Cum să curățați șlapii (Flip-Flops)

Tanara poarta slapi de plaja

Picioarele tale iau în sfârșit o vacanță bine meritată la plajă. Dar, cumpărarea de șlapi noi s-ar putea să te coste mai mult. Iată câteva sfaturi despre cum să vă curățați șlapii pe care deja îi aveți.

„Sunt în elementul meu când este vară sau când mă aflu oriunde este cald”, spune Melissa Maker, gazda Clean My Space.

Maker oferă sfaturi despre cum să vă curățați șlapii de cauciuc. Totuși, nu m-aș deranja cu asta. Suma pe care o investesc financiar nu merită timpul meu.

În schimb, aș cumpăra o pereche nouă. M-aș preocupa, totuși, de cum să curăț pielea, pielea întoarsă sau pielea de căprioară și alte tipuri delicate de materiale de calitate superioară. Melissa și alți editori online oferă îndrumări suplimentare și despre acest tip de pantofi mai greu de curățat.

Verifică preț Șlapi pentru femei și bărbați – diverse branduri & modele AICI!

De ce ai nevoie

În cele mai multe cazuri, puteți folosi oțet, bicarbonat de sodiu sau ambele pentru a elimina mirosurile. Cu toate acestea, fiecare tip de slapi are cerințele sale de curățare. Asigurați-vă că nu utilizați soluții care ar putea deteriora materialul încălțămintei.

De exemplu, nu ar trebui să folosiți apă pe majoritatea suprafețelor din piele – piele întoarsă sau piele de căprioară -decât dacă le ștergeți imediat ce le-ați curățat. Respectați informațiile de mai jos care se aplică tipului de șlapi pe care îl dețineți.

Verifică preț Produse profesioniale curățare încălțăminte AICI!

Curățarea șlapilor de cauciuc

Unii șlapi de cauciuc fac excepție, costând mai mult decât o pereche standard. Oricum, mă refer la metoda de curățare a cauciucului  propusă de Melissa Maker.

Ea pare să aibă același sentiment ca și mine în privința șlapilor mai ieftini și chiar spune să nu vă așteptați să iasă perfect după curățare. Potrivit Melissei, trebuie să luați în considerare și durata de viață a pantofului.

O problemă principală cu șlapii de cauciuc este că ei absorb toată transpirația împreună cu altă murdărie și praf. Asta îi poate face să fie urât mirositori.

Cu toate acestea, puteți folosi bicarbonat de sodiu, peroxid (sau poate oțet) și apă cu o periuță de dinți și/sau o cârpă – dar Melissa spune să nu folosiți o cârpă din microfibră. Probabil că acest lucru se datorează faptului că materialul din microfibră absoarbe prea multă apă și vă poate face să vă umeziți prea mult încălțămintea.

Urmați acești pași pentru a vă curăța șlapii de cauciuc:

Răspândiți bicarbonat de sodiu pe suprafața lor. Acoperiți întreaga suprafață inferioară (branțul) unde stă piciorul.

Pulverizați cu apă. Folosirea unei sticle cu pulverizator vă împiedică să adăugați prea multă apă în materialul pantofilor.

Pulverizați peroxid de hidrogen pe aceștia. Acest lucru ajută la combaterea petelor greu de îndepărtat. Puteți aplica peroxidul chiar peste apă și a bicarbonat de sodiu.

Frecați branțul cu o periuță de dinți. Acțiunea de frecare/spălare va activa amestecul de bicarbonat de sodiu, apă și peroxid care se comportă ca un detergent. Faceți mișcări circulare pentru a vă ajuta să acoperiți fiecare „pixel” al suprafeței încălțămintei.

Spălați partea superioară a pantofului. De obicei, această piesă este din plastic și puteți șterge acea zonă cu aceeași soluție folosită pentru branț. Ștergeți și uscați.

Sfaturi suplimentare

Utilizați aceiași pași de pe partea superioară a șlapilor pentru a curăța partea inferioară a pantofului, talpa care vine în contact cu pământul. Asigurați-vă că veți clăti cârpa sau peria în timpul procesului.

În plus, înmuiați șlapii în cât mai multă apă și ștergeți pentru a elimina mirosurile și excesul de apă din porii pantofului. De asemenea, îi puteți pune într-o mașină de spălat, dar nu par să iasă la fel de curați ca la o spălare manuală.

Verifică preț Șlapi din cauciuc – diverse modele  AICI!

Curățarea șlapilor de plastic sau pantofilor„ jeleu”(din plastic moale)

Cred că șlapii și sandalele din plastic necesită cel mai mic efort pentru curățare. Doar faceți un amestec din apă și soluție de vase și înmuiați o cârpă curată și moale în amestecul obținut. Apoi, utilizați acea cârpă umedă pentru a îndepărta noroiul lipit, petele de iarbă sau resturile alimentare și alte deșeuri.

Folosirea unei gume de șters poate funcționa, de asemenea, în majoritatea cazurilor atunci când este aplicată pe plastic.

Dacă șlapii tăi miros, poți să-i stropești cu oțet și să-i lași așa aproximativ un minut. Apoi, ștergeți oțetul cu o cârpă uscată. Pentru eliminarea cea mai persistentă a mirosului poate fi necesar să îi frecați cu bicarbonat de sodiu, oțet și apă. Apoi, îi clătiți și uscați.

De asemenea, am găsit o modalitate alternativă rapidă de a curăța șlapii de plastic:

„Folosește un furtun de apă, un jet de duș sau un robinet puternic pentru a răspândi apă pe pantofi. Încercați să îndepărtați murdăria sub presiunea apei.”

Acesta este sfatul oferit de un grup de colaboratori WikiHow. Rețineți că această metodă de înlăturare a murdăriei cu furtunul poate funcționa numai la șlapii de plastic, iar un membru anonim al comunității online avertizează că folosirea acesteia pe pantofii din material textil ar putea să determine o „daună permanentă”, adică efectiv să îi strice.

Cum să curățați șlapii din piele

„Puteți să frecați cu apă și săpun pantofii de sport și să nu vă pese ce se întâmplă cu ei, dar a decide cum să curățați sandalele de piele necesită puțin mai multă gândire”, spune autoarea Bustle, Sienna Fantozzi.

Sunt complet de acord. De asemenea, sunt de partea lui Fantozzi când spune că nu poți trata sandalele – fie că vorbim de șlapi sau sandale – ca pe niște pantofi vechi de plastic moale (Jelly) sau pantofii de sport cu care mergi la sală. Iată cum să curățați și să îngrijiți șlapii din piele în diferite cazuri.

Avertisment: Asigurați-vă că nu aplicați prea multă presiune folosind pașii de curățare a pielii, mai ales dacă utilizați o perie. Nu doriți să lăsați zgârieturi și urme permanente pe pantofi.

Dacă pur și simplu miros urât

Folosește acest sfat dacă pantofii tăi nu par murdari, ci doar miros urât. Mai întâi, stropiți-i cu bicarbonat de sodiu. Apoi, sigilați-i într-o pungă de plastic și lăsați-i să stea peste noapte.

Apoi, folosiți o perie de curățare cu peri moi (sau periuță de dinți) pentru a îndepărta bicarbonatul de sodiu a doua zi. S-ar putea să fie nevoie să aplicați o presiune ușoară în timp ce frecați substanța sub formă de pudră, dar pantofii tăi ar trebui să nu mai aibă un miros urât după aceasta operațiune.

Dacă sunt doar murdari de noroi

După ce noroiul s-a uscat, îndepărtați murdăria cu o periuță de dinți uscată, cu peri moi sau o perie de curățat piele. Alternativ, utilizați o cârpă moale și uscată, care are să fie suficient de abrazivă cât să șteargă murdăria.

Pentru petele încăpățânate

Dacă vedeți urme negre de murdărie sau zgârieturi, de exemplu, le puteți elimina folosind un instrument de șters, cum ar fi o gumî bună de șters. De asemenea, puteți aplica și o cârpă umedă cu apă și soluție de spălat vasele. Dacă folosiți apă, asigurați-vă că ștergeți și uscați suprafața imediat după etapa de spălare pentru a păstra integritatea materialului.

Etapa de condiționare

Aveți nevoie de doar câteva picături din soluția de condiționare preferată pe o cârpă uscată. Distribuiți ușor balsamul pe toată suprafața pielii. Apoi, utilizați o cârpă curată și uscată pentru a șterge excesul de substanță și murdăria.

Verifică preț Șlapi din piele – diverse modele AICI!

Cum să curățați șlapii din piele de căprioară sau din piele întoarsă

Am găsit câteva sfaturi de la John D. Hollander, DPM – Doctor of Podiatric Medicine. Acest specialist în problemele picioarelor – podiatru –  oferă șapte moduri diferite de a curăța sandalele și recomandă frecarea șmirghelului pe pielea de căprioară sau pe pielea întoarsă într-o mișcare circulară. El sugerează ca hârtia de șmirghel să aibă o granulație de 125 sau 150 și spune să faceți acest lucru cu delicatețe.

Aceasta este prima metodă. Nu am primit niciodată sfaturi de la un doctor al labei piciorului despre cum să curăț pantofii, dar are sens pentru mine. Dacă vă temeți prea mult că vă deteriorați pielea de căprioară, aș sugera un șmirghel mai fin de cel puțin 300 și să vedem ce se întâmplă.

În caz contrar, mai întâi încearcă metoda într-un loc ascuns de pe încălțăminte și vezi cum îți iese. Orice ar fi, îți doresc tot ce este mai bun în efortul tău de curățare a pantofilor!

Verifică preț Șlapi din piele întoarsă – diverse modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de machiaj

20 de tipuri de machiaj

Aflați despre diferitele tipuri de machiaj, inclusiv cele care au fost folosite de-a lungul anilor până în epoca modernă. Vezi care se potrivesc tipului tău

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care