17 tipuri de țesături elastice (materiale stretch)

tesaturi elastice

Vom discuta despre țesătura elastică sau stretch. Posibilitățile sunt nelimitate cu o astfel de țesătură. În plus, este mai ușor să lucrezi cu ea decât ai putea crede. Aflați despre numeroasele tipuri diferite de țesături elastice, precum și sfaturi pentru folosirea materialului elastic pentru a completa garderoba dvs.

Indiferent dacă vrei să ascunzi discret câteva kilograme în plus sau să-ți arăți fizicul tonifiat la sală, îmbrăcămintea confecționată din material elastic poate fi cu adevărat la îndemână. Nu am cumpărat prea multe articole în materie de îmbrăcăminte elastică până când am ajuns la facultate.

Niște prieteni mi-au cerut să merg la supermarket cu ei într-o zi de sâmbătă. Aveam nevoie de o pereche de blugi confortabili pentru un viitor proiect  la care mă înscrisesem, așa că, deși nu sunt o mare fană a cumpărăturilor, am făcut-o.

Am cercetat cu atenție selecția de blugi până am găsit în sfârșit o pereche ieftină care mi-a plăcut. Am fost puțin surprinsă să văd că erau elastici. Credeam că poți cumpăra doar haine de sport și mărimi mai mari în acest stil.

Dar acești blugi aveau o mărime mică. Erau cu siguranță potriviți pentru o excursie în care urcam mult – pe scări și vârfuri – și să mă strecor în spații mici.

Până la sfârșitul proiectului Habitat de o săptămână, acei blugi au fost acoperiți cu stropi de vopsea. Dar erau atât de confortabili încât i-am păstrat ani de zile, chiar dacă doar pentru a-i purta prin casă.

Dacă sunteți interesată de modă sau doriți să încercați să coaseți țesături elastice pentru a face câteva completări pentru garderoba dvs., iată o prezentare a diferitelor tipuri de țesături elastice și câteva sfaturi despre cum să lucrați cu acestea.

Verifică preț Articole vestimentare – diferite țesături AICI!

Tipuri de țesături elastice

Spandex

Țesătura spandex este materialul cu care suntem probabil cel mai familiarizați. A luat cu asalt industria textilă, datorită capacității sale fără precedent de a se întinde (de 5-8 ori față de mărimea inițială). Cât de mult se poate întinde depinde de conținutul de elastan al țesăturii.

Pentru majoritatea îmbrăcămintei confortabile din spandex, conținutul său de elastan variază de la 1 la 5%. În îmbrăcămintea atleticăsport, acest număr ajunge până la 12-15%.

Unii oameni confundă țesătura spandex cu țesătura Lycra sau le consideră a fi una și aceeași. Întotdeauna am crezut că țesătura spandex a apărut ca numele unui brand, dar este de fapt un termen generic pentru orice țesătură care se întinde la maxim și conține elastic.

Spandexul este realizat dintr-un material de bază – lână, bumbac sau nailon – și are în plus elastic. Lycra este un tip de material spandex.

Verifică preț Lenjerie modelatoare din spandex AICI!

Amestecuri de spandex

Atunci când spandexul este amestecat cu alte fibre de țesătură, crește elasticitatea acestora – între 2 și 20%. Diverse tipuri de amestecuri de spandex includ:

Amestec de bumbac și spandex

Acest material este cunoscut pentru finețea sa. De obicei conține 3-5% spandex. Deoarece se poate întinde în toate cele patru direcții, este suficient de versatil pentru a fi folosit în confecționarea fustelor, rochiilor și tricourilor.

Uneori, fibrele sintetice sunt combinate cu Lycra pentru a face materiale numite slinky knits (tricotaje/tricoturi). Acestea sunt de obicei denumite în funcție de materialul principal pe care îl conțin, astfel încât să puteți avea și tricotaje (slinky knits) din bumbac.

Amestec de nailon și spandex

Acesta este de obicei folosit pentru toate tipurile de îmbrăcăminte activă – sutiene sport, costume de baie și multe altele. De fapt, campionii la ciclism poartă foarte mult acest material, așa că probabil vei vedea o selecție bună din aceste articole data viitoare când vei urmări Turul Franței.

Cele mai multe amestecuri de nailon elastic conțin 15% spandex. Cu toate acestea, cu anumite țesături numite Tricot și nume similare, țesătura conține între 25-50% spandex.

Tricot Spandex din raion

Spandexul din raion este atât de fin încât se simte ca mătasea. Deși este un material foarte potrivit pentru a se mula pe corp, este totodată și incredibil de comod. Un tip, în special, raionul din bambus, se simte deosebit de fin pe piele.

Alte amestecuri de spandex includ și tipuri de țesături sintetice:

  • Modal
  • Tencel
  • Lenjerie
  • Acetat

Amestec de poliester și spandex

Este uimitor câte articole de îmbrăcăminte sunt confecționate, cel puțin parțial, din poliester. Acest material ieftin poate fi amestecat și cu spandex. Deoarece este atât de ușor, este o alegere populară pentru colanți (leggings), costume și haine de dans.

Oamenilor le place, de asemenea, să lucreze cu poliester și spandex atunci când doresc să coasă ceva care pare să fie din piele.

Există chiar și un amestec de poliester-spandex făcut pentru mobilă. Are partea de pe spate din spumă, așa că nu ai dori să-l folosești pentru îmbrăcăminte, cu excepția cazului în care vrei să confecționezi cel mai neobișnuit costum.

Verifică preț Lenjerie modelatoare din spandex AICI!

Denim elastic (Stretch Denim)

Îți amintești de acei blugi pe care i-am menționat la începutul acestui articol? Au fost făcuți din acest material. Această țesătură este o combinație de spandex, bumbac și poliester. Denimul elastic este adesea folosit pentru blugi, rochii și fuste care se mulează pe corp.

Verifică preț Pantaloni din denim elastic AICI!

Piele artificială/vinil

Acest material este fabricat din fibre sintetice și este adesea folosit pentru a face mobilierul să arate ca și cum ar fi confecționat din piele naturală. Când este folosit pentru îmbrăcăminte, este o alegere bună pentru accesorii precum curele. Uneori veți găsi și cămăși și veste din piele artificială/imitație de piele.

Verifică preț Articole vestimentare din piele ecologică AICI!

Poplin de bumbac elastic

Acest material are o întindere/elasticitate de doar aproximativ 10%. Dar totuși este foarte confortabil. Multe cămăși au fost confecționate din această țesătură, care este făcută din bumbac, spandex și – ați ghicit – poplin.

Verifică preț Articole vestimentare din bumbac AICI!

PowerNet (țesătură tip plasă)

Aceasta este o țesătură cu care mulți oameni nu sunt familiarizați, probabil pentru că este folosită mai ales pentru confecționarea lenjeriei intime. După cum sugerează și numele, are consistența unei țesături tip plasă, cu o cantitate considerabilă de fibre de elastan. O poți întinde în toate direcțiile.

Verifică preț Lenjerie intimă modelatoare din PowerNet AICI!

Dantela elastică

Puteți face multe lucruri cu dantelă, atunci când vorbim despre dantela elastică. După cum vă puteți aștepta, acest material este adesea folosit în lenjerie și ținute de seară, rochii, fuste și bluze mulate pe corp. Nu este nemaiauzit să găsești și colanți din dantelă elastică. Acest material este țesut din fire elastice și sintetice.

Verifică preț Articole vestimentare cu/din dantelă AICI!

Satin stretch – Satin elastic

Cu aspectul său strălucitor, acest material este foarte căutat pentru a obține un look mai elegant sau mai sofisticat.

Verifică preț Articole vestimentare din satin AICI!

Catifea stretch – Catifea elastică

La fel ca satinul elastic, această țesătură are și un aspect strălucitor, fiind un material frecvent ales atunci când oamenii doresc să facă costume. Are o suprafață fină și o întindere/elasticitate de aproximativ 15%, deci este ideală și pentru haine de dans.

Verifică preț Articole vestimentare din catifea AICI!

Țesătură tricotată

Majoritatea țesăturilor tricotate au ceva special, de obicei sub formă de întindere în două direcții (mai multe despre asta după ce acoperim toate tipurile de țesături). Deoarece sunt oarecum elastice, țesăturile tricotate sunt printre cele mai populare pentru coaserea tuturor tipurilor de îmbrăcăminte.

Iată o prezentare rapidă a tipurilor specifice de țesături tricotate pe care probabil că le veți întâlni atunci când alegeți o țesătură pentru următorul vostru proiect de cusut.

Verifică preț Articole vestimentare tricotate AICI!

Țesătură din jerseu/tricot de lână (Woolen Jersey Fabric)

Această țesătură tricotată este uneori împletită manual, folosind fire de lână. Poate fi, de asemenea, confecționată la mașină. Acest material poate fi dificil de lucrat, deoarece de îndată ce îl tăiați, începe să se deșire.

Verifică preț Articole vestimentare din lână AICI!

Tricot din jerseu (Jersey Knit)

Jerseul/Tricotul este extrem de confortabil de purtat, așa că nu este de mirare că este foarte folosit ca material de bază atunci când se confecționează tricouri.

Această țesătură ușoară până la medie este obișnuită în îmbrăcămintea sport (tricourile de echipă) și în alte ținute casual. Jerseul/tricotul are o suprafață netedă și se întinde pe corp, deci nu se mulează pe corp în mod deosebit.

Verifică preț Articole vestimentare din jerseu AICI!

Material tricotat pentru rochii

Dacă sunteți în căutarea unui material elastic pentru rochii și fuste, luați în considerare țesăturile tricotate precum:

  • Sweater Knit – Pulover tricotat
  • Silk jersey – Tricot de mătase
  • Cotton jersey – Tricot de bumbac
  • Silk mesh knits – Tricoturi din plasă de mătase
  • 3×3 rib knit  – Tricot în dungi
  • Double knit rayon blend – Amestec dublu din raion
  • Bamboo jersey – Tricot din bambus
  • Interlock twist jersey double knit – Tricot dublu interlock twist

Verifică preț Rochii din diferite materiale AICI!

French Terry

French Terry este un tip de material tricotat oarecum elastic. Acesta este materialul din care sunt confecționați mulți pantaloni de trening și hanorace. Această țesătură moale este confortabilă și ușor de curățat.

Deoarece necesită întreținere redusă, este o soluție ideală pentru a face îmbrăcăminte de lounge/de casă. Și, deoarece este un material de greutate medie, este relativ ușor de lucrat cu el.

Verifică preț Articole vestimentare din French Terry AICI!

Cauciuc/Latex

Puteți folosi cauciucul pentru a face o selecție limitată de îmbrăcăminte. Acest material este greu de îmbrăcat și nu este cel mai comod de purtat, chiar dacă este elastic. Dar este rezistent la apă, așa că este bun în cazul articolelor concepute pentru a vă menține uscat în condiții de ploaie sau sub apă.

Îl vedem foarte mult și în instituțiile medicale. Atunci când cauciucul intră în contact direct cu pielea, poate fi cu siguranță iritant – ca să nu mai vorbim de faptul că unii oameni sunt alergici la latex. Un alt motiv pentru care nu vezi multe articole vestimentare confecționate din cauciuc este că materialul este extrem de dificil de lucrat.

Un alt dezavantaj al cauciucului este că nu îl puteți curăța chimic; acest lucru va deteriora fibrele de cauciuc.

Verifică preț Mănuși din latex AICI!

Cauciuc neopren

Multe articole – de la îmbrăcăminte la cutii pentru electronice – sunt fabricate din cauciuc neopren. Această substanță nu este de fapt cauciuc; este un polimer sintetic care seamănă foarte mult cu cauciucul.

Neoprenul există într-o varietate de grosimi și, deși este cel mai des folosit în costumele scafandrilor, producătorii de articole de îmbrăcăminte îl încorporează în multe alte articole și accesorii.

Verifică preț Articole vestimentare din neopren AICI!

Mai mult decât o singură modalitate de întindere

Când vine vorba de modul în care țesăturile elastice se întind, există de fapt două tipuri. Țesăturile elastice în patru direcții (four-way stretch fabrics) care se întind în ambele direcții pe lungime și în ambele direcții transversal.

Există și țesături elastice în două direcții (two-way stretch fabrics), care se întind fie în lungime, fie transversal, dar nu se vor întinde în toate cele patru direcții.

Coaserea țesăturii elastice: Ghidul suprem pentru începători

Iată niște termeni folosiți, precum și câteva sfaturi și trucuri, pentru coaserea cu material elastic. Lucrul cu aceste materiale nu este atât de dificil pe cât ați putea crede.

Vrei să știi care sunt cele mai bune cusături pe care să le folosești atunci când coși material elastic? Iată lista, împreună cu câteva indicații despre cum să vă setați mașina de cusut pentru a face cusăturile.

  • Cusătură dublă (Double-needle stitch). (Denumită și twin-needle stitch).

Narrow zigzag stitch (Cusătură îngustă în zig-zag). Dacă utilizați această cusătură, alegeți o setare narrow (îngustă) la mașină. Lungimea cusăturii trebuie să fie egală cu lățimea acesteia. Cu această tehnică, pe fața țesăturii, ar trebui să existe două rânduri paralele de cusături. Pe dosul țesăturii, firul bobinei formează un model în zig-zag.

  • Straight stretch stitch (Cusătură elastică dreaptă). Această cusătură dreaptă seamănă cu trei rânduri de cusături drepte, toate paralele între ele.
  • Dual presser foot (Picioruș presor dublu). La mașina dvs. de cusut de acasă, puteți încerca un accesoriu de picioruș (a walking foot attachement) sau un picioruș cu alimentare dublă (dual-feed foot). Acest lucru va împiedica materialul să se întindă în timp ce coaseți. Consultați manualul de utilizare al mașinii dvs. de cusut pentru a vedea ce accesorii sunt compatibile înainte de a cumpăra unul.

Cusut butoniere (Sewing Buttonholes)  în țesătură elastică

Dacă trebuie să puneți butoniere pe o îmbrăcăminte elastică, va fi mai ușor dacă coaseți în direcția cu cea mai puțină întindere. După cum vă puteți aștepta, acest lucru poate fi puțin dificil cu materialul care are o întindere în patru direcții. Testați-l mai întâi, întindeți-l pe toate părțile pentru a vedea care se întinde cel mai puțin.

Utilizați interfața fuzibilă (fusible interfacing) pentru a stabiliza partea nepotrivită. Acest lucru ar trebui să vă ofere cele mai bune rezultate, astfel încât să puteți face butoniere care sunt aliniate corect.

Alte lucruri de știut despre lucrul cu țesături elastice

  • Spălați în prealabil materialul înainte de coasere. Lăsați-l să se usuce timp de o zi pe o suprafață plană și asigurați-vă că rămâne plat pentru a-și păstra forma.
  • Asigurați-vă că aveți materialul potrivit pentru îmbrăcămintea pe care doriți să o realizați.
  • Utilizați acul de mașină de cusut potrivit.
  • Cusutul poate fi mai mult o durere de cap dacă nu folosiți acul potrivit. Veți avea nevoie de un anumit tip – fie un ac pentru material elastic, fie un ac ballpoint cu vârf rotund – atunci când lucrați cu material elastic. Un ac ballpoint (cu bilă) și-a luat numele de la vârful său rotund care împinge materialul în timp ce coase și nu îl taie. Acest lucru împiedică acul să deterioreze materialul elastic.
  • Utilizați firul de ață potrivit. Deși nu aveți nevoie de un fir de ață elsatic „special” doar pentru proiectele cu țesături elastice, există un fir de ață pe care nu ar trebui să îl utilizați în acest caz: bumbacul. Firul de bumbac se poate rupe atunci când este întins și tras. În schimb, încercați firul de poliester. De obicei, are suficientă rezistență pentru a ține pasul cu materialul elastic.
  • Folosiți cusăturile potrivite. Veți dori să utilizați cusături care permit țesăturii dvs. să-și mențină elasticitatea. În caz contrar, îmbrăcămintea nu va avea prea multă formă.
  • Tăiați materialul cu grijă. A ști cum să tăiați materialul este deosebit de important atunci când coaseți material elastic. Așezați-l pe o suprafață plană și nu lăsați nicio parte de material să atârne peste margini. Acest lucru vă ajută să vă asigurați că nu alunecă de pe loc în timp ce-l tăiați.
  • Fixați-l. Țesăturile netede, elastice sunt deosebit de susceptibile să se miște. Pentru a preveni acest lucru, fixați materialul pe tiparul dvs. și decupați bucățile folosind o pereche de foarfece ascuțite. O altă opțiune este să folosiți greutăți pentru a ține materialul pe loc în timp ce tăiați în forma tiparului cu un cuțit rotativ.
  • Fixați-l cu ace de gămălie. Dacă fixați materialul, asigurați-vă că păstrați respectivele ace în spațiul de cusătură. Acest lucru vă ajută să evitați să faceți găuri în material acolo unde nu le doriți.
  • Păstrați marginile drepte. Unele materiale, în special tricoturile, se pot ondula puțin în jurul marginilor, ceea ce poate face coaserea mai grea decât ar trebui să fie. Folosiți amidon (scrobeală) și apăsați marginile pentru a împiedica acest lucru să se întâmple.
  • Nu vă grăbiți. Pentru a face coaserea cât mai perfectă posibil, aveți răbdare și nu vă grăbiți. Este o idee bună să faceți o pauză din când în când (cu acul în jos) pentru a vă asigura că marginile materialului dvs. rămân bine aliniate. Probabil va fi nevoie să le realiniezi ocazional. Faptul că îți acorzi timp suplimentar pentru a urmări proiectul și că te străduiești să lucrezi cu atenție te va ajuta să obții un produs mai bine finisat.

Verifică preț Articole vestimentare – diferite țesături AICI!

Sfaturi pentru lucrul cu materiale tricotate/tricoturi

Țesăturile tricotate sunt predominante în multe garderobe. Dar cei care le cos sunt adesea reticenți în a folosi acest material dacă nu au o mașină de surfilat (serger).

Dacă acest lucru vă sună familiar, veți fi bucuroasă să știți că totuși puteți realiza articole de îmbrăcăminte cu un aspect profesional fără a avea o astfel de mașină. Luați în considerare aceste sfaturi pentru a lucra cu un model de tricot fără mașină de surfilat (serger).

  • Dacă trebuie să fixați țesătura, utilizați ace de gămălie cu vârf rotund pentru a păstra integritatea materialului.
  • Când coaseți tricot, este important să susțineți greutatea articolului de îmbrăcăminte pe măsură ce trece prin mașina de cusut. Lăsând țesătura să atârne, se va pune o presiune inutilă asupra mașinii dvs. de cusut și este foarte posibil ca material să își piardă forma.
  • Dacă îmbrăcămintea dvs. s-a întins în timpul coaserii, țineți un fier de călcat deasupra ei și aplicați abur pe cusătură. Căldura și umiditatea vor ajuta cusătura să revină la forma și dimensiunea normale.
  • Păstrați câteva resturi la îndemână pentru a testa setările acului și ale mașinii de cusut. Dacă trebuie să faceți ajustări, puteți face asta înainte de a începe lucrul la proiectul dvs.
  • Când coaseți tricotaje, reglați presiunea piciorușului presor al mașinii la nivelul 1 sau mai puțin. În caz contrar, materialul poate dezvolta un aspect întins sau ondulat.

Cum să selectați acul cu dimensiunea potrivită

Mai devreme, am menționat că este important să folosiți tipul potrivit de ac (pentru material elastric sau ballpoint, cu vârf rotund). Dar când vine vorba de ace de mașină de cusut, dimensiunea contează la fel de mult. Iată ce trebuie să știți despre potrivirea acului cu materialul pe care îl coaseți.

Dimensiunile acelor europene sunt determinate de diametrul tijei, chiar deasupra ochiului acului. Dimensiunile variază de la 60 la 120. Sistemul american de dimensionare a acelor este mai puțin ordonat.

Dimensiunile americane variază de la 8 la 19, dar respectivele numere sunt de obicei asociate cu dimensiunile europene. Deci, acele produse de companiile americane ar putea avea dimensiuni precum 70/10 sau 60/8. Numerele mai mari corespund acelor mai mari.

Pentru a ști ce dimensiune de ac aveți nevoie, luați în considerare greutatea materialului/țesăturii dvs.

  • Un ac 60/8 ar trebui să fie adecvat pentru materiale ușoare.
  • Utilizați ace de dimensiunea 70/10 sau 80/12 pentru materiale cu greutate medie (Lycra, in, piele de vițel, jerseu/tricot)
  • Utilizați ace de dimensiunea 90/14 și 100/16 pentru țesături mai grele, cum ar fi tapițerie, vinil, denim și pânză.
  • Utilizați ace de dimensiunea 110/18 sau 120/19 pentru cele mai grele materiale.

Când vine vorba de ace, a avea acul potrivit este la fel de important ca dimensiunea potrivită. În plus, acele sunt mai puțin eficiente atunci când firul de ață nu poate trece cu ușurință prin ochiul acului. Firul trebuie să se potrivească lejer în canelura frontală a acului. Dacă ața continuă să se blocheze în ac, cusăturile tale nu vor ieși corect.

Întrebări frecvente despre țesături elastice

Este suficientă o mașină de cusut obișnuită pentru a lucra cu țesături elastice sau aveți nevoie de alt echipament?

Mulți oameni cred că au nevoie de o mașină de surfilat (serger) pentru a coase țesături elastice. Deși poate accelera cu siguranță procesul de cusut, nu este neapărat o necesitate.

În timp ce o mașină de surfilat va oferi hainelor tale elastice confecționate în casă un aspect mai finisat, mai îngrijit, poți obține totuși rezultate grozave fără a fi nevoie să plătești bani pentru acest accesoriu dacă nu ai deja unul. Utilizați în schimb cusătura tip zig-zag a mașinii dvs. de cusut.

Care este fața țesăturii și care este spatele țesăturii?

Când instrucțiunile de cusut vă spun să coaseți pe fața țesăturii, ele vorbesc despre partea cu model a țesăturii, cea care arată cel mai bine. Spatele țesăturii (dosul) este partea opusă, unde este posibil să puteți vedea modelul tesăturii, dar nu va arăta la fel de viu ca pe față. A privi spatele țesăturii este precum a-i privi un tricou întors pe dos.

Astfel, mai sunt câteva lucruri de știut despre părțile fața și spatele țesăturii.

  • Țesăturile într-o singură culoare, de obicei, nu au față și spate/dos (deși poate doriți să verificați ambele părți pentru calitatea culorii doar pentru a fi sigure).
  • Materialele de casă arată la fel pe ambele părți.
  • La baticuri (batiks), fața și spatele țesăturii arată foarte asemănător.

De ce ar trebui să spălați în prealabil materialul înainte de coasere?

Multe țesături tind să intre la apă atunci când sunt spălate. De fapt, unele tipuri de țesături tricotate sunt predispuse să-și reducă dimensiunile chiar mai mult decât țesăturile țesute. Dacă coaseți materialul și apoi îl spălați, este posibil să nu se potrivească așa cum v-ați propus.

În plus, probabil că nu va arăta la fel de bine. Spălarea în prealabil elimină „intrarea la apă” a materialului, astfel încât produsul final să arate și să se potrivească cât mai bine.

Cum măsori elasticitatea unei țesături?

Îndoiți materialul pe granulația/țeserea sa transversală, la o distanță bună de marginea tăiată. Pe pliu, marcați o secțiune de 10 cm. Așezați o riglă de-a lungul marginii pliate și mențineți rigla aliniată cu începutul marcajului. Întindeți materialul ușor, dar ferm. Apoi, măsurați cât de mult îl puteți întinde. Dacă se întinde:

  • Mai puțin de 11½ cm, aveți un tricot stabil care nu este deosebit de elastic.
  • Aproximativ 14 cm, materialul este moderat elastic.
  • Mai mult de 15 cm, aveți o țesătură de tricot foarte elastică (sau alt material elastic).

Verifică preț Articole vestimentare – diferite țesături AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de diamante

26 tipuri de diamante diferite

Sclipirea și strălucirea diferitelor tipuri de diamante ne captează atenția, inimile și mințile. Echivalăm dimensiunea unui diamant cu dimensiunea iubirii noastre. Aflați tot ce puteți

Citește mai mult »
Tipuri de sutiene

21 de tipuri de sutiene

Începând cu anul 2000, tot felul de tipuri de sutiene au devenit mai moderne și mai confortabile, prin adăugarea de țesături, bretele sau alte caracteristici

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa: