10 tipuri de țesături de mătase

țesături de mătase

Mătasea este considerată una dintre cele mai luxoase țesături din lume. Mătasea este produsă de viermii de mătase. Calitățile mătăsii variază în funcție de specia de viermi de mătase și de tipul de țesere folosit pentru a crea mătasea. Înțelegerea diferitelor tipuri de țesături de mătase vă poate ajuta să alegeți cea mai bună mătase pentru nevoile dvs.

Mătasea este o țesătură de lux folosită pentru a face orice, de la rochii de seară până la lenjerie de pat. Este cel mai puternic material textil natural din lume. În ciuda rezistenței sale, moliciunea și aspectul său luminos sunt punctele lui forte.

Tipurile de mătase

Mătasea este făcută de viermele de mătase. Viermele învârte un cocon făcut din fibră de mătase, care este ceea ce este folosit pentru a face țesătura de mătase. Există patru tipuri principale de mătase produse astăzi.

Acestea sunt:

  • Mătase de dud
  • Mătase Eri
  • Mătase Tasar
  • Mătase Muga

Mătase de dud

90% din mătasea lumii provine din larvele Bombyx mori, care se hrănesc cu frunze de dud. Acest tip de mătase se numește mătase de dud.

Firele de mătase de dud sunt cel mai puternic și mai fin tip de mătase. De fapt, o fibră de mătase de dud este mai puternică decât o bucată de oțel de aceeași lungime și diametru.

De asemenea, poate reține foarte bine umiditatea. Poate reține 1/3 din greutatea sa în apă fără să se simtă umedă. Aceasta înseamnă că nu va mucegai și nu va necesita aerisire.

Este considerată cea mai înaltă calitativ și se măsoară în trei grade.

Mătasea de gradul A este mătasea brută de cea mai înaltă calitate. Se desface din cocon în fire lungi. Mătasea de dud oferă cele mai lungi șuvițe de mătase, ceea ce permite o țesere de calitate superioară. Urmează mătasea de gradul B.

Această mătase provine din coconi care nu s-au dezvoltat corespunzător. Mătasea de gradul C provine de fapt din porțiunea interioară a coconului. Are adesea o culoare galbenă în loc de un luciu alb și are fibre mai scurte.

Verifică preț Materiale din mătase naturală AICI!

Eri Silk

Mătasea Eri este produsă în India de viermele de mătase Philosamia ricini. Viermii de mătase Eri sunt crescuți de săteni și hrăniți cu frunze de ricin. Când au crescut la dimensiunea maximă, învârt un cocon.

Spre deosebire de alte tipuri, unde viermele este adesea fiert în interiorul coconului, viermii de mătase Eri lasă o gaură în cocon din care să iasă. Este adesea cunoscută sub numele de mătase inofensivă din acest motiv. Este deosebit de apreciat printre budiști și vegani, deoarece poate fi făcut fără a dăuna animalului.

De asemenea, este considerată cea mai durabilă țesătură din lume. Viermii eclozează din ouă și își învârt coconul 50 de zile mai târziu. Când molia iese din cocon, depune ouă și zboară, continuând ciclul.

Țesătura de mătase Eri dă o senzație de bumbac combinată cu frumusețea mătăsii. Piesele de mătase sunt transmise în cadrul familiilor, transformându-le în moșteniri. Se spune că se îmbunătățește în timp, în loc să devină uzat, ca alte tipuri de țesături.

Verifică preț Materiale din mătase naturală AICI!

Mătase Tasar

Mătasea Tasar este cunoscută și sub denumirea de mătase tussah, mătase tussar și shantung de mătase. Mătasea Tasar este mai grosieră și mai puternică decât mătasea de dud. Are culoarea cuprului. Nu este folosit de obicei la îmbrăcăminte, dar este popular în tapițerie.

Mătasea Tasar este făcută de viermele de mătase Antheraea mylitta. Acest tip de mătase este creat de viermii de mătase în sălbăticie, iar apoi se recoltează coconii. Studii recente sugerează că mătasea Tasar poate fi superioară mătasei de dud în aplicații medicale.

Verifică preț Materiale din mătase naturală AICI!

Mătase Muga

Mătasea Muga este creată de viermele de mătase Antheraea assamensis. Viermii sunt semi-domesticiți. Se hrănesc cu plante Som și Soalu și cresc pe copaci.

Mătasea Muga este adesea folosită pentru a face sari de mătase, o îmbrăcăminte tradițională purtată în India. Are o culoare aurie si este foarte rezistenta. La fel ca mătasea Eri, poate fi transmisă de la o generație la alta.

Verifică preț Materiale din mătase naturală AICI!

Tipuri de țesături de mătase

Există multe tipuri de țesături de mătase, deoarece tipul de vierme de mătase joacă un rol important , precum și modul în care este fabricată mătasea.

Charmeuse

Mătasea Charmeuse are un drapaj frumos. Este realizat cu o țesătură tip satin și este adesea confundat cu satinul. Cu toate acestea, charmeuse este mai strălucitoare decât satinul. Este strălucitor pe o parte și mat pe cealaltă. Este adesea folosit pentru rochii, lenjerie intimă, bluze și eșarfe.

Verifică preț Sutiene cu dublură Charmeuse AICI!

Şifon

Sifonul de mătase este fabricat din fibre mici de mătase răsucite. Este ușor și oferă o ușoară elasticitate. Este ușoară și vaporoasă, cu o textură ușor aspră. Sifonul este adesea folosit în rochiile de mireasă și de seară. Se potrivește bine la adăugarea de volum și stratificare. Pe langa rochii, poate fi folosit si pentru bluze si eșarfe.

Verifică preț Materiale textile tip șifon AICI!

Mătase creponată

Mătasea creponată este o altă țesătură ușoară de mătase. Are un aspect șifonat și poate fi aspră sau moale. Este adesea folosită la îmbrăcămintea de vară, inclusiv pentru rochii și bluze.

Verifică preț Materiale textile din mătase creponată AICI!

Mătase Habotai

Mătasea Habotai, cunoscută și sub numele de mătase din China, este originară din Japonia. Este mătasea care este folosită pentru căptușirea hainelor. De asemenea, este folosită pentru a face îmbrăcăminte de vară, inclusiv bluze și lenjerie.

Este foarte moale și netedă. Este o țesătură transparentă, dar nu la fel de transparentă ca șifonul. Arată frumos în lumina soarelui, luând o strălucire irizată. Mătasea se drapează frumos, făcând-o o alegere excelentă pentru rochii și straturi fluide.

Verifică preț Materiale din mătase naturală AICI!

Organza de mătase

Organza de mătase este foarte transparentă. Este realizată dintr-un fir de mătase cu țesătură deschisă. Este foarte subțire, dar firele sunt foarte răsucite. Acest lucru creează o țesătură extrem de ușoară care își menține rezistența.

Este adesea folosit în voaluri, rochii de mireasă și rochii de seară. Are o ținută foarte rigidă, menținând totuși catifelarea pe piele. Acest lucru îl face ideal pentru a adăuga formă sau volum rochiilor.

Verifică preț Materiale textile tip Organza AICI!

Mătase Dupioni

Mătasea Dupioni este cunoscută și sub numele de mătase dupion. Dupioni este o mătase simplă care este creată prin utilizarea firului de mătase de diferite dimensiuni pentru bătătură și urzeală.

Are un aspect deosebit, cu o textură atrăgătoare. Este puternică și strălucitoare. Când se folosesc două culori diferite de fir de mătase, acesta are un aspect irizat.

Uneori conține pete negre, deoarece este făcută din mătase brută. Petele negre sunt din coconul viermelui de mătase.

Este folosit pentru o mare varietate de îmbrăcăminte, inclusiv rochii formale, jachete și rochii de mireasă.

Verifică preț Materiale textile Dupioni AICI!

Satin de mătase

Satinul de mătase este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de țesături de mătase. Satinul este un tip de țesătură. Când firele de mătase sunt lucrate ca o țesătură de satin, obțineți satin de mătase.

Țesătura din satin scoate în evidență firele de urzeală pentru a crea o țesătură strălucitoare și netedă. Evidențiază culoarea frumos și nu oferă electricitate statică, așa cum o fac satinurile sintetice.

Satinul de mătase are un luciu lucios pe o parte și un finisaj mat pe cealaltă. Este folosit la rochii, rochii formale, bluze, lenjerie de corp și lenjerie de pat. Este apreciat pentru aspectul și senzația sa luxoasă.

Verifică preț Mătase naturală satiantă AICI!

Tafta de mătase

Taftaua de mătase are un drapaj rigid și o senzație moale. Este folosit la rochii de mireasă, rochii formale, costume, lenjerie și bluze. De asemenea, este folosit pentru draperii, abajururi, tapițerie și perne.

Taftaua este puțin rigidă și poate crea un foșnet la mișcare. Este realizat din fire de mătase foarte răsucite și are o strălucire ușoară.

Verifică preț Mătase naturală tip tafta AICI!

Jerseul de mătase

Jerseul de mătase este excepțional de moale și puternic. Jersey este un tip de tricot. Partea feței are striații fine, iar reversul are bucle. Țesătura este de greutate medie și are un drapaj frumos.

Când este folosit în îmbrăcăminte, are un aspect feminin. Este folosit la rochii, bluze, tunici, țesătură de împachetat, fuste și lenjerie. Este folosit și pentru cearșafuri, datorită moliciunii și durabilității sale.

Este perfect pentru îmbrăcămintea mulată, iar tricourile de mătase creează o siluetă fluidă. De asemenea, este rezistent la șifonat, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru călătorii.

Verifică preț Jerseuri de mătase AICI!

Bumbac de mătase

Bumbacul de mătase este un amestec de bumbac și fir de mătase. Amestecul oferă beneficiile ambelor materiale într -o țesătură de înaltă performanță.

Are drapaj ca mătasea și se simte la fel de moale și netedă. În general, este mai puțin costisitor decât mătase 100%. Este foarte respirabil și perfect pentru vremea caldă.

De asemenea, este mai ușor de îngrijit decât alte tipuri de mătase. Spre deosebire de majoritatea țesăturilor de mătase, este și lavabilă la mașină. Se recomandă un ciclu delicat de spălare și apă rece.

Verifică preț Bumbac de mătase AICI!

Întrebări frecvente despre tipurile de țesături de mătase

Unde se produce materialul de mătase?

Țesătura de mătase este produsă în peste 60 de țări. Cel mai mare producător de mătase este China, urmată de India. Uzbekistan, Brazilia, Japonia, Coreea, Thailanda și Vietnam reprezintă majoritatea producătorilor de mătase în afara acestor două țări.

Din ce este făcută mătasea de bumbac?

Mătasea de bumbac este realizată dintr-o combinație de bumbac și mătase. Cele mai multe țesături sunt 70% bumbac și 30% mătase.

Ce material se apropie cel mai mult de mătase?

Țesătura cel mai des folosită pentru a înlocui mătasea este poliesterul. Vâscoza este, de asemenea, folosită ca înlocuitor de mătase. Este creat din pulpa lemnoasă. Vâscoza este o alternativă populară la mătase, deoarece oferă un aspect și o senzație similare.

Ce influență are țesătura de mătase asupra mediului?

Mătasea are o reputație mixtă. Susținătorii susțin că este cea mai durabilă țesătură din lume, în timp ce alții susțin că are cel mai rău impact asupra mediului dintre oricare din materialele textile. Este nevoie de energie pentru a produce mătase.

Viermii domestici trebuie ținuți într-un mediu climatizat. Aburul sau căldura sunt adesea folosite pentru a usca coconii. Unele analize spun că mătasea folosește mai multă apă decât alte textile, în timp ce alții spun că folosește mai puțin.

Este nevoie de mult mai puțin teren pentru a crește și a produce și sunt folosite mai puține substanțe chimice. De asemenea, mătasea produce zero deșeuri, spre deosebire de bumbac și țesăturile sintetice.

Desigur, aceste impacturi sunt calculate pe baza calculelor medii din industrie. Unii producători de mătase se concentrează pe practici durabile, astfel încât au un impact mai mic asupra mediului.

Mătasea mai aduce un beneficiu celor cu preocupări legate de mediu. Este complet biodegradabil. De asemenea, este mai probabil să fie purtat ani de zile sau să fie transmis de la o persoană la alta, ceea ce poate adăuga durabilitate.

Ce mătase este mătasea kimono?

Kimonourile pot fi realizate dintr-o mare varietate de țesături, dar mătasea este cea mai prețuită. Există multe tipuri de mătase de kimono, inclusiv Rinzu și Omeshi. Chimonourile din mătase pot fi ușoare sau grele în funcție de tipul de mătase și de țesătura folosită.

Țesatura de mătase se șifonează?

Mătasea se încrețește mult mai puțin decât alte țesături. Acest lucru îl face o alegere perfectă pentru călătorii. Dacă aveți o întâlnire de ultim moment, mătasea ar trebui să arate bine, ca atunci luată din cuier.

Dacă se șifonează, cel mai simplu mod de a îndepărta cutele este să atârnați obiectul în baie și să faceți un duș. Aburul de la duș va întinde țesătura.

De asemenea, puteți folosi un aparat cu abur pentru a îndepărta ridurile. Puteți folosi uscătorul și pentru a elimina zonele șifonate. Doar setați uscătorul pe opțiunea fără căldură.

Cum să recunoști mătasea adevărată?

Cel mai bun mod de a identifica mătasea adevărată este testul tactil. Mătasea ar trebui să se simtă foarte moale. Țesătura se va încălzi când o freci între degete și va emite un ușor zgomot. Puteți folosi și testul de strălucire. Mătasea își va schimba culoarea și strălucirea atunci când unghiul de vizualizare se schimbă.

Cum îngrijești mătasea?

În primul rând, veți dori să verificați eticheta. Dacă scrie „curățare uscată”, atunci este mai sigur să se spele manual. Dacă scrie „doar curățare chimică”, ar trebui să fie curățată numai la o curățătorie chimică.Când spui țesătura de mătase, spui și „spălare manuală”.

Dacă eticheta scrie spălare la program delicat, este sigur să spălați în mașina de spălat. Puteți alege să spălați mătasea în mașina de spălat în loc să spălați manual.

Pentru a spăla mătasea în mașina de spălat, puneți articolele de mătase într-o pungă cu plasă fină. Spălați la program ușor sau de rufe delicate. Pentru a spăla manual, pur și simplu umpleți o chiuvetă cu apă rece. Adăugați detergent de vase și spălați hainele timp de cinci minute. Apoi clătiți bine cu apă rece.

Pentru a usca, rulați-o într-o formă de bilă. Apoi tamponați-o cu un prosop pentru a îndepărta excesul de apă. Întindeți sa se usuce. Nu uscați mătasea în uscător și nu o stoarceți, deoarece procesul poate deteriora fibrele. Nu folosiți înălbitor. Este o idee bună să folosiți un detergent conceput pentru mătase sau îmbrăcăminte delicată.

Verifică preț Materiale textile din mătase naturală AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de pieptăn

10 tipuri de pieptăn diferite

Există diferite tipuri de pieptăn, potrivite pentru aranjarea diferitelor tipuri de păr. Află care este acela, descoperind diferențele și scopurile acestora. Pieptănul este printre cele

Citește mai mult »
Tinere poarta diferite alternative la fuste

14 alternative la fuste

Nu orice femeie este iubitoare de fuste, dar asta nu înseamnă că nu-și poate amplifica feminitatea purtând pantaloni scurți, pantaloni lungi și multe altele. Consultați

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care