Matlasarea (Quilting) a existat de secole și este unul dintre acele hobby-uri care nu se demodează niciodată. Există mai mult de 30 de tipuri diferite de cuverturi matlasate decorative (quilts), cu posibilități nelimitate de creativitate. Aflați mai multe despre diferitele stiluri de cuverturi, tehnici de cusut și instrumentele necesare.
M-am gândit mereu că ar fi amuzant să mă apuc de matlasat (quilting). Dar când o creatoare avidă de quilt-uri mi-a spus că fiecare cuvertură ar putea costa sute de dolari pentru a fi realizată, am renunțat la această idee. Ani mai târziu, o prietenă m-a invitat la un spectacol de asemenea cuverturi matlasate decorative.
A fost cu siguranță o experiență unică. Habar n-aveam că există atât de multe tipuri diferite de cuverturi. Și am aflat că nu trebuie să coste neapărat o avere pentru a face una.
Ești și tu curioasă referitor la quilting (matlasare)? Iată o prezentare generală a numeroaselor tipuri de cuverturi (quilts) și câteva informații despre tehnicile de quilting (matlasare).
Care sunt diferitele tipuri de cuverturi matlasate (quilts)?
Persoanele experimentate care realizează astfel de cuverturi vă vor spune că numărul stilurilor de matlasare care există totalizează cel puțin 30, posibil mai mult. Să aprofundăm la ce se referă aceste piese complicate.
Album Quilt – Cuvertură album
Acest tip nu este diferit de un album sub formă de cuvertură. Cuverturile album sunt realizate pentru ocazii speciale și constau din mai multe bucăți/petice/blocuri, fiecare conținând modele complexe. Aceste reprezentări au o semnificație specială pentru creatorul sau destinatarul cuverturii. Design-urile sunt adesea cusute ca aplicații. Cineva ar putea crea o cuvertură album în memoria unei persoane dragi sau pentru a sărbători o ocazie specială, cum ar fi o nuntă, o zi de naștere sau o aniversare.
Amish Quilt – Cuvertură Amish
Cuverturile Amish sunt făcute pentru a fi funcționale. De obicei sunt cusute din haine vechi. Puteți recunoaște acest stil după formele sale geometrice, marginile simple și culorile întunecate, uneori chiar negru. La urma urmei, acestea sunt culorile tipice ale îmbrăcămintei Amish. Aceste cuverturi sunt numite astfel deoarece provin din comunitățile Amish din estul Pennsylvaniei.
Applique Quilt – Cuvertură cu aplicații
Aceste cuverturi au aplicații cu modele frumoase, care le conferă o valență în plus.
Art Quilt – Cuvertura artistică
Aceasta este orice cuvertură care permite o exprimare artistică completă. Seamănă mult cu o pictură. Dar, în loc de culori acrilice și pânză, imaginile sunt ilustrate folosind cusături și țesături.
Bargello Quilt – Cuvertură Bargello
Aceste cuverturi sunt o expunere frumoasă a design-urilor Bargello, constând din benzi de țesături pătrate cusute împreună pentru a face modele ondulate sau sub formă de val. Efectul în formă de val/undă seamănă cu cusătura flame – flacără, pe care o mulțime de profesioniști ai broderiei preferă să o folosească.
Centennial Quilts – Cuverturi Centenare
Acestea sunt realizate pentru a comemora o sărbătoare de 100 de ani de la un eveniment.
Charm Quilt – Cuvertură Talisman/Farmec
Acestea poartă și numele de „Beggar Quilt” sau „Odd Feller Quilt”. Acestea sunt create dintr-o varietate de piese de țesătură. De fapt, cu aceste cuverturi este probabil ca să nu existe două bucăți de țesătură la fel.
Crazy Patch Quilt – Cuvertura Petice variate
Puteți crea aceste cuverturi prin îmbinarea mai multor bucăți/petice neregulate de resturi de țesături. Nu există un design special în spatele îmbinării. Aceasta înseamnă că puteți realiza partea superioară a cuverturii/quilt-ului exact așa cum doriți. Dacă realizați această cuvertură în mod tradițional, veți coase aceste resturi de material pe o țesătură de bază (suport), ca fundație. Și puteți decora întreaga piesă – cusături și ce doriți – cu mărgele, ornamente, cusături de broderie sau orice alt adaos creativ la care vă puteți gândi.
Custom Quilts – Cuverturi personalizate
Cuverturile personalizate vă permit să imprimați orice doriți pe lucrare, cum ar fi o fotografie, un logo sau alte elemente grafice.
Denim Quilt – Cuvertură din denim
Denumită și o cuvertură (quilt) din resturi denim sau o cuvertură din blugi, o cuvertură din denim este realizată din blugi vechi și alte articole de îmbrăcăminte din denim. Având în vedere toate diferitele „nuanțe – spălări” ale blugilor și altor articole din denim, există mai multe posibilități de variație a culorii decât s-ar putea crede. Sună ca un proiect bun pentru oricine dorește să își recicleze blugii vechi.
Friendship Quilt – Cuvertură pentru prietenie
Acestea reprezintă cadouri bune pentru cei dragi, prieteni și familie deopotrivă. Puteți să le lucrați în memoria unei ocazii speciale sau drept cadou pentru casă. Bucățile/peticele/blocurile cuverturii sunt realizate de obicei de mai multe persoane. Apoi, ele sunt reunite ca un tribut adus unei ocazii sau unei persoane. Pentru a face cuverturile și mai speciale, producătorii de cuverturi prietenie (friendship quilt) le semnează și datează. Unele cuverturi conțin chiar note personalizate sau versuri.
Lap Quilt – Cuvertură de ținut în poală/pe picioare
După cum sugerează și numele, cuverturile de ținut în poală/pe picioare sunt considerabil mai mici decât cuverturile convenționale. Ele apar de obicei sub forma unui dreptunghi care măsoară 36 „x48” sau un pătrat de 36 „. Aceste cuverturi sunt făcute pentru a fi așezate în poală în timp ce stai așezat. De fapt, am văzut oameni punându-le pe picioare înainte de a-și lua în poală câinii sau pisicile pentru a nu se acoperi de părul animalelor lor de companie.
Lattice Quilts – Cuverturi Lattice (rețea/zăbrele)
Ceea ce diferențiază aceste cuverturi sunt marginile din jurul fiecărui bucăți/petic/bloc pătrat. Acest „aspect de rețea/zăbrele” este realizat prin coaserea de benzi de țesătură între bucăți/petice/blocuri. Punerea la un loc a tuturor acestor bucăți creează linii diagonale, orizontale sau verticale pe fața cuverturii, în funcție de modul în care aceasta este proiectată.
Medallion Quilt – Cuvertură Medalion
Acest stil matlasat se caracterizează prin motivul bucății/peticului/blocului central. Blocul central este încadrat de cusăturile înconjurătoare într-un model care îl evidențiază. Partea centrală este de obicei aplicată, dar nu trebuie să fie cusută în acest fel. Dar restul cuverturii este întotdeauna menit să pună în valoare, să scoată în evidență, să sublinieze orice design se află în centru.
Memory Quilt – Cuvertură amintire
Puteți realiza aceste cuverturi în memoria unei persoane dragi. Mulți oameni le cos folosind haine rămase după ce copiii sau nepoții lor au crescut. O altă modalitate de a crea aceste cuverturi este să imprimați pe țesătură fotografiile preferate ale celor dragi și apoi să folosiți materialul pentru a face bucățile/peticele/blocurile cuverturii.
Mini Quilts – Cuverturi mini – mici
Aceasta este doar o versiune mai mică a varietății full-size. Dar o cuvertură mini nu este neapărat o versiune miniaturizată a modelului de cuvertură de dimensiuni mari. Exemple de mini-covorașe sunt așezate sub farfurii atunci când iei masa și amplasate ca un covoraș de perete.
One Patch Block Quilt – Cuvertură dintr-o singură bucată/petic/bloc
Această cuvertură constă dintr-un singur bloc simplu de țesătură. De obicei, constă în repetarea formelor cusute împreună pentru a obține întreaga parte superioară matlasată.
Patchwork Quilt – Cuvertură Patchwork
Acestea sunt realizate de obicei din resturi de bucăți de țesături, cum ar fi haine vechi, tăiate sau resturi de țesături din ultimul dvs. proiect. Puteți coase piesele de țesătură pentru a forma un bloc/bucată/petic, apoi coaseți bucățile/peticele/ blocurile împreună pentru a forma o cuvertură. Bucățile/peticele/blocurile pot consta din diferite modele sau forme.
Patriotic Quilt – Cuvertură patriotică
Făcute pentru a elogia patriotismul, aceste cuverturi sunt uneori numite și cuverturi steag, deoarece steagul este simbolul care apare adesea pe ele. Cuverturile patriotice comemorează de obicei evenimente speciale din istoria unei națiuni.
Photo Quilt – Cuvertură foto
O cuvertură foto sau o cuvertură amintire foto este exact ceea ce implică numele său. Este o cuvertură modernă care constă dintr-o serie de fotografii transferate pe țesătură pentru a face bucăți/petice/blocuri individuale. Acestea sunt cusute împreună pentru a crea ceva asemănător unei galerii foto.
Presentation Quilt – Cuvertură de prezentare
Un alt apelativ pentru cuverturile de prezentare este Baltimore Album Quilts. Oferiți aceste cuverturi ca suvenir atunci când cineva pleacă. Sunt cadouri minunate și pentru alte ocazii speciale. Modele complexe de aplicații sunt cusute pe o fundație de țesătură albă.
Puff Quilt – Cuvertură pufoasă, tip plapumă/pilotă
Cuverturile pufoase, care se mai numesc și cuverturi biscuit, nu necesită de fapt o matlasare. În schimb, realizatorii de quilt-uri umplu blocurile individuale cu căptușeală din diferite materiale și le cos împreună.
Sampler Quilt – Cuvertura eșantion
Blocurile tradiționale de quilt afișează de obicei modele repetate. Cuvertura eșantion se detașează de normă prin blocuri care sunt toate puțin diferite între ele.
Scrap Quilt – Cuvertură din resturi
Dacă aveți o grămadă de resturi de țesătură rămase din ultimele dvs. proiecte și nu știți ce puteți face cu ele, puteți crea o cuvertură din resturi. Chiar și atunci când aceste cuverturi sunt realizate din țesături obișnuite și nu din resturi, ele pot fi considerate în continuare cuverturi din resturi, atâta timp cât blocurile au modele neregulate.
Quilt of Valor – Cuvertura de recunoaștere a valorii, de onoare
Acestea sunt oferite drept cadouri personalului militar rănit sau bolnav, ca recunoaștere a sacrificiilor făcute pentru a-și servi țara.
Signature Quilt – Cuvertură cu semnătură
Acest tip de cuvertură este semnat de cei dragi, fie de creatorul cuverturii, fie de destinatarul ei. Blocurile pot conține mesaje și modele brodate pe lângă semnături.
Sesquicentennial Quilts – Cuverturi comemorative – 150 ani
Acestea sunt create pentru a sărbători 150 de ani de la un eveniment, cum ar fi fondarea unei universități sau a unei organizații proeminente.
String Quilts – Cuverturi din fâșii de material
Puteți reutiliza tricouri pe care nu le mai purtați tăindu-le în bucăți de material și asamblându-le împreună pentru a crea un fel de cuvertură amintire.
Throw Quilts – Cuverturi decor pentru canapea sau scaune
Le puteți așeza pe canapea sau pe scaune. Sunt făcute în principal pentru decor, dar pot fi și funcționale. Au tendința de a fi mai mari decât cuveturile de ținut în poală, dar mai mici decât tipul de cuvertură pe care îl aveți pe pat.
Trapunto Quilt – Cuvertură Trapunto – model floral
Aceste cuverturi în stil italian prezintă de obicei linii paralele de cusături. Au și un strat interior de căptușeală din vată de bumbac sau ață, ceea ce conferă acestor cuverturi dimensiuni suplimentare, în relief, atunci când faceți cusături între blocuri. Trapunto provine din cuvântul italian trapuntare, care înseamnă pur și simplu „a acoperi”.
Wall Quilt – Cuvertură de perete
Aceste cuverturi de perete sunt atârnate ca decor de cameră. Acestea nu sunt destinate pentru a fi așezate pe un pat și sunt mai mici decât majoritatea cuverturilor de pat.
Watercolor Quilt – Cuvertură tablou
Cuverturile tablou sunt concepute pentru a arăta ca niște picturi impresioniste realizate pe acest suport. De obicei, acestea constau din bucăți/petice/blocuri de țesătură imprimată care măsoară 2 ″.
Whole Cloth Quilt – Cuvertură pe pânză întreagă
Numite și cuverturi alb-pe-alb, acestea nu au bucăți/petice/blocuri realizate în tehnica patchwork (petice). În schimb, partea superioară a cuverturii este realizată dintr-o bucată mare de țesătură, fără modele aplicate.
Quilting – Matlasare: o mică istorie
Quilting-ul – Matlasarea – nu este unic în nicio parte a lumii. Țările de pe tot globul au contribuit la cultura quilting. De fapt, practica merge până în cele mai vechi timpuri. Chiar dacă este o artă veche, nu a devenit niciodată învechită. Oamenii de toate vârstele se bucură de acest hobby creativ și funcțional.
În timp ce quilting-ul a existat practic de la începutul timpurilor, este dificil de precizat exact când termenul „quilt – cuvertură” a devenit o parte a limbii.
Dovezi ale existenței quilting-ului pot fi urmărite în India, Orientul Îndepărtat și Europa. Cuvântul „quilt” provine probabil din cuvântul latin „culcita”, care înseamnă „pernă” sau „suport”. Termenul a fost folosit în Anglia începând cu secolul al XIII-lea.
În epoca medievală, cuverturile erau făcute în scopuri funcționale, în primul rând pentru paturi. Însă au fost fără discuție bine realizate. Nu este surprinzător faptul că multe dintre aceste cuverturi (quilt-uri) au fost transmise de membrii unei familii de la o generație la alta. Unele dintre acestea există și astăzi.
Evul Mediu a cunoscut, de asemenea, tehnici de confecționare a cuverturilor folosite pentru confecționarea îmbrăcămintei. Îmbrăcămintea matlasată (quilted) era atât ușoară, cât și călduroasă și era adesea purtată sub armură.
Purtarea unui quilt sub armură nu numai că a oferit o protecție suplimentară, dar a făcut și mai confortabilă purtarea echipamentului de luptă. Soldații care aveau nevoie să poarte armură, dar nu și-o permiteau, pur și simplu aveau tendința de a purta și îmbrăcăminte căptușită, crezând că ar putea oferi o protecție suplimentară.
Termenii folosiți în Quilting
Dacă sunteți novice în domeniul quilting-ului, a întâlni cuvinte precum „batting – stratul de căptușeală de umplutură” sau „fat quarter – o croială/tăietură standard de țesătură” poate fi la fel de confuz ca la întâlnirea cu o limbă străină pentru prima dată.
Iată o prezentare a unui vocabular obișnuit pentru quilting – matlasare, astfel încât să puteți înțelege despre ce tipuri de modele și tehnici vorbesc producătorii de quilt-uri atunci când folosesc termeni ca aceștia.
Tehnica Applique – tehnica de bucăți/petice/blocuri de țesătură aplicate pe o țesătură de fundație (suport)
Acest cuvânt cu sunet sofisticat descrie bucățile/peticele/blocurile pe care le decupați și le utilizați pentru a forma un design pe o țesătură de fundație, prin coasere/matlasare.
Cei care creează quilt-uri pliază părțile laterale ale pieselor spre interior și apoi le cos la exterior sau le finisează cu o cusătură manuală sau cu satin. Tehnica de aplicare se poate face manual, precum și cu o mașină de cusut.
Baby Quilt – Păturică pentru bebeluși
Puteți crea o păturică (quilt) pentru bebeluși pentru a înfășa un nou-născut sau un sugar prea mare pentru a primi o pătură de dimensiune standard. Puteți să le faceți în orice dimensiune, dar dacă doriți să faceți una pentru un pătuț de bebeluș sau pentru un pat pentru copii mici, puteți folosi aceste dimensiuni orientative.
Bebeluș. (Acest quilt nu este neapărat pentru un pătuț). Dimensiunile pot varia de la 36 „x36” la 52 „x52.” Aceste quilt-uri sunt de obicei pătrate. Cu cât este mai mare pătura, cu atât bebelușul se poate bucura mai mult de ea până când va crește.
Quilt pentru pătuț
Dimensiunile pot varia de la 30 „x46” la 36 „x50”. Aceste dimensiuni se potrivesc pentru majoritatea saltelelor de pătuț.
Pat pentru copii mici. O păturică dreptunghiulară care măsoară 46 „x70” ar trebui să se potrivească majorității saltelelor pătuțurilor pentru copii mici.
Backing – Țesătura de fundație, de bază, suport
Acesta este stratul de bază (pe dos) al unei cuverturi (al unui quilt), care apare pe spatele piesei. Pentru mulți cusători, pânza și bumbacul sunt selecții populare de materiale pentru un suport de cuvertură (quilt backing). Muselina este cel mai des folosită pentru quiltingul Trapunto menționat mai sus.
Batting – Căptușeala pentru umplutură
Uneori, denumită și vată (wadding), căptușeala cuverturii (quilt batting) se referă la stratul existent între partea superioară a cuverturii și materialul țesăturii de fundație a cuverturii. Bumbacul și poliesterul sunt materiale deseori folosite pentru căptușeala pentru umplutură (batting).
Bias Binding – finisare cu altă țesătură pe marginea cuverturii
Acest proces implică utilizarea unei bucăți de material țesut, cusut pe marginile cuverturii sau ale bucăților/peticelor/blocurilor.
Bagging Out – Cusătură dreaptă între bucăți, pe dosul materialului
Dacă doriți să coaseți marginile unui quilt fără să protejați marginea cuverturii cu o altă țesătură (fără bias binding), puteți utiliza această tehnică de cusut.
Pentru a coase pe dos, creatorii de cuverturi cos partea superioară și partea de dedesupt una lângă alta, realizând coaserea marginilor cusăturii pe dos, practic se coase pe dos, iar la exterior nu se văd marginile cusăturii, ci doar cusătura.
Blanket Stitch – Cusătură de cuvertură
Utilizată în tehnica pentru aplicații, această cusătură decorativă este cusută de-a lungul marginilor țesăturii.
Block – Blocuri
Blocurile sunt unitățile din care este confecționată cuvertura (quilt-ul). De obicei ele au formă pătrată, deși acest lucru nu se întâmplă întotdeauna (există și în formă de diamant, stea, sau fâșii, etc). Există zeci de tipuri de bucăți/petice/blocuri de cuvertură, dar cele mai populare sunt blocurile în formă de stea, dreptunghiulare, dar și blocurile de 4-, 6-, 7- și 9- bucăți.
Blocking – abur, apă
Dacă folosiți abur sau apă pentru a manipula bucățile/peticele/blocurile individuale sau întreaga parte superioară a cuverturii, aceasta tehnică se numește blocking.
Border – Marginea
Cele mai multe părți superioare ale cuverturii au o margine, de obicei cu colțuri îmbinate la 45 de grade chiar pe colț (ascuțite) sau butted – cusătura nu se află pe colț, ci sub colț, având un aspect drept.
Borderie Perse – tehnică pentru aplicații
Aceasta este o tehnică pentru aplicații în care creatoarele de quilturi decupează motive florale din țesături care au model floral. Aceste decupaje sunt cusute/aplicate prin coasere pe o altă țesătură pentru ca produsul final să fie mai frumos.
Seams Batted – Cusături Batted
Această tehnică se referă la menținerea a două cusături împreună, apoi la utilizarea unei cusături de îmbinare pentru a le uni.
Cusătură surfilare
Scopul acestei cusături este de a face marginile să arate mai îngrijit. Această operațiune se poate face manual sau cu o mașină. Când coaserea este realizată manual, este nevoie de o cusătură blanket. Cu o mașină, se realizează printr-o cusătură strânsă în zigzag.
Chain Piecing – Bucăți/petice/blocuri cusute fără tăierea aței
Aceasta este o modalitate ușoară de a folosi tehnica patchwork (petice). Fără a fi nevoie să tăiați firul de ață între bucăți/petice/blocuri, coaseți bucățile de țesătură pe rând. Tăierea firului de ață după fiecare bloc necesită mult timp și poate fi dificilă, astfel încât cusătura chain piecing între blocuri accelerează cu siguranță lucrurile.
Tehnica Cornerstones – aplicarea unui pătrat la colțuri
Utilizați această tehnică atunci când adăugați un pătrat la toate colțurile unei cuverturi, la exterior. În acest fel, atunci când coaseți marginea superioară a cuverturii, evitați colțul la 45 de grade.
Tehnica Couching – cusătură decorativă
Acest cuvânt sună de parcă ar trebui să descrie cuvertura de pe canapea (Couch – canapea în limba engleză). De fapt, este o tehnică decorativă a suprafeței. Aplicarea acestor modele de ață decorative este adesea folosită cu fire groase, panglică, orice poate fi dificil de trecut prin ochiul unui ac.
Crazy Patchwork – petice – din petice
La fel ca stilul crazy quilt menționat mai devreme, această tehnică de quilting presupune folosirea împreună a unor bucăți/petice foarte diferite, aleatorii de țesătură pentru a forma blocuri în tehnica patchwork (petice).
Echo Quilting – Cusătura ecou – care se repetă
Tehnica Echo este o modalitate de a realiza cusături de matlasare. Rândurile distanțate de cusături înconjoară un design aplicat.
Tehnica English Paper Piecing – folosirea șabloanelor de hârtie
Această metodă vă permite să realizați blocuri de cuvertură folosind șabloane de hârtie. Posibilitățile de creativitate sunt practic nelimitate. Puteți tăia hârtia în orice formă doriți, apoi să o folosiți ca șablon pentru tăierea țesăturii, lăsând un spațiu suplimentar pentru cusătură. Apoi decupajele sunt cusute manual împreună.
Unii oameni folosesc această metodă pentru a crea blocuri în mozaic care reprezintă forme distractive, cum ar fi diamante, hexagoane, triunghiuri și altele asemenea.
English Traditional Quilting – Tehnica de matlasare englezească tradițională
Aceasta este o cusătură de matlasare care conferă țesăturii un aspect în relief.
Facing – Aspect decorativ pe margini
Acesta este un mijloc de finisare a marginilor cuverturii sau a oricărui alt proiect centrat pe țesături. În matlasare (quilting), această tehnică vă permite să obțineți margini lucrate cu mici curbe ornamentale.
Fat Eight – dimensiunile unei bucăți de țesătură
Aceasta este o bucată de țesătură destinată matlasării care măsoară 18 „x11”.
Fat Quarter – dimensiunile unei bucăți de țesătură
Aceasta este o bucată de țesătură de 18 „x22” destinată matlasării.
Folded Patchwork – patchwork pliat
Îmi place să mă gândesc la această metodă de fabricare a blocurilor ca la „un origami matlasat”. Îndoiți țesătura în diferite moduri pentru a forma forme interesante.
Four Patch – Patru patch-uri – patru bucăți care alcătuiesc un bloc
Four patch este un bloc de quilt foarte popular, format din patru secțiuni pătrate egale de țesătură, unite între ele.
Freestyle Quilting – stil liber
Un termen rezervat de obicei unui anumit stil de înot sau dans se aplică și pentru quilting (matlasare), deși unii îl numesc free motion quilting (matlasare cu mișcare liberă). Acesta este genul de quilting pe care îl realizați atunci când nu aveți în vedere un design specific și nu utilizați piciorușul mașinii de cusut. În schimb, ghidați straturile de material manual.
Tehnica Fusible Applique – Aplicația cu inserție termoadezivă
Aceasta este o tehnică de aplicație care utilizează inserția termoadezivă pentru a atașa piesele de aplicație la țesătura de fundație. Aceasta este o metodă excelentă pentru începători. Puteți finisa aplicația prin coasere manuală sau folosind mașina de cusut.
Tehnica Fussy Cutting – cu înflorituri
Cu această tehnică, puteți utiliza o țesătură cu model ca motiv de design. Folosind-o pentru a fi aplicată (tehnica applique) sau în tehnica patchwork (petice) vă permite să o faceți caracteristica centrală a cuverturii dvs. sau o puteți folosi repetat pentru a crea un model.
Tehnica Foundation Piecing – bucăți de material cusute pe hârtie sau pe altă țesătură de fundație, care este mai apoi îndepărtată
Cu această tehnică, păstrați bucăți de țesătură pentru patchwork pe hârtie sau pe o țesătură de fundație. (Când sunt păstrate pe hârtie, se numește tehnica paper piecing). Materialul de fundație este de obicei muselină subțire. După ce ați terminat cusăturile, puteți îndepărta hârtia sau țesătura de fundație.
Tehnica Fusible Web – inserția cu bandă termoadezivă
Când realizați aplicații, banda termoadezivă se referă la utilizarea unui material termoadeziv pentru a atașa piese de aplicație la țesătura de fundație.
Tehnica Gathering – onduleuri/volănașe
Această tehnică vă permite să faceți onduleuri/volănașe în țesătura dvs. În majoritatea cazurilor, acest lucru se realizează prin realizarea mai întâi de cusături lejere de-a lungul marginii țesăturii. Următorul pas este de a trage apoi firul pentru a strânge țesătura.
Grain Line – urzeala țesăturii
Când ne gândim la „a merge împotriva curentului”, lucrul cu țesături nu ne vine adesea în minte. Dar țesătura are și ea o urzeală. Urzeala țesăturii (grain line) este direcția în care firul este țesut în pânză.
Half-Square Triangles – Triunghiuri din pătrate înjumătățite
Când auzi acest termen ar putea să ai un motiv în plus pentru a-ți displace geometria. Acesta este doar un alt mod de a crea un bloc de quilt – cu două triunghiuri unite pentru a forma un pătrat.
Quilting italian
Acesta este un stil de quilting (matlasare) cunoscut pentru cusătura dublă. Uneori, acele linii au șnururi (cording) care trec prin ele. Acest stil are cusături numai pe partea superioară a cuverturii, cu o țesătură groasă ca fundație pentru umplere cu căptușeală.
Layout of Quilt – Organizarea cuverturii
Acesta este tehnica în care aranjați dinainte toate blocurile pentru a vedea cum va arăta cuvertura la final.
Mitered Borders – Borduri cu colțuri în unghi de 45 de grade – cusătura chiar pe mijlocul colțului, în diagonală
Un colț mitrat este format prin unirea marginilor unui quilt la un unghi de 45 ° la colț.
Nine Patch – Nouă petice
Acesta este un bloc de quilt creat prin îmbinarea a nouă piese pătrate de țesătură.
Outline Quilting – Evidențierea cusăturii
Acesta este un mod de a realiza cusături de matlasare cu un design aplicat. Designul este conturat cu cusături la aproximativ 1/4 ″ dincolo de margine.
Padding – Căptuseală
Când aveți un strat interior de căptușeală între partea de pe dos și fața cuverturii, acesta se numește padding (căptușeală). Cuverturile obțin aspectul lor caracteristic, ridicat, de „plapumă” atunci când cusătura trece prin toate cele trei straturi.
Căptușeala ia adesea forma pânzei, materialului de lână, flanelului și bumbacului existent în țesătura de fundație (suport).
Patches – petice
Acestea sunt bucățile de țesătură pe care le alăturați într-un patchwork.
Tehnica Patchwork – tehnica de lucru cu petice
Cu această tehnică de cusut, formați un design prin alăturarea unor bucăți de țesătură de diferite dimensiuni și forme.
Piecing – îmbinarea pieselor
Acest cuvânt descrie procesul de îmbinare a bucăților de țesătură care formează o bucată mare – în acest caz, un quilt (o cuvertură).
Pre-Washing Fabric – Țesătură spălată înainte
Este o idee bună să vă pregătiți materialul înainte de a-l folosi pentru un quilt (cuvertură). Intrarea la apă este uneori inevitabilă atunci când aceste țesături sunt spălate la final. De aceea, înainte de a coase sau tăia/croi, spălarea materialului vă permite ca materialul „să intre la apă” înainte de a începe lucrarea.
Dacă realizați tăierea și cusăturile fără spălare prealabilă, materialul se va încreți și veți avea și alte neplăceri și imperfecțiuni odată ce spălați produsul finit. Această tehnică este recomandată în special pentru bumbac, care aproape întotdeauna intră la apă atunci când este spălat.
Quilt as you go – Cuvertură cu blocurile cusute cu cele trei straturi de la început și apoi asamblate în cuvertură
Cu această metodă, coaseți blocurile cu toate cele trei straturi împreună – la fel cum ați realiza o cuvertură (quilt). Apoi, le puteți asambla cu ușurință.
Quarter Square Triangles – Triunghiuri din sfert de pătrat
Iată un alt termen de revenire la geometrie. Acesta este un mod de a crea triunghiuri prin tăierea unui pătrat în jumătate pe diagonală. Apoi, triunghiurile rezultate sunt tăiate din nou pe diagonală, ceea ce vă oferă un total general de patru triunghiuri de țesătură.
Quilting – Matlasare
Fie că realizați quilting-ul (matlasarea) manual, fie că realizați coaserea la mașina de cusut, quilting-ul rezumă toți pașii parcurși pentru a realiza o cuvertură (quilt), îmbinând toate cele trei straturi împreună. Există mai multe tipuri diferite de cusături de matlasare pe care le puteți folosi pentru a realiza acest lucru.
Quilt Sandwich
Acesta este ceva ce nu veți comanda niciodată la un magazin de mâncare; ci descrie cele trei straturi – partea superioară a cuverturii (quilt top), căptușeala de umplere (batting) și țesătura de fundație (suport) de pe dosul cuverturii – necesare pentru a realiza o cuvertură (quilt).
Dimensiunile unei cuverturi (Quilt)
Din punct de vedere tehnic, puteți crea o cuvertură sau un quilt în orice dimensiuni doriți. Nu există dimensiuni standard. Puteți chiar să coaseți o cuvertură în orice formă doriți. Dar când vine vorba de cuverturile care se comercializează, există anumite dimensiuni standard, destinate cuverturilor de pat.
Dacă doriți să faceți o cuvertură de pat, vă recomandăm să respectați dimensiunile de mai jos pentru ghidare. Iată dimensiunile comerciale pentru paturile de dimensiuni standard.
Cuvertură dublă: 70 „x90”
Cuvertură mare: 85 ″ x90-108 ″
Cuvertură Queen: 90-108 „x95”
Cuvertură King: 95-110 „x95”
Quilting Embroidery Stitches – Cusături de broderie matlasate
Cusăturile folosite pentru a uni toate cele trei straturi de cuvertură sunt numite cusături de broderie matlasate. Atunci când coaseți manual, puteți folosi cusături de tip lanț (Chain stiches) sau varietățile de cusătură în urma acului (back) și continue (running). Acestea sunt utilizate în special cu matlasarea engleză, Trapunto și italiană.
Stitch Rocking – Cusătura prin fir
Dacă coaseți manual, aceasta este cea mai bună tehnică de cusut pe care o puteți folosi. Aceasta implică realizarea unui număr de cusături înainte de a trage firul.
Cutter-ul Rotary and Self-Healing Mat – Cutter rotativ și covoraș protector din material flexibil cu linii marcate (gradație) pentru tăierea materialului
Realizarea unui quilt poate implica sute de tăieturi. Vestea bună este că există instrumente care vă vor ușura viața când faceți quilting. Tăierea întregii țesături cu foarfeca duce oboseala la un nivel cu totul nou.
Când aveți un cutter rotativ, tot ce trebuie să faceți este să suprapuneți straturile de țesătură și să le tăiați pe toate cu doar o singură tăietură. De asemenea, dacă aveți un covoraș protector flexibil, tăierea dvs. va fi și mai accesibilă, deoarece covorașul protector flexibil pentru tăierea materialului are linii marcate pentru a vă ghida.
Sashing – fâșii/benzi de material cusute între blocurile quilt-ului
Cusătura tip sashing este numită uneori și lattice (rețea, zăbrele). Ea reprezintă îmbinarea benzilor de țesătură între blocurile quilt-ului pentru a forma margini. Unele cuverturi (quilt-uri) au benzi de material cusute în jurul blocurilor individuale. În altele, banda de material este realizată în jurul tuturor blocurilor, în mod colectiv, deci la marginile întregii cuverturi.
Seam Allowance – Distanța dintre marginea țesăturii și locul în care este realizată cusătura
Pentru matlasare, există o distanță standard – 1/4 ″
Mașină de cusut pentru quilting (matlasare)
Anumite tipuri de matlasare necesită echipamente specifice. Iată câteva instrucțiuni generale pentru mașinile de cusut și quilting (matlasare).
Pentru tehnicile Applique și Patchwork. Dacă realizați blocuri cu aplicații sau folosiți tehnica patchwork (petice), tot ce trebuie să faceți este să folosiți mașina dvs de cusut cu cusătură dreaptă.
Pentru tehnica Crazy Quilt. Pentru acestea, puteți seta mașina dvs. de cusut pentru cusături decorative.
Pentru Quilt Sandwich. Când vine vorba de reunirea tuturor straturilor, cel mai bine este să folosiți o mașină de cusut cu braț lung. S-ar putea să puteți coase cele 3 straturi împreună și fără o mașină de cusut cu braț lung, dar sarcina va fi mult mai dificilă și este posibil ca materialul să se încrețească și să apară și alte imperfecțiuni.
De asemenea, puteți încerca să ajutați trecerea materialului cu mâna, într-un stil liber. Dacă alegeți această cale (mașină de cusut fără braț lung, trecerea materialului ajutată cu mâna), veți avea nevoie de o mașină tip feed dogs care are zimți sub picioruș, pentru a nu permite încrețirea sau prinderea materialului.
Shadow Quilting – folosirea unui material transparent
Acesta este un stil de matlasare în care folosiți un material transparent pentru partea superioară a cuverturii și lână colorată pentru cusături.
Slip Stitch – cusătură lejeră invizibilă
Atunci când coaseți marginile cuverturii, cusăturile invizibile sunt o alegere bună, deoarece nu se văd la exterior, ceea ce face posibilă realizarea cusăturii perfecte.
Sleeve – gaică de agățare
O gaică este o bucățică de material utilizată pentru a agăța o cuvertură de perete.
Squaring Up – te asiguri că blocurile din cuvertură și marginile exterioare cuverturii sunt pătrate
În felul acesta vă asigurați că colțurile fiecărui bloc și partea exterioară a cuverturii sunt în unghi drept. Puteți utiliza covorașe protectoare flexibile pentru tăiere, rigle sau orice alte instrumente de măsurare pe care le aveți la îndemână.
Strip Piecing – folosirea benzilor/fâșiilor de material pentru a uni piesele
Acesta este un mod de a uni bucăți de țesătură în tehnica patchwork (petice). În folosirea benzilor/fâșiilor de material, primul pas este unirea benzilor lungi de țesătură. Apoi, le tăiați și le puneți împreună – de data aceasta, într-o altă ordine.
Deși s-ar putea să nu sune așa, această tehnică face de fapt mai ușoară îmbinarea pieselor de țesătură. Uneori, acest lucru se realizează cu benzi de lățimi diferite.
Cusatura Stitch in the ditch – Cusătură ascunsă
Acest termen sună ca și cum ar fi vorba despre o cusătură greșită, dar se spune că acest tip de cusătură este „în șanț”, deoarece este discretă. Cu tehnica patchwork, cusăturile pot fi așezate de-a lungul cusăturilor, astfel încât să nu fie ușor vizibile.
Tacking Stiches – Cusături temporare
Cusăturile de prindere temporară păstrează intacte toate straturile guilt-ului tau înainte de a face cusăturile finale de matlasare. Cusăturile temporare sunt realizate prin toate cele trei straturi.
Având grijă să evitați încrețirea materialului, începeți prin a coase două linii orizontale în centru, urmate de rânduri de cusături temporare la distanță de 2,5 centimetri. Acest lucru vă ajută să evitați imperfecțiunile pe măsură ce finisați cuvertura.
Templates – Șabloane
Le puteți face singure acasă sau le puteți cumpăra deja făcute. Șabloanele pot fi realizate din carton, plastic sau hârtie. Cele folosite de profesioniști sunt realizate din metal.
Tying – Prindere/Legare
Dacă nu doriți să folosiți cusături pentru a păstra creația intactă, puteți folosi în schimb legarea. Legăturile, realizate din panglică, șnur, ață, fir sau lână ușoară, sunt plasate la intervale egale de-a lungul perimetrului straturilor cuverturii ca prindere în locul cusăturilor.
Mașină de cusut cu Walking Foot (picioruș mișcător)
Acesta este un element grozav pe care trebuie să îl aveți la îndemână atunci când folosiți mașina de cusut. Este un element atașat care ajută țesătura să deplaseze toate straturile cuverturii cu aceeași viteză. Acest instrument vă ajută să țineți cuvertura în poziția corectă, fără să se încrețească sau să se facă mănunchi.
Yoyos (Suffold Puffs) – Fundițe rotunde/pamponașe
Termenul Yoyos se referă la un tip de înfrumusețare a quilturilor. Pentru a le face, aduci împreună marginile unui cerc.
Ce instrumente ar trebui să aibă o persoană care realizează quilt-uri?
Dacă sunteți o începătoare în quilting (crearea de cuverturi/matlasare), iată consumabilele de bază care vă vor ajuta să profitați la maximum de noul dvs. hobby.
Foarfecă de tăiat pentru croitorie (pentru material textil) de înaltă calitate. Pentru ca lamele să dureze mai mult, nu le folosiți pentru a tăia hârtie sau orice altceva care nu este țesătură.
Seam rippers / cutter/ripper pentru descusut – Instrument de desfăcut cusăturile
Ace pentru cusut manual și la mașină
O mulțime de fire/ață pentru cusut
Ace de gămălie/croitorie pentru a ține țesătura împreună și o perniță de ace sau un bol pentru păstrarea lor
Rigle din acrilic pentru măsurare precisă
O mașină de cusut bună cu picior reglabil (walking foot) și, eventual, un picior mobil cu mișcare liberă pentru matlasare (darning foot)
Un cutter rotativ/circular (rottary cutter) și lame pentru înlocuire
Covoraș protector flexibil gradat pentru tăierea țesăturii (Self-healing mat)
Unora le place, de asemenea, să lucreze cu modele (patterns). Puteți descărca un model gratuit de quilt online pentru a începe.
Mulți dintre cei care confecționează quilt-uri, oameni cu experiență, folosesc, de asemenea, un gherghef, adică un cadru în care lucrează (a quilting frame).
Care sunt cele mai frecvente tehnici de cusut în quilting (matlasare)?
Există 13 tehnici diferite de cusut utilizate cel mai frecvent în lumea matlasării (quilting).
Cusături pătrate sau în formă de diamant (romb)
Cu acest tip de cusătură, realizați rânduri paralele de cusături orizontal și vertical. Când liniile sunt realizate într-o rețea obișnuită, aceasta este o cusătură pătrată. Vorbim despre o cusătură diamant atunci când liniile de cusătură sunt diagonale și, prin urmare, se intersectează pentru a realiza forme de diamant/romb.
Template Quilting Design – Design de matlasare cu șablon
Șabloanele (Templates) facilitează reproducerea aceluiași design(uri) pe cuvertură (quilt). Puteți crea propriile șabloane din carton, hârtie sau plastic. De asemenea, le puteți cumpăra gata făcute.
Cei care realizează quilt-uri comerciale și alți meșteri experimentați folosesc deseori șabloane metalice. Puteți găsi șabloane gata făcute în forme utilizate frecvent, cum ar fi un pahar de vin, inimă, cântar, frunze, pene sau frânghie.
Șabloanele sunt disponibile, de asemenea, în forme geometrice. Dacă aveți o mașină de cusut/matlasat computerizată, o puteți seta să realizeze și modele, obținând același efect cu utilizarea unui șablon. Ca o altă alternativă la utilizarea unui șablon, puteți urmări sau transfera diferite modele pe țesătură.
Free Form Quilting – Matlasare liberă
Acest tip de cusătură nu se face la întâmplare. Pentru a vă ușura sarcina, puteți folosi piciorul mobil (darning foot) al mașinii de cusut. Această tehnică necesită multă practică pentru a ajunge la punctul în care să nu pară întâmplătoare.
Corded Quilting Stitches – Cusături de matlasare cu fir
Utilizate frecvent în matlasarea italiană, cusăturile cu fir utilizează un design care prezintă linii duble subțiri pe întreaga suprafață. Liniile nu au pauze în ele. Creatorii de quilt-uri realizeză cusăturile peste liniile de design. Acest mod de coasere creează un canal între ele. Apoi, cusătoresele înfiletează un șnur de lână prin canal.
Outline Quilting – Matlasarea conturului – Scoaterea în evidență a unui motiv sau a unui design aplicat
Cusătura se face în jurul unui motiv sau a unui design aplicat pentru a-l accentua și scoate în evidență.
Shadow Quilting – Matlasarea Shadow
Aceasta este, în esență, matlasarea cu două linii, cu un pic de ajustare. Pentru partea superioară a cuverturii și țesătura de fundație (suport), cei care realizează quilt-uri folosesc o țesătură transparentă subțire, cum ar fi șifon, organdie sau mătase.
Uneori, cusătorii trec lână prin canal. În alte cazuri, meșteșugarii decupează forme și le plasează între straturi. Cusătura în jurul formelor asigură rămânerea acestora la locul lor.
Kantha Quilting (Sashiko Quilting) – Matlasarea Kantha
Cusăturile care se realizează pe toată cuvertura țin împreună peticele din tehnica patchwork împreună. Cusăturile formează modele frumoase, de asemenea.
Echo Quilting – Matlasarea Ecou (repetată)
Acest lucru este similar cu matlasarea conturului (outline quilting). În loc de o singură subliniere cu cusături a conturului în jurul motivului central, cusătura periferică se repetă (de aici și termenul ecou). Cusăturile sunt realizate la distanța de 1/4 ″ în jurul designului.
Stitch in the Ditch – Cusătură ascunsă
Aici, realizați cusătura chiar pe cusătura unde se întâlnesc două petice sau blocuri. Acest lucru face cusătura discretă în timp ce cusătura este de asemenea întărită.
Crazy quilting stitches – Matlasare suprapusă
Cu această tehnică, puteți face cusături de broderie – fie manual, fie cu o mașină – cusături de matlasare pe o cuvertură cu extra căptușeală. După ce ați terminat cusăturile, puteți așeza mici bucăți de căptușeală pe care le introduceți în secțiunile din interiorul cusăturilor pentru a face cuvertura să pară suplimentar căptușită.
Horizontal Quilting Stitches – Cusături de matlasare orizontale
Aceasta este cea mai ușoară tehnică de matlasare, deci este ideală pentru începători. Pentru a face aceste cusături, cusătoresele realizează linii drepte de cusături care se desfășoară paralel una față de cealaltă și sunt distanțate la intervale regulate.
Acestea vă permit să faceți urme pe partea superioară și apoi să coaseți peste ele sau să atașați temporar o bandă de mascare și să realizați cusătura de-a lungul marginii.
Stipple Quilting – Matlasarea ondulată/șerpuită
Matlasarea ondulată (stipple) se mai numește și matlasare șerpuitoare (meandering). Aceasta este o abordare oarecum diferită a cusutului cu mișcare liberă. În acest caz, ideea este să nu aveți cusături libere încrucișate în niciun punct al țesăturii.
Acest lucru se face de obicei pentru a umple toate zonele cuverturii care sunt neumplute. De asemenea, puteți utiliza această tehnică pentru a face alte părți ale cuverturii să pară ridicate în comparație cu zonele cu cusătură ondulată. Cusătura ondulată tinde să aplatizeze țesătura.
Câteva avertismente despre cusături
Înainte de a începe cusutul, trebuie să țineți cont de câteva lucruri care să vă ajute să obțineți cele mai bune rezultate.
Folosiți un material bun și robust pentru suport (backing). Dacă materialul de bază este prea subțire, probabil se va încreți.
Finalizați orice coasere a peticelor (tehnica patchwork) sau broderie pe partea superioară a cuverturii înainte de a adăuga cusăturile de matlasare.
Asigurați-vă că cele trei straturi ale cuverturii sunt suprapuse și așezate împreună în ordinea corectă. Țesătura de fundație (suport) ar trebui să fie pe partea de jos, căptușeala de umplere ar trebui să fie în mijloc, iar partea superioară a quilt-ului, fața acestuia, ar trebui să fie deasupra.
Înainte de a realiza cusăturile, puteți fixa temporar acele straturi împreună sau puteți folosi cusături temporare (tacking stitches).
Ce este atât de grozav la un cutter rotativ/circular (rotary cutter)?
Uneltele cuttere rotative sunt utilizate pentru tăierea țesăturii care se află întinsă pe o suprafață. Cutterele rotative sunt fabricate toate în același mod, dar există două dimensiuni diferite ale lamei – 45 cm și 65 cm. De asemenea, există câteva opțiuni diferite de mâner. Uneori mânerul este drept.
Alteori, mânerul are un design ergonomic, astfel încât este mai confortabil de ținut în mână atunci când tai materialul. Este posibil să observați că aceste instrumente arată ca niște cuțite rotunde de tăiat pizza.
Dar nu vă faceți griji, nu trebuie să folosiți aceeași mișcare incomodă, înainte și înapoi, cu un cutter rotativ, pe care o executați cu un cutter de pizza. Cutterele rotative permit tăieri precise, îngrijite.
Dacă ați tăiat vreodată țesătură cu o foarfecă, știți cât de obositor poate fi acest lucru dacă tăiați mai multe bucăți de material. Materialul se poate întinde sau aluneca din mâini. În plus, dacă faceți multe tăieturi cu foarfeca, este posibil să simțiți disconfort la mâini și încheieturi. Cutterele rotative rezolvă toate aceste probleme.
În plus, cu un cutter rotativ, puteți trece prin mai multe straturi de țesătură cu o singură tăietură.
Folosirea unui covoraș protector flexibil gradat pentru tăiere (self-healing mat) sub țesătură vă permite să vă protejați suprafața de lucru atunci când tăiați.
Apropo, dacă veți folosi un cutter rotativ nu înseamnă că ar trebui să aruncați de tot foarfeca de cusut. Ambele au rolul lor, deci este bine să le păstrați pe amândouă la îndemână.
Sfaturi pentru utilizarea unui cutter rotativ
Iată câteva sfaturi pentru a face tăierea mai ușoară și mai precisă.
Țineți straturile de țesături și modelul/tiparul (dacă utilizați unul) împreună pentru tăiere. Utilizați greutăți/cleme pentru tipar pentru a preveni alunecarea țesăturii.
Păstrați o riglă la îndemână dacă tăiați muchii drepte.
Folosiți un covoraș protector flexibil gradat pentru tăiere atunci când folosiți cutterul rotativ. Acest lucru vă protejează suprafața de lucru. În plus, contactul cutterului rotativ cu suprafețe dure va toci lama cutterului rotativ mai repede, astfel încât covorașul (self-healing mat) păstrează și integritatea lamei.
Puteți utiliza covorașul (self-healing mat), numit astfel deoarece de obicei nu suferă daune permanente, materialul flexibil revine la forma inițială. Există, de asemenea, planșete dure disponibile, dar acestea nu sunt la fel de „rezistente” ca cele moi, flexibile de tip self-healing, care revin la forma inițială după tăiere.
Puteți utiliza liniile/gradațiile de pe covorașul protector flexibil pentru a tăia mai eficient marginile drepte. De asemenea, puteți utiliza o riglă transparentă în acest scop.
Găsiți linia de granulație (grain line – direcția în care firul este țesut) a țesăturii înainte de tăiere, astfel încât să știți în ce direcție să tăiați.
Dacă utilizați o riglă, asigurați-vă că tăiați de-a lungul marginii acesteia și nu prin ea.
Mențineți o presiune constantă pe mânerul cutterului rotativ pe măsură ce tăiați. În caz contrar, este posibil ca în unele locuri lama să nu poată trece complet prin țesătură.
Poziționați cutterul rotativ și țesătura astfel încât să fie îndreptate în direcția opusă corpului și tăiați corespunzător.
Întrebări frecvente despre matlasare
Ce țesături sunt cele mai bune pentru quilting (matlasare)?
Mai multe țesături sunt potrivite pentru quilting (matlasare). Țesătura de bumbac, în special cea concepută pentru creatorii de quilturi (cuverturi), este o alegere de top. Deoarece bumbacul va intra la apă, asigurați-vă că veți cumpăra țesătură de înaltă calitate.
Următorul pe listă sunt țesăturile de bumbac pentru decorațiuni (un bumbac mai gros). Deoarece acestea sunt mai grele decât bumbacul convențional, sunt bune pentru realizarea decorului de casă și a altor articole, cum ar fi pungi, perne și covorașe suport pentru farfurii atunci când iei masa (placemats).
Cu finisajul lor satinat, aceste țesături sunt deosebit de atractive. Alte țesături care se pretează bine la quilting – matlasare sunt flanela de bumbac, pânza de voal (voile) și inul. Baticul (țesătura) și mătasea sunt, de asemenea, cele mai potrivite pentru creatoarele de quilt-uri. În plus, vata de lână (în căptușeală) adaugă un plus de căldură.
Există materiale care nu ar trebui folosite pentru quilting (matlasare)?
La fel, există și materiale care nu ar trebui folosite pentru quilting (matlasare). Pânza groasă de sac sau scoarță de copac, de exemplu, nu își păstrează forma foarte bine, așa că ar face un quilt de calitate inferioară.
Dacă utilizați presarea cu abur în matlasare, este posibil ca materialele sintetice să nu fie cea mai bună idee. Creatorii de cuverturi raportează că materialul se topește de la căldură.
Datorită elasticității lor, tricoturile tind să fie o problemă și pentru mulți cusători. Dar matlasarea tricotului se poate face cu ajutorul unuei țesături de bază (suport) fuzibilă.
Cum puteți verifica urzeala (grain line) țesăturii?
În primul rând, veți dori să verificați linia de urzeală a țesăturii înainte de a o aduce acasă și de a o tăia/croi. De obicei, puteți observa dintr-o privire dacă materialul a fost tăiat pe linia de urzeală. La un material nou, uitați-vă la colțuri.
Dacă este tăiat în unghiuri drepte curate, atunci cel mai probabil țesătura dvs. este tăiată pe urzeala sa.
Dacă vedeți suficient de bine pentru a face o inspecție mai atentă (unii oameni au nevoie de ochelarii lor de lectură pentru acest lucru), uitați-vă la firele longitudinale și transversale din țesătură. Dacă se intersectează în unghi drept, direcția este corectă.
Țesătura nu este tăiată pe urzeală atunci când aceste fire se încrucișează reciproc într-un mod curbat, înclinat, și nu în unghi drept.
Care este cel mai simplu mod de a uni toate straturile unei cuverturi?
Dacă nu doriți să vă ocupați de cusături și altele asemănătoare, puteți utiliza țesătura de fundație (suport) cu inserție termoadezivă pentru a îmbina straturile quilt-ului.
De unde puteți cumpăra articole de matlasare?
Unele consumabile pentru matlasare sunt disponibile la marii comercianți, cum ar fi Walmart. Dacă faceți o simplă cuvertură cusută manual, este posibil să găsiți tot ce aveți nevoie într-un singur magazin.
Dar pentru articole de specialitate (cum ar fi mașinile de cusut cu braț lung, va trebui să faceți cumpărături la un magazin de țesături sau de meșteșuguri (mercerie). Puteți vizita un comerciant de bricolaj sau puteți explora opțiunile practic nelimitate disponibile online.