7 tipuri de ață de cusut diferite

Tipuri de ață de cusut

Există mai multe tipuri de ață de cusut decât își dau seama cei mai mulți dintre noi. Aflați despre diferitele tipuri de ață și cum să le folosiți.

În timpul unei veri lungi și obositoare, m-am angajat în mai multe proiecte de bricolaj, dintre care câteva care implicau ace de cusut și țesături. Printre angajamentele mele se numărau confecționarea de perne pentru scaunele din curte și coaserea a 50 de saci pentru fasole destinate unei tabere de copii. Aceasta a fost prima mea inițiere reală în cusut.

Nu știam aproape nimic despre asta, așa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă duc la magazinul meu local de țesături și să fac un curs intensiv despre ațe. Habar nu aveam că există atât de multe tipuri diferite.

Vă voi transmite ceea ce am învățat, împreună cu alte câteva informații pe care le-am cules de-a lungul anilor, cel puțin în ceea ce privește ața de cusut.

Care sunt diferitele tipuri de ață de cusut?

Ața de cusut este disponibilă în mai multe tipuri. Fiecare tip este cel mai potrivit pentru diferite scopuri.  Iată o trecere în revistă a diferitelor tipuri și a aplicațiilor lor, astfel încât să știți ce să folosiți pentru următorul proiect de cusut.

Verifică preț Ațe de cusut AICI!

Tipuri de ață de cusut – clasificare

Fir de bumbac

Firul de bumbac (sau orice fir fabricat din fibre naturale) este mai slab decât alte tipuri de fire.  Este bun pentru proiectele delicate care folosesc un material mai slab decât bumbacul.  În acest fel, dacă se pune prea multă presiune pe cusături, va provoca ruperea firului, în detrimental țesăturii.

O cusătură ruptă este mult mai ușor de reparat.

Unii oameni cred că firul de bumbac trebuie folosit numai pe țesături din bumbac, dar nu este neapărat așa.

Cu toate acestea, se potrivește bine pentru proiectele de quilting (cusutul împreună a celor trei straturi care alcătuiesc o pilotă – partea superioară, vata centrală și suportul) și patchwork(arta de a coase bucăți de țesătură pentru a forma un model sau bloc).

Verifică preț Ațe de cusut din bumbac AICI!

Fir elastic

Firele elastice sunt mai „întinse” și mai groase decât alte tipuri.  Acestea sunt cel mai des folosite cu țesătură din jerseu, elastic și orice altceva care trebuie să aibă o anumită „elasticitate”.

Ața elastică este atât de groasă încât nu o puteți înșira prin mașinărie. În schimb, va trebui să îl puneți într-o bobină în tandem cu orice fir obișnuit pe care îl folosiți.

Aceste fire sunt excelente pentru volane, benzi de talie elastice și pentru a face fâșii necesare decorării îmbrăcămintei.  Ondularea presupune încărcarea bobinei cu fir elastic și introducerea în ac a unei alte varietăți de fir.  Utilizând cusături de 3-4 mm distanțate la 3/8-1/2″, este posibil să dați țesăturii un aspect decorativ.

Verifică preț Fir elastic rotund AICI!

Fir de poliester

Numit uneori și „ață universală”, poliesterul este excelent pentru majoritatea proiectelor de zi cu zi.  Acest fir este destul de durabil și are o oarecare elasticitate, ceea ce îl face ideal pentru orice lucru care este posibil să treacă prin multă uzură (haine pentru copii).

Poliesterul este, de asemenea, o alegere bună pentru tricoturi și țesături elastice.  Ceea ce îl face și mai versatil este faptul că este potrivit atât pentru cusutul la mașină, cât și pentru cel manual.

Verifică preț Ață de cusut din poliester AICI!

Fir de broderie

Firele de broderie sunt disponibile într-o gamă largă de culori, astfel încât le puteți folosi la aproape orice fel de proiect de decorare a casei sau la orice altceva căruia doriți să îi conferiți un plus de stil.

Dar ele sunt mai versatile decât își dau seama mulți oameni. Firele de broderie sunt concepute pentru a trece frecvent prin țesătură, așa că sunt mai durabile decât alte fire.  Un alt plus: aceste fire sunt relativ ieftine.

Clasele de ață de broderie variază de la 30 la 60 și sunt disponibile într-o varietate de materiale pentru proiectele dvs. de cusut la mașină sau de mână.   Deoarece nu este răsucit, așa cum sunt alte tipuri de fire, este plat, ceea ce îl face un bun înlocuitor dacă rămâneți fără firul obișnuit în mijlocul unui proiect de lucru.

Firele de broderie sunt de obicei formate și ele dintr-un material cu 2 straturi (ceea ce înseamnă că sunt formate din 2 fire țesute împreună).

Un avertisment: deși puteți folosi fire de brodat în locul unui alt tip de fir, este important să vă asigurați că acesta este suficient de rezistent pentru ceea ce lucrați.  Multe dintre aceste fire sunt din raion, care, atunci când sunt umede, nu sunt la fel de rezistente ca alte materiale.

Așadar, dacă coaseți haine de antrenament sau orice altceva destinat activităților în aer liber, luați în considerare un alt material de ață.  Și, pentru că este destinat decorării, firul de brodat poate că nu este cel mai potrivit pentru proiecte de cusut mai grele sau pentru orice creații din țesături care vor fi supuse probabil unei uzuri în decursul timpului.

Vestea bună: Cele mai multe fire de brodat sunt compatibile cu mașinile de cusut.  Asigurați-vă că bobina este încărcată complet înainte de a o fixa și, dacă este necesar, coborâți mecanismul din mașina de cusut care alimentează materialul sub ac. Mai ales dacă sunteți la început de drum, sarcina dumneavoastră. va fi mai ușoară cu un cerc de brodat.

Verifică preț Ață de croșetat/fire de broderie AICI!

Fir de tapițerie

Pentru că este fabricat cu gândul la durabilitate, firul de tapițerie este mai greu decât tipurile obișnuite.  Cheia pentru a avea succes cu aceste fire este ajustarea tensiunii de pe mașina dumneavoastră de cusut.

Multe dintre aceste fire de „rezistență industrială” sunt lipite cu un strat special care previne uzura cauzată de frecare.  Ele sunt suficient de rezistente pentru a fi durabile, dar suficient de delicate pentru a nu rupe țesătura pe care o țin în loc.

Nailonul și firul de poliester lipit sunt două dintre cele mai utilizate fire pentru tapițerie.  Dacă confecționați perne și altele asemenea pentru mobilierul de exterior, poliesterul lipit este o alegere inteligentă, deoarece este rezistent la razele UV ale soarelui.

Asta înseamnă că decorul dumneavoastră de exterior nu va ceda la fel de ușor la decolorare și deteriorare din cauza elementelor meteorologice.  Pentru aproape orice altceva (care nu va fi expus la soare), puteți folosi nailon lipit.

Verifică preț Țesături de tapițerie AICI!

Fir metalizat

Firul metalizat este ideal pentru cusături decorative. La fel ca multe alte tipuri de ață, o puteți folosi atât la coaserea manuală, cât și la mașină.  Datorită strălucirii sale, este ideal pentru broderie și alte proiecte decorative.  Îl puteți folosi chiar și cu un serigraf.

Multe cusătorese au avut dureri de cap în lucrul cu firul metalizat, fie pentru că firul era de proastă calitate, fie pentru că nu foloseau tipul potrivit de ac. Pentru a reduce la minimum neplăcerile, căutați ața care are aceste trei component:

  1. Miez de nailon. Miezul de nailon face ca firul să fie mai rezistent și mai puțin susceptibil de a se încurca.
  2. Acoperirea hârtiei. Firele metalice de calitate superioară au un strat de hârtie de orez peste  acel miez de nailon.  Acest lucru sporește flexibilitatea firului, făcându-l în același timp mai coerent.
  3. Acoperire exterioară. Acesta este un strat care protejează stratul metalic exterior al firului.  Acesta reduce frecarea în timpul cusutului, făcând firul mai puțin predispus să se tocească sau să se rupă pe măsură ce este tras prin mașină.

Am menționat mai devreme că o mulțime de greșeli de cusut se întâmplă cu firele metalizate pentru că nu se folosește acul potrivit.  Pentru rezultate optime, folosiți unul conceput pentru acest tip de ață.

Ochiul său mai mare va minimiza frecarea care apare în timpul procesului de cusătură.  De asemenea, ați putea lua în considerare utilizarea unui suport de bobină orizontal, deoarece acesta va reduce tensiunea de pe bobină, permițând firului să „curgă” mai ușor în mașina dumneavoastră.

Și dacă folosiți fire metalizate în serger (un tip de mașină de cusut) pentru a face margini decorative, încercați să o folosiți cu o setare de tiv rulat în topperul superior.  Sau puteți seta mașina la o setare de tiv echilibrat și să folosiți topperele inferiore și superiore.  Puteți modifica lungimea cusăturii pentru a obține aspectul dorit.

Verifică preț Fire de tricotat/croșetat metalizate AICI!

Fir de nailon

Firul de mătase este un fir neted care poate oferi cusăturilor dumneavoastră. un finisaj elegant. Îl puteți utiliza atunci când coaseți manual sau la mașină.  Unele cusătorese preferă să îl folosească pentru a coase butoniere, finisarea tivurilor și altele asemenea, deoarece este ușor de lucrat cu acesta și este relativ discret.

În ciuda aspectului și a senzației delicate, firul de mătase este de fapt destul de rezistent. Puteți scoate în evidență cele mai bune calități ale firului de mătase prin asocierea acestuia cu un accesoriu puțin probabil: ceara de albine.

Puteți trece firul prin ceara de albine, apoi îl puteți călca (având grijă să nu ardeți firul). Călcatul topește ceara de albine, permițând firului să treacă și mai ușor prin țesătură.  Acest aspect poate denota mai mult de lucru, dar va face ca firul să fie și mai maleabil, necesitând mai puțin efort pe termen lung.

Există și alte moduri creative de a folosi firul de mătase. Cusătorilor le place pentru cusături simple și cusături decorative, de asemenea.

Verifică preț Ațe de cusut – diverse modele AICI!

O notă despre firul de bobină

Firele de bobină sunt durabile, dar ușoare.  Sunt bune pentru a fixa cusăturile și pentru a adăuga o mică particularitate lucrării dvs. Cusăturile de la aceste fire sunt vizibile doar din spate, așa că nu contează cu adevărat ce fire de culoare folosiți, deoarece acestea nu trebuie neapărat să se potrivească cu cusăturile de la capăt.

Verifică preț Fire de bobine AICI!

Ce factori ar trebui să luați în considerare atunci când alegeți firul potrivit pentru un proiect?

Există mai multe lucruri care trebuie luate în considerare atunci când alegeți tipul potrivit de ață pentru un proiect, în special în cazul meșteșugurilor care necesită mai multe fire.

Gândiți-vă la proprietățile țesăturii.  Veți dori să alegeți fire care se potrivesc bine cu materialul pentru care ați optat.  Firul ales ar trebui să se potrivească cu materialul în ceea ce privește dimensiunea și greutatea.

Un alt sfat (acesta este opțional) recomandat de cusătoresele din întreaga lume este să folosiți ațe care se potrivesc cu conținutul de fibre al materialului dumneavoastră.  Asta înseamnă să folosiți bumbac cu fibre naturale, poliester cu fibre sintetice și altele asemenea.  Cu toate acestea, puteți obține rezultate bune și fără această abordare.

Luați în considerare calitatea firului.  Ca în cazul majorității celorlalte lucruri, când vine vorba de ață, primești ceea ce plătești.  Firele mai ieftine tind să fie fabricate din materiale inferioare și sunt în special predispuse la încurcare, rupere și destrămare.

Deși va costa puțin mai mult la început, alegerea unor fire de calitate superioară vă va permite să vă bucurați mai mult timp de roadele muncii dumneavoastră.

Deoarece stilul și aspectul pe care doriți să le obțineți depind de dumneavoastră, aveți o oarecare libertate de alegere în ceea ce privește selecția culorilor.  În cele mai multe cazuri, este o idee bună să vă asortați cu culoarea țesăturii.  Dar atunci când faceți decorațiuni pentru casă sau coaseți aplicații, o culoare contrastantă poate arăta mai bine.

Verifică preț Fire textile AICI!

Care sunt diferitele grosimi ale aței de cusut?

Dimensiunile și grosimea firelor se scriu sub forma #/#.  Prima cifră vă indică dimensiunea firului în conformitate cu anumite standarde.  Aceste măsurători variază între 30 și 60, iar un număr mai mare indică un fir mai fin.

Prin urmare, 60 este mai subțire decât 40.  A doua cifră reflectă numărul de fire care sunt răsucite împreună.  Un fir 50/2 este format din două tipuri împletite, în timp ce un 50/3 este format din 3 tipuri de fire împletite. Și ambele au aceeași grosime.

Unele etichete de pe fire sunt înșelătoare, deoarece clasifică tifon ca fiind compus dintr-un singur fir. Iată un exemplu. Un 40/2 și un 40/3 ar putea fi ambele marcate ca fiind de 40 . Cu toate acestea, firul 40/3 este considerabil mai greu, deoarece este format din trei pânze în loc de două.

Prin urmare, cel mai bine este să vă ghidați după ambele numere în locul etichetei generale de greutate.  Sistemul de greutate este mai răspândit în Statele Unite.  În ciuda confuziei, mulți cusători din SUA preferă acest mod de măsurare.

Organizația Internațională pentru Standardizare recunoaște o metodă diferită de măsurare numită Tex (probabil pentru că își are originea în industria textilă).  Acest sistem câștigă popularitate, probabil pentru că este destul de simplu.  Cu cât numărul este mai mare, cu atât firul este mai greu.

În esență, punctul de plecare pentru metoda Tex este de 1.000 de metri pe gram.  Dacă 1.000 de metri de ață măsoară un gram pe cântar, atunci aceasta este etichetată Tex 1.  Dacă 1.000 de metri de un alt tip de fir cântăresc 30 de grame, lungimea acestuia este marcată Tex 30.

Aceste variații sunt de așteptat, deoarece unele materiale cântăresc considerabil mai mult decât altele, chiar dacă firele corespunzătoare au același diametru.

Verifică preț Fire textile AICI!

Sfaturi pentru utilizarea firului de broderie

Dacă ați avut vreo experiență cu broderia, atunci știți că nu este întotdeauna cea mai ușoară sarcină.  Vreți ca tușele decorative de pe proiectele dumneavoastră de artizanat să arate perfect.  Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți acest lucru.

Firele de broderie sunt alcătuite din fibre sintetice sau naturale. Cele mai frecvent utilizate materiale sunt raionul, bumbacul, mătasea și poliesterul.  Există, de asemenea, fire speciale, destinate unor utilizări specifice.  În ceea ce privește materialele sintetice, firele din poliester și raion sunt cele mai răspândite.

Rețineți că, deși firul metalic arată minunat, tinde să se rupă ușor.  Pentru a reduce riscul ca acest lucru să se întâmple, folosiți mașina la o viteză mai mică.  Dacă timpul este esențial, este mai bine să alegeți un alt fir decât să încercați să vă grăbiți cu acest material.

Asigurați-vă că greutatea firului poate rezista la proiect, precum și la orice uzură pe care ar putea-o suporta după ce acesta este finalizat.  De asemenea, majoritatea cusătoreselor încearcă să stea departe de ața veche, dar dacă aveți la îndemână niște ațe mai vechi și doriți să le folosiți, faceți acest lucru cu o țesătură mai veche.  Mulți oameni care cos vă sfătuiesc să nu folosiți ață mai veche pe o țesătură nouă.

În plus, este util să folosiți ațe din același material ca și țesătura cu care lucrați.

Luați în considerare specificațiile de proiectare digitizate.  În ceea ce privește broderia, majoritatea modelelor digitizate sunt concepute pentru ață de greutate 40.

Testați-vă firul.  Puteți face acest lucru cu un test simplu, folosind mâinile.  Treceți firul între degete.  Dați-i câteva smucituri pentru a vedea cum rezistă.  Așezați-l lângă țesătura dumneavoastră pentru a vedea cum arată.

Verifică preț Fire textile AICI!

intrebari frecvente despre ata de cusut

Întrebări frecvente

Care este cel mai bun fir pentru o mașină de cusut?

Cel mai bun fir pentru o mașină este cel de înaltă calitate. Ațele ieftine pot deteriora discurile de tensiune ale mașinii de cusut.  Deși ar putea costa puțin mai mult la început, pe termen lung merită cu siguranță să plătiți mai mult pentru ață.

Aceasta va spori longevitatea mașinii și a proiectelor dumneavoastră. Printre semnele evidente că un fir este submediocru se numără faptul că pare uzat sau că pierde fibre. Dacă aveți probleme cu mașina dumneavoastră, încercați mai întâi să schimbați acul. Dacă problemele persistă, probabil că firul este vinovat.

Există fire care nu ar trebui să fie utilizate într-o mașină?

Da. Unele ațe decorative sunt făcute doar pentru cusutul manual și nu sunt destinate utilizării la o mașină de cusut. Aceste ațe sunt disponibile într-o varietate de materiale. Pe lângă faptul că nu sunt potrivite pentru mașină, ele nu ar trebui să fie folosite nici pentru cusături manuale care implică îmbinarea țesăturilor.

Aceste ațe sunt destinate doar pentru a da ultimele retușuri la decorațiuni interioare și piese similare.

Verifică preț Fire textile AICI!

 

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care