4 motive pentru a purta pantofi în casă

A purta pantofi in casa

Cei mai mulți dintre noi nu obișnuim să purtăm pantofi în casă din motive sanitare. Adevărul este că este mai igienic să purtăm pantofi chiar și în interiorul casei. Află cum și de ce.

Din cauza Covid-19, cu perioadele de izolare, carantinele și noua tendință de a lucra de acasă pentru a evita expunerea la virus, mulți au dezvoltat noi obiceiuri vestimentare, inclusiv acela de a sta în pijamale ore întregi și de a purta doar papuci sau șosete în interior.

Mulți oameni cred că este mai sănătos să nu purtăm pantofi în interior, dar există câteva motive întemeiate pentru a contracara acest argument.

Podiatrii și unii medici consideră că purtarea pantofilor în interior va oferi picioarelor suportul necesar și va preveni accidentele și rănile. De asemenea, poate oferi o ușurare pentru persoanele cu fasceită plantară și probleme de spate. Starea picioarelor noastre poate afecta postura și sănătatea articulațiilor.

Îndepărtarea pantofilor înainte de a intra într-o casă este practicată în multe țări și culturi din întreaga lume. Motivele pentru această practică variază ,de la curățenie și igienă până la respectul față de dorințele proprietarului casei.

În timp ce argumentul descălțatului are câteva puncte valide, problemele iubitorilor de șosete pot fi ușor de rezolvat, iubitorii de pantofi câștigând ușor dezbaterea.

Verifică preț Pantofi/papuci de casă AICI!

Motive pentru a purta pantofi în casă

Unul dintre cele mai importante motive pentru care oamenii se opun purtării pantofilor în casă este curățenia. Nu vrem să ne gândim la germenii și murdăria care vin acasă cu noi pe talpa pantofilor, dar ei sunt acolo, în plină forță.

Cu toate acestea, acest lucru este ușor de rezolvat, da, lăsându-i la ușă și apoi încălțându-ți pantofii de interior, pentru a avea grijă de picioarele tale.

Verifică preț Pantofi/papuci de casă AICI!

Purtarea pantofilor în casă susține și protejează picioarele noastre

Mulți pediatri sunt împotriva mersului desculț în casă sau cu șosete sau papuci. Nu că nu le pasă de pantofii noștri, ci mai degrabă de faptul că picioarele noastre pot dezvolta diverse leziuni structurale.

Picioarele noastre au fost concepute pentru a merge pe nisip, pământ și iarbă, iar aceste suprafețe se adaptează în mod natural la conturul piciorului. Solul mai moale permite ca partea exterioară a piciorului să se scufunde în el, susținând interiorul piciorului și împiedicând agresarea bolții.

Mersul pe podele interioare dure poate provoca deteriorarea picioarelor noastre.

Pronația se referă la rostogolirea spre interior a piciorului și permite picioarelor noastre să suporte greutatea corpului nostru. Mersul cu picioarele goale înseamnă că vom face pronație pentru perioade mai lungi, ceea ce va schimba modul în care greutatea și presiunea sunt distribuite pe picior.

Acest lucru ar putea provoca sau agrava oricare dintre următoarele afecțiuni ale piciorului:

 • Degetele deformate, așa-zise degete în ciocan
 • Monturi
 • Dureri la nivelul arcului și al călcâiului
 • Tendinita lui Ahile
 • Tendinita tibială posterioară
 • Atele de tibie

Dar, contrar credinței populare, folosirea unor șlapi sau papuci moi și confortabili nu vă va ajuta cu afecțiunile picioarelor și nici nu le va preveni. Nu este vorba de absorbția șocurilor. Pantofii cu talpă moale pot agrava afecțiunile picioarelor și ale membrelor inferioare, deoarece picioarele se vor supraprona.

Verifică preț Pantofi/papuci de casă AICI!

4 motive pentru a purta pantofi in casă

Persoanele de peste 50 de ani ar trebui să poarte pantofi în casă

De asemenea, mersul desculț în casă este mai puțin potrivit pentru femeile de peste 50 de ani. Pernuța de grăsime de la nivelul tălpii dispare și reduce la minimum amortizarea, ceea ce le face genunchii, șoldurile și, partea inferioară a spatelui mai vulnerabile.

Studiile au arătat, de asemenea, că multe leziuni grave la persoanele în vârstă sunt cauzate de mersul desculț în casă. Astfel de căzături duc adesea la fracturi, entorse, întinderi sau rupturi musculare, tendoane, ligamente și luxații.

Din cauza riscului mai mare de cădere, persoanele  în vârstă ar trebui să poarte pantofi în interior pentru a-și asigura siguranța.

Purtarea pantofilor vă protejează picioarele împotriva bacteriilor și ciupercilor

Poate credeți că podelele sunt curate, dar nu sunt niciodată complet lipsite de germeni. Cunoscutul podiatru newyorkez, Miguel Cunha, afirmă că mersul fără pantofi ne face vulnerabili la infecțiile cauzate de ciuperci și bacterii. Acestea pot afecta pielea și unghiile, provocând un miros neplăcut și sunt inestetice.

Deși sunt calde și confortabile, șosetele și papucii pot provoca, de asemenea, transpirația picioarelor, deschizând din nou ușa pentru ca ciuperca unghiilor să se instaleze.

Celălalt efect evident, dar mai puțin grav, al mersului desculț prea mult timp, este apariția acelor călcâie crăpate și oribile care arată permanent  ca fiind murdare. Acestea se pot crăpa atât de adânc încât devin dureroase. Nu este deloc frumos.

Verifică preț Pantofi/papuci de casă AICI!

Purtarea pantofilor în casă nu reprezintă un risc uriaș pentru sănătate

În 2008, câțiva microbiologi de la Universitatea din Arizona au studiat reziduurile găsite pe talpa pantofilor. Aceștia au descoperit multe lucruri oribile pe tălpile acestor pantofi, de exemplu mucegai, materii fecale, E.coli și polen, printre alte lucruri neplăcute.

Este o justificare completă pentru a vă lăsa pantofii la ușă. Cine vrea ca aceste lucruri să se răspândească prin casă?

Deși expunerea la germeni, murdărie, ciuperci și bacterii poate crește dacă vă plimbați prin casă în pantofi care tocmai au fost la vânătoare de germeni, probabil că nu vă veți îmbolnăvi.

Sistemul nostru imunitar ne va proteja de contractarea unor boli grave din cauza germenilor pe care îi transportăm înăuntru, prin intermediul pantofilor noștri.

Verifică preț Pantofi/papuci de casă AICI!

Încălțămintea pe care trebuie să o purtați în casă

Așa că apare întrebarea: ce fel de pantofi ar trebui să purtăm în casă? Iată câteva idei:

 1. Ei ar trebui să ofere sprijin. Nu există suport pentru arcadă dacă puteți îndoi papucul sau pantoful în două, deci nu este bun.
 2. Picioarele tale trebuie să poată respira. Umezeala permite bacteriilor și ciupercilor să se dezvolte, așa că alegeți un pantof care să nu vă facă picioarele să transpire.
 3. Talpa trebuie să fie fermă pentru a preveni alunecarea și pentru a absorbi șocurile.
 4. Păstrați-vă încălțămintea de interior strict în interior, chiar dacă folosiți adidași sau pantofi de alergare.
 5. Urmăriți mirosul. De asemenea, celulele pielii picioarelor noastre se desprind în mod constant. După un timp, aceste celule moarte acumulate pot degaja un miros neplăcut, probabil cauzat de ciuperci. Atunci este timpul pentru o pereche nouă.
 6. Schimbați-i în mod regulat, mai ales dacă îi purtați fără șosete. Dacă arată ponosit, au găuri sau miros urât, nu-și mai au rostul.

Dacă trecem în revistă dezbaterea dintre „Fără pantofi” și „Cu pantofi în casă”, concluzia logică este că, din punct de vedere igienic, este mai bine să lăsați pantofii la ușă când intrați, dar să aveți pantofii de interior pregătiți și în așteptare.

Transferarea picioarelor direct în acești pantofi vă va ajuta la menținerea degetelor în condiții optime.

Verifică preț Pantofi/papuci de casă AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care