10 tipuri de smaralde diferite

Tipuri de smarald

Din Zambia și Brazilia până în minele de smarald din Columbia, diverse tipuri de smarald au fascinat oamenii de secole întregi. Este una dintre cele mai valoroase și mai căutate pietre prețioase din lume și este folosit pentru a crea toate tipurile diferite de bijuterii, inclusiv inele, coliere și cercei.

Informațiile despre smaralde datează încă din anul 2000 î.Hr. în Egiptul de Sus. Minerii greci i-au dăruit Cleopatrei pietrele prețioase pe care le găseau, iar de-a lungul timpului, smaraldele au devenit cunoscute ca simbol al iubirii și al adevărului, fiind piatra prețioasă a zeiței Venus (zeița iubirii și a speranței).

Smaraldele pe care cei mai mulți oameni caută să le achiziționeze au o culoare verde-albăstrui sau un verde luxuriant, pur, cu o saturație de culoare vie și un ton care nu este prea închis. Printre cele mai solicitate se numără smaraldele care sunt foarte transparente, cu o culoare distribuită uniform în toată piatra prețioasă.

La fel ca majoritatea pietrelor prețioase, dimensiunile mai mici sunt mai solicitate decât cele mai mari. De asemenea, cele mai mari costă mult mai mulți bani pentru a fi achiziționate. De exemplu, un smarald de 1 karat cu o calitate destul de bună va avea un cost de cel puțin 500 $, iar unul de 5 karate poate costa peste 1000 $.

De la o culoare verde profundă la smaralde cu nuanțe de verde-pal, această piatră prețioasă vine într-o varietate de nuanțe.

În mod normal, acestea sunt clasificate în funcție de patru factori diferiți, cum ar fi culoarea, claritatea, tăietura și greutatea în karate, dar culoarea pare a fi cea mai importantă caracteristică, în special când se decide calitatea și valoarea unui smarald natural.

Când vine vorba despre smaralde naturale, culoarea este evaluată în funcție de trei categorii diferite: nuanța, grad de tonalitate și saturație. Gradul de tonalitate este nivelul de luminozitate sau de întunecime al culorii verde care se află în fiecare smarald.

Smaraldele de calitate superioară  vor avea o tonalitate medie sau foarte închisă, dar trebuie luate în considerare și nivelurile de nuanță și saturație.

Nuanța este tipul de verde al smaraldului, cum ar fi: verde-albăstrui sau verde-gălbui. Cele mai multe smaralde sunt verde-albăstrui. Saturația smaraldului este intensitatea și gradul de puritate al pietrei, iar acest lucru este foarte important pentru a determina nivelul de calitate al smaraldului.

De exemplu, smaraldele de culoare mediu-închis sunt în mod normal considerate de înaltă calitate, dar dacă piatra are o saturație mai mată, aceasta va scădea nivelul de calitate. Toate aceste trei caracteristici ale smaraldului contribuie la determinarea calității generale a pietrei prețioase.

Claritatea se referă la modul în care piatra prețioasă arată în interior, iar când vine vorba de smaralde, claritatea este ceea ce le face diferite de alte pietre prețioase. Cele mai multe smaralde au incluziuni care reprezintă mici bucăți de materiale sau gaze care fac parte din procesul de cristalizare.

Smaraldele pot fi considerate o piatră prețioasă de tipul unu, care este aproape fără incluziuni, în timp ce o piatră prețioasă de tipul doi, înseamnă că are unele incluziuni.

O piatră prețioasă de tipul trei înseamnă că aproape întotdeauna are incluziuni. Prea multe incluziuni pot modifică claritatea smaraldului, iar dacă nu are sau are foarte puține incluziuni, este posibil ca acesta să fie un smarald sintetic sau o imitație.

Mai jos sunt enumerate mai multe tipuri de smarald, cu informații despre fiecare dintre ele.

Verifică preț Bijuterii cu smarald natural AICI!

Tipuri de smarald

Smaraldul columbian

Cu o culoare verde-intens, pur, smaraldul columbian oferă cea mai înaltă calitate în ceea ce privește acest tip de piatră prețioasă. El emană o nuanță caldă și este exploatat în Columbia, de unde și numele său.

Smaraldele exploatate în Columbia manifestă o ușoară variație de culoare, dar se diferențiază totuși cu o nuanță puternică și vie de la verde luxuriant până la verde-albăstrui, ceea ce le face una dintre cele mai populare dintre toate smaraldele.

Fie că smaraldul este piatră reprezentativă a lunii tale de naștere sau pur și simplu iubești piatra și o deții, această piatră prețioasă uimitoare este un star în industria pietrelor prețioase. Columbia este cel mai mare producător de smaralde, dar Zambia încercă să o depășească pe aceasta, ceea ce ne conduce la următorul tip de smarald.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul Zambian

În timp ce smaraldele columbiene sunt mai verzi, smaraldele zambiene au cel mai adesea o notă de albastru care contează mult în ceea ce privește profunzimea pietrei, fiind mai poroase și mai puțin fragile decât alte smaralde.

Ele sunt mai transparente decât smaraldele columbiene, au mai puține incluziuni și au un cost mai redus. Dacă aveți un buget limitat, dar v-ați hotărât să cumpărați un smarald, acesta este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul sintetic

Procesul de producere a smaraldelor sintetice sau a smaraldelor de imitație a început în anii 1930, iar acest proces este obținut prin dizolvarea substanțelor nutritive ale pietrelor prețioase într-un fondant topit și permițând cristalizarea pe o sămânță de beril natural.

Smaraldele produse atunci erau de o calitate și dimensiune limitată, dar prin anii 1960, a fost adoptată o nouă metodă de creare a smaraldelor sintetice.

Această tehnică presupune dizolvarea cristalelor nutritive în acid amestecat cu apă și alte substanțe chimice la temperaturi și presiuni foarte ridicate, apoi se lasă să se cristalizeze într-o cameră de răcire. Smaraldele sintetice seamănă foarte mult cu cele reale și sunt mult mai ieftine.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul hidrotermal

Cel mai popular mod de a crea un smarald sintetic este prin procesul hidrotermic. Acest proces utilizează presiunea și căldura pentru a crea un smarald care pare real dar este o imitație.

Practic, smaraldul hidrotermic este un alt nume pentru un smarald sintetic sau o imitație, dar din cauza procesului prin care este creat acest tip de piatră prețioasă, un smarald hidrotermic obține un preț mai mare decât alte smaralde sintetice care sunt create printr-un proces de fuziune cu flacără.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul natural

Smaraldele sau berili naturali sunt pur și simplu smaralde care nu au fost modificate în aspect și sunt foarte reale. Ele sunt cele care sunt extrase din diferite zone ale lumii și folosite într-o varietate de moduri, inclusiv pentru crearea unor inele de logodnă superbe din smaralde.

Acestea sunt rare și mai greu de obținut, așa că sunt mai scumpe decât alte smaralde. De exemplu, un smarald de trei karate va costa mai mult decât trei smaralde care au doar un karat, chiar dacă sunt de aceeași calitate, pur și simplu pentru că smaraldul natural este din ce în ce mai rar.

Verifică preț Bijuterii cu smarald natural AICI!

Smaraldul Trapiche

Acest tip de smarald se găsește în America de Sud, în mod normal în Columbia, și este foarte rar, dar foarte maiestuos. Unele dintre aceste smaralde arată ca o roată cu spițe cu un centru hexagonal. Modul în care sunt create incluziunile în acest smarald natural face ca acestea să seamene cu un ochi de pisică și sunt absolut superbe.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul minat

Principalele mine de smaralde sunt situate în Columbia, Brazilia și Zambia, dar această frumoasă piatră prețioasă este exploatată și în alte țări din întreaga lume, inclusiv în Rusia, Pakistan, Afganistan, Australia și chiar în Statele Unite.

Columbia pare să producă cele mai fine smaralde, dar smaraldele braziliene par să aibă un ton mai închis și mai multe incluziuni.  Smaraldele zambiene au o culoare mai albăstruie decât smaraldele columbiene sau braziliene și par să aibă o ușoară nuanță cenușie, care nu este prezentă nici la smaraldele columbiene, nici la cele braziliene.

Cu toate acestea, toate aceste smaralde sunt incluse în categoria smaraldelor minate.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul Brazilian

Smaraldele braziliene au o culoare mai deschisă decât cele provenite din Columbia și sunt mai des de culoare verde-gălbui. Deoarece noi zăcăminte de smaralde au fost localizate în Brazilia de la începutul anilor 1980, Brazilia a devenit un concurent de luat în seamă în ceea ce privește producția de smaralde naturale.

Culoarea lor foarte distinctivă le face să iasă în evidență față de smaraldele extrase din alte țări și sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și nuanțe.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

Smaraldul netratat

Un smarald netratat este, de asemenea, cunoscut sub numele de smarald fără ulei. Acest smarald este foarte rar și extrem de valoros, deoarece claritatea sa nu a fost îmbunătățită de niciun tip de ulei. Acest tip de smarald este căutat cel mai mult de persoanele din domeniul astrologiei sau de persoanele care colecționează pietre prețioase.

De cele mai multe ori, un smarald netratat se mândrește cu o nuanță verde intens, cu un luciu strălucitor și o formă excelentă. Acestea sunt frumoase și unice, dar scumpe, la aproximativ 615 $ / karat.

Verifică preț Bijuterii cu smarald natural AICI!

Smaraldul Bahia

Smaraldul Bahia este unul dintre cele mai mari smaralde brute din întreaga lume și cel mai scump. Bahia înseamnă „golf”, iar această piatră prețioasă este una dintre cele mai frumoase care reprezintă speranță și natură. Este o piatră versatilă care este foarte sofisticată și este folosită în industria bijuteriilor.

Verifică preț Bijuterii cu smarald natural AICI!

Tipuri de smarald celebre și informații interesante

Smaraldul Imperial din Carolina de Nord

Timp de mai multe generații, minerii și vânătorii de roci din Statele Unite au muncit din greu răscolind pământul din partea de vest a statului Carolina de Nord, în efortul lor de a găsi un safir, rubin sau smarald special. Aceste trei pietre prețioase sunt considerate a fi „cele mai importante trei tipuri” din lumea pietrelor prețioase.

În cele din urmă, în 2009, un smarald de 314 karate a fost găsit în Carolina de Nord, de unde și numele său de Smaraldul Imperial din Carolina de Nord.

Acesta a fost redus la aproximativ 64 de karate înainte de a fi scos la vânzare pe piață. Minerii și căutătorii de pietre prețioase muncesc din greu pentru a descoperi cât mai multe pietre superbe.

În timp ce rubinele și safirele sunt adesea dezgropate în zona de lângă Franklin, Carolina de Nord, vânătoarea de pietre prețioase îi aduce pe oameni în acest stat în fiecare an pentru a găsi următorul mare smarald.

Smaraldul Chalk

Smaraldul Chalk este un smarald columbian de 37,82 karate (7,564 g).

Conducătorii regali ai statului Baroda din India au deținut cândva acest smarald superb, în timp ce era piesa centrală a unui colier de smaralde și diamante purtat de Maharani Saheba. Aceasta a lăsat drept moștenire smaraldul fiului ei, însă în secolul XX, piatra prețioasă a ajuns în Statele Unite ale Americii.

Acest uimitor smarald de 37,82 karate a fost recuperat și montat într-un inel care a fost proiectat de Harry Winston, Inc.

Montarea include șaizeci de diamante în formă de pară care însumează 15 karate. Inelul a fost donat ulterior de O. Roy Chalk și de soția sa Muzeului Smithsonian de Istorie Naturală în 1972. În prezent, acesta face parte din Colecția națională de pietre prețioase și minerale a Muzeului Smithsonian.

Smaraldul Ducelui de Devonshire

Acest smarald este unul dintre cele mai mari și mai faimoase smaralde netăiate din întreaga lume. Acesta cântărește 1.383,93 karate și a fost dezgropat dintr-o mină situată în Muzo, Columbia. Acesta a ajuns la împăratul Pedro I al Braziliei și apoi la William Cavendish, al șaselea duce de Devonshire, în 1831.

Pentru o vreme, acest smarald a fost expus la Marea Expoziție de la Londra din 1851, iar acum se găsește la Muzeul de Istorie Naturală, unde se află din 2007.

Smaraldul de Saint Louis

Descoperit în Austria, Smaraldul din Saint Louis a făcut, practic, înconjurul lumii. Mulți regi și regine ai Franței au purtat bijuteriile coroanei franceze, iar Smaraldul de Saint Louis era una dintre bijuteriile încrustate în faimoasa coroană.

În cele din urmă, setul a fost împărțit, iar unele pietre prețioase și bijuterii, inclusiv smaraldul de Saint Louis, safirul Ruspoli și broșele cu diamante ale reginei Maria Antoaneta, își au acum locul în seiful Trezoreriei din galeria de mineralogie a Muzeului Național de Istorie Naturală.

Smaraldul Rockefeller

Aflat cândva în proprietatea familiei Rockefeller, un smarald gigantic de 18,04 karate a fost exploatat în Columbia. Acesta fusese cumpărat cu zeci de ani în urmă de John D. Rockefeller pentru soția sa, Abby Aldridge Rockefeller. Aceasta a purtat cu mândrie această frumoasă piatră prețioasă într-o broșă timp de zeci de ani.

A fost apoi despărțită de broșa care fusese creată și proiectată de Van Cleef și Aprels atunci când a fost lăsată fiului lui Rockefeller, David. A fost vândută recent la o licitație pentru suma de 5,5 milioane de dolari. A fost râvnită datorită atributelor sale uimitoare, inclusiv saturația culorii, lipsa oricărei forme de claritate sporită și lipsa incluziunilor.

Smaraldul Mogul Mughal

Smaraldul Mogul Mughal este unul dintre cele mai mari smaralde cunoscute ca fiind în existență. Este un smarald tăiat dreptunghiular care a fost extras din Columbia și cântărește 217,80 karate.

Deși acest smarald provine din Columbia, a fost vândut în India conducătorilor Imperiului Mughal, de unde îi provine și numele. A fost vândut în 2001 unui cumpărător și, la sfârșitul anului 2008, și-a găsit locul la Muzeul de Artă Islamică din Doha, Qatar.

Smaraldul Gachala

Smaraldul Gachala a fost descoperit pentru prima dată în 1967, într-o mină numită Vega de San Juan. Mina este situată în Gachala, un mic oraș din Columbia, în apropiere de Bogota. Este considerat a fi unul dintre cele mai prețioase și populare smaralde din lume și este numit după Gachalá Chibcha, care înseamnă „locul lui Gacha”.

Culoarea sa verde pur îl face unul dintre cele mai valoroase smaralde. Se spune că această culoare provine de la atomii de vanadiu sau de crom care sunt infuzați în cristalele de beril ale pietrei prețioase în timpul creșterii.

Cântărește aproximativ 858 de karate și astăzi se află la Institutul Smithsonian, după ce a fost donată de bijutierul de renume mondial, Harry Winston, din New York.

Smaraldul Patricia

Smaraldul Patricia, de dimensiuni foarte mari, este cunoscut pentru culoarea sa uimitoare și cântărește 632 de karate. Acest uimitor cristal dihexagonal, sau cu douăsprezece fețe, este descris ca fiind unul dintre cele mai mari smaralde din lume, deoarece a fost descoperit într-o mină din Columbia în 1920. Proprietarul minei a numit acest smarald după fiica sa.

A fost păstrat netăiat și prezintă numeroase defecte care pot fi găsite în astfel de smaralde suficient de dure capabile să reziste la multă uzură, astfel încât Smaraldul Patricia este apreciat pentru durabilitatea sa. În prezent se află în Statele Unite, la Muzeul American de Istorie Naturală din New York.

Verifică preț Bijuterii cu smarald natural AICI!

Întrebări frecvente despre smaralde

Puteți purta un inel de smarald în fiecare zi?

Da, puteți. Cuantificând (de la 1 la 10) pe o scară a durității, smaraldele primesc un punctaj de aproximativ 8 ceea ce înseamnă că este extrem de durabil și poate fi purtat pentru uzul zilnic. Este totuși recomandat să scoateți acest tip de inel dacă faceți ceva care ar putea să îl facă să cadă sau să se blocheze în ceva.

De exemplu, dacă lucrați la o mașină într-o fabrică, este posibil să nu doriți să purtați orice tip de inel la serviciu, deoarece riscați să vă prindeți inelul în mașină, ceea ce ar putea avea ca rezultat rănirea dumneavoastră.

Cum vă puteți da seama că un smarald este real?

Un smarald autentic nu strălucește puternic (cu foc). Acest lucru înseamnă că atunci când îl țineți în fața unei surse de lumină, nu emite acea strălucire de foc pe care o emit multe alte pietre, cum ar fi diamantele sau peridoții.

Un smarald va străluci atunci când lumina îl lovește, dar focul va fi mai stins și nu va exista nici o străfulgerare de curcubeu care să se emită din piatră. Dacă are un foc intens, este mai mult ca sigur că este o imitație sau un smarald sintetic.

Care este diferența dintre smarald și jad?

Principala diferență între un smarald și o piatră prețioasă de jad este că smaraldul este o piatră prețioasă verde adevărat și o varietate de beril. Pe de altă parte, piatra de jad este mai mult o piatră ornamentală.

Pe ce deget ar trebui purtat smaraldul?

Un smarald pare a fi o piatră mai potrivită pentru a fi purtată pe degetul mic de la ambele mâini. Poate fi purtat și pe degetul mijlociu al oricărei mâini, dar majoritatea femeilor par să prefere a purta o piatră de smarald pe degetul mic de la mâna dreaptă.

Care sunt beneficiile purtării smaraldului?

Smaraldul este cunoscut sub numele de piatră Panna și se crede că purtătorii de piatră într-un inel sau într-un colier sau altă formă de bijuterie văd o creștere distinctă a creativității, a capacității artistice și a abilităților lingvistice.

Se crede că oamenii sunt mai inovatori atunci când poartă o piatră prețioasă de smarald, așa că, dacă sunteți o persoană care trebuie să lucreze inventiv, cum ar fi un sculptor, scriitor sau pictor, aceasta poate fi piatra prețioasă potrivită pentru dumneavoastră.

Pentru ce bijuterii este potrivit un smarald?

Smaraldele sunt folosite pentru a crea bijuterii frumoase în multe forme, inclusiv inele de logodnă. Ele arată foarte bine într-un inel în stil antic, un inel cu trei pietre și chiar și în inele de tip halo, precum și în cercei. Ele sunt, de asemenea, folosite în brățări și pandantive superbe.

Practic, puteți opta să aveți piatra de smarald pe care o alegeți încrustată în orice tip de bijuterie pe care o preferați.

Verifică preț Bijuterii cu smarald – diferite modele AICI!

De ce sunt smaraldele atât de valoroase?

Nu numai că smaraldele sunt una dintre cele mai frumoase dintre toate pietrele prețioase, dar ele arată foarte bine în orice tip de bijuterie. Există multe tipuri diferite de smaralde, dar cele mai scumpe sunt cele mai mari, cu nuanțe de verde profund și luxuriant, cu cele mai puține incluziuni.

Sunt mai bune smaraldele întunecate sau deschise?

Mulți oameni cred că ar trebui să aleagă un smarald de culoare medie sau foarte închisă, deoarece tind să creadă că, cu cât este mai închisă nuanța, cu atât este mai scumpă și de o calitate mai bună piatra, dar nu este întotdeauna așa.

De asemenea, trebuie să vă uitați la saturația smaraldului, la intensitatea și puterea culorii și la numărul de incluziuni pentru a determina dacă piatra prețioasă este de cea mai înaltă calitate.

Cum știți dacă aveți un smarald adevărat?

Un smarald natural sau real este foarte dur, iar marginile pietrei nu vor prezenta semne puternice de uzură. Deoarece unele imitații de smarald sunt fabricate din materiale mai moi, inclusiv sticlă și materiale prelucrate chimic, ele vor arăta mai uzate în timp și mai mate.

Ce simbolizează piatra de smarald?

Dacă istoria ne spune ceva despre ceea ce simbolizează smaraldele, atunci acest lucru este că aceste pietre prețioase trebuie să reprezinte dragostea adevărată, abundență și bogăție. De asemenea, culoarea verde izbitoare pe care o posedă un smarald este cunoscută ca reprezentând speranța, reînnoirea, creșterea și frumusețea în natură.

Cum puteți determina calitatea unui smarald?

Pentru a determina calitatea unui smarald, trebuie să vă uitați la profunzimea tonurilor de culoare. Smaraldele naturale vor avea o gamă de culori de la foarte deschis la foarte închis, dar cele mai valoroase se vor situa, în general, în partea mai închisă a spectrului.

Smaraldele de înaltă calitate au cel mai adesea o culoare tonală, care este aproximativ de o culoare verde mediu până la puternică, fără a fi suprasaturate.

Culorile smaraldului variază în funcție de locul de proveniență?

Nuanța de culoare a smaraldelor poate oferi indicii cu privire la locul de proveniență, dar nu este un test definitiv. Cea mai mare parte a smaraldelor din lume în prezent provin din Brazilia, Columbia și Zambia.

Care este cea mai bună culoare a unui smarald?

Cele mai căutate smaralde sunt cele de culoare verde-albăstrui până la verde pur. De asemenea, acestea trebuie să aibă o saturație mare a culorii și un ton care nu este prea închis, dar nici prea deschis. Cele mai râvnite smaralde sunt foarte transparente și culoarea lor este distribuită uniform, fără nici o distribuire a culorii vizibilă cu ochiul liber.

De ce este smaraldul atât de scump?

Un smarald este cel mai scump beril din mai multe motive. Ca și alte pietre prețioase, smaraldele trebuie să respecte criterii foarte specifice în ceea ce privește transparența și culoarea, alături de alți factori. Smaraldele care au cea mai profundă culoare verde sunt cele care dețin cea mai mare valoare.

Cu alte cuvinte, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât prețul este mai mare.

Cum vă puteți da seama dacă un smarald a fost creat în laborator?

În cazul în care un smarald este sintetic, ceea ce înseamnă că este o imitație și nu o versiune reală, acesta nu va avea aceleași incluziuni ca un smarald natural, din cauza diferenței de indigo în modul în care este format.

Dacă are incluziuni care arată ca niște mici discuri sau bule, este mai mult ca sigur că este făcut din sticlă și nu este un smarald adevărat.

Unde îmi pot vinde smaraldele?

În lumea tehnologiei de astăzi, este foarte ușor să vindeți un smarald. Puteți vinde către bijutieri și magazine de bijuterii online sau către cumpărători privați prin intermediul unor platforme.

Puteți, de asemenea, să cereți unui bijutier din zona dumneavoastră să stabilească dacă dorește să îl cumpere de la dumneavoastră sau dacă vă poate pune în legătură cu un cumpărător.

Puteți, de asemenea, să plasați un anunț în ziarul local sau la postul de radio local pentru a vă vinde smaraldul sau puteți face acest lucru prin consignație la un bijutier sau la un vânzător cu amănuntul.

Verifică preț Bijuterii cu smarald natural AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tipuri de machiaj

20 de tipuri de machiaj

Aflați despre diferitele tipuri de machiaj, inclusiv cele care au fost folosite de-a lungul anilor până în epoca modernă. Vezi care se potrivesc tipului tău

Citește mai mult »
Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care