11 tipuri de veste diferite

Tipuri de veste

Adesea denumită „cel mai complicat articol din garderoba unui bărbat”, vesta face parte din acel grup de piese de îmbrăcăminte care nu se demodează niciodată. Există mai multe tipuri de veste, iar asta complică puțin situația, deoarece acestea au capacitatea de a pune în valoare sau de a distruge felul în care te îmbraci și de asemenea.

Vei găsi mulți bărbați care nu vor reuși să folosească în mod eficient această îmbrăcăminte uimitoare pentru bărbați. Cu toate acestea, cei care sunt suficient de curajoși, cei care riscă și reușesc să o asorteze bine, vor ajunge de fapt să arate ca și cum vin de la o gală de modă.

Cu toate acestea, a existat întotdeauna un pic de confuzie cu privire la acest articol vestimentar special. Unii consideră că este un articol vestimentar foarte casual și îl poartă vara, pentru că este fără mâneci și permite corpului să respire.

Pe de altă parte, există oameni care consideră vesta ca fiind o îmbrăcăminte formală și preferă să o completeze cu o haină și o cravată.

Pare ciudat și confuz, nu-i așa? Ei bine, singurul motiv din spatele acestui fapt este faptul că există diferențe geografice între cele două. Termenul “geografic” se referă aici la modul în care acest articol vestimentar sau piesă de îmbrăcăminte unică este menționată cu alte nume în diferite părți ale lumii.

De exemplu, în Anglia, este mai des denumită “waistcoat” – haină pe talie, vestă, iar americanii o numesc “vest” – vestă. Noi o numim vestă.

Această diferență de nume este ceea ce a influențat inițial modul în care vesta este purtată de oameni. Ultimul articol, vesta, este considerată de mulți oameni ca fiind un articol vestimentar informal, în timp ce primul, numit de englezi “waistcoat” este considerat formală și adecvată și este cel mai frecvent asortată cu o cravată.

Vestă sau Waistcoat?

Vestă sau Waistcoat?

În ciuda faptului că vesta și waistcoat sunt, de fapt, nume alternative pentru aceeași îmbrăcăminte, confuzia dintre cele două continuă încă.

Deși nu există nicio diferență evidentă între cele două, și sunt exact aceleași articol vestimentar pe care îl porți pe sub haină, precum și peste o cămașă cu o cravată, multe persoane au continuat să sublinieze unele diferențe între cele două.

Motivul principal pentru aceasta îl reprezintă diferitele moduri în care vesta este purtată de diferite persoane cu reședința în Marea Britanie și, respectiv, în Statele Unite.

O vestă este pur și simplu descrisă ca o îmbrăcăminte fără mâneci și este purtată pentru a acoperi partea superioară a corpului. Cuvântul provine de la „Veste”, care este cuvântul în franceză pentru o haină sau o jachetă sport.

De asemenea, a fost derivat din cuvântul italian „vesta” care se referă la o robă sau un halat. Aceasta înseamnă că termenul vestă se poate referi la o serie de alte articole de îmbrăcăminte și, de fapt, a fost folosit în acest fel.

Mulți oameni folosesc termenul pentru lucruri precum echipament de înot, precum și orice veșmânt sau strat călduros pe care îl poartă sub hainele obișnuite pentru a se proteja de vânturile reci ale iernii.

Pe de altă parte, articolul vestimentar waistcoat (tradusă vestă) nu are mâneci de asemenea și funcționează, în general, ca o îmbrăcăminte până la talie, care este purtată sub o haină. Este considerată a fi o parte a costumului formal bărbătesc și care este de obicei denumită a treia piesă într-un costum tradițional format din trei piese.

Poți să te gândești la veste ca la veste și waistcoat-uri, două nume diferite pentru același tip de îmbrăcăminte, care servesc unui scop similar. Acestea au fost concepute în principal pentru a acoperi umerii și partea superioară a trunchiului, lăsând loc pentru brațe, deoarece ambele nu au mâneci.

Cu toate acestea, ele au câteva diferențe foarte subtile între ele în ceea ce privește modul în care sunt purtate de oameni, stilul lor și felul în care sunt asortate cu alte articole vestimentare.

Verifică preț Veste pentru bărbați AICI!

Variații de stil (eleganță, modă)

Una dintre principalele diferențe dintre o vestă (waistcoat) și o vestă (vest) este modul în care sunt purtate și aspectul lor. De exemplu, te poți aștepta ca o waistcoat să aibă nasturi până la gât, în timp ce nasturii unei veste încep din punctul în care se închide partea din față a sacoului.

În afară de aceasta, puteți găsi vestele (waistcoat) atât la un singur rând de nasturi, cât și la două rânduri de nasturi. Dar dacă te gândești la o vestă standard, probabil că va trebui să comanzi una personalizată dacă o vrei la două rânduri de nasturi, de exemplu. În acest caz, vesta ta devine o vestă de costum (waistcoat).

Vestele adoptă o abordare destul de minimalistă în stilul lor, ceea ce le face să fie o ținută destul de casual. Pe de altă parte, vestele de costum (waistcoat) au adesea un aspect elegant, iar unele dintre ele au revere, care le conferă un aspect formal, asemănător unui smoking, și care le încadrează în categoria ținutelor formale.

Cum sunt purtate

Deoarece vestele de costum (waistcoat) sunt puțin orientate spre partea formală, ele sunt purtate de obicei cu un costum complet. Acest lucru sugerează faptul că este puțin probabil să vezi bărbați care poartă o vestă de costum (waistcoat) peste un sacou casual într-o zi de vară.

Chiar dacă el poartă sacou, vei observa o vestă de costum dedesubt, ceea ce are cu siguranță sens în cazul în care el ar dori să-și scoată sacoul.

În mod similar, este ceva foarte rar să vezi bărbați sau femei care poartă o vestă de costum (waistcoat) cu pantaloni casual. Pantalonii casual este probabil că i-ai văzut purtați cu o vestă (vest) deasupra.

Acesta este unul dintre motivele pentru care vestele de costum (waistcoat) sunt deseori ținute puse deoparte și purtate de obicei doar la evenimente precum o cină formală, un banchet, o nuntă, o gală de binefacere sau unul care solicită coduri vestimentare formale și stricte.

În același mod, vestele sunt rezervate pentru ocazii informale, cum ar fi o cină informală, lejeră cu prietenii, o noapte la bar sau o întâlnire fără pretenții în casa unui prieten.

Istoria vestelor bărbătești

Adesea purtată sub o haină sport și uneori asortată cu o cămașă cu mâneci lungi, vesta bărbaților a suferit o mare transformare de-a lungul anilor și a devenit o îmbrăcăminte de bază când vine vorba de îmbrăcăminte versatilă, ca articol de mijloc, purtat între cămașă și haină.

Te poți aștepta să găsești o mulțime de tipuri diferite de veste în dulapul sau garderoba oricărui bărbat, într-o varietate de stiluri. Unele dintre aceste stiluri includ veste de costum cu revere formale, veste gilet sau cele casual de lână.

Istoria sau originea costumului în trei piese pentru bărbați sau vesta de costum (waistcoat) bărbătească ne duce înapoi în timp până în anii 1630, în timpul domniei regelui Charles al II-lea al Angliei. El a fost prima persoană care a introdus vesta ca parte a ținutei necesare la curtea engleză.

Practic, el a proclamat o rezoluție, care avea drept scop stabilirea unei tendințe în modă legată de hainele sub formă de vestă.

Această rezoluție a pornit de la o idee pe care Charles II o împrumutase de la Sir Robert Shirley, care era un aventurier și călător englez. În acea perioadă, „vesta” era inițial un tip de haină mai lungă, care a câștigat popularitate semnificativă în rândul mai multor bărbați.

După ceva timp, în timpul secolului al XVII-lea, cerințele privind moda majorității bărbaților au suferit mari schimbări, în urma cărora, „vesta” a început să fie cunoscută sub numele de vestă de costum „waistcoat” care avea o croială scurtă până la nivelul taliei.

De-a lungul secolului al XVIII-lea, bărbații au purtat veste elegante, viu colorate, ca parte a ținutei lor de zi cu zi.

Cu toate acestea, secolul al XIX-lea a fost martor al tendințelor de modă în continuă schimbare, care au propus tipuri mai sofisticate de veste și veste de costum (waistcoat) în culori subtile, potolite.

Motivul principal din spatele acestui lucru a fost faptul că majoritatea bărbaților doreau să asorteze aceste articole de îmbrăcăminte cu costumele lor de zi și de afaceri care necesitau o paletă de culori mai puțin puternică.

Curând după aceea, au început să apară varietăți uimitoare și diferite tipuri de veste (vest) și veste de costum (waistcoat), de la cele confecționate din țesături mai ieftine precum lâna și pânza până la cele mai luxoase și mai elaborate, cu detalii și ornamente deosebite. Unele dintre ele erau chiar țesute complet din fire metalice și erau la fel de scumpe.

Varietatea imensă a acestor veste a fost, de asemenea, în mare parte caracterizată de incredibilele broderii și motive de pe îmbrăcăminte, variind de la flori colorate, crenguțe florale, petale și cusături complicate.

Unele modele au fost inspirate de șalurile Paisley (cu linii șerpuite) și au constat din imprimeuri extrem de luminoase și ostentative pe veste și vestele de costum (waistcoat).

În secolele XX și XXI, tipurile elaborate de veste au început să adopte un aspect mai subtil și mai pastelat, motiv pentru care majoritatea modelelor pe care le vedem astăzi sunt orientate către partea mai simplă și mai casual.

Nu doar broderiile, modelele și detaliile vestelor au suferit transformări masive, dar acum există, de asemenea, tipuri și categorii atât de diferite de veste, încât fiecare vestă servește unui scop special și este destinată unui eveniment particular.

Tipuri de veste diferite

Forma de bază a oricărei veste este o un articol de îmbrăcăminte fără mâneci care ajunge aproape la talia purtătorului și acoperă întreaga parte superioară a corpului, cu excepția brațelor. Variația provine din stil, materialul folosit, format și modele.

Următoarele sunt unele dintre cele mai comune și populare tipuri de veste, și pe cele mai multe dintre care le vei găsi în garderoba fiecărui bărbat.

Vestă tricotată manual sau țesută

Vestă tricotată manual sau țesută

Acesta este unul dintre primele tipuri de veste, care sunt confecționate în mod obișnuit din lână sau din orice alt tip de material confortabil. De asemenea, a fost descris ca cel mai elegant și clasic tip de vestă de o mare varietate de oameni, având în vedere cât de simplu și elegant arată.

Este interesant însă că inițial această vestă a făcut parte din uniformelor școlare și, la un moment dat, se făcea referire la ea cu sintagma „hainele bunicului”. Cu toate acestea, nu a trecut mult timp până când oamenii au început să-și dea seama cât de confortabilă este țesătura de lână și cât de elegant arată modelul lucrat de pe vestă odată ce o porți.

Multe persoane preferă să poarte o vestă lucrată cu o cămașă sau un tricou care oferă un look foarte casual și la modă în general.

Verifică preț Vestă Premium tricotată AICI!

Vesta cu puf (Puffer Vest)

Vesta de puf (Puffer Vest)

Cunoscută pentru aspectul său umflat, vesta de puf a fost special concepută pentru temperaturi scăzute și servește ca un izolator excelent. Materialul folosit la confecționarea acestor veste are o textură pufoasă și simți că păstrează căldura pe corp și permite purtătorului să îi fie cald în lunile reci de iarnă.

De asemenea, este purtată de către toată lumea când merge la schi și în activități similare.

Există, de asemenea, și alte tipuri de veste de puf, care sunt potrivite pentru temperaturi mai calde și sunt confecționate de obicei din nailon, poliester și alte astfel de țesături ușoare.

Partea exterioară a majorității vestelor de puf au un aspect pufos, matlasat, motiv pentru care au fermoar pentru a ajuta la închiderea corectă a părții frontale. Unele modele pot avea deschideri diferite și mai multe buzunare care le conferă un aspect foarte diferit.

Verifică preț Veste cu puf AICI!

Vestă/maieu/tricou fără mâneci fitness (de sport)

Vestă/maieu fitness (de sport)

Una dintre cerințele cheie ale unei ședințe de exerciții fizice reușite la sală este tipul potrivit de haine sau echipamentul sportiv. Știați că există veste pentru sală/de sport specializate atât pentru bărbați, cât și pentru femei, care ajută foarte mult în timpul antrenamentului?

Vesta de sport este o îmbrăcăminte de referință printre cele mai tari articole cu care te îmbraci ca să faci sport. Faptul că vestele sunt fără mâneci permite transpirația și mișcarea sporită în sala de sport și ajută într-adevăr să îți îmbunătățești performanța generală.

Aceste veste sunt, de asemenea, extrem de confortabile și sunt confecționate din materiale super moi și rezistente la transpirație, care oferă un tip excelent de confort și ușurință atunci când vă purtați în sală.

Există diferite tipuri de veste de sală, fiecare cu proprietăți diferite ale țesăturilor. Unele sunt confecționate din bumbac 100%, dar nu sunt tocmai potrivite pentru sală, deoarece absorb foarte ușor apa.

Cele mai populare veste de sală sunt cele confecționate din țesături sintetice precum lycra și spandex. Popularitatea lor provine din faptul că pielea poate respira prin material, că sunt durabile și au o capacitate mare de a se întinde.

Verifică preț Maieuri/Tricouri fără mâneci AICI!

Vestă de blană

Vestă de blană

Blana a fost asociată de mult timp cu stilul vestimentar al femeilor, dar în ultima perioadă, o mulțime de bărbați au fost văzuți de asemenea în timp ce au afișat ținute cu blană. Una dintre aceste ținute nu este altceva decât o vestă de blană.

Vestele din blană se încadrează mai mult către partea fantezie, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil să vezi că bărbații îl poartă zilnic ca parte a ținutelor lor de zi cu zi. Unele veste sunt confecționate din blană artificială, în timp ce altele sunt confecționate din blană naturală.

Ele arată destul de la modă și sunt adesea purtate cu o cămașă, ceea ce le transformă într-o ținută destul de formală.

Un lucru minunat în ceea ce privește vestele de blană este faptul că ele sunt incredibil de moi, confortabile și plăcute, ceea ce înseamnă că sunt foarte potrivite pentru sezonul de iarnă.

Verifică preț Veste de blană pentru femei AICI!

Vestă de costum

Vestă de costum

Deși vestele sunt, în general, considerate a fi omologul informal al vestelor de costum (waistcoat), există și câteva tipuri de veste formale. Una dintre acestea este vesta de costum sau vesta care face parte dintr-un costum din trei piese. Este un tip excepțional de vestă purtată de majoritatea bărbaților care merg birou și, de asemenea, la întâlnirile oficiale de afaceri.

Poți purta vesta de costum fie ca parte a costumului din trei piese, fie separat, cu cămașa ta favorită deschisă la gât. Unul dintre cele mai populare modele ale vestei de costum este cel gri în carouri, care arată super elegant și la modă. Multe persoane poartă această vestă cu papion negru care completează perfect culoarea gri a vestei.

Poți, de asemenea, să porți o vestă de costum cu orice cravată colorată care îți place și să o asortezi mai departe cu orice tip formal de pantaloni.

Verifică preț Costume pantaloni + vestă AICI!

Vestă din material denim

Vestă din material denim

Denim trebuie să fie unul dintre cele mai iconice și mereu la modă materiale care sunt folosite pentru a confecționa o varietate atât de mare de articole de îmbrăcăminte. Această varietate incredibilă variază de la blugi denim și fustă pantaloni (culottes) până la jachete, geci și topuri de blugi.

Spre surprinderea ta, acum există și vestele din blugi care par atât de patinate/vintage și sunt super la modă.

Denim este o țesătură de blugi uimitor de versatilă, care se regăsește în modele, stiluri și modele atât de grozave. Vestele din denim se află în prezent pe val în tendințe și se asortează perfect cu blugi și o pereche de teneși. O vestă din denim este aproape ca o geacă fără mâneci fabricată din aceeași țesătură ca blugii.

De multe ori îi vei vedea cei mai mulți tineri, atât băieți, cât și fete, care poartă o vestă din blugi asortată cu ceva grozav pe sub ea și cu pantaloni de blugi.

Verifică preț Geci/veste denim AICI!

Vestă din polar

Cele mai mult purtate de oameni în aer liber, vestele din materialul cunoscut drept polar sunt perfecte pentru orice zi aventuroasă marcată de vreme rece și calmă. Acest tip de vestă a devenit un articol principal de îmbrăcăminte în majoritatea dulapurilor bărbătești și este adesea asortat cu o cămașă cu mâneci lungi în carouri și pantaloni bej.

Vestele polar sunt o alternativă mai ușoară la vestele din puf și ajută foarte mult în timpul sezonului rece. Acestea arată destul de la modă, mai ales datorită faptului că sunt disponibile într-o mare varietate de stiluri și modele. Vestele sunt purtate atât de bărbați, cât și de femei și arată foarte bine cu blazere, cămăși și tricouri.

Verifică preț Veste polar AICI!

Vestă matlasată

Vestă matlasată

Acesta este încă un tip foarte popular de vestă care arată destul de mult ca o vestă de puf din punct de vedere al aspectului său. Vestele despre care vorbim acum sunt adesea denumite „veste cu căptușeală matlasată”. Ele izolează corpul foarte bine ceea ce le face o opțiune ideală pentru sezonul rece de iarnă.

Vestele matlasate sunt adesea confecționate din fibre sintetice precum nylonul și poliesterul. Aceste materiale fac ca vestele să respire, să fie ușoare și rezistente la apă.

Un lucru minunat în ceea ce privește vestele matlasate este că, indiferent dacă sunt ambalate cu mai multe straturi pentru a oferi o căldură adecvată sau sunt alcătuite doar din câteva straturi, ele reușesc să ofere stil și un aspect deosebit atunci când vine vorba de cât sunt de versatile.

Verifică preț Veste matlasate AICI!

Vestă gilet

vesta gilet

Aceasta este o altă vestă fără mâneci pentru bărbați, care este de obicei purtată ca îmbrăcăminte exterioară. În comparație cu alte tipuri de veste, vesta gilet este un pic mai grea, ceea ce o face o opțiune excelentă de îmbrăcăminte purtată la exterior. Poate rezista la condiții meteorologice extreme.

Vesta Gilet este adesea folosită ca o îmbrăcăminte care încălzește corpul, deoarece protejează purtătorul de o răceală puternică. Unele modele și stiluri au, de asemenea, buzunare care oferă un avantaj suplimentar, acela de a putea transporta lucruri în buzunar.

Există o varietate întreagă de tipuri de gilet care includ gilet polar (din lână de cojoc), gilet tehnic și gilet matlasat. Fiecare este confecționat din materiale speciale și diferite, care servesc scopurilor lor unice.

Verifică preț Veste gilet AICI!

Vestă de călătorie/de lucru

Vestă de călătorie

După cum sugerează și numele, vestele de călătorie sunt destinate în special călătoriilor și sunt, de asemenea, destul de comode și utile, pe lângă faptul că ies în evidență. Majoritatea vestelor de călătorie găsite sau făcute în ziua de astăzi funcționează de fapt ca produse antifurt.

Sub materialul de bază, aceste veste au secțiuni în care poți ascunde sau proteja pașaportul, biletele și alte documente importante. Ele reprezintă un echipament ideal de călătorie și sunt foarte potrivite pentru un tip de călătorie minimalist.

Acest tip de vestă este deosebit de popular în rândul călătorilor, fotografilor și oamenilor care petrec mult timp în aer liber din întreaga lume. Acest lucru nu se datorează numai buzunarelor convenabile pe care le are vesta, ci și pentru că materialele utilizate în confecționarea ei sunt construite pentru a rezista foarte mult atât la călătoriile dure, cât și la cele de plăcere.

Verifică preț Veste de calatorii/lucru AICI!

Vestă de smoching

Vestă de smoching

Vestele de smoching tind, de asemenea, foarte mult spre partea formală și, practic, sunt purtate sub un sacou. În afară de sacoul exterior esențial, majoritatea oamenilor aleg să îl asorteze cu o cămașă elegantă. Acestea sunt articole de îmbrăcăminte extrem de formale și sunt adesea purtate la evenimente formale precum nunta sau un bal.

Vesta de smoching are o varietate de culori, în afară de culorile standard negru sau gri tocmai pentru a oferi un aer deosebit sau relaxat și, de asemenea, pentru a face întregul ansamblu să arate elegant și la modă.

Vestele sunt fără îndoială articole vestimentare uimitor de versatile, unice și extrem de confortabile. Având în vedere varietatea lor uriașă de stiluri și modele, nu este deloc de mirare că majoritatea bărbaților au dulapurile sau dressingurile lor pline cu diferitele tipuri de veste într-o varietate de culori.

De asemenea, vestele sunt unisex ceea ce înseamnă că atât bărbații, cât și femeile le pot purta cu o grație absolută!

Verifică preț Costume cu vestă bărbați AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

1 thought on “11 tipuri de veste diferite”

  1. Buna ziua, vesta formala poate fi largita in talie daca e prea stramta? Ca am vazut ca are o curelusa la spate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care