12 tipuri de pantofi sport 

Tineri poartă diferite tipuri de pantofi sport

Atunci când alegeți care este tipul de pantof de alergare, adidas sau pantof de antrenament cel mai bun pentru dvs., ar trebui să vă concentrați pe sporturile la care participați, pe pasul/mersul și pe structura arcului piciorului dvs.. Acest lucru va determina cantitatea de amortizare și suport necesare pentru confort și performanță optime.

Este extrem de important să aveți pantofi de sport corespunzători pentru a avea performanță maximă și absorbție a șocurilor și pentru a evita accidentările la călcâi, picior sau gleznă, cum ar fi leziunile tibiei și tendinita. Diferitele sporturi pot provoca un stres diferit pe diferite părți ale corpului și acest lucru poate provoca diferite tipuri de leziuni.

Astfel, este esențial ca, dacă participați la un anumit sport de mai multe ori pe săptămână, să utilizați un tip de pantof creat special pentru sportul de care vă bucurați.

O poveste naivă, dar amuzantă, care se referă la pantofii de sport, cum ar fi adidașii sau pantofii de antrenament, este că, din moment ce merg de obicei de la stația de metrou la birou în fiecare zi, port pantofi de alergat până ajung la serviciu, când mă schimb cu pantofii eleganți potriviți pentru birou. Din această cauză, las adesea multe perechi de pantofi eleganți sub biroul meu de lucru.

Când am fost recent în vacanță două săptămâni, am aflat că managerul de birou muta toate birourile pentru a încerca să sporească eficiența.

Când a ajuns la biroul meu, s-a dovedit că se strânseseră 25 de perechi de pantofi eleganți potriviți pentru birou pe care a trebuit să îi depoziteze într-o cutie mare sub birou până mă întorc din vacanță. Când m-am întors la muncă, eram „gluma” întregului birou pentru că eram „omul cu un magazin de pantofi” la serviciu.

După cum vă puteți imagina, am ajuns să-mi iau toți pantofii depozitați acasă și până în ziua de azi nu am purtat decât pantofi de alergare sau adidași toată ziua la serviciu și în timpul navetei.

Verifică preț Pantofi sport pentru femei și bărbați – diverse branduri AICI!

Pantofi de alergat 

Există 3 tipuri de bază de pantofi de alergare pe piață astăzi: pantofi neutri – Neutral Shoes, pantofi pentru stabilitate – Stability Shoes, și pantofi pentru controlul mișcării – Motion Controlled Shoes.

Pantofi de alergare neutri

Pantofii de alergare neutri sunt de obicei recomandați alergătorilor care au arcuri ale piciorului normale și ceea ce se numește tipul „neutru” atunci când aleargă.

Aceasta înseamnă că, atunci când aleargă, partea exterioară laterală a călcâiului face contact în mod natural mai întâi cu solul, apoi piciorul face o mișcare de rotire spre interior aproximativ cincisprezece grade, restul piciorului se așează plat pe sol și apoi se face împingerea întregului corp  de la sol din gleznă, piciorul face o rotire spre exterior, se ridică călcâiul, după care întregul picior împreună cu toate degetele de la picioare se desprinde de la sol.

Această mișcare spre interior a labei piciorului se numește pronație.

Se estimează că între 50 și 60% dintre alergători au un stil de alergare „neutru”.

Pantofii de alergare neutri au, de obicei, cea mai mare parte a amortizării lor în călcâi, deoarece întregul picior are contact uniform cu solul, cu o distribuție uniformă a greutății și, prin urmare, nu este de obicei necesară o căptușeală suplimentară pentru restul piciorului.

Pantofii de alergare neutri sunt de obicei mai ușori decât alte tipuri de pantofi de alergare, deoarece conțin mai puține structuri de susținere, cum ar fi susținere suplimentară de plastic, necesară pentru a spori stabilitatea.

De asemenea, pot fi curbați sau semi-curbați, ceea ce înseamnă că întreaga talpă a pantofului nu intră în contact cu solul în același timp, ceea ce permite o alergare mai rapidă.

Pentru a determina dacă aveți nevoie de pantofi de alergare neutri, puteți fie să vă analizați pasul/mersul în alergare pe o bandă de alergare de către un profesionist la un magazin de sport/atletism, fie vă puteți auto-analiza modul în care se așează laba piciorului atunci când piciorul stă plat pe sol în pantofii tăi obișnuiți.

Când îți examinezi poziția labei piciorului purtând pantofii tăi normali, dacă picioarele tale sunt orientate în față într-o manieră dreaptă, cel mai probabil ești un alergător neutru.

Verifică preț Pantofi de alergare – diverse branduri AICI!

Pantofi de alergare pentru stabilitate

Pantofii de alergare pentru stabilitate sunt proiectați pentru a oferi un anumit nivel de stabilitate alergătorilor care pot avea probleme în menținerea unui suport bun al arcului piciorului în timpul alergării.

Aceste tipuri de alergători fac parte din clasa alergătorilor care sunt cunoscuți ca având arcul piciorului mai plat, ceea ce înseamnă că au tendința de a-și aplatiza picioarele în timpul alergării.

Pantofii de alergare pentru stabilitate oferă un sprijin suplimentar ușor în zonele arcului piciorului și călcâiului pentru a menține arcul piciorului ridicat.

Din acest motiv, pantoful de alergare tinde să devină un pantof de alergare mai greu, care este atât amortizat, cu protecție suplimentară pentru susținere, dar și confortabil.

Verifică preț Pantofi de alergare – diverse branduri AICI!

Pantofi de alergare cu control al mișcării

Pantofii de alergare cu control al mișcării sunt cei mai folositori pentru acei alergători care au picioare plate sau foarte plate, cunoscute și sub numele de „platfus”.

Acest tip de pantof de alergare este conceput pentru a oferi cel mai mult suport, absorbție a șocurilor și stabilitate pentru persoanele care au platfus și pentru cei care au o construcție mai grea, sunt mai grei.

Pantofii de alergare cu control al mișcării au de obicei un „stabilizator” suplimentar pe marginea interioară a călcâiului pentru o stabilitate suplimentară, cu talpa exterioară construită din cauciuc de carbon, care este mai grea și mai rigidă pentru a oferi durabilitate suplimentară.

Verifică preț Pantofi sport Asics – diverse modele AICI!

Pantofi de alergare Barefoot (desculț) alias Pantofi de alergat minimalisti – Minimalistic Running Shoes

Pantofii de alergare Barefoot sunt un tip de articole pentru picioare, care au devenit din ce în ce mai populare în ultima perioadă. Sunt proiectați astfel încât partea din față a piciorului sau partea de mijloc a piciorului este cea care vine în contact cu solul, mai degrabă decât călcâiul.

Se crede că acest design reduce stresul general și presiunea asupra întregului picior, ceea ce ajută la scăderea șanselor de accidentări/leziuni musculare sau fracturi de compresie.

Pantofii de alergare Barefoot au foarte puțin suport sau amortizare suplimentare, dar oferă protecție pentru călcarea pe suprafețe dure sau pe teren accidentat sau pe obiecte care ar putea perfora piciorul.

Verifică preț Pantofi de alergare Vibram AICI!

Pantofi de alergare în mediul natural (pe cărări și poteci, pe trasee de munte/deșert/păduri/cîmpii/dealuri/, teren accidentat dar și mici porțiuni asfaltate) – Trail Shoes

Pantofii de alergare în mediul natural –Trail Shoes – sunt proiectați pentru acei alergători care preferă să alerge în medii off-road.

Pantofii de traseu au de obicei un strat mai adânc ca parte a tălpii pentru o tracțiune mai bună și au, de obicei, o stabilitate mai mare decât pantofii de alergare obișnuiți.

Verifică preț Pantofi sport de alergare pe traseu accidentat (trail) AICI!

Pantofi pentru antrenament combinat – Cross Training Shoes

Pantofii pentru antrenament încrucișat sau Cross Training Shoes sunt proiectați pentru a fi utilizați pentru sporturi diferite, folosind aceeași pereche de pantofi.

Acest tip de pantof nu este de obicei de dorit pentru alergătorii care aleargă mai mult de 4 sau 5 mile (6,5 – 8 km) pe zi.

Pantofii de antrenament încrucișat sunt de obicei realizați dintr-o combinație dintre un tip de țesătură asemănătoare plasei (mesh-like fabric) și bucăți de piele prinse în țesătura tip plasă (mesh).

Pantofii de antrenament încrucișat au adesea un anumit tip de strat/bandă de rulare care face parte din talpă și care nu este ideală pentru utilizare pe terenuri de tenis sau baschet.

Verifică preț Pantofi sport de fitness – diverese modele AICI!

Pantofi de teren de tenis

Pantofii de teren de tenis sunt de obicei confecționați din piele flexibilă și au straturi/benzi de rulare solide ca parte a tălpii, care permit o mișcare ușoară pe terenurile de tenis, de baschet și de volei.

Pantofii de teren de tenis/baschet/volei au de obicei fie o croială joasă, sub gleznă, fie o croială înaltă, peste gleznă.

Sunt concepuți pentru a oferi stabilitate în exterior și în interior cu mișcări în toate direcțiile.

Verifică preț Pantofi sport de tenis AICI!

Pantofi de mers

Pantofii de mers au, de obicei, un grad ridicat de stabilitate, cu un strat/o bandă de rulare netedă ca parte a tălpii, susținere a arcului piciorului și o absorbție excelentă a șocurilor.

Deoarece mersul pe jos necesită ca pasul/călcătura să fie de la călcâi până la deget, pantofii de mers pe jos necesită un pantof puternic de susținere, cu o bază stabilă.

Verifică preț Pantofi sport pentru mers AICI!

Ghetele cu crampoane

Crampoanele sunt folosite în multe sporturi precum fotbal european, baseball, fotbal american și lacrosse.

Crampoanele sunt fabricate fie din plastic dur, fie din oțel, pentru a oferi tracțiune atunci când alergați pe gazon moale sau pe iarbă.

Crampoanele care sunt folosite pentru fotbal european tind să aibă o potrivire mai strânsă pe picior și sunt de obicei realizate din piele moale.

Crampoanele de fotbal american au un crampon central care ajută la tracțiune atunci când schimbați direcția în alergare pe terenul de fotbal.

Ghetele cu crampoane de baseball au de obicei crampoane mai lungi și mai înguste pe talpa pantofului de baseball, sunt de obicei din oțel, mai degrabă decât din plastic.

Verifică preț Ghete cu crampoane de fotbal AICI!

Pantofi de drumeție 

Pantofii de drumeție necesită atât stabilitate și confort, cât și straturi de rulare bune în compoziția tălpii pentru a permite deplasarea pe terenuri dificile.

Pantofii de drumeție se încheie cu șireturi, de obicei, până sus pe picior pentru o mai mare stabilitate.

Verifică preț Ghete de drumeție AICI!

Patine de gheață și clăpari de schi

Patinele și bocancii de schi sunt, de obicei, mulate pe forma piciorului și au arcuri de susținere pentru stabilitate suplimentară.

Verifică preț Clăpari ski – diverse branduri AICI!

Pantofi de ciclism

Pantofii de ciclism se potrivesc de obicei strâns pe picior și stabilizează bine arcul piciorului.

Verifică preț Pantofi ciclism AICI!

Pantofi de golf

Pantofii de golf au crampoane scurte care ajută la fixarea picioarelor pe teren pentru a se pregăti pentru un swing solid de golf.

Verifică preț Pantofi de golf AICI!

Întrebări frecvente despre tipurile de pantofi de sport

Care este definiția generală a unui pantof de alergare?

Pantofii de alergare pot fi definiți ca pantofi care, în general, sunt fabricați cu o talpă mai înaltă (călcâi și talpă) decât în ​​mod normal și care sunt proiectați să se flexeze împreună cu piciorul alergătorului pentru performanță maximă.

Care este durata normală de viață a unui pantof de alergare?

Durata de viață normală a unui pantof de alergare este de obicei de la trei sute la cinci sute de mile (482 km – 804 km), dar variază în funcție de greutatea alergătorului și de tipul de teren de alergare.

Îți poți recicla pantofii de alergare?

Puteți recicla anumite părți ale pantofilor de alergare, dar aceste părți specifice trebuie reciclate separat.

Puteți folosi pantofi de alergare pentru aerobic?

Pantofii de alergare nu sunt cei mai buni pantofi pentru aerobic, deoarece de obicei nu oferă suportul lateral necesar pentru mișcările laterale și schimbările frecvente și bruște de direcție din aerobic.

Puteți folosi pantofi de alergare când jucați baschet?

Pantofii de alergare nu oferă suficient suport lateral pentru multele schimbări rapide de direcție din jocul de baschet.

Pot fi folosiți pantofii de alergare pentru drumeții?

Pantofii de alergare de obicei nu au suficientă amortizare și protecție suplimentară pentru a fi folosiți pentru drumeții, în special pe teren abrupt.

Pot fi folosiți pantofi de alergare pentru a juca tenis?

Pantofii de alergare de obicei nu oferă cantitatea de sprijin lateral necesară pentru mișcările laterale necesare în tenis.

Ce este analiza pasului/mersului (Gait Analysis)?

Analiza mersului este o analiză științifică a modului în care picioarele tale ating solul atunci când alergi pentru a determina cel mai bun tip de pantof de alergare pentru a oferi cel mai mult confort și stabilitate picioarelor tale.

Ce este pronația labei piciorului?

Pronația piciorului este termenul folosit pentru a descrie mișcarea dvs. în timp ce se se realizează mișcarea de rotație înspre interior, când piciorul atinge solul.

De unde să cumpărați pantofi de sport/atletism/alergare

Este foarte dificil să cumperi online pantofi de alergare din motive evidente, cum ar fi incapacitatea de a-i încerca efectiv pentru a verifica potrivirea și confortul lor pe piciorul tău.

De obicei, cel mai bun loc pentru a începe căutarea pantofului de alergare perfect este la magazinul de alergare din apropiere, unde un expert vă poate analiza mersul și poate determina cel mai bun pantof de alergare pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Dacă știi exact ce pantof de alergare sau atletism cauți, Emag.com poate oferi servicii rapide la un preț accesibil.

Alte magazine, cum ar fi Emag, au cele mai noi modele în materie de încălțăminte de alergare și atletism în multe culori și stiluri și, de obicei, au agenți de vânzări cu experiență, care vă pot ajuta cu analiza mărimii/potrivirii lor pe picior și cu analiza mersului.

Dacă faceți cumpărături de pantofi de alergare sau de atletism de la un anumit brand, cum ar fi Nike, New Balance, Brooks sau Asics, puteți accesa site-urile web ale brandului sau puteți vizita magazinele lor sau outlet din mall-urile din apropiere.

FashionDays este o altă sursă excelentă pentru brandurile de top de pantofi de alergare și pantofi pentru antrenament încrucișat (cross training shoes), cum ar fi New Balance sau Nike și, de obicei, are în stoc cele mai recente creații și modele în multe lățimi, dimensiuni și mărimi.

De asemenea, Emag prezintă o gamă completă de cei mai noi pantofi de alergare și cross-training, cum ar fi Nike și New Balance.

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care