cusăturii

Acest lucru este controlat de piciorul de coasere al mașinii dvs. În funcție de proiectul dvs., puteți seta lungimea pentru a realiza cusături mai lungi sau mai scurte.

Cusătură superioară

Cusăturile superioare sunt paralele cu exteriorul îmbrăcămintei, de obicei la aproximativ 1/4 de inch de cusătură. Pentru a coase, mai întâi apăsați cusătura astfel încât să se întindă. Apoi, coaseți prin țesătură și rezerva de material.

Această tehnică este similară cu cusăturile de margine. Dar cusăturile superioare sunt mai vizibile, așa că sunt cel mai bine folosite în scopuri decorative.

Cusătură pe dos

Acest tip de cusătură permite cusăturilor să se așeze plat. Acest lucru împiedică, de asemenea, căptușelile să alunece spre exteriorul îmbrăcămintei. Pentru a coase pe dedesubt, apăsați cusătura în față. Apoi, rămânând foarte aproape de linie, îndreptați materialul către cusătură.

Cusătura în diagonală

Când faceți o tăietură la un unghi de 45 de grade față de margine, aceasta este considerată o tăietură în diagonală. Tăierea în această direcție oferă îmbrăcămintei dumneavoastră posibilitatea unei întinderi maxime.

În general, coaserea pe diagonală descrie orice linie care curge în diagonală atât față de granulele longitudinale, cât și pe cele transversale ale țesăturii. Piesele cu model necesită de obicei acest tip. Puteți utiliza aspectul modelului și săgețile cu granulație ca ghid util.

Când faceți o tăietură la un unghi de 45 de grade față de margine, aceasta este considerată o tăietură în diagonală. Tăierea în această direcție oferă îmbrăcămintei dumneavoastră posibilitatea unei întinderi maxime.

În general, coaserea pe diagonală descrie orice linie care curge în diagonală atât față de granulele longitudinale, cât și pe cele transversale ale țesăturii. Piesele cu model necesită de obicei acest tip. Puteți utiliza aspectul modelului și săgețile cu granulație ca ghid util.

Cusătura finisată

Aceasta este marginea țesăturii care este autofinisată. Există margini pe fiecare margine a țesăturii. Acestea sunt realizate în timpul procesului de fabricație, care are loc frecvent pe un război de țesut.

Linia de cusătură

Linia de granulație este paralelă cu marginea. Pe un model, săgeata lungă corespunde liniei de granulare. Veți avea nevoie de aceasta ca referință atunci când așezați piesele.

Cusătura încrucișată

După cum probabil ați ghicit, cusăturile încrucișate sunt perpendiculare pe margine.

Verifică preț AICI!

Instrumente de cusut

Când vă propuneți să vă creați propria îmbrăcăminte, este esențial să aveți instrumentele potrivite. Iată elementele de bază de care aveți nevoie pentru a începe.

Foarfecile bune

Foarfecile de croitor sunt deosebit de utile atunci când tăiați materialul. Durează mult și le puteți ascuți atunci când se tocesc, ceea ce vă scutește de bătaia de cap de a cumpăra înlocuitori. Foarfecile mari vă pot face cu siguranță viața mai ușoară. Dar ar trebui să aveți și o pereche mică la îndemână, pentru a tăia cusăturile și a tăia firele rătăcite.

Verifică preț Foarfeci croitorie AICI!

Bandă de măsură/rigle

Când coaseți, veți face o mulțime de măsurători, așa că veți avea nevoie de echipamentul potrivit. Unii oameni preferă utilizarea unei rigle clare, deoarece îmbunătățește vizibilitatea țesăturii de dedesubt – un plus atunci când marcați materialul sau trebuie să vedeți unde l-ați marcat.

Verifică preț Metru de croitorie AICI!

Ace

Este o idee bună să aveți ace de mașină de cusut și ace de cusut manual, în trusa de instrumente. În cazul acelor mașinii de cusut, ochiul trebuie să fie atent la deget. În cazul unui cusut manual, ochiul este fixat pe cusătură.

Verifică preț Seturi de croitorie AICI!

Perniță de ace și ace

Veți avea nevoie de o cantitate bună de ace pentru a ține materialul pe loc în timp ce coaseți. Le puteți păstra ținându-le într-un borcan sau puneți-le în pernuțe. Cusătorii experimentați vă recomandă să nu cumpărați ace cu capete de plastic. Acestea se vor topi atunci când apăsați materialul cu un fier de călcat fierbinte.

Verifică preț Pernițe de ace croitorie AICI!

Fier de călcat cu abur

Apăsarea materialului în timp ce lucrați va îmbunătăți aspectul produsului finit. Un fier de călcat cu o funcție de abur vă poate ajuta să eliminați cutele încăpățânate. Este posibil să doriți să utilizați o cârpă pe care să o plasați între țesătură și fier de călcat pentru a împiedica materialul să se ardă.

Verifică preț Fier de călcat cu aburi – diferite modele AICI!

Degetar

Unii oameni cred că ai nevoie de un degetar doar pentru coaserea manuală, dar poți folosi unul și când vorbim de o mașină de cusut. Degetarele sunt purtate pe vârful degetului mijlociu.

Verifică preț Degetare croitorie AICI!

Filet

Indiferent dacă coaseți manual sau cu o mașină, nu puteți greși niciodată dacă aveți un filet în apropiere. Puneți-l prin urechea acului, apoi trageți înapoi și el va înfășura în locul dvs.

Fir

Asigurați-vă că greutatea și grosimea firului dvs. sunt adecvate pentru proiectul pe care îl faceți. Firul de bumbac este recomandat pentru materialele țesute, în timp ce poliesterul funcționează bine cu tricotajele. Desigur, firul vine și într-o varietate de alte materiale.

Verifică preț Ațe de cusut AICI!

Markere și cretă

Când trebuie să vă marcați materialul, puteți utiliza cretă sau carioci speciale de marcare umplute cu cerneală care dispare. Multe dintre aceste markere sunt proiectate astfel încât cerneala să dispară când apăsați materialul.

Verifică preț Cretă marcatoare pentru croitorie AICI!

Cutter circular

Mulți oameni consideră că pot realiza o tăietură mai curată, mai ales atunci când taie mai multe straturi de țesătură simultan, dacă folosesc un instrument rotativ.

Verifică preț Cutter circular AICI!

Rolă de scame

O rolă de scame te va ajuta să îndepărtezi rapid firele și resturile rătăcite din proiectul tău, astfel încât acestea să nu-ți stea în cale.

Verifică preț Role de scame AICI!

Greutăți pentru model

Greutățile pentru model sunt indispensabile atunci când trebuie să țineți materialul pe loc, dar nu îl puteți fixa deoarece fixarea l-ar deteriora.

Pensetă și tăietoare de cusături

Foarfecile pentru cusături sunt utile atunci când trebuie să smulgeți cusăturile incorecte și pentru deschiderea butonilor. Pensetele vă ajută să filetați ace și bucle atunci când utilizați un serger.

Verifică preț Truse de croitorie AICI!

Întrebări frecvente despre tipuri de țesături

Ce se înțelege prin țesătură?

Materialele țesute sunt construite din două bucăți de fire întinse peste un război de țesut. Aceste piese sunt țesute împreună orizontal și vertical. Deoarece fibrele țesute rulează la unghiuri de 45 de grade între ele, în general nu se întind.

Ce se înțelege când spunem fața și dosul țesăturii?

Fața țesăturii este cea în care puteți vedea cel mai bine modelul imprimat pe ea. Culorile vor fi deosebit de clare și strălucitoare. Pe dos, fie nu veți putea vedea deloc modelul, fie va părea decolorat.

Este ca și cum ai încerca să deslușești imprimeul pe un tricou care este întors pe dos. Materialele reversibile și unele modele de tricot nu au față și dos, distincte.

Ce se înțelege prin urzeală și bătătură?

Urzeala și bătătura se referă la direcționarea firelor din țesăturile țesute. Firele de urzeală merg vertical pe lungimea țesăturii paralel cu marginea. Firele de bătătură (firele orizontale) se desfășoară dintr-o parte în alta sau de la margine la margine.

De ce ar trebui să prespălați materialul înainte de a începe proiectul de cusut?

Multe țesături tind să se micșoreze atunci când sunt spălate. Dacă coaseți mai întâi și apoi spălați, este posibil ca materialul dvs. să nu se potrivească așa cum v-ați propus și să nu arate la fel de „terminat” ca înainte de spălare. Spălarea mai întâi vă permite să vedeți cu ce veți lucra. Apoi, când îți vei coase îmbrăcămintea, vei ști exact cum va arăta și se va potrivi.

Verifică preț Truse de croitorie AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Peruci Pixie

27 tipuri de peruci Pixie

Explorați numeroasele tipuri de stiluri de peruci pixie disponibile pentru femei. Puteți găsi diferite tunsori și stiluri versatile, din păr uman sau sintetic, precum și

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care