Ce este o pălărie Bowler (melon sau gambetă)? Tipuri, definiții și fotografii

Palarie Bowler

Purtarea pălăriilor a revenit în modă, iar cea mai cunoscută este pălăria melon sau gambeta – bowler, după numele fraților Bowler, creatorii ei. Purtate de actori, muzicieni, oameni de afaceri și femei, pălăriile bowler sunt disponibile în mai multe variante, culori și pot avea ornamente/decorațiuni grozave. Pălăriile sunt purtate în toată lumea și au o istorie interesantă.

 • Pălărie de fetru cu calotă medie
 • Pălărie rotundă cu borul orientat în sus pe laterale
 • Pălăria a fost creată inițial pentru sportivi, pentru a împiedica ramurile copacilor să le dea jos pălăriile

Cu toții i-am admirat pe Charlie Chaplin, Bing Crosby sau pe actorii care îl interpretează pe Sherlock Holmes pentru ținutele lor minunate. Aceste ținute sunt completate de pălării melon – bowler. Actorii poartă acest look cu brio și ne fac să ni-l dorim și noi. Să ne dorim o pălărie bowler, adică. Deci, ce sunt pălăriile melon – gambetă – bowler?

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Ce este o pălărie Bowler?

Primele pălării bowler aveau o formă specifică de pălărie realizată cu fetru de blană. Erau țesute foarte strâns pentru a fi impermeabile. Erau pălării robuste, cu o durată de viață impresionantă. Pălăriile bowler de astăzi sunt făcute din blană de iepure sau fetru de lână.

Pălăriile din fetru de lână nu sunt la fel de robuste și durabile ca pălăriile melon – bowler din blană de iepure.

Pălăriile bowler sunt realizate prin modelare pe o matriță/un calapod. Formele de fetru pretăiate sunt pulverizate cu apă și stau peste noapte. Acest lucru le face maleabile. În continuare, se prelucrează la abur câteva secunde și apoi se pun pe o matriță/un calapod. Marginile sunt tăiate, astfel încât borul să poată fi turnat.

După modelare, pălăria se scoate de pe matriță/calapod și se dă deoparte la răcit. Pălăria este apoi mai puțin maleabilă și seamănă mai mult cu pălăria mult mai fermă cu care suntem obișnuiți. Cu toate acestea, pălăriile bowler sunt mai rigide decât verișoarele lor, pălăriile joben – top hats – cu calota înaltă.

Așadar, pe calota pălăriei bowler este aplicat un strat suplimentar de rigidizare.

Croitoresele aplică prin coasere o panglică de-a lungul marginii borului pentru a-i da acel aspect specific de pălărie melon – bowler. Apoi, căptușeala ștampilată cu blazonul producătorului se coase și se potrivește în calota pălăriei.

Pălăria este finisată cu o bandă de piele cusută pe interior, la contactul cu fruntea. Acest lucru împiedică transpirația să afecteze materialul și face ca pălăria să fie mai confortabil de purtat.

Apoi, o panglică este aplicată la cald în jurul calotei. Ceea ce arată ca un papion este lipit la cald pe cusătura panglicii pentru a încheia confecționarea pălăriei. La final, toate urmele de lipici fierbinte și puf din pâslă sunt îndepărtate de pe pălărie și cineva are o pălărie bowler nouă și minunată.

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Sunt pălăriile bowler la modă astăzi?

Da. Oamenii de afaceri încă le poartă în zona finanțelor de lux. Oamenii care călăresc caii le poartă pentru că se potrivesc bine pe cap și nu cad de pe cap atunci când calul aleargă în viteză mare. Gândiți-vă la jucătorii de polo.

Femeile poartă pălării bowler, de asemenea. Purtați-le cu un văl de tul, o floare sau pene, și astfel doamnele au o pălărie elegantă pentru biserică sau pentru evenimente importante.

Doamnele poartă pălării bowler din catifea, piele de căprioară, paie și fetru vintage care sunt disponibile în toate culorile, cum ar fi roz, violet, albastru, roșu, portocaliu, alb, negru și orice altă culoare la care te poți gândi.

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Ce materiale sunt folosite pentru a confecționa pălării bowler?

Paie organice, paie amestecate cu alte textile, țesături naturale și textilele sintetice sunt toate folosite pentru a face pălării bowler. Vă rugăm să rețineți că atunci când vă gândiți la o pălărie bowler de paie, cineva a țesut acel pai cu mâna. Tipurile de fire de paie sunt variate și uimitoare:

 • Palmier de rafie (Raffia palm)
 • Palmier Toquilla este folosit pentru a face pălării Panama
 • Paie din frunze de palmier
 • Iarbă de mare
 • Pai de grâu
 • Iută
 • Cânepă
 • Labirint Maze
 • Bumbac și toate variantele realizate din el, cum ar fi materialele cu țesătură diagonală tip twill și din denim
 • In/olandă
 • Ramie
 • Poliester
 • Nailon
 • Acril
 • Mătase, satin și lână

Opțiuni alternative la pălăriile bowler

Pentru acei bărbați și femei care își doresc o pălărie, dar nu sunt siguri ce stil li se potrivește cel mai bine, iată o listă de opțiuni alternative la pălăriile bowler:

Pălărie de navigator – Boater hat

Pălăria clasică de paie are forma unei pălării bowler cu o panglică în jurul calotei.

Verifică preț Pălării Boater pentru femei AICI!

Pălărie Fedora

La fel ca pălăria bowler, dar calota este crestată, cu șanț, și borul este plat în loc să fie orientat în sus. Amintește de actorii din filmele cu gangsteri.

Verifică preț Pălării Fedora pentru bărbați AICI!

Homburg

Această pălărie arată ca o pălărie bowler, dar are o calotă crestată, cu șanț. Borul este orientat în sus, la fel ca la pălăria bowler.

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Pălărie Panama

La fel ca și pălăria bowler, această pălărie este confecționată din paie cu o calotă crestată, cu șanț. Borul este mai lat decât la pălăria bowler și nu este deloc orientat în sus.

Verifică preț Pălării Panama pentru bărbați AICI!

Pălărie Pork pie

Numită după recipientul în care era servită plăcinta de porc englezească, pălăria seamănă cu o pălărie bowler. Cu toate acestea, are o calotă plată în loc de o calotă rotunjită, cu un șanț în jurul calotei, iar în mijloc se află restul calotei. Borul este ușor ridicat și orientat în sus, dar nu atât de mult ca borul unei pălării bowler.

Verifică preț Pălării Pork Pie pentru bărbați AICI!

Trilby

Semănând cu o pălărie bowler, această pălărie are, de asemenea, o calotă crestată, cu șanț. Borul este orientat în sus mai mult la spate, cu părțile laterale și partea din față orientate în sus mai puțin. Gândește-te la Dr. Doolittle.

Verifică preț Pălării Trilby pentru bărbați AICI!

Pălărie de cowboy

Cunoscută și sub denumirea de pălărie ten-gallon sau Stetson, această pălărie are o calotă înaltă, cu adâncituri laterale și un bor larg. Pălăria sombrero a fost pălăria de cowboy originală.

Verifică preț Pălării Cowboy pentru bărbați AICI!

Palarie joben – top hat

Rezervată pentru ocazii formale, pălăria joben seamănă foarte mult cu o pălărie bowler. Cu toate acestea, calota este plată în loc să fie rotunjită. Borul are aproximativ aceeași lățime cu cel al pălăriei bowler și este orientată în mod similar în sus.

Verifică preț Pălării fetru pentru bărbați AICI!

Variante ale pălăriilor bowler

Dacă ceva este bun, atunci omul va încerca să îmbunătățească acel ceva. Astfel, pălăriile bowler oferă mai multe variante:

Pălărie derby Elope

Această pălărie are o calotă puțin mai înaltă decât al unei pălării bowler, dar restul modelului este o pălărie bowler clasică.

Pălărie bowler Stetson

Modelul este în întregime al pălăriei bowler, dar cu accente cowboy.

Verifică preț Pălării bărbați Bailey of Hollywood AICI!

Pălăria Chaplin – The Chaplin

Făcută faimoasă de Micul Vagabond (Little Tramp al lui Charlie Chaplin), această pălărie nu are borul rulat, orientat în sus, dar în rest este o pălărie bowler clasică.

Pălăria mea norocoasă – Me lucky hat

Purtată mai ales de femei, această pălărie bowler verde este exact pălăria de purtat de Ziua Sf. Patrick.

Pălărie bowler Steampunk

Văzută în mare parte în desene animate și în arta modernă, aceasta este o pălărie cu atitudine.

Pălărie Bowler Pattern – cu imprimeu

Îți poți confecționa propria pălărie bowler folosind textilele tale preferate în culorile tale preferate. Patternul/Imprimeul/Modelul/Șablonul este format din trei elemente: calota, borul și căptușeala. Imprimați elementele modelului, care sunt fidele dimensiunilor și în format PDF.

Folosiți-le pentru a decupa modelul pe hârtie absorbantă sau hârtie de tipar.

Rețineți că modelul vă va spune să îl plasați pe pliu. Nu tăiați pliul. Marcajele vă vor avertiza cu privire la granulația țesăturii. Puteți printa imprimeul/imprima modelul, puteți vedea lista de țesături și puteți obține instrucțiuni detaliate aici.

Cum să porți o pălărie bowler

Pălăria a fost concepută pentru a fi purtată fix pe partea superioară a capului, pentru a nu fi doborâtă la viteză mare călare sau de ramurile joase ale copacilor. Borul trebuie purtat drept deasupra sprâncenelor și pe spatele capului. Bineînțeles, dacă doriți un aspect mai elegant, puteți înclina pălăria pe o parte a capului.

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Palaria bowler – argumente pro şi contra

Unul dintre avantajele evidente ale purtării pălăriilor este pentru protecție. Soarele era la fel de puternic și de dăunător când au fost inventate pălăriile bowler, exact ca în ziua de azi. Este de bun simț să purtăm o pălărie când suntem afară. Un alt motiv bun pentru a purta o pălărie bowler este că nu va zbura foarte ușor de pe cap.

Pălăriile oferă protecție și pentru ochi. Strălucirea soarelui poate provoca accidente, dar borul unei pălării reduce această problemă la jumătate dacă nu chiar o elimină în întregime. Un alt avantaj important al pălăriilor bowler este că ajută la reglarea temperaturii corpului.

Frigul iernii nu îi va afecta atât de mult pe purtători, în timp ce vara pălăria oferă umbră și protecție împotriva căldurii pentru cap, față și gât.

Dezavantajele purtării pălăriilor bowler sau a oricărei alte pălării au apărut la mijlocul secolului al XX-lea.

În primii ani ai secolului, mașinile, autobuzele publice și trenurile ca mijloace de transport ofereau un inconvenient, și anume că domnii care purtau pălării cu calote înalte sau chiar medii nu aveau suficient spațiu în mijloacele de transport public spațiu.

Dacă aveai de condus sau luai autobuzul până la serviciu, atunci pălăria îți stătea în cale. Acest lucru a dus la stilul de viață cu capul descoperit.

Soldații după cel de-al Doilea Război Mondial au încetat să mai poarte pălării bowler din cauza dorinței lor de a uita că purtau pălărie cu uniforma. A devenit acceptabil ca bărbații să renunțe la purtarea pălăriilor bowler la biserică și la serviciu. Au apărut apoi frizeriile. Niciun bărbat nu voia să-și strice tunsoarea proaspătă purtând o pălărie bowler.

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Scurtă istorie a pălăriilor bowler

Cunoscută și sub denumirea de pălării billycock, derby, coke (pronunțat cook), pălăria a fost inventată în 1849 în Anglia pentru Edward Coke, un politician și soldat. Edward a fost fratele celui de-al doilea conte de Leicester.

Pălăria bowler a definit curând bancherii și bărbații din clasa muncitoare. Creatorii de pălării din St. James, frații Bowler, William și Thomas, de la firma Lock and Company, au confecționat o pălărie pentru un client care dorea ceva să se potrivească perfect pe vârful capului.

Angajații săi responsabili cu grija pentru animale și păsări purtaseră anterior pălării joben în munca lor de prevenire a atacurilor braconierilor, dar acestea cădeau ușor de pe cap și se deteriorau.

De fapt, nu este foarte sigur cine a inventat pălăria, dar nobilul Edward Coke a ajuns curând să fie recunoscut în același timp drept client, dar și drept creator al pălăriei bowler.

Cam în același timp, dincolo de ocean, americanii au numit pălăria bowler cu denumirea pălărie derby. Contele de Derby purta pălăria la cursele de cai, astfel că pălăria a devenit sinonimă cu contele.

Locuitorii de pe coasta de est, care fie s-au mutat spre vest, fie călătoreau, au adus pălăria cu ei. Cowboy-ii au văzut în curând beneficiile pălăriilor care nu le cădeau cu ușurință de pe cap. Pălăria bowler cucerise Vestul Sălbatic (Wild, Wild West).

Pălăria bowler și-a făcut intrarea în lumea filmului odată cu Charlie Chaplin, Malcolm McDowell, Laurel și Hardy, Paul Newman și Rob James-Collier din Downton Abbey, care o purtau. Pălăria a câștigat adepți în întreaga lume, Bolivia și Africa preluând conducerea.

Verifică preț Pălării bărbați – diverse modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Casmir vara

Pot purta cașmir vara?

Cașmirul este un material versatil, natural, moale și rezistent. Deși este purtat în mod tradițional în lunile reci de iarnă, cașmirul funcționează bine și ca

Citește mai mult »
Tipuri de machiaj

20 de tipuri de machiaj

Aflați despre diferitele tipuri de machiaj, inclusiv cele care au fost folosite de-a lungul anilor până în epoca modernă. Vezi care se potrivesc tipului tău

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care