Iată o privire de ansamblu asupra modului în care blugii au evoluat de-a lungul timpului, precum și locul din care provin perechile noastre esențiale. Înainte de a deveni un articol de bază în modă, blugii au parcurs un drum lung și continuă să meargă mai departe.
Majoritatea oamenilor nici nu știu exact câte perechi de blugi au în dulap. Ei știu doar că blugii sunt mereu acolo pentru tine. Se simt bine, arată bine, merg cu orice și sunt acceptați peste tot.
Și dacă nu ești vampir, blugii au existat tot timpul în care ai fost în viață. Dar povestea care ți s-a spus despre blugi nu este chiar toată povestea blugilor.
Vezi cum au evoluat toate caracteristicile tale preferate ale blugilor și cum s-au schimbat modelele de-a lungul timpului, transformând blugii albaștri dintr-o pereche de pantaloni de miner într-un articol de modă cu care poți merge pretutindeni și pe care toată lumea trebuie să-l dețină.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
Conținut:
Prezentare generală
Blugii au apărut la început fără găici pentru curea și nu aveau culoarea albastră. Nu au fost inventați inițial de Levi Strauss, deși probabil asta ați auzit, iar modelele pe care le purtați astăzi nu sunt atât de noi pe cât ați putea crede.
Adevărul este că poți mulțumi soției furioase a unui miner și unui croitor care încerca să o facă fericită pentru toți blugii pe care îi ai în dulap chiar acum. Istoria blugilor are un alt început decât crezi!
La începutul anilor 1800
Materialul denim a fost creat pentru prima dată în Franța. Cu toate acestea, când a fost creat exact și de către cine rămâne un mister. Materialul a fost cunoscut mai întâi ca „serge de Nimes”, care a devenit „denim”.
Denimul a fost vopsit în albastru din cauza vopselei organice indigo, care s-a întâmplat să fie la îndemână când producătorii de textile au descoperit pentru prima dată compoziția țesăturii… sau așa spune legenda. Indigoul creează o culoare albastră care provine din planta însăși.
În epoca mai modernă, blugii sunt confecționați din indigo natural și sintetic.
Potrivit poveștii, prima pânză de denim a fost o greșeală. Țesătorii încercau să facă un tip popular de țesătură italiană. Vopsiseră un set de fire în albastru folosind culoarea indigo și lăsaseră celălalt set de fire alb, apoi le-au țesut împreună.
Cu toate acestea, în loc să reproducă țesătura italiană, ei au creat o pânză nou-nouță care urma să schimbe lumea modei: țesătura denim.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1870
1871: Jacob Davis din Reno, Nevada se afla în mijlocul zilei sale de lucru. Era croitor de meserie, făcând pantaloni de bumbac pentru minerii locali din zonă. Aceștia aveau nevoie să-și cumpere frecvent pantaloni noi. Buzunarele și partea din față cu nasturi se rupeau și uzau în mod constant, incapabile să reziste rigorilor zilnice ale muncii în mină.
Davis a auzit multe când soția frustrată a unui miner a intrat în magazin să se plângă de pantalonii pe care croitorul îi confecționa. Dar adevărul era că ea avea dreptate. Davis a decis atunci și acolo să vină cu o soluție.
S-a uitat prin magazinul său și a început să studieze elementele de fixare metalice pe care le folosea pentru hamuri și pentru alte articole pe care el le mai făcea. Astfel, a decis că elementele de fixare ar putea fi folosite pentru a întări pantalonii pe care îi crease pentru mineri.
Așa au fost inventați pantalonii cu nituri, potrivit the Smithsonian.
1872: Minerii s-au înghesuit la magazinul de croitorie pentru a cumpăra pantalonii de lucru întăriți care erau acum la vânzare. Croitorul Jacob Davis își confecționa pantalonii din pânză de rață (duck cloth), un material dur de pânză, realizat din bumbac. Noua îmbrăcăminte de lucru a prins rapid și cererea pentru acest articol a crescut.
Știa că a dat lovitura. Dar Davis avea puțini bani. Avea neapărată nevoie de cineva care să aibă succes în afaceri.
Davis a apelat la Levi Strauss, un german care se mutase recent în San Francisco pentru a deschide o sucursală a magazinului de țesături de mare succes al familiei sale.
Davis făcea frecvent cumpărături la magazin, făcând excursii regulate pentru a-și procura articolele de care avea nevoie pentru propria sa afacere, inclusiv pânza din bumbac de rață pe care o folosea pentru noul său model de pantaloni.
Davis și Strauss au format un parteneriat, fiind de acord să lucreze împreună pentru a vinde pantalonii.
1873: Pe 20 mai, Levi Strauss și Jacob Davis au obținut un brevet pentru pantalonii lor întăriți. Brevetul oficial a fost denumit „Îmbunătățirea fixării deschiderii buzunarelor”. Ei nu știau încă, dar aceasta a fost nașterea oficială a blugilor. Pantalonii minerului aveau să fie schimbați și rafinați în timp. Și totul a început cu un nit de cupru.
Ei au numit pantalonii „salopete peste talie” (waist overalls) în acel moment și au început să angajeze croitorese pentru a-i confecționa. Femeile au lucrat de acasă, urmând tiparele și instrucțiunile date de Davis.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1880
Cu Davis conducând echipa de producție, designul pantalonilor a fost extrem de rafinat. El a creat câteva caracteristici tradiționale care sunt încă asociate și astăzi cu modelele de blugi albaștri, venind cu designul cu cinci buzunare, cusăturile suplimentare în partea de sus a blugilor și eticheta de piele de la spate.
Parteneriatul incipient dintre Jacob Davis și Levi Strauss făcea acum destui bani pentru a deschide o fabrică dedicată. Exista o cerere uriașă pentru îmbrăcămintea de lucru, iar Levi Strauss și Jacob Davis o satisfăceau.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1890
Pantalonii au devenit incredibil de populari datorită distribuției oferite de Levi Strauss. Magazinul său vindea articole cumpărătorilor din toată Coasta de Vest, inclusiv altor comercianți. Pantalonii s-au răspândit rapid în S.U.A.
Au fost făcute mai multe îmbunătățiri. Țesătura dură de rață a fost înlocuită cu ceva mai flexibil și mai confortabil: țesătura denim albastru (blue denim fabric). Prin această decizie, lumea a fost schimbată pentru totdeauna.
Aceasta este ceea ce a introdus cuvântul „albastrul” (blue) în blugii albaștri (blue jeans)… chiar dacă încă se numeau tot „salopete peste talie” (waist overalls) în acel moment. Blugii din denim, așa cum îi cunosc oamenii astăzi, fuseseră cu adevărat creați, dar încă nu aveau un nume.
Țesătura maro de rață care fusese folosită și noua țesătură de denim albastru se vindeau grozav deopotrivă. Pentru o vreme, ambele au fost destul de egale ca popularitate.
Dar atunci când noul model 501 a fost dezvăluit, confecționat din denim albastru realizat cu vopsea indigo, acești pantaloni au urcat în vârf ca fiind cei mai căutați pantaloni oferiți de Levi Strauss & Co.
În 1890, brevetul original pentru blugi a expirat. Acest lucru a deschis ușa altora să copieze designul și să-și vândă propriii blugi. În 1895, s-a înființat OshKosh B’Gosh și a început să-și vândă propria variantă din pantalonii popularului miner.
Nu numai că s-au născut modelele de blugi denim, dar și afacerea cu blugi albaștri s-a născut cu adevărat în acest moment. Levi Strauss & Co. a avut pentru prima dată concurență în afacerile cu pantaloni.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1900
Compania Levi Strauss a intrat în noul mileniu cu un produs grozav și cu perspective luminoase pentru viitor, deși deceniul a fost afectat de o zi întunecată în 1902, când Levi Strauss a murit.
1901: Un alt pas important în istoria blugilor a avut loc în acest deceniu, în anul 1901. Acesta este momentul în care două buzunare în spate au apărut pentru prima dată la acești pantaloni.
1904: Un nou candidat pentru primul loc al vânzătorului de blugi a intrat în arenă: Blue Bell. Compania și-a schimbat ulterior numele în Wrangler. Dar chiar și fără Levi Strauss la cârmă, compania, acum cea mai cunoscută pentru vânzarea pantalonilor, a continuat să creeze produsul său popular.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1910
Blugii Union-All, fabricați de Lee, au devenit parte din uniforma standard pentru toți muncitorii de război în timpul Primului Război Mondial. Au început ca pantaloni pentru mineri, dar acum muncitorii din toate domeniile purtau blugi din denim. Erau văzuți la ferme, pe domenii agricole și la locuri de muncă dificile de tot felul.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1920
Noi inovații au apărut la blugii din denim în 1922, când găicile pentru curea în jurul taliei au apărut pentru prima dată. Înainte de apariția acestora, blugii erau de obicei legați în talie cu o bucată de frânghie. Găicile pentru curea au permis purtarea de curele/centuri reale, ceea ce a contribuit hotărâtor la aspectul blugilor.
Blugii au apărut și într-un mediu nou care cucerea țara și care în curând avea să ia lumea cu asalt: filmele. Vedetele în ascensiune precum John Wayne au purtat blugi în primele filme cu cowboy, popularizând look-ul și cimentând ideea că bărbații cowboy și blugii există în mod natural împreună.
Un alt eveniment istoric a fost menit să creeze schimbări enorme în toată S.U.A, atunci când al 19-lea amendament a fost adoptat în 1920, acordând în sfârșit și permanent femeilor dreptul de vot. Acest nou drept a influențat imediat moda, deoarece femeile au sărbătorit acest pas important înainte și această realizare de hotar. Pentru ele, a fost un act eliberator.
Drept urmare, moda femeilor a devenit mai liberă.
Blugii erau acum vânduți în toată S.U.A., devenind pentru prima dată accesibili pentru toată lumea din țară.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1930
Refuzând să le lase bărbaților toată distracția, reginele marelui ecran de la Hollywood au intrat în lumea blugilor. Carole Lombard și Ginger Rodgers au fost fotografiate purtând blugi albaștri și, în curând, și femeile din toată S.U.A. și-au dorit să-i poarte.
„Vogue” a numit blugii „Western Chic”, confirmându-le statutul de îmbrăcăminte extrem de la modă pentru femei. Piața a explodat și era clar că oricine se putea bucura să poarte blugi. Nu mai existau doar blugi pentru bărbați. Ieșind din regulile și restricțiile stricte din trecut, femeile erau gata să facă o declarație de modă îndrăzneață.
Blugii de damă din acest deceniu au fost modele de blugi largi pe picior care se așezau pe talia naturală, cu un șliț foarte jos. Excesul de țesătură a păstrat un look simplu și a oglindit siluetele elegante populare la acea vreme. Blugii skinny de damă nu vor apărea pentru o vreme.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1940
Până în anii 1940, blugii erau în special purtați ca îmbrăcăminte de lucru și foarte casual. Sigur că starurile extravagante de la Hollywood le purtau, dar blugii încă nu trecuseră la moda mainstream obligatorie. Acest lucru a început să se schimbe datorită celei mai noi obsesii: Vestul Sălbatic (The Wild West). Oamenii au devenit nostalgici după poveștile cu cowboy.
Vacanțele în vest erau populare în acest moment. Și care era cel mai bun suvenir posibil al unei călătorii în vest? Blugii albastri din denim, desigur. Mai mulți oameni au început să poarte blugi pentru a capta acel look adevărat din vestul Americii. Brusc, blugii au devenit la modă.
De asemenea, au devenit și internaționali. Purtați de soldații americani staționați în toată Europa și Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, blugii au devenit un simbol al modei din S.U.A..
În curând, soldații britanici purtau pantaloni de denim în orele lor libere, iar blugii au început să se răspândească pe tot globul. Țesătura de bumbac, dură, dar confortabilă, era durabilă și se simțea grozav și, în curând, blugii erau peste tot.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1950
1954: Blugii au primit un alt upgrade atunci când închiderea cu nasturi (button fly) a început să dispară în favoarea închiderii cu fermoar (zipper fly).
Blugii au primit, de asemenea, o nouă personalitate când actori tineri și sexy de la Hollywood au început să fie văzuți peste tot în blugi. Marlon Brando și James Dean îi asortau cu tricouri albe și o atitudine rebelă care i-a transformat pe aceștia în sex-simboluri și a transformat blugii într-o piesă vestimentară sexy.
Când Marilyn Monroe a purtat o pereche de blugi în filmul cu tematică western „River of No Return”, femeile din toată țara au văzut și ele blugii ca fiind sexy. Iubitorii Rock and roll-ului timpuriu s-au strecurat și în blugi în timp ce interpretau solo-uri fierbinți la chitară.
Blugii în acest deceniu au fost drepți (straight leg), un stil oarecum lejer, care nu era foarte potrivit pe corp. Era la modă să îi porți lungi și cu manșete în partea de jos, folosind culoarea naturală a țesăturii pentru a crea un look în două tonuri.
1960
Blugii au devenit mai mari în anii 1960, când modelele evazate în partea de jos au apărut pe scena modei. Blugii au fost îmbrățișați de hippioți, adepții modei hippy, care reprezentau valorile anti-sistem. Pantalonii de blugi largi și evazați au fost populari în acest deceniu și în următorul.
În acest deceniu, blugii au devenit cunoscuți pe scară largă ca blugi/jeans. Până acum, se mai numeau waist overalls mai mult decât orice altceva. Adolescenții au început să se refere la ei cu termenul de ”jeans” în anii 1950, iar în anii 1960, acesta a fost cuvântul folosit în mod obișnuit pentru a descrie acești pantaloni din denim de bumbac, rezistenți și la modă.
1964: Blugii au fost adăugați la o colecție permanentă la Instituția Smithsonian din Washington, D.C., subliniind istoria lor importantă în modă. Aceștia nu mai erau doar o tendință a modei. Blugii deveniseră istorici.
1966: În ciuda istoriei lungi a blugilor ca o afacere americană, prima reclamă pentru blugi Levi nu a fost difuzată până acum.
În noile modele introduse în acest an, unele dintre nituri au fost îndepărtate și înlocuite cu cusătura întărită (bar tacking), care este o tehnică de coasere care întărește îmbrăcămintea în zonele în care hainele pot fi supuse stresului sau uzurii suplimentare.
Până în acest moment însă, nitul de cupru devenise o caracteristică atât de cunoscută a blugilor, încât multe, multe modele diferite erau încă realizate folosind tehnica niturilor metalice, chiar și atunci când tehnicile de coasere întărită le făceau redundante.
Peticele de pe blugi au devenit populare în acest deceniu. Ele au apărut peste tot pe blugi, în diferite culori, mărimi și forme. Blugii parcurseseră o cale foarte lungă de la primii pantaloni cu nituri de la început.
1970
Acesta a fost deceniul în care blugii au devenit un articol de designer. De asemenea, ei devin mult mai potriviți , multați pe formele corpului. A apărut de asemenea și materialul denimul închis la culoare (dark denim), creând un look distinct și nou, care a oferit blugilor un nivel suplimentar de sofisticare.
Calvin Klein a debutat pe podiumul de modă cu o pereche de blugi de designer, primul designer care a făcut acest lucru. Gloria Vanderbilt și-a prezentat blugii emblematici din denim în 1979, devenind un nume extrem de popular pe scena modei.
Acum, când designerii au fost implicați, istoria blugilor a devenit și mai plină de farmec.
Spre sfârșitul deceniului, blugii s-au subțiat brusc pe măsură ce o nouă mișcare de contracultură a apărut și s-a răspândit: punk rock-ul.
The Ramones au apărut pe coperta albumului lor din 1976 purtând blugi Levi 505 drepți (straight leg), care erau mai subțiri și mai strâmți pe corp, iar acum îmbogățiți cu accente din piele și metal. S-a născut o nouă tendință ăn modă și blugii au căpătat o formă nou-nouță.
Acest look de blugi slim fit a fost începutul tendinței de blugi skinny care va apărea în curând în modă într-un mod cu adevărat mare.
Broderia, mărgelele și paietele au fost folosite pentru a împodobi și înfrumuseța blugii din denim. Blugii au devenit o pânză pentru ca oamenii să se exprime, iar oamenii au îmbrățișat tendința de a-și personaliza blugii.
De asemenea, a devenit cool ca blugii să fie rupți, uzați sau chiar tăiați, pe măsură ce moda punk rock a prins rădăcini atât în Europa, cât și în S.U.A.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1980
Dacă blugii au devenit un articol de designer în anii 1970, ei au devenit couture în anii 1980. Acesta este momentul în care chiar și designerii de lux (high-end) au început să-și creeze propriii blugi. Guess, Dolce și Gabbana și mulți alți designeri de renume și-au pus numele lor pe blugi. Se scria un nou capitol în istoria blugilor.
Acum, aceștia reprezentau moda de înaltă clasă.
Publicitatea pentru blugi a explodat în acest moment, pe măsură ce multe dintre tinerele vedete și modele fierbinți de la Hollywood au început să apară în reclame tipărite și TV pentru diferite branduri de blugi.
Blugii strâmți, cu talie înaltă, au luat foc în lumea stilului. Au apărut blugii conici (tapered leg) și modelele decupate (cropped). Blugii rupți au devenit și mai populari în acest deceniu, tinerii îmbrățișând tendința modei de a-și rupe blugii pentru a-i face să arate cool.
Denimul a cunoscut de asemenea o evoluție în acest deceniu. Materialul/țesătura trecuse de la o culoare deschisă la o culoare închisă și prin fiecare nuanță intermediară. În anii 1980, s-a deschis o nouă lume a stilului, când s-au născut noile modele de blugi prespălați (acid-wash, stone-wash) și alte variante.
Blugii prespălați cu piatră și acid au oferit acestora un look prespălat (marmorat) distinct, care a făcut cu siguranță o declarație de modă. Aceste tratamente timpurii de spălare a blugilor au fost precursorii unei tendințe de modă ulterioare: denimul uzat, învechit (distressed denim).
Până în acest deceniu, geaca de blugi și alte articole din țesătură denim, cum ar fi salopetele din denim, erau peste tot în lumea modei. Pânza care fusese o greșeală a devenit o alegere de top pentru pantaloni, salopete, diferite stiluri de salopetă și orice articol vestimentar pe care ți-l poți imagina.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
1990
Stilurile de blugi potrivite, mulate pe formele corpului din ultimele două decenii au început să pară ridicole când stilul a luat o altă întorsătură dramatică. Blugii au devenit mult mai largi.
Look-urile hip-hop și grunge, modelele de contracultură care apăreau mereu pentru a se opune celor existente și acceptate la acel moment, îmbrățișau stilurile de blugi mari și largi.
Blugii evazați și modelele largi wide leg au revenit și în acest deceniu. Blugii aveau talie înaltă în acest moment, de obicei deasupra buricului. Blugii cu talie înaltă din această perioadă erau numiți „mom jeans – blugi de mamă” sau „mom jean styles”.
Blugii rupți și uzați au continuat să fie populari, ceea ce a condus către o nouă creație: blugii din denim distressed (uzați, învechiți).
În acest deceniu, blugii au devenit și un instrument pentru activiști datorită unor evenimente precum Ziua Denimului (Denim Day). Stabilită să aibă loc în ultima miercuri a lunii aprilie începând cu anii 1990, Ziua Denimului este un spectacol vizual de solidaritate, prin modă, cu victimele agresiunii sexuale.
Evenimentul a început după un proces real în care un atacator a afirmat că nu ar fi putut să se angajeze în agresiune sexuală, deoarece blugii victimei sale erau atât de strâmți, încât actul nu avea cum să fie altfel decât consensual, consimțit de ambele părți.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
2000
Talia blugilor a scăzut în acest deceniu… cu mult. Blugii cu talie super joasă (low-rise) au devenit super la modă și se află încă pe scena modei. Potrivit pe formele corpului (form-fitting), largi, lălâi (baggy), evazați (flared leg), mulat (fitted).
În acest deceniu, totul se potrivește cu blugi și orice model sau stil de blugi a fost dintr-o dată posibil, acceptat și la modă. Blugii sunt evident de lux, dar și purtați zilnic de cei care muncesc fizic. Sunt super stilați și la modă, dar și comozi și purtabili în același timp.
Sunt purtați pentru joburi grele, dar și pe covorul roșu. Aceștia pot fi orice: îmbrăcăminte de lucru, îmbrăcăminte casual sau o tendință de modă cu totul de lux, high-end.
Ornamentele au început să apară din nou pe blugi în acest moment. Pietre sau obiecte strălucitoare, cristale, paiete și metal suplimentar au împodobit denimul, adăugând încă un nou element acestui design vechi.
Elementele populare din trecut, precum modelele evazate (flared legs) și stilurile pentru ghete/cizme (boot-cut styles), au revenit și ele pe scena modei. În acest moment, au apărut la blugi și găici foarte mari pentru curele/centuri, permițând să fie purtate cu blugi curele mult mai late.
La începutul mileniului, blugii făcuseră saltul colosal de la pantalonii simpli de lucru la un produs extrem de popular realizat în tot felul de modele și stiluri diferite.
Până în acest moment, modele distincte și specifice de blugi existau peste tot, de la blugi boyfriend (iubit) și blugi carpenter (tâmplar, dulgher – persoană care lucrează cu lemn) până la stiluri de denim vintage (cu aspect învechit).
Modelele blugilor albaștri trecuse cu mult de blugi simpli rupți, denim închis la culoare și manșete.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!
2010
Respingând complet stilurile și modelele super largi (baggy) purtate de creatorii de tendințe în modă din deceniile trecute, cultura tineretului din acest deceniu a îmbrățișat blugii skinny (subțiri, care urmăresc forma piciorului). Blugi foarte, foarte skinny. Siluetele au devenit mai subțiri decât oricând.
Blugii cu talie înaltă au revenit și ei în modă în acest deceniu, ridicându-se cu câțiva centimetri peste modelele cu talii super joase, foarte populare în deceniul precedent.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!

2020
În anii 2020 se întorc modelele pentru ghete/cizme boot-cut și modelele evazate de la genunchi în jos, împreună cu look-urile super decupate (super cropped) și cele wide-leg, largi pe picior.
Taliile blugilor au revenit din nou la talia naturală, cu multe modele la modă cu talia până la buric. Modelele de blugi skinny sunt încă la modă în acest deceniu, iar aspectul învechit (distressed) este încă puternic.
Odată cu creșterea preocupărilor legate de mediu, companiile de blugi au început să caute tehnici, materiale/țesături și puncte de discuție noi pentru creațiile lor de blugi.
Materiale din surse durabile și caracteristici ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător (eco-friendly) au început să apară din ce în ce mai mult în moda acestui deceniu.
La mai bine de 100 de ani de la moartea lui Levi Strauss, numele său este încă sinonim cu blugii. Până în prezent, „Levi’s” este folosit în locul cuvântului „blue jeans”.
Blugii Levi’s sunt încă cunoscuți în întreaga lume, deși istoria reală a acestei tendințe de modă fără sfârșit nu este deloc cunoscută.
Blugii sunt alegerea omniprezentă atât pentru confort casual, stil sexy, modă cool și stil de lux.
În acest deceniu, clienții din S.U.A. cumpără în medie 450 de milioane de perechi de blugi în fiecare an. În medie, fiecare cumpărător american are cel puțin șapte perechi de blugi în dulap.
Verifică preț Blugi pentru femei și bărbați – diverse modele și branduri AICI!