Ce este o pălărie Cloche? Tipuri, definiții și fotografii

Palarie Cloche

Ascultați niște jazz în timp ce aruncăm o privire mai atentă la pălăria clasică cloche vintage, când a fost purtată în istorie, cum să o porți astăzi, de unde să le cumpărăm și cum să o modernizăm.

Întotdeauna am fost intrigata de fetele flapper iubitoare de jazz, care încalcau regulile din anii ’20, care au deschis calea femeilor din intreaga lume pentru a contesta normele societale in cautarea lor legendara de libertate.

În imaginația mea plină de viață, încă le văd pe acele femei pline de farmec din epoca prohibiției purtând rochii de seară atrăgătoare și pălării cloche ademenitoare – contrabandiste fermecătoare în barurile clandestine, pline de fum de țigară. Deși v-ați putea întreba, ce este o pălărie cloche?

Pălăria cloche a fost numită după cuvântul francez pentru clopot, care seamănă cu forma sa. Această pălărie strânsă se oprea chiar deasupra ochilor purtătorului. Era realizată din diverse materiale, de exemplu pâslă, paie, sau lemn, de obicei neîmpodobite sau împodobite cu pene sau broșe.

Această mică pălărie în formă de clopot spune povestea femeilor pioniere fără scuze care au creat o lume în care femeile au dreptul la autodeterminare, astăzi. Deci, dacă doriți să împărtășiți călătoria lor incredibilă în timp, citiți mai departe.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

Moda flapper din anii douăzeci

Ținuta femeilor din perioada victoriană târzie, constând din corsete restrictive, decolteuri înalte și tivuri modeste, reflecta regulile ultra-conservatoare și înăbușitoare pentru femei.

În mod similar, pălăriile de doamnă de dinainte de Primul Război Mondial reflectau ceea ce se aștepta de la ele, deoarece erau pălării în mod deschis feminine și bogat decorate, cu coroane adânci și boruri largi.

În 1908, formele pălăriilor au început să se schimbe, deoarece un articol de modă a creditat „regina” modei franceze, Mademoiselle Sorrell, pentru pălăria ei șic, în formă de ciupercă, purtată de domnișoarele ei de onoare, până departe, în Noua Zeelandă.

Versiunile anterioare ale pălăriei cloche diferă semnificativ de versiunile mai noi. Într-o reclamă de modă din 1917 pentru accesorii pentru ziua în care aveau loc curse, pălăria cloche (cloș) a fost descrisă ca o pălărie mare cu accente de tul negru, cu o coroană înaltă, inclusiv mătase drapată, cu flori tăiate.

Datorită ororilor suferite de toți în Primul Război Mondial, pălăriile au devenit mai puțin extravagante, iar tinerele au început să se răzvrătească împotriva limitelor stricte impuse generației mamelor lor.

Femeile și-au sărbătorit libertățile proaspăt câștigate, care includeau dreptul la vot, datorită progreselor mari în mișcarea votului și a independenței financiare, îmbrățișând rochii elegante, cu talie coborâtă și tiv mai scurt, care nu erau doar confortabile, ci și eliberatoare.

În anii douăzeci, America a cunoscut o epocă de aur care a fost marcată de o mare prosperitate financiară. Această bogăție nouă a fost sărbătorită cu petreceri extravagante în care nou-numitele „fete flapper” și-au putut etala emanciparea în cluburi și baruri clandestine, din era prohibiției.

Femeile au început să-și tundă părul lung în stiluri dramatic de scurte, ceea ce promova egalitatea de gen la acea vreme. Coafurile bob la modă, au variat de la tunsoarea elegantă cu colț, la stilul masculin Eton, precursori perfecti pentru pălăria elegantă și emblematică cloche.

Aceste fete flapper care au îmbrățișat pe deplin stilul de viață hedonist din anii 20, purtau pălării cloche și tendințe ale modei libere, erau văzute ca femei moderne și îndrăznețe care au contestat și au sfidat status quo-ul impus de către pătura conservatoare a societății.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

Inovatorii pălăriei Cloche, francezii

Pălăriile cloche strânse au completat noile coafuri bob ale generației flapper mult mai bine decât modelele de pălării victoriene bogat decorate, cu boruri largi, decorațiuni cu flori false și ace de pălărie enervante.

Există multe dezbateri între istoricii Milliner despre cine ar trebui să fie creditat ca inventatorul pălăriei cloche, deoarece Caroline Reboux și Lucy Hamar au introdus ambele acest stil mic de pălărie în formă de clopot, în 1914.

Caroline Reboux, cu sediul la Maison Virot din Paris, a devenit pentru prima dată faimoasă pentru crearea de pălării la comandă pentru împărăteasa franceză Eugenie. Mai târziu, ea i-a fost atribuită și crearea clasicei pălărie cloche pe care o cunoaștem astăzi.

Când Reboux a creat pentru prima dată pălăria Cloche, aceasta era o pălărie fără structură, tip „cască” realizată din material de pâslă. Ea a început procesul de potrivire a pălăriilor prin așezarea unei bucăți de pâslă pe capul clientei ei, apoi a tăiat materialul și a modelat-o într-o formă de clopot.

De-a lungul anilor 1920, aspectul pălăriei cloche a suferit mai multe modificări. Cel mai important, dimensiunile borurilor lor au scăzut. Și în 1926, a devenit la modă ca borurile pălăriilor cloche să fie purtate, fiind împodobite cu ornamente tăiate în forma frunzelor de laur.

Mai multe stiluri de pălării cloche au fost realizate din diverse materiale, cum ar fi țesătura simplă, paie sau material tradițional de pâslă, de-a lungul anilor douăzeci. A fost la modă, pentru Milliners să creeze pălării elegante, la comandă, cu eșarfe similare, asortate.

În 1928, pălăria din lemn și- a făcut apariția pentru scurt timp, deși era prohibitiv de scumpă la acea vreme – nu e de mirare că nu a rezistat prea mult.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

Purtarea unei pălărie cloche: ce ar trebui să știți

Estetica Art Deco a avut un impact enorm asupra tuturor, în anii 1920, iar pălăria cloche nu a făcut excepție. Pălăriile elegante, purtate ca ținută de seară, au fost realizate cu mătase luxoasă sau material din dantelă delicată, pentru a ridica miza glamour.

Borul pălăriei cloche (cloș) era atât de mic încât New York Times a numit-o ridicolă. Din 1924, borurile cloche s-au redus în dimensiune într-o asemenea măsură încât aveau doar 2 inci lungime.

Borurile pălăriilor cloche au fost de asemenea purtate în diferite moduri. Unele boruri ale pălăriilor erau înclinate în jos ca niște viziere mici, iar altele erau ondulate în sus sau în jos. Cu toate acestea, ele au dispărut până la sfârșitul anilor douăzeci, iar pălăria Cloche a devenit un fel de pălărie tip cască.

Majoritatea femeilor purtau pălăriile înclinate până chiar deasupra ochilor, cu frunțile acoperite. Secțiunea din spate a pălăriei era în mod tradițional plasată, aproape de gulerele lor.

Unele femei au preferat să creeze un aspect misterios, atrăgător, înclinându-și pălăriile cloche drept, peste ochi . Cu toate acestea, după cum vă puteți imagina, acest stil atrăgător de a purta pălăria nu era lipsit de probleme, deoarece femeile cu greu vedeau pe unde mergeau.

Femeile au creat rapid o nouă postură feminină pentru a atenua riscul de cădere, înclinându-și capetele pe spate atunci când erau afară.

În plus, pălăria cloche era, de asemenea, un instrument eficient de comunicare cu bărbații la acea vreme, deoarece panglicile pentru pălăriile femeilor erau ceva simbolic pentru starea lor civilă. Era un limbaj secret între potențialele cupluri cu mult înainte ca aplicațiile de întâlniri să-și facă apariția.

Femeile singure, care se întâlneau cu cineva în acel moment își decorau pălăriile cu panglici în formă de săgeți. Un nod la pălărie indica că o doamnă este căsătorită și fericită.

În același timp, o fundă strălucitoare îi informa pe potențialii burlaci că o femeie este singură și interesată să se întâlnească cu ei.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

De ce s-a demodat?

Ca toate tendințele modei, domnia pălăriilor cloche a fost relativ de scurtă durată.

Într-un articol de modă din 1927, scriitorul respectiv și-a exprimat plictiseala totală față de pălăria cloche, care era omniprezentă. Deși au fost omniprezente în anii douăzeci, stilul nu a fost îmbrățișat de toți, din punct de vedere estetic.

Mai mult, un scriitor de top al unei reviste de modă a condamnat pălăria cloche ca fiind încă în vogă într-un articol din 1931. El a descris pălăria cloș ca un accesoriu vestimentar nemăgulitor și nepractic datorită designului său fără boruri, care nu protejează femeile de soarele mustrător.

În 1935, a existat o reacție semnificativă împotriva pălăriilor cloche, care a fost evidențiată printr-un fragment dintr-un articol dintr-o revista de modă, la acea vreme, care îi îndemna pe cititorii lor să evite pălăriile cloche și să poarte pălării care arătau linia părului.

În timp ce perioada de glorie a pălăriilor de îmbrăcăminte s-a încheiat cu adevărat la mijlocul anilor treizeci, ea a rămas populară, deși în stiluri diferite, de-a lungul secolului al XX-lea, deoarece se potrivea bine coafurilor contemporane și condițiilor meteo, cu vânt.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

Scurta renaștere a pălăriei cloche contemporane

Pălăria cloche a dispărut de pe scena modei în anii ’40 și ’50 până când a avut o renaștere de scurtă durată în anii ’60.

Cloche-ul se potrivea perfect cu liniile elegante ale modei anilor şaizeci. A devenit în curând un accesoriu esențial pentru look-ul clasic al anilor 60 purtat de Aubrey Hepburn și Twiggy, care au fost amândouă fotografiate, purtându-le. Deși noua versiune a pălăriei cloș avea boruri mai late, nu era la fel de potrivită ca predecesorul său clasic.

La sfârșitul anilor 80, versiunea de pălărie cloche a lui Patrick Kelly a avut o scurtă apariție, cu un bor decorat cu diverși nasturi. O renaștere a pălăriilor cloche a urmat versiunii 80, în anii 2000, când revista Elle a numit pălăria cloche contemporană un accesoriu „must-have” din 2007.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

Concluzie

Pălăria cloche nu este doar un accesoriu de modă iconic care ar trebui să fie uitat în arhivele istorice prăfuite.

Simbolizează speranțele și visele tinerelor curajoase de a-și transforma viața, de la înăbușitoarea epocă victoriană târzie, care le refuza libertățile fundamentale, la obținerea libertăților pe care noi femeile le considerăm adesea de la sine înțelese, astăzi.

Verifică preț Pălării Cloche – diverse culori AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Peruci Pixie

27 tipuri de peruci Pixie

Explorați numeroasele tipuri de stiluri de peruci pixie disponibile pentru femei. Puteți găsi diferite tunsori și stiluri versatile, din păr uman sau sintetic, precum și

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care