Ce este palaria de navigator/barcagiu (Boater Hat)?

Pălaria de barcagiu este cunoscută în lumea modei și sub numele de boater hat

Aflați tot ce trebuie să știți despre pălăria de navigator/Boater Hat: definiție, istorie, alte denumiri, alternative și multe altele. Imagini incluse.

Pălăria de navigator/barcagiu – Boater Hat

Moda este o entitate care se adaptează mereu și există unele stiluri/modele care au fost lăsate în urmă, doar pentru a fi admirate în cărțile de istorie vechi și revistele de modă.

Ornamente tip pălărioară prinse de păr (fascinators), mănuși lungi până la cot și bretele; s-ar putea să găsești pălăria Boater într-un cufăr vechi de comori vintage (de epocă).

Pălăria Boater poartă mai multe nume și este posibil să fi auzit vorbindu-se despre ea sub pseudonimul de pălărie straw boater, basher, skimmer hat, pălărie English Panama, cady, katie, canotier, somer, sennit hat (pălărie împletită) sau can-can hat.

Citiți mai departe și veți descoperi istoria pălăriilor boater, de ce și-au câștigat acest nume, cum sunt făcute, cum au fost purtate în mod tradițional și cum s-au adaptat modernității.

Verifică preț Pălărie damă Boater AICI!

De unde vin pălăriile pentru navigatori/barcagii – Boater Hats?

Modelul dă naștere stilului, sau stil la stil trage – iar stilul pălăriei boater – de barcagiu/de navigator poate fi legat de pălăriile tari de paie țesute, purtate de gondolieri în orașele mărginite de canale precum Veneția.

Gondolierii sunt vâslașii de gondole, care sunt bărci foarte ușoare, cu fundul plat, folosite pentru a naviga pe canalele puțin adânci ale Veneției. Gondolierii puteau fi identificați și semnalizați să oprească datorită pălăriilor lor caracteristice și distinctive.

Principala diferență dintre o pălărie de paie clasică de gondolier și o pălărie de paie boater hat este că pălăria clasică de gondolier era decorată cu o panglică mai lungă în jurul calotei și care cădea în spatele pălăriei și atârna, în timp ce pălăria de paie boater hat are o bandă de pălărie tăiată care înconjoară doar calota pălăriei, nu este lungă și nu atârnă în spate.

De ce se numește boater hat?

Acum că știi povestea despre cum a apărut pălăria boater, nu este prea greu de ghicit de ce a primit acest nume!

Inspirația a venit de la pălăriile vâslașilor de gondole, care sunt niște bărci, deci din moment ce modelul s-a extins dincolo de canalele venețiene, a fost înlocuit termenul specific de gondolă cu un termen mai larg, cum ar fi navigator/barcagiu cu sens general pentru o persoană care merge cu barca, care navighează (boater).

Cum arată pălăriile boater?

Pălăria Boater Hat este o pălărie de soare semi-formală de vară, purtată mai tradițional de bărbați, deși și femeile par să fi preluat acest stil în vremurile moderne.

În mod tradițional, pălăria boater era făcută din paie împletite țesute rigid. Pălăria are atât o calotă plată rigidă, cât și un bor plat rigid, relativ lat. Aceste pălării sunt rotunjite cu o ușoară formă ovală.

Pentru a decora această pălărie împletită, este legată fie o panglică gros-grain  (bătătura panglicii este mai grea decât urzeala creând nervuri transversale proeminente) într-o singură culoare, fie o panglică gros-grain în dungi în jurul circumferinței calotei.

Mărimea pălăriilor poate varia, deși vor avea întotdeauna un bor lat și o bandă pentru pălărie în jurul calotei.

Verifică preț Pălărie damă Boater AICI!

Care sunt diferitele tipuri de pălării boater?

Pălărie Boater hat de paie (Straw Boater Hat)

Pălăria straw boater hat este cel mai comun și cel mai tradițional model de pălărie boater hat. Calota și borul pălăriei sunt ambele confecționate din paie (în mod tradițional paie împletite sennit) și au o panglică înfășurată în jurul calotei.

Verifică preț Pălării damă din paie AICI!

Pălărie Panama (Panama Boater Hat)

Pălăria Panama este foarte asemanatoare ca model cu pălăria straw boater hat, singura diferență fiind materialul folosit pentru bor. La versiunea Panama borul este realizat din frunze de palmier!

De asemenea, uneori este decorată cu fundițe mici pe laterale sau cu o floare înfiptă în banda de pălărie.

Verifică preț Pălării Panama de damă AICI!

Pălărie Boater Hat din lână (Wool Boater Hat)

Aceeași formă și același model se regăsește atât la pălăria boater hat de paie, cât și la cea de lână, singura diferență dintre cele două fiind că pălăria boater hat de lână este (destul de evident) confecționată din lână! Pălăriile Boater hat de lână tind să fie mai strâmte pe cap decât pălăriile boater hat de paie.

Aceasta este mai mult o pălărie formală, de iarnă. Este prevăzută cu același bor plat, deși este adesea vopsită și decorată cu o panglică în jurul calotei. Acest lucru a permis, de asemenea, mai multă creativitate în culori.

Pălărie Boater Hat cu marginile borului nefinisate/cu franjuri (Fringe Boater Hat)

Pălăria Boater Hat cu marginile nefinisate este complet identică cu pălăria Boater Hat de paie ca formă, model și material folosit. Singura diferență este că pălăria Fringe Boater Hat are marginea borului nefinisată, ceea ce înseamnă că paiele sunt tăiate grosier în jurul marginii borului, creând un aspect de franjuri!

Verifică preț Pălărie cu terminații franjurate AICI!

Când au fost populare pălăriile Boater?

Pălăria Boater a devenit o piesă foarte populară în garderoba bărbaților la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Înregistrările fotografice arată că pălăriile boater cu boruri mai largi au fost purtate înainte de Primul Război Mondial, în timp ce pălăriile boater cu boruri mai înguste au fost purtate după Primul Război Mondial.

Pălăriile Boater ar putea fi o pălărie de zi cu zi, sau o pălărie de purtat când navighezi cu barca sau cu un iaht, la cursele de cai sau la o petrecere în grădină. Scopul lor principal a fost să păstreze capul protejat de soare și să arate în același timp la modă!

La începutul secolului al XX-lea, lui Coco Chanel i-au plăcut pălăriile Boater și le-a adaptat într-o versiune mai modernă. Ceea ce odinioară era purtat doar de bărbați, a fost acum purtat cu mândrie și de femei.

Unde poți vedea încă purtate pălăriile Boater?

Nu este o imagine obișnuită să vezi o pălărie clasică boater pe stradă, deși sunt încă purtate în mod obișnuit ca parte a uniformei școlare în școlile de băieți din Regatul Unit, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud.

Altfel, pălăriile boater pot fi văzute ocazional la evenimente de navigație sau de remorcare, sau dacă sunt folosite pentru costumații în spectacole de teatru și muzicale, precum corurile de bărbați sau femei care cântă pe voci.

Deși tendința exactă în modă pare să fi dispărut, forma se adaptează continuu. Nu este neobișnuit să vezi o formă de pălărie de inspirație boater hat purtată de femei în lumea modernă, confecționată din pâslă sau lână sau din orice alt material.

Deși la o pălărie de pâslă poate să nu fie la fel de ușor de recunoscut materialul tradițional, orice femeie ar fi mândră să afle că accesoriul ei de modă a fost inspirat de tendința clasică a unei pălării boater care a apărut cu multe decenii în urmă!

Ce este ziua pălăriei de paie (Straw Hat Day)?

Pregătește-te pentru ceva romantism! Acum că știm că pălăriile boater sunt o pălărie pentru vreme caldă, acesta este un indicator al modului în care stilul se schimbă în funcție de sezon.

La începutul secolului al XIX-lea, când era considerat ciudat ca un bărbat să nu poarte pălărie afară, a fost un eveniment important ca acest articol de zi cu zi să se schimbe. Bărbații aveau pălăriile lor de iarnă, și deopotrivă aveau pălăriile lor de vară.

În Europa de Est și în Statele Unite, când vremea începea să se încălzească, bărbații treceau de la pălării de lână la pălării de paie. Acesta era un semn că iarna se terminase pentru anul respectiv și că vara era pe drum.

Schimbarea pălăriilor a devenit un adevărat eveniment, și astfel a apărut o sărbătoare care ajuta la întâmpinarea noului anotimp. Data exactă varia în mod evident, deoarece anumite părți ale lumii întâmpină vara mai devreme decât altele.

În Philadelphia, sărbătoarea avea loc pe 15 mai, în timp ce în Pennsylvania în a doua sâmbătă a lunii mai.

Verifică preț Pălărie damă Boater AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care