11 tipuri de țesături de brocart

 

țesături de brocart

Există puține țesături în afară de mătase care sunt menționate demult, în istorie sau care au modele atât de interesante. Aceste țesături de brocart sunt o excepție. Originar din China antică, a fost purtat de zei și regalitate. Miresele de astăzi poartă rochii de mireasă din satin de brocart. Bărbații și femeile poartă haine de seară din brocart.

Îmi amintesc că am vizitat-o ​​pe strămătușa mea în copilărie, stând perfect nemișcată și ca o doamnă, pe canapeaua ei de brocart în stil imperial. Tânjeam să-mi trec mâna peste spatele și brațele rulate, dar mi se spunea constant să nu ating nimic. De pe atunci, mi-am dorit o astfel de canapea, dar nu am avut norocul să găsesc una.

Brocartul este o țesătură elegantă și bogată folosită în îmbrăcăminte formală, jachete speciale, rochii de mireasă, costume și tapițerie pentru mobilier. În funcție de baza țesăturii, brocartul are un luciu și o textură care îi este unică. Există diferite tipuri de țesături din brocart și vă vom spune totul despre ele.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Un cuvânt despre brocartul Jacquard

Bricheta de unică folosință pe care o folosești? Pixul de unică folosință pe care îl folosiți? Se numesc Bic și au fost inventați de Marcel Bich. Acesta este un exemplu de invenție care devine numele popular al inventatorului. Același lucru este valabil și pentru țesătura jacquard.

Până la începutul secolului al XIX-lea, țesătura de brocart a fost țesută pe un război de țesut manual. Producea un model frumos. Apoi, Joseph Marie Jacquard a inventat țesătura de jacquard care a produs modele complexe, fără muncă suplimentară. De atunci, brocardul a fost țesut pe acest războaie de țesut tip jacquard.

Acum, despre acest nume: este potrivit să numiți o țesătură de brocart o țesătură jacquard, dar nu este potrivit să numiți toate textilele jacquard brocart. Acest lucru se datorează faptului că țesăturile jacquard produc alte țesături, cum ar fi damasc, tapiserie și brocatelle.

Acestea constă în materiale de diferite grosimi, modele și reversibilitate. Deci, doar pentru că brocartul este țesut pe un război de țesut jacquard nu îl face jacquard și nici nu-l face brocart jacquard.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocartul are o istorie fascinantă

La început, China era un loc secret și închis. Nimeni nu intra. Nimeni nu ieșea. Astfel, mătasea era cultivată acolo și folosită pentru un număr mare de produse, inclusiv îmbrăcăminte. Brocartul de mătase era de obicei rezervat regalității și straturilor superioare ale societății.

Această stare de fapt a durat de la aproximativ 475 î.Hr. până la primii câțiva ani ai erei comune, când China și-a deschis porțile pentru comerț.

Acest lucru le-a oferit prilej celor din Asia să „împrumute” secretul fabricării mătăsii, astfel încât să-și poată stabili comerțul propriu. Bizanțul a readus cu succes pe piață, secretul fabricării mătăsii. Și-au stabilit propria linie de comerț pe continentele eurasiatice.

Cât ai clipi, Bizanțul a devenit un producător prolific de țesături de mătase, inclusiv brocart. Bizanțul a exclus apoi China ca producător de mătase și brocart, iar această situație a rămas stabilă până la sfârșitul Imperiului Bizantin și până în Evul Mediu.

Brocartul a rămas țesătura de bază pentru nobilimi, Bizanțul furnizând trei sferturi continentului eurasiatic și China furnizând Asiei de Est. Alte țări europene au preluat ideea, Italia fiind un designer important în perioada Renașterii. Astăzi, materialul este produs în China și Australia.

Când a apărut mașina de țesut jacquard, a produs în masă țesături de brocart. Prețul a scăzut, așa că materialul textil a fost folosit pentru orice, de la îmbrăcăminte de lux, la draperii și tapițerie pentru mobilier. Creatorii de modă de astăzi nu sunt interesați de brocart, dar poate fi găsit în articole de casă.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Un cuvânt despre bătătură, urzeală și țesătură

Nu, nu mergem la magazinul de țesături cu viteză warp, domnule Warf. Aceștia sunt termeni care denumesc direcția în care sunt țesute firele. Urzeala este un fir vertical, în timp ce bătătura este un fir orizontal. Ați priceput până acum?

Bătătura sau firul orizontal pot trece de la margine la margine sau dintr-o parte în alta, a pânzei de bază. Modelele sunt adăugate manual împreună cu bătături suplimentare sau fire orizontale. Acest tip de țesătură se numește discontinuu. O țesătură continuă este un brocart cu fire libere atârnând pe dosul materialului textil.

Veți găsi țesăturile din satin în lista tipurilor de țesături din brocart. Există și alte tipuri de țesături, totuși. Țesătura simplă este țesută cu un fir de bătătură peste și sub un fir de urzeală și invers. Un exemplu de țesătură simplă ar fi lenjeria de pat.

Twill nu este de fapt un tip de material; este o țesătură în sine. Formează un model diagonal interesant țesând un fir de bătătură peste unul sau două fire de urzeală și apoi trecând pe sub două sau mai multe fire de urzeală. Există un rând sărit sau decalat pentru a forma modelul diagonal.

O țesătură de damasc este un exemplu remarcabil de model creat pe un război de țesut jacquard. Este o țesătură din bumbac cu modele strălucitoare contrastante. Strălucirea este realizată folosind o țesătură de satin împreună cu twill sau țesătură simplă. Țesătura este reversibilă, ceea ce înseamnă că nu rămân fire atârnate pe dos

O țesătură de jacquard se face pe un război de țesut. Firul de urzeală este ridicat din celelalte fire pentru a forma modelul dorit. Astfel, modelul este țesut în țesătură.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Tipuri de țesături de brocart

Tipurile de brocart depind de firul folosit pentru a le face. Brocartul de mătase și bumbac se numește mătase, iar brocartul de bumbac, care încorporează firele metalice în materialul textil se numește zari. Deci, iată tipurile de țesături de brocart.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart de catifea

Brocartul de catifea este probabil una dintre cele mai complicate țesături de pe planetă. Catifea trebuie mai întâi prelucrată, apoi trebuie transformată în brocart. Asta nu e tot. Catifeaua are două, țineți minte, două urzeli, și asta înainte de a fi transformată în brocart. Iată cum funcționează.

Catifeaua ține de greutate sau de partea superioară a țesăturii, ceea ce o face atât de moale. Cu toate acestea, firul pe care îl alegeți cu care să țeseți este cel care face sau distruge o catifea. Ceea ce vrem să spunem prin asta este că, catifeaua de bumbac sau catifeaua sintetică sunt și ele moi. Totuși, firul de mătase este cel care face catifeaua incredibil de moale.

În primul rând, baza pânzei este țesută, se numește urzeală de bază. Este țesută cu bătătură. Al doilea warp se numește urzeală de grămadă. Firele se înfășoară în jurul părților speciale ale țesăturii pentru a forma partea superioară moale a țesăturii de catifea. Acest urzeală de grămadă este țesută cu model de brocart. Totul se face în acești doi pași.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart satinat

După cum puteți vedea în imagine, brocadul poate fi țesut în orice țesătură. Aici, modelul floral este realizat pe satin alb lucios. Cu toate acestea, produsul final nu este punctul central. Țesătura în sine se numește țesătură de satin.

Acesta cuprinde patru sau o altă cantitate de fire de urzeală peste un fir de bătătură sau invers cu patru sau orice număr de fire de bătătură trecute peste un fir. Brocartul vine cu unul dintre firele de urzeală sau de bătătură care formează modelul clar de brocart.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart de bumbac

După ce războaiele procesează bumbacul în fire pentru a fi țesute în pânză, materialul textil rezultat este pre-micșorat, vopsit, albit sau imprimat. Țesătura este apoi trimisă la fabrici pentru a fi tăiată și tranformată în material. Atunci când bumbacul este țesut în pânză, acesta este țesut cu modele de brocart.

Brocart de lână

După cum ați citit, orice țesătură poate fi transformată în brocart, inclusiv lâna. Cele mai fine brocarde sunt făcute din amestecuri de mătase și lână, și doar cele mai moi și mai fine fire de lână vor fi folosite. Firul este țesut într-un urzeală și o bătătură, cu designul de brocart țesut în el. Materialul textil rezultat este moale, durabil și uimitor de frumos.

Brocart sintetic

Aceste textile artificiale includ poliester, naylon, rayon, acril, acetat, latex și spandex. Modelul de brocart este țesut în material textil în timpul polimerizării fibrelor sintetice în pânză.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart Himru

Himroo este o țesătură de brocart persan realizată din mătase și bumbac. În mare parte cultivat în India și folosit pentru îmbrăcămintea de acolo, Himru a fost inițial țesut cu fire de aur și argint și purtat de familia regală.

Când oamenii se gândesc la îmbrăcămintea indiană, își imaginează femeile cu păr negru-corb, în sari-uri uimitor de frumoase. Culorile strălucitoare, bijuteriile și modelele complicate în aur și argint au făcut ca femeile de pe tot globul să își dorească unul.

Banaras era un oraș străvechi care își luase numele de la cel mai fabulos produs al lor: țesătura de brocart Banarasi transformată în sari-uri de brocart Banarasi. Modelele persane sunt folosite și în ziua de azi pentru a distinge sari-urile, deși mătasea și bumbacul provin din India.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart Zari

Zari este arta străveche de a face fire de aur pur și argint înfășurate în jurul firelor de mătase (sau a altor fire precum materiale sintetice sau bumbac). Metalele sunt turtite și apoi înfășurate în jurul firului de mătase.

Astfel, materialul țesut din ea strălucește. Materialul textil este apoi brocartat cu imagini cu păsări, flori, forme geometrice și multe altele. Brocartul Zari a fost purtat inițial de zei, regalitate și nobilime.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart de Damasc

Damascul este o țesătură ale cărei modele pot fi țesute în mătase, bumbac, lână, in sau fire sintetice. Modelul este realizat folosind o țesătură de satin pe un fundal de țesătură simplă sau twill. Doar un fir de urzeală și firul de bătătură sunt folosite la crearea damascului. Damascul este gros, greu și reversibil, dar este și destul de durabil.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Tapiseria Brocart

Cuvântul tapiserie evocă imagini mentale ale tapetelor vaste și colorate care înfățișează vitejia în luptă, istoria familiei sau unirea a două familii și istoriile lor într-o căsătorie care formează o dinastie. Istoria tapiseriilor merge înapoi în Egiptul antic când se găseau în mormintele faraonilor.

Tapiseriile au fost țesute și în Europa de Vest din aproximativ aceeași perioadă până în prezent.

Totuși, țesătorii de astăzi se ajută de programul asistat de computer. Calculatorul controlează acum fiecare fir de urzeală și fir de bătătură din model. Țesăturile jacquard produc acum țesături de brocart de tapiserie cu modele și imagini complexe. Rezultatul, însă, este la fel de uluitor.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Brocart Brocatelle

Nu am putut găsi o imagine adecvată ca ilustrație, dar asta ar trebui să vă dea o idee bună. Sau, data viitoare când vezi un tricou pentru copil imprimat cu un personaj care are imaginea ieșită în relief, din materialul tricoului, să știi că te uiți la brocatelle. Termenul se referă la un brocart ca acesta.

Un fir de urzeală de mătase și in este țesut dublu pe o bătătură dublă din mătase și in. Aspectul umflat al modelului este creat folosind tensiune în țesutul bătăturii. Modelul brocart rezultat arată ca fiind în relief.

De unde să cumpăr țesătură de brocart

Orice magazin universal cu un departament de cusut vinde țesături din brocart.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Întrebări frecvente despre țesături de brocart

Unde este produsă țesătura de brocart?

China țese și astăzi țesături din brocart, dar țările care produc cele mai multe dintre ele sunt Republica Cehă, Austria și Germania. Țara africană Mali face o treabă minunată în producerea acestuia. India produce și țese propriile sale țesături de brocart. Franța, Italia și Imperiul Britanic produc brocart.

Puteți spăla țesături de brocart?

Îngrijirea și curățarea țesăturilor de brocart depind de tipul de fire folosite la țesutul său. Mașinile de spălat nu sunt recomandate. Mișcarea de uscare poate deteriora materialul. Diferențele dintre formulele detergenților de curățare, chiar dacă se spune că sunt ușoare, pot deteriora materialul.

Manipulările, la spălatul manual, pot fi prea dificile pentru materialul textil. Pentru a fi în siguranță, curățați-vă brocartul în mod uscat.

Câte tipuri de Saree Banarasi există?

Orașul antic și sfânt Banarasi, cunoscut acum sub numele de Varanasi, a produs cele mai bune sari-uri de mătase. Sari-urile Banarasi sunt bine cunoscute pentru modelele lor care ies în evidență, complicate, pe țesături de culoarea bijuteriilor, în fire de aur și argint sau zari. Există patru tipuri de sari-uri Banarasi:

Katan. Firele de mătase pură sunt țesute în material. Țesătura este apoi brocarată cu modele imaginative. Katan este cea mai populară alegere pentru nunți și alte funcții ale societății înalte.

Shattir. Și acestea sunt făcute din mătase, dar designul complicat este cel care face țesătura grea. Purtat și pentru nunți și evenimente formale.

Organza. Organza este o țesătură simplă, ușoară, transparentă. Țesătura este apoi brocarată cu modelul său în urzeală și bătătură folosind fire de mătase și zari sau fire de argint și aur înfășurate în jurul mătăsii.

Georgette. Georgette este o țesătură crep ușoară compusă din mătase pură într-o țesătură simplă. Firul crep este răsucit într-un model „s”, precum și un model „z”, ceea ce înseamnă că firele merg în direcții opuse.

Acest lucru face ca materialul să se șifoneze, una dintre cele mai recunoscute trăsături ale materialului georgette. Modelul este apoi brocarat pe materialul crep.

Cum curățați tapițeria din brocart?

Indiferent de materialul de bază al tapițeriei din brocart (bumbac, mătase, material sintetic etc.), materialul textil poate fi deteriorat de substanțe chimice dure. Se recomandă curățarea profesională. Curățarea cu abur nu este o idee bună, deoarece apa fierbinte ar putea deteriora materialul textil.

Cu toate acestea, dacă copilul dvs. și-a vărsat sucul pe canapeaua dvs. de brocart, luați o dischetă de vată și o sticlă de alcool. Găsiți un loc ascuns pe canapea pentru un test. Udați discheta de bumbac. Atingeți ușor de canapea. Dacă culoarea se ia pe discheta de bumbac, lăsați-o să stea câteva minute pentru a vedea dacă există deteriorări ale materialului textil.

Dacă nu există daune, udați o dischetă de bumbac curată cu alcool. Puneți discheta de bumbac pe pată. Așteptați să vedeți dacă s-au produs vătămări ale materialului canapelei. Dacă nu, aplicați alcool pe o dischetă de bumbac curată și curățați până când pata dispare. Dacă acest lucru nu funcționează, atunci va trebui să apelați la profesioniști.

Cum ar trebui menținut mobilierul din brocart?

Majoritatea mobilierului din brocart intră la categoria antichități, necesitând îngrijire strictă și blândă pentru a menține longevitatea piesei. Mai mulți factori definesc îngrijirea și întreținerea țesăturilor dvs. de brocart:

Umiditate relativă. O cameră prea umedă poate face ca lemnul să se dilate și să se contracte. Țesătura în sine se poate umezi. Umiditatea ideală este între 45 și 55%. Asigurați-vă că A/C și căldura sunt setate la gradul de umiditate corect.

Surse de căldură. Amplasarea mobilierului dumneavoastră din brocart este importantă pentru longevitatea articolului. Păstrați-vă mobilierul departe de surse de căldură, cum ar fi gurile de aerisire, caloriferele și șemineurile. Acestea vă pot deteriora țesăturile la fel cum le poate deteriora prea multă umiditate.

Raze UV. Razele soarelui luminează vopseaua de pe pereți, covor, podele din lemn de esență tare, precum și mobilier din brocart. Așezați mobilierul departe de lumina directă a soarelui.

Infestări cu dăunători. Dacă vedeți găuri de intrare sau de ieșire sau grămezi de rumeguș sub/în jurul mobilierului dvs. din brocart, atunci este infestat. Sunați imediat exterminatorul.

Curățarea tapițeriei necesită soluții de curățare chimică, cum ar fi spuma uscată și un burete de spumă. Brocartului umed îi ia până la nouă ore să se usuce, iar apa ar putea deteriora materialul textil. Dacă țesătura este fără strălucire sau prăfuită, încercați mai întâi să o aspirați ușor. Dacă totuși nu arată perfect, apelați la un profesionist pentru a-l curăța.

Verifică preț Materiale textile tip Brocart AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care