Pălărie Fedora vs pălărie Bowler/pălărie melon

Tanar poarta o palarie Fedora

Moda vine și pleacă, intră în tendințe și iese din tendințe cu o oarecare regularitate. Acest lucru se întâmplă și cu pălăriile. Bărbații, femeile, copiii, poliția engleză și chiar personajele din desene animate au purtat o pălărie Fedora sau o pălărie melon. Ce face pălăriile atât de speciale? Până la urmă, de ce să porți pălărie? Citiți mai departe pentru a afla.

Să pun oamenii în categorii nu este genul meu. Trebuie să recunosc că există anumite tipuri de oameni față de alte tipuri de oameni, totuși. Un tip poartă pălării, iar celălalt tip nu. Purtătorii de pălării sunt devotați pălăriilor lor, purtând stilul lor preferat de pălărie pentru orice ocazie pe tot parcursul anului. Celălalt tip nu ar purta o pălărie nici dacă i-ai plăti să poarte una.

Eu, personal, am fost obligat să port o șapcă pentru anumite tipuri de muncă, cum ar fi livrarea de mâncare sau lucrul în jurul alimentelor într-un restaurant sau magazin. În afară de asta, mă număr în categoria celor care nu sunt iubitori de pălării.

Problema mea este că pălăriile păstrează căldura corpului tău, iar asta este ucigător într-un august sudic. Oamenilor care trăiesc într-un climat rece ar putea să le placă asta și să poarte o mulțime de pălării, dar noi, cei cu firea fierbinte, nu putem suporta căldura, iartă jocul de cuvinte.

Acum, este un fapt evident că o pălărie la modă stă bine bărbaților. Fie pentru uz profesional, fie pentru uz stradal, anumite tipuri de pălării oferă bărbaților o aură de cool pe care cei care nu poartă pălărie nu o pot obține. Gândește-te la Bogart și la Indiana Jones.

Pălăria le oferă nu numai răcoare, ci și avantajul de a fi cool. Razele fierbinți ale soarelui pur și simplu sunt respinse de calotă și borurile largi ale pălăriei. Cu siguranța îl împiedică pe purtător să facă o insolație.

Chiar și femeile au intrat în joc. Urmăriți lumea din jur și veți vedea pălării pentru birou, precum și pălării de stradă. Veți vedea chiar și câteva personaje din sport purtând pălării Fedora. Priviți în mulțime la un meci cu mingea și veți vedea fani purtând culorile echipei lor preferate pe o pălărie Fedora.

Deci, pălăriile sunt utile, precum și lucruri decorative. Marea întrebare este ce tip de pălărie să porți? Este o problemă de alegere între o pălărie Fedora vs o pălărie melon Bowler. Pălăriile Fedora sunt la fel de distinctive ca pălăriile melon Bowler.

Nu ne crezi? Vezi aici pe Beyonce, Eva Longoria și Jennifer Lawrence purtând pălării melon Bowler. Observați cum bărbatul bărbaților Humphrey Bogart, Justin Timberlake și Johnny Depp fac furori cu pălăria lor Fedora.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Ce este o pălărie Fedora?

Unde au fost văzute pălăriile Fedora pentru prima dată

Actrița franceză Sarah Bernhardt a jucat rolul principalului într-o piesă numită Fedora. Ea a jucat un personaj numit Prințesa Fedora Romanov. Ea a purtat pentru prima dată o pălărie moale, pe care o puteai apuca cu degetele din lateral și cu adâncitură în partea de sus, cu boruri semi-late și panglică în jurul calotei rotunjite.

Pălăria a fost un hit. În curând a devenit simbolul mișcării pentru drepturile femeilor, trecând la a fi purtată de membri ai familiilor regale, vedete de cinema și oricine altcineva care dorea să fie în stil.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Cum sunt ele fabricate

Confecționată inițial din pâslă/fetru, pălăria era suficient de moale pentru a fi pliată sau purtată într-o valiză. Se potrivea capului oricărui purtător fără a-și pierde forma. Pălăriile Fedora de astăzi sunt făcute din pâslă/fetru de iepure, lână, bumbac, piele, paie sau in. Sunt ușoare, durabile și țin departe capriciile vremii mai bine decât alte pălării.

Pălăriile Fedora sunt realizate prin plasarea pâslei sau a altui material peste o matriță de metal. O substanță de etanșare este pulverizată peste material pentru a-l ajuta să-și păstreze forma. Borul lat este tivit, o panglică așezată în jurul calotei pălăriei și voila! Ai o pălărie Fedora.

Ele pot fi făcute în orice culoare doriți, dar negru, maro și gri sunt cele mai populare culori pentru o pălărie Fedora.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Cine poartă pălării Fedora

Pălăria a fost purtată de toată lumea, de la Michael Jackson în videoclipurile sale până la Frank Sinatra, Jimmy Durante, Freddie Krueger și Al Capone. În direcția opusă, personaje de desene animate cunoscute au purtat pălării Fedora: Carmen Sandiego, Inspectorul Gadget, Teenage Mutant Ninja Turtles, Chip și Dale, fratele lui Snoopy, Spike și Dick Tracy.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Alte nume pentru pălăriile Fedora

În funcție de țara din care vii, pălăriile și alte lucruri sunt numite popular cu denumiri diferite. Portbagajul (trunk) unei mașini în America ar fi portbagajul (boot) în Anglia, de exemplu. Așa este și cu pălăriile.

Pălăriile Fedora sunt, de asemenea, numite pălării Trilby, pălării Panama, pălării Bucket, pălării Boater, pălării de paie, pălărie Stetson și pălării Busby, printre altele.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Ce este o pălărie Bowler/pălărie melon ?

Unde au fost văzute pentru prima dată

Există unele întrebări dacă pălăria melon Bowler a fost văzută pentru prima dată pe capetele jucătorilor de polo pe iarbă sau dacă au fost comandate pentru paznicii terenurilor de vânătoare de pe o moșie moșie.

Oricum ar fi fost, compania de pălării James Lock and Company a proiectat prima pălărie melon Bowler. Aceasta a fost fabricată de producătorii de pălării Thomas și William Bowler (unii pronunță Bowers.)

Totul s-a întâmplat când Thomas Coke (pronunțat Cook) a avut nevoie de o pălărie strâmtă pe cap pentru paznicii săi de vânătoare. Jobenele, pălării existente la acea vreme, cădeau cu ușurință de pe cap, se murdăreau și erau călcate în picioare de cai. Înlocuirea lor costa destul de mult.

Povestea spune că pălăria melon Bowler a fost inventată pentru fratele celui de-al doilea conte de Leicester, Edward Coke. Indiferent de versiunea adevărată a poveștii, rămâne o certitudine faptul că pălăria melon Bowler a fost făcută pentru această familie.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Cum sunt realizate

O pălărie melon Bowler este o pălărie tare cu o calotă rotundă și un bor rotunjit orientat mediu în sus pe părțile laterale. Se poartă pe tot capul până deasupra sprâncenelor și se potrivește strâns pe cap pentru a-l proteja de razele dăunătoare ale soarelui. La baza calotei rotunde se află o panglică cu țesătură deasă și diagonală grosgrain.

Se face prin umezirea unei bucăți de pâslă animală. Materialul textil umed este plasat peste o formă de pălărie și frecat pentru a-l modela. Pălăria rigidă se usucă peste noapte.

Când este uscată, în interiorul pălăriei este cusută o bandă pentru protecție împotriva transpirației. Panglica grosgrain este cusută în jurul bazei calotei. Se coase borul corect și ai o pălărie melon Bowler.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Cine poartă pălării melon Bowler

Bărbații și femeile le poartă, copiii și chiar și păpușile lor poartă pălării melon. Până la sfârșitul anilor 1800, pălăria melon a fost adoptată de armata engleză, forțele sale de poliție, politicieni și aristocrație. Până la începutul secolului, toată lumea le purta. Pălăria a luat cu asalt întreaga Europă. Și chiar a făcut impresie și asupra americanilor.

Astăzi, pălăriile par să revină în modă. Desigur, sunt purtate de bărbați proeminenți și sunt purtate în filme, așa că mulți bărbați consideră că pot și ei purta pălării. Priviți doar fotografiile prințului Charles și ale fiului său, prințul William, purtând pălării melon Bowler.

Îl imită pe Winston Churchill, care a purtat și el una. Celebritățile care poartă pălării Bowler sunt Sir John Gielgud, Paul McCartney, Charlie Chaplin, Greta Garbo, Russell Brand și Boy George.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Alte nume pentru pălăriile melon Bowler

Pălăriile Bowler sunt numite cu diferite nume în întreaga lume. De exemplu, spaniolii o numesc Bombin. Englezii o numesc Billycock, sau Bob Hat. Americanii o numesc o pălărie Derby.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Pălărie Fedora vs pălărie Bowler Pro și contra

Pălăriile sunt utile iarna, deoarece îți țin capul și urechile calde. Ele mențin căldura corpului în interiorul corpului, acolo unde îi este locul. Totuși, protecția împotriva vremii nu este totul. Un alt beneficiu al purtării pălăriilor este acela de a împiedica soarele să vă afecteze pielea feței și ochii. Cu cancerul de piele nu este de glumit, așa că pălăriile reprezintă sigur un bonus pentru protecție.

Nu există multe dezavantaje în a purta o pălărie Fedora sau o pălărie melon Bowler, dar puținele care există fac diferența. De exemplu, cât de strâmtă porți pălăria poate provoca dureri de cap. Pălăriile strâmte dezavantajează părul. Pălăriile purtate toată ziua, zi cu zi, mențin uleiurile la rădăcinile părului sau în foliculi. Vârfurile ajung să se usuce.

Pălăriile nu provoacă căderea părului; cu toate acestea, ele provoacă „păr de pălărie” – adică aspectul părului atunci când esti purtător de pălărie.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre o pălărie Fedora și o pălărie Homburg?

Pălăria Fedora este indentată (are o adâncitură) în partea de sus a calotei, cu o zonă de prins pălăria cu degetele în partea din față a calotei. O pălărie Homburg are doar o adâncitură în partea de sus a calotei.

De ce este nepoliticos să porți o pălărie în interior?

Pălăriile erau date jos de pe cap pe vremuri din cauza mașinilor și a altor mijloace de transport care aveau tavane tari în loc de a fi decapotabile, fără tavan. Apoi pălăria era pusă la loc pe cap când persoana ieșea din mașină. Ulterior, a devenit o dovadă de lipsă de maniere să porți o pălărie în interior, din cauza vremii. Ați prefera ca ploaia, praful sau alte efluvii de la exterior să cadă pe rochia dvs. elegantă, pe părul dvs. sau în mâncare? Deci, de aceea, bărbații își scot pălăriile în interior.

Cu armata, însă, este o altă poveste. Pălăriile lor se numesc „caschete – covers”, iar îndepărtarea unei caschete militare în interior este despre respect. Există pagini întregi de etichetă care guvernează salutul cu și fără caschetă, purtarea caschetelor în interior și în aer liber, precum și purtarea caschetei la o înmormântare sau într-un avion militar.

Ce simbolizează purtarea unei pălării Fedora?

La începuturile pălăriei, ea a fost purtată de mișcarea pentru drepturile femeilor recent înființată în Europa la sfârșitul anilor 1800. La începutul anilor 1900, Edward, Prințul de Wales, a început să poarte o pălărie Fedora. Când bărbații au văzut asta, au purtat și ei pălării Fedora. Astăzi, pălăriile Fedora sunt purtate de bărbați și femei de pe tot globul.

Ce simbolizează purtarea unei pălării Bowler/pălării melon?

Purtarea de pălărie, să nu mai vorbim de purtarea de pălărie Bowler, folosită pentru a simboliza culmea modei și a respectului. Clasele superioare și regalitatea purtau pălării Bowler, ca și bărbații din alte câteva medii sociale. Astăzi, desigur, purtarea unei pălării melon este o chestiune de caracter practic și confort. Sunt la modă, da, și oricine le poate purta.

Verifică preț Pălării pentru femei și bărbați – diverse modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce este Twillul

Ce este Twillul?

Ce este Twillul? Twillul este un tip de țesătură. Este folosit pentru a realiza multe tipuri de materiale, printre care denim, flanela si chino. Țesătura

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care