16 tipuri de țesături din lână diferite

țesături din lână

Nu toată lâna este creată din lâna de oaie. În lista noastră lungă de diferite tipuri de lână, veți afla despre diferitele tipuri de țesături din lână disponibile, inclusiv lână Angora, Worsted și Merinos până la lână brută și lână fiartă, astfel încât să puteți alege ce tipuri  de lână sunt cele mai bune pentru dvs.

Mulți oameni cred că lâna provine doar de la oi, dar nu este cazul. Există multe tipuri de lână și multe dintre ele provin de la animale diferite și fiecare are propriile sale calități unice, care produc un anumit aspect.

Lâna este creată din fibre naturale, acestea găsindu-se în lâna mai multor tipuri diferite de animale, inclusiv oi, desigur, precum și capre, cămile, iepuri și alte animale. Lâna este o materie primă care este alcătuită în principal din proteine ​​pe bază de cheratină.

Aceste tipuri de proteine ​​fac din lână un material remarcabil, deoarece este atât de elastică și poate fi prelucrată în diferite moduri.

Lâna este una dintre cele mai cunoscute textile din întreaga lume și câștigă cea mai mare atracție atunci când vine vorba de articolele de îmbrăcăminte din lână este că țin de cald extrem de bine. Acesta este motivul pentru care sunt atât de populare în lunile de iarnă, când afară este foarte frig.

Lâna este, de asemenea, foarte versatilă, puternică și durabilă și poate fi folosită pentru a crea țesături ușoare, moi, precum și țesături grosiere și grele.

Australia este lider în lumea producției de lână și produce 25% din lână din lume, în timp ce China și Statele Unite sunt îndeaproape, cu 18% din producția pe fiecare țară. Noua Zeelandă se află pe locul al patrulea, cu 11% din producția mondială de lână.

Îmi plac foarte mult puloverele din lână, mai ales în timpul lunilor de iarnă care pot fi brutale în Ohio, dar nu-mi place faptul că unele dau mâncărimi și se simt mai aspre. Prefer puloverele și păturile din lână care sunt din cașmir sau alte tipuri mai moi de lână, deși pot fi costisitoare.

Îmi place să aștept să apară la reduceri astfel de lucruri și apoi să le cumpăr, ca la sfârșitul sezonului de iarnă de exemplu.

Păturile de lână sunt, de asemenea, favorite la mine acasă, nu numai pentru membrii familiei, ci și pentru câinii noștri. Păturile din lână sunt minunate pentru a vă ține de cald în timp ce dormiți, citiți o carte, lucrați pe computer sau pur și simplu beți un pahar de vin și vă uitați la televizor.

Iată lista noastră cu descrieri a 16 tipuri de țesături din lână.

Verifică preț Materiale textile din lână AICI!

Tipuri de țesături din lână

Avantajele și dezavantajele fiecărui tip de lână depind de animalul de la care provine.

Lână de alpaca

Lâna de alpaca este o țesătură de greutate medie, care este foarte versatilă, astfel încât poate fi folosită pentru multe lucruri, inclusiv paltoane, pături, cuverturi de pat și căptușeală pentru îmbrăcămintea exterioară.

Lâna provine de la două tipuri de rase de alpaca, inclusiv Suri, care este mai mătăsos și folosit în material țesut și lână Huacaya, care este mai groasă și folosită pentru materialele tricotate.

Verifică preț Îmbrăcăminte din lână de alpaca AICI!

Lână Angora

Lână Angora este recoltată de la iepuri Angora și este moale și pufoasă. Este prezentată ca având cea mai bună capacitate de eliminare a umezelii dintre toate fibrele naturală și reține bine căldura, motiv pentru care puloverele Angora sunt atât de populare. Produsele create din lana Angora sunt frumoase si va vor tine de cald in lunile reci.

Fibrele Angora sunt foarte fragile, astfel încât lâna este utilizată într-un amestec de alte fibre pentru a o face mai puternică și mai durabilă. Datorită procesului de obținere și a valorii acestui tip de lână, Angora tinde să fie puțin mai scumpă decât alte tipuri de lână.

Verifică preț Îmbrăcăminte din lână Angora AICI!

Lână din păr de cămilă

Lâna de păr de cămilă este considerată foarte luxoasă, deoarece este o lână fină foarte calduroasa, care are o nuanță naturală de maro auriu. De obicei, este combinat cu tipuri mai puțin costisitoare de lână care o ajută să fie mai moale și astfel să o puteți achiziționa la un preț mai economic.

Producția de paltoane din păr de cămilă a fost populară în Statele Unite în anii 1920, când jucătorii de polo au început să le poarte, iar în zilele noastre, lâna mai moale a cămilelor este încă folosită pentru paltoane, precum și pentru alte piese de îmbrăcăminte.

Se folosește stratul grosier de păr de cămilă pe dosul tapițeriilor și al covoarelor.

Verifică preț Articole produse din lână din păr de cămilă AICI!

Lână Cașmir

Lâna de cașmir este una dintre cele mai luxoase fibre existente din categoria fibrelor naturale. Deoarece are un nivel ridicat de încrețire naturală, creează o țesătură foarte moale, ușoară, care este foarte costisitoare, dar frumoasă.

Fibrele de cașmir sunt colectate de la capre de cașmir, în loc să fie tunse, motiv pentru care este atât de costisitoare.

Caprele de cașmir produc în fiecare an o cantitate foarte mică de cașmir. Un alt dezavantaj al cașmirului este că nu este la fel de puternic și durabil precum este lâna de la oi.

Verifică preț Fire textile de împletit din cașmir AICI!

Lână de miel

Lâna de miel, denumită și „lână virgină”, este cultivată de la prima tunsoare a unui pui de oaie când are doar câteva luni. Este foarte moale, nu se încrețește ușor și este hipoalergenic.

Deoarece fiecare oaie poate produce lână de miel o singură dată în viață, este mai rar, așa că este o lână mai scumpă. Acest tip de lână este cunoscut și sub denumirea de lână virgină.

Verifică preț Articole vestimentare din lână virgină AICI!

Lână Melton

Lâna Melton este una dintre cele mai puternice, mai rezistente și mai călduroase dintre toate lânile disponibile pe piață astăzi. Conține fibre de lână foarte groase și este adesea țesut într-o țesătură de tip twill.

Este foarte bun la absorbția apei și este rezistent la vânt, ceea ce o face una dintre cele mai rezistente la intemperii pe care le puteți cumpăra. Este o alegere excelentă atunci când doriți să cumpărați haine din lână, precum și pentru pături grele în nopțile reci de iarnă.

Verifică preț Materiale textile din lână AICI!

Lâna Merinos

Lâna Merinos este foarte fină și strălucitoare. Este unul dintre cele mai moi tipuri de lână care există și este excelentă în reglarea temperaturii corpului, ceea ce o face perfectă pentru a fi utilizată în producția de îmbrăcăminte de tip sportiv.

Acest tip de lână este tuns de la oaia Merino, care este originară din Spania, dar abundă atât în ​​Noua Zeelandă, cât și în Australia.

Verifică preț Articole vestimentare din lână Merinos AICI!

Lână pieptănată

Lâna pieptănată este un tip de fire de lână de foarte înaltă calitate. Numele său provine de la satul englez Worstead, care este situat în comitatul Norfolk. În timpul secolului al XII-lea, oamenii din Worstead, împreună cu sătenii din Aylsham și North Walsham, au creat un centru de producție pentru pânză și fire.

Acest tip de lână este făcută din lână de oaie și este considerat a fi mai puternic, mai fin și mai dur, dar mai neted decât alte tipuri de lână.

Este făcut din lână de de la mai multe rase diferite de oi, inclusiv Old Leicester Longwool, Teeswaters și Romney Marsh. Lâna este spălată, branșată apoi pieptănată utilizând căldură și piepteni metalici cu dinți lungi înainte de a fi unsă și filată. Este curățată, dar nu plină.

Țesătura din lână pieptănată este folosită cel mai adesea la crearea de articole de îmbrăcăminte croite, ca de exemplu, un costum de lână.

Verifică preț Materiale textile din lână AICI!

Lână pură

Lâna, în engleza Commonwealth, este un tip de fire filate acasă, realizate din lână cardată, care este foarte moale, elastică, ușoară și aerată. Funcționează ca un izolator excelent, așa că este o alegere minunată pentru tricotat. Este folosit pentru a crea diferite articole, cum ar fi pulovere și pături.

Verifică preț Fire textile din lână 100% AICI!

Lână Mohair

Lâna mohair este colectată din părul caprei Angora și este foarte rezistentă și cade bine. De multe ori, este lucrată într-o țesătură simplă și, din moment ce este un material ușor din lână care ține cald, este folosit pentru confecționarea rochiilor, îmbrăcăminte pentru copii, pulovere, eșarfe și costume pentru bărbați și femei.

Verifică preț Articole vestimentare din lână Mohair AICI!

Lână Shetland

Lâna Shetland este recoltată de la oi care sunt originare din Insulele Shetland din Scoția și este o alegere minunată de folosit atunci când tricotați ceva. Este foarte moale la senzație, dar și foarte durabilă.

Este ușoară și călduroasă și se poate găsi în cea mai mare varietate de culori naturale dintre oricare dintre celelalte tipuri de lână de la oi.

Verifică preț Pulovere din lână Shetland AICI!

Lână tropicală

Lâna tropicală este cunoscută și ca lână rece, deoarece este ușoară și funcționează grozav pentru îmbrăcăminte pentru vreme caldă. Este fabricată în mod normal din lână merinos și are proprietăți termice care o fac în mod natural foarte respirabilă și rece la atingere. Arată extrem de elegant, dar este și foarte funcțională.

Verifică preț Materiale textile din lână AICI!

Lână brută

Lâna brută este doar atât, este lână care este încă în forma sa naturală, care nu a fost prelucrată sau rafinată. Acest tip de lână provine de la toate animalele pe care le-am menționat deja mai sus. Este răsucită în fire pentru țesut și este un material grozav de folosit pentru diverse lucruri, inclusiv pături afgane.

Verifică preț Fire textile din lână 100% AICI!

Lână reciclată

Cunoscută și sub denumirea de „lână recuperată” sau „lână defectuoasă”, lâna reciclată este exact ceea ce insinuează numele său: este lână care a fost folosită pentru a face un tip de produs, apoi reutilizată pentru a crea un nou tip de produs. În procesul de reciclare, fibrele de lână sunt rupte apoi repuse în ordine.

Acest lucru scade calitatea, dar asta înseamnă că puteți achiziționa îmbrăcăminte și alte articole din lână care sunt mult mai ieftine decât ar fi dacă nu ar fi fost din lână reciclată. Este o modalitate excelentă de a putea achiziționa o îmbrăcăminte de lână, o pătură sau alte tipuri de articole din lână, fără a fi nevoie să irosiți banii.

Verifică preț Articole vestimentare din lână reciclată AICI!

Lână fiartă

Pentru a crea așa zisa lână fiartă, firele de lână sunt tricotate împreună într-o bucată de material care are aceeași grosime. În mod normal, procesul începe atunci când firul de lână este plasat pe un război de țesut apoi introdus într-o mașină de țesut mai mare.

În acest moment, producătorii îl vor vopsi într-o varietate de culori sau poate fi lăsat în culoarea sa naturală.

Unii producători adaugă modele sau alte ornamente. Țesătura este apoi țesută pe războaie, apoi pusă în apă fierbinte, fiartă, apoi agitată într-o soluție alcalină care este asemănătoare cu apa cu săpun.

Acest lucru face ca fibrele de lână să se lipească între ele datorită suprafeței lor solzoase, ceea ce are ca rezultat o țesătură care este similară cu pâsla.

Practic, lâna devine un material foarte strâns și dens, care este mai mic decât țesătura de dinainte de a fi fiartă. Acest proces de fierbere face ca țesătura de lână creată să fie rezistentă la apă și la vânt. De asemenea, devine o țesătură mai caldă și mai durabilă.

Lâna fiartă este excelentă pentru a crea haine pentru lunile de toamnă și iarnă, care merg bine cu stiluri în straturi pe care oamenii le pot purta pe tot parcursul anului. Lâna fiartă este de greutate medie, spre deosebire de lâna din pâslă, care este o țesătură mai grea.

Lâna fiartă este excelentă pentru confecționarea jachetelor și paltoanelor, precum și a vestelor de cardigane, berete și eșarfe.

Îmbrăcămintea din lână fiartă va ajuta persoana care le poartă să mențină o temperatură constantă a corpului, deoarece micile buzunare de aer din țesătură vor ajuta la păstrarea căldurii.

Fibrele de lână fiartă sunt îmbinate împreună pentru un aspect de pâslă, articolele de îmbrăcăminte confecționate din ea își vor păstra forma anii următori, iar materialul nu îți va irita pielea așa cum o fac unele țesături tricotate din lână.

Verifică preț Materiale textile din lână AICI!

Pâslă

Lâna din pâslă începe ca lâna netoarsă, deci, practic, în același mod ca pâsla de lână. Când producătorii și fabricanții primesc fibre de lână după ce animalele cu lână, cum ar fi oile și caprele, sunt tunse, fibrele de lână sunt supuse unui proces de curățare și, de asemenea, unui proces de cardare.

Acest lucru se face pentru a desface fibrele încâlcite, amestecate și pentru a le realinia în lâna netoarsă.

Aceasta este toarsă într-un fir și apoi țesută în pânză de lână înainte de a fi spălat în apă fierbinte și apoi uscat sub o sursă de căldură mare.

Similar cu procesul de fierbere, materialul se strânge, dar păstrează o textură umflată. Procesul de fabricare a lânii din pâslă este foarte asemănător cu cel de fierbere a lânii, dar diferența este că lâna fiartă este de fapt fiartă în apă fierbinte, în timp ce lâna din pâslă este doar spălată în apă fierbinte.

În cazul pâslei, procesul creează o țesătură care este complet uniformă și plată, în timp ce la lâna fiartă, puteți vedea în continuare fibrele care au fost țesute. Pâsla este folosită într-o gamă largă de produse, cum ar fi covoare, pantofi, papuci, costume, proiecte de artă și îmbrăcăminte.

Este foarte comun ca pâsla să fie folosită pentru a crea pături și papuci de lână, dar îți va menține picioarele calde pe tot parcursul lunilor de iarnă.

Verifică preț Materiale textile din pâslă AICI!

Întrebări frecvente despre tipuri de țesături de lână

Care sunt trei mari proprietăți ale lânii?

Este rezistentă la șifonare și își păstrează destul de ușor forma naturală. Lâna este foarte inovatoare, deoarece o puteți folosi pentru a crea o varietate de articole de îmbrăcăminte și alte articole, iar fibrele de lână sunt respirabile în mod natural, astfel încât este confortabil de purtat.

Care sunt dezavantajele lânii?

Lâna poate zgâria și fi incomodă la purtare, deoarece vă ține foarte cald și puteți transpira.

Puteți înmuia hainele din lână în apă rece și apoi curățați ușor orice pete pentru a le menține curate, iar dacă le spălați în loc de curățare chimică, ar trebui să folosiți apă rece și să o lăsați să se usuce la aer, ceea ce poate consuma mai mult timp decât spălarea altor tipuri de materiale.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale lânii?

Este posibil ca mulți oameni să nu știe acest lucru, dar lâna are de fapt beneficii pentru sănătatea ta.

De exemplu, lâna vă poate reduce ritmul cardiac și poate ajuta la diminuarea durerii artritei. Lâna poate, de asemenea, să țină germenii departe de tine și să scadă șansele de a avea un atac de astm. Îți reglează temperatura corpului, te poate ajuta să te simți mai bine atunci când suferi de fibromialgie.

Este netoxică și este rezistentă la mucegai.

Este lâna cel mai bun izolator?

Materialele din lână reprezintă unii dintre cei mai buni izolatori naturali de caldura pe care ii puteti purta.

Deoarece căldura este transferată prin conducție, convecție și radiație, mini-buzunarele de aer sunt capabile să reziste conducției și, deoarece sunt foarte, foarte mici, minimizează convecția. Țesătura de lână în sine va absorbi căldura radiantă.

Este lâna un material durabil?

Lâna este un tip de material foarte durabil și prietenos cu mediul. Este chiar prietenos pentru animale, deoarece lâna crește din nou pe animalul din care a fost obținută și se reînnoiește. Lâna este făcută din proteine ​​și crește din pielea oilor, alpaca, caprelor și a multor alte animale.

Lâna este cu siguranță o sursă de fibre foarte naturale și regenerabilă și este unul dintre cele mai durabile materiale folosite la confecția de îmbrăcăminte.

Ține bumbacul mai cald decât lâna?

Fibrele de lână sunt foarte flexibile și durabile. Ele pot fi chiar îndoite de până la 20.000 de ori fără a se rupe, ceea ce este unul dintre motivele pentru care lâna ține mai cald iarna.

De asemenea, prinde buzunarele de aer din material, permițându-vă să fiți mai bine izolat și protejat de frig. Bumbacul este foarte ieftin pentru producători pentru a crea articole de îmbrăcăminte.

Lâna absoarbe mai multă apă decât bumbacul?

Da, lâna absoarbe mai multă apă decât bumbacul. De exemplu, șosetele au două funcții atunci când sunt în picioare: să țină picioarele calde și să reducă frecarea cu solul sau cu pantofii. Când există căldură în exces și mai multă frecare, acest lucru va duce la formarea de vezicule dureroase.

Acesta este un motiv pentru care bumbacul este mai comod de purtat, mai ales în lunile calde de vară. Dezavantajul este că lâna tinde să coste mai mult decât bumbacul.

Verifică preț Fire textile din lână 100% AICI!

 

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care