27 diferite tipuri de perle

Tipuri de perle

Din cele mai vechi timpuri, perlele au fost văzute ca un simbol al frumuseții, al harului și al purității. Perlele sunt pietre semipretioase care adesea sunt transmise de la bunici la fiicele lor și apoi la fiica fiicei lor, dar în ultima vreme, acestea au fost utilizate în moda modernă.

Există multe variante și tipuri de perle disponibile și fiecare dintre ele are propriile sale caracteristici deosebite.

O perlă este un obiect strălucitor, dur, ca o pietricică, care se formează în țesutul moale al unei moluște cu cochilie (stridie). Similar cu cochilia acestei moluște, o perlă este formată din carbonat de calciu (care este în mare parte aragonit, dar uneori poate fi un amestec de calcit și aragonit) într-o formă cristalină subtilă.

Caracteristicile ideale pentru această piatră semiprețioasă ar fi alb, neted și rotund, dar există multe forme și culori. Pe vremuri, perlele de cea mai bună calitate erau foarte apreciate. Din această cauză, perlele au devenit o metaforă pentru obiecte admirabile, rare și valoroase.

Deși, cel mai obișnuit și popular tip de perlă este cel alb tipic, există atât de multe tipuri diferite de perle care au forme și culori diferite. Dacă dorești să înțelegi mai bine acest lucru, continuă să citești.

Tipuri de perle

Perlele se încadrează în două categorii principale; perle de apă dulce și perle de apă sărată.

Perlele de apă dulce sunt cultivate sau găsite în midii de apă dulce, care se găsesc în iazuri, pârâuri, râuri sau lacuri. Aceste perle au adesea formă neregulată, dar uneori, pot fi și rotunde. Perlele de apă dulce sunt disponibile și într-o gamă variată de culori.

Perlele de apă sărată sunt cultivate sau găsite în stridii de apă sărată care se găsesc în mare, ocean, în golfuri mici sau mari. Când aceste perle sunt 100% naturale, ele nu sunt rotunde, dar există câteva perle de cultură despre care se știe că au o formă netedă și rotundă. În comparație cu perlele de apă dulce, perlele de apă sărată sunt mai apreciate.

Fiecare tip de perle poate fi de cultură sau natural, și ambele categorii au diferite perle în ele.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Akoya

Perle Akoya

Perlele Akoya (sau Pinctada fucata martensii) sunt cel mai popular tip de perle și se găsesc în stridia Akoya. Aceste perle sunt în mod obișnuit rotunjite.

Cele mai multe dintre aceste perle sunt de cultură și sunt disponibile în culori naturale precum galben, roz deschis și alb. Japonia este centrul celor mai multe culturi de perle Akoya, care sunt mai mari de 7mm, în timp ce în alte țări precum Hong Kong, Coreea, Sri Lanka și Chinei cultivă perle mai mici.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Bar

Aceste perle sunt produse prin introducerea de discuri alungite sau plate, care sunt fabricate din plastic în loc de mărgele, mărgeaua fiind inițial elementul în jurul căruia s-au născut perlele, un fel de mamă a lor.

Perle de Basra

Perle de Basra

O perlă de Basra se găsește în stridia Pinctada Radiata, care se găsește în Golful Persic.

Perle Biwa

Perle Biwa

Perlele Biwa sunt cultivate în Lacul Biwa (cel mai mare lac din Japonia). Deoarece aceste perle sunt cultivate într-un lac, ele sunt perle de apă dulce. Deși acest lac a fost cel mai mare cultivator al acestor perle, acum este prea poluat pentru ca perlele să mai poată fi cultivate.

Cu toate acestea, ele își păstrează în continuare reputația de înaltă calitate, motiv pentru care anumiți dealeri folosesc termenul „Biwa” pentru a vinde perle false cumpărătorilor începători.

Perle negre

Perle negre

Perlele negre sunt produse în stridia La Paz (Pinctada mazatlanica), stridia Rainbow Lip (Pteria sterna) în Pacificul de Est, între Baja California și Peru sau în stridia Black-Lip (Pinctada margaritifera) în Vestul și Centrul Oceanului Pacific.

Toate aceste stridii produc perle naturale de culoare neagră. Mai mult, în general, termenul „perle negre” se referă la perle naturale de culoare neagră, la perle care au fost vopsite în negru sau oricare altă perlă care este închisă la culoare.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Blister

Perle Blister

O perlă Blister este un tip de perlă care este încorporată în cochilia perlei mamă și apare ca o bășică – blister. Această perlă poate fi decupată și montată și nu se vede urma deoarece nu există sidef.

Calitatea bună a acestei perle este că poate fi cultivată în diferite forme, inclusiv în formă de lacrimă, de inimă și de pătrat. Singurul lucru care trebuie făcut este ca o bucată de plastic în forma dorită trebuie să fie lipită în interiorul cochiliei.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Abalone albastre

Perle Abalone albastre

Perlele care provin de la abalone (acesta este un tip de melc) sunt albastre. Cu toate acestea, până în 1989, perlele au fost rareori găsite în abalone.

Șansa de a găsi una dintre aceste perle abalone este extrem de rară. Acești melci se găsesc în mod obișnuit în largul țărmului în Oregon, Mexic, Alaska, California, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Coreea și Japonia.

Deși aceste perle sunt de obicei albastre, ele sunt disponibile și în alte câteva culori. Acestea variază de la verde, roz, violet, până la argintiu și alb-crem. Perlele naturale abalone au formă barocă și sunt folosite pentru bijuterii exclusiviste.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle de midii albastre

Acestea sunt perlele care sunt produse în midia albastră găsită în apa sărată.

Perle nasture Button (disc, plate ca un nasture)

Perlele Button sunt genul de perle care au o formă rotundă, dar sunt aplatizate ca un buton. Cele comune sunt perlele de scoici și perlele de cassis.

Perle monedă

Aceste perle sunt cultivate în forma unei monede. Perlele monedă sunt comune în rândul tinerei generații, deoarece adaugă un element de modă contemporană. Alte forme comune de perle de cultură ar fi dreptunghiulare, pătrate, baston și diamant.

Perle sculptate (Carved Pearls)

Sculptura de perle devine din ce în ce mai populară. Oamenii obțin lucruri semnificative sculptate pe perle pentru a adăuga un element în plus, dar și valoare. Cea mai bună parte a sculptării unei perle este că, pe măsură ce se realizează sculptura, se dezvăluie o culoare frumoasă în interior.

Perle Conch

Perle Conch

Perlele Conch sunt perle foarte rare, o perlă se găsește la 10.000 de moluște/melci Queen Conch (Strombus Gigas). Se comercializează în mod obișnuit la prețul de 500 dolari pe carat, dar perlele de calitate superioară pot depăși cu ușurință peste 2.000 dolari pe carat.

Un Conch este un melc marin de dimensiuni mari, care se găsește în mod obișnuit în Caraibe. Deși aceste perle de Conch sunt adesea roz, ele sunt disponibile și în culorile maro și alb.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Edison și Ikecho

Perlele Edison și Ikecho (cunoscute și sub denumirea de experimente cu perle) sunt obținute prin punerea laolaltă a unei mărgele de perlă găurită cu o mică parte dintr-un țesut de manta de la un donator din interiorul corpului midiei/stridiei. Este posibil să se producă 2 perle simultan cu acest experiment cu perle.

Perle fațetate

O perlă fațetată este o perlă care are multe secțiuni pe suprafața sa, similară cu suprafața unui diamant. Cu această fațetare, se creează un efect sclipitor, dramatic, care se adăugă perlei.

Perlele Fireball și Flame

Perlele Fireball și Flame sunt produse prin punerea unei mărgele în interiorul sacului perlei din mantaua unei midii. Acest sac de perle ar trebui să fie deja prezent în interiorul midiei de la recolta anterioară. Cu această procedură, este posibil să se producă mai mult de 20 de perle simultan.

Perle încrustate cu pietre

Perle încrustate cu pietre

Perlele încrustate cu pietre sunt obținute prin forarea de găuri în interiorul perlei și atașarea de pietre pretioase în jurul ei. Această procedură nu numai că accentuează frumusețea naturală a perlei, dar poate elimina orice defecte care ar fi putut fi prezente pe suprafața perlei.

Uneori, perlelor le sunt adăugate alte pietre prețioase pentru a produce bijuterii deosebit de frumoase.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Jumătate de perle

Acestea sunt perlele care au fost tăiate, astfel încât orice defecte prezente pe suprafața lor să poată fi îndepărtate. De cele mai multe ori, jumătățile de perlă sunt montate astfel încât să pară perle întregi. Dacă o mică parte din perlă a fost tăiată, se numește o perlă de trei sferturi, iar atunci când se montează, arată ca o perlă plină.

Perle In-Bodies

Modul în care este produsă această perlă este destul de similar cu procesul de realizare a perlelor Edison și Ikecho. La un moment dat, este posibil să se producă 2 perle.

Perle Kasumiga

Perle Kasumiga

O perlă Kasumiga este o perlă care se cultivă în Lacul Kasumiga, situat la nord de Tokyo. Denumirea comercială a acestor perle este perla Kasumiga, dar se mai numesc și perle Kasumi. Ele sunt produse într-o midie hibridă Hyriopsis schlegelii X Hyriopsis cumingii.

Aceste perle au fost introduse pe piață în anii 1990, dar erau disponibile doar în cantități mici. Aceste perle variază de la roz și violet la auriu și alb. Perlele Kasumiga sunt considerate perle de dimensiuni mari, deoarece acestea măsoară de la 11 mm la 16 mm.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Keshi

Perle Keshi

O perla Keshi crește în mod natural în mușchiul aductor sau țesutul moale al unei moluste de cultură care este purtătoare de perle. Cuvântul Keshi are 4 sensuri diferite:

Perle semințe naturale. Chiar înainte de cultivarea perlelor, cuvântul Keshi a fost folosit pentru a descrie mici perle naturale.

Perle chinezești renăscute. Aceste perle seamănă foarte mult cu perlele Keshi și sunt obținute de obicei în a doua recoltă.

Accidentele în cultura perlelor negre de stridie și în procesul de cultivare din Marea Sudului. Perle care apar în mod natural, produse în timpul oricăreia dintre cele trei recolte ale unei stridii.

Accidente în cultura perlelor de apă dulce. Aceste perle se găsesc de obicei în a doua și a treia recoltă.

Perle Mabe

După prepararea perlelor Blister (care se dezvoltă ca o bășică) și după ce acestea sunt montate pe bijuterii, ele sunt cunoscute sub numele de perle Mabe. După ce sunt scoase din cochilie, saponitul și plasticul sunt îndepărtate, iar spatele este umplut cu ceară sau o pastă și apoi finisat cu o mamă de perlă.

Perlele Mabe montate arată adesea la fel ca o perlă Blister (bășică) sau ca o jumătate de perlă (half pearl), motiv pentru care aceste nume sunt folosite în mod interschimbabil.

Perle Melo

O perlă Melo este un fel de perlă care se dezvoltă în mod natural, dar care se dezvoltă în interiorul melcilor de mare numiți scoica/carapace/cochilie pepene, cochilie barcă sau cochilie spiralată care se află în Malaezia, în Marea Chinei de Sud sau în Singapore.

Aceste perle sunt de obicei destul de mari și au o greutate de 200 de carate. Sunt disponibile în culorile galben, maro și portocaliu și au un model unic ondulat pe ele.

Perle Quahog

Perle Quahog

O perlă Quahog este o perlă închisă la culoare, care se găsește în partea dură a scoicii, de asemenea, denumită scoică dură, scoică de cherrystone, quahog, scoică rotundă și little neck. Această scoică tare este o moluscă bivalvă comestibilă care se găsește în mod obișnuit pe țărmurile Americii de Nord.

O perlă Quahog este una dintre cele mai rare tipuri de perle, astfel încât acestea pot fi destul de scumpe.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle curcubeu

Perle curcubeu

Perlele care au 3 sau mai multe variații de culoare pe suprafața lor se numesc perle curcubeu. Aceste perle sunt de obicei produse în stridia de perle Western winged (sau rainbow lipped) (Pteria sterna) și sunt native pe Coasta Pacificului, California, Peru și Mexic.

Atunci când aceste perle se dezvoltă în mod natural, ele pot varia de la a fi forma unei semințe până la 20 de carate și pot varia ca preț de la 100 dolari până la 2000 dolari pe carat. Deoarece uneori există astfel de perle de cultură (uneori), ele au diametrul de 7 mm până la 12 mm și nu sunt scumpe în comparație cu perlele curcubeu naturale.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle Rosebud

Perlele Rosebud (boboc de trandafir) sunt perlele care au mici denivelări pe suprafața lor, ceea ce le face să pară niște boboci de trandafiri. Uneori, ele sunt denumite perle de căpșuni, datorită micilor umflături din exterior care seamănă cu protuberanțele de pe o căpșună.

Perlele Mării Sudului

Perlele Mării Sudului

Perlele Mării Sudului sunt perlele mari galbene sau albe care sunt produse în stridia Pinctada maxima. Această stridie este originară din Marea Sudului și este menționată ca o stridie cu pereți galbeni sau stridie cu pereți argintii.

Există câteva perle din Marea Sudului care se găsesc în apele sărate din Indonezia, Filipine, Polinezia Franceză și Australia. Aceste perle variază în mărime și au adesea între 9 – 19 mm.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Perle din Tahiti

Perle din Tahiti

Când vine vorba despre perlele de cultură, Tahiti are niște legi de export foarte stricte. Motivul este că vor să vândă doar perle tahitiene de cea mai înaltă calitate. O perlă naturală și autentică din Tahiti este produsă într-o stridie cu pereți negri și are o frumoasă culoare neagră profundă. Acesta este un motiv pentru care sunt scumpe și atât de rare.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Principalii factori  ce influențează valoarea unei singure perle

Prețurile unei perle se bazează exclusiv pe diferitele sisteme de prețuri stabilite de comercianții de retail online sau de proprietarii de magazine. Cu toate acestea, există câțiva factori principali care pot afecta valoarea unei perle.

Prin urmare, este important să cunoști acești factori, astfel încât să puteți achiziționa o perlă la prețul ei corect, în loc să plătești excesiv pentru aceasta.

Reține că valoarea unei perle nu se bazează doar pe unul dintre factorii menționați mai jos. Când încerci să determini valoarea unei perle, asigură-te că iei în considerare toți factorii înainte de a face o judecată care ar putea fi greșită.

Forma perlei

Perlele naturale sunt disponibile în diferite dimensiuni și forme, dar atunci când o perlă este rotundă – în mod natural -, există șanse mari să aibă și un preț mai ridicat. Deoarece este aproape imposibil pentru o stridie să creeze pietre rotunde, o perlă rotundă este rară. Cu toate acestea, uneori, aceste perle rotunde există totuși, și evident au un preț mai mare.

Suprafața perlei

Nu există o perlă naturală cu o suprafață de 100% lipsită de defecte, deoarece toate sunt produse de creaturi vii. Cu toate acestea, dacă numărul de lovituri, fisuri, imperfecțiuni sau alte defecte de pe suprafață este mai mic în comparație cu defectele vizibile, perla va fi mai scumpă și mai valoroasă.

Luciul perlelor

Dacă cumperi o perlă online, trebuie să te asiguri că discuți cu retailerul online despre luciul perlei, deoarece este important. Luciul unei perle este efectul de strălucire sau oglindă care este vizibil pe suprafața perlei.

Cu cât este mai mare calitatea perlei, cu atât va fi mai lucioasă. Luciul adaugă un nivel de atractivitate perlei, ceea ce face dificil pentru ochiul uman să privească în altă parte. Dacă o perlă are o valoare ridicată a luciului, va fi mai prețioasă.

Dimensiunea perlei

Perle de diferite dimensiuni

Mărimea perlei este extrem de importantă când vine vorba de prețul fiecărei pietre. Pe vremuri, perlele mai mari erau ceea ce purtau femeile mai în vârstă. Dar, acum, toate femeile se își doresc perle de dimensiuni mari, în timp ce fetele mai tinere poartă perle de dimensiuni mici. Asigură-te că verifici mărimea perlei înainte de a plăti o avere pentru aceasta.

Nu există nici o îndoială în a spune că perlele sunt piatra prețioasă supremă care poate adăuga fără efort sofisticare și clasă ascpectului individual, în special cele deosebite. De la variante diferite până la perlele de dimensiuni diferite, există ceva pentru toată lumea.

Dacă intenționezi să cumperi o perlă pentru tine sau pentru o persoană pe care o iubești, asigură-te că cercetezi cu atenție înainte de a face alegerea potrivită.

În funcție de modă și de personalitatea lor vestimentară, alege ce tip de perlă ai dori să poarte ca să fie deosebită. Chiar și după ce cumperi o perlă (sau perle), asigură-te că ai grijă de ea, de ele. Urmând câteva proceduri de îngrijire a perlelor, vei putea să fii sigură că pietrele tale prețioase rămân strălucitoare și își arată valoarea în orice moment.

Verifică preț Bijuterii cu Perle AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

alternative smart la tricouri

8 alternative smart la tricouri

Există atât de multe tipuri de cămăși, bluze și tricouri care te pot face să arăți oarecum nepriceput în ale modei. Dar doar pentru că

Coafuri de top pentru primăvară

Primăvara vine și omul se simte bine. Cât de fericită ești că nu mai suntem forțate să ne ascundem în spatele acelor măști? Nu am

Tanar poarta papion la costum

Poți purta papion la costum?

Papionul este o piesă de modă cu adevărat versatilă. Poartă-l cu un smoking și este un simbol al modei de lux și al eleganței. Ești