8 tipuri de țesături din raion

 țesături din raion

Aceste țesături din Raion/Rayon sunt materiale versatile și durabile, utilizate în întreaga lume.

Raionul este un amestec unic de materiale naturale, cum ar fi mătasea și bumbacul, combinate într-un proces sintetic pentru a produce o țesătură care absoarbe umezeala, ușoară și mătăsoasă, perfectă pentru mai multe aplicații, de la îmbrăcăminte la frânghie industrială.

În fiecare zi interacționăm cu diferite materiale, de la îmbrăcămintea pe care o purtăm la instrumentele pe care le folosim. Raionul este o țesătură incredibil de puternică și durabilă, care poate fi folosită pentru lenjeria intimă, lenjeria de pat sau frânghia pe care o folosești în fiecare zi în grădină.

Raionul este un amestec unic care combină materiale naturale folosind substanțe chimice sintetice pentru a crea o țesătură durabilă, moale și de lungă durată.

Mai jos, să aruncăm o privire mai atentă asupra diferitelor tipuri de țesături Raion și să înțelegem mai bine modul în care este fabricat acest material incredibil.

Verifică preț Materiale textile – diverse modele AICI!

Ce este raionul?

De obicei, o bucată de țesătură va fi fie naturală, fie sintetică. Țesăturile naturale includ materiale precum inul și bumbacul. Fibrele naturale pot include, de asemenea, materiale precum lâna și mătasea.

Această țesătură este realizată din materiale naturale care provin de pe pământ. Comparativ, țesăturile sintetice includ fibre sintetice fabricate de om și care includ de obicei spandex și poliester. Când vine vorba de țesătură raion, ea se încadrează undeva între cele două tipuri de țesături.

În timp ce raionul este fabricat din materiale naturale, acesta suferă un proces chimic sintetic care nu este în întregime natural. Raionul este o țesătură populară care poate fi folosită pentru multe aplicații.

Ce este celuloza?

Adesea, raionul este descris ca o țesătură de celuloză. Celuloza este un termen care este folosit pentru a descrie materialele utilizate pentru a crea acest tip de țesătură. Celuloza înseamnă pur și simplu că țesătura este dintr-un material care conține celule, care sunt întotdeauna materiale naturale.

Multe țesături care conțin celuloză sunt fabricate din plante sau din lemn, ceea ce este foarte asemănător dacă ne referim la țesăturile din raion. Multe materiale care conțin celuloză, inclusiv bambusul, fagul și pasta de lemn, sunt amestecate în mod obișnuit și utilizate pentru a crea țesături din raion.

Fibrele de celuloză pot fi lăsate așa cum sunt sau pot fi reconfigurate și recombinate pentru a crea o textură de celuloză unică și originală la țesătura raionului.

Ce sunt tipurile de țesături din raion?

În general, există trei tipuri principale de țesături din raion. Acestea includ raionul de vâscoză, țesătura modală și raionul Lyocell. Mai jos, să aruncăm o privire mai atentă la fiecare în parte pentru a înțelege mai bine proprietățile și atributele unice ale acestora.

Raionul de vâscoză (Viscose Rayon)

Când vine vorba de țesături, raionul de viscoză este o opțiune populară. Acest material este o opțiune semi-sintetică care este fabricată din pastă de lemn. În mod tradițional, această țesătură a fost făcută din mătase, dar lemnul a fost folosit ca material înlocuitor în procesele de fabricație de astăzi.

Raionul de vâscoză poate fi utilizat pentru mai multe aplicații, de la frânghie/coardă până la îmbrăcăminte. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente tipuri de țesături raion utilizate în întreaga lume.

Când se măsoară rezistența acestei țesături atunci când este umedă, ea are cea mai mică rezistență. Această caracteristică înseamnă pur și simplu că este cel mai probabil să se micșoreze atunci când este spălată și uscată.

Verifică preț Materiale textile din vâscoză AICI!

Țesătură modală

În timp ce raionul de vâscoză este fabricat din pastă de lemn menită să fie un înlocuitor al mătăsii, țesătura modală este realizată dintr-un amestec de materiale naturale. În primul rând, o fibră semisintetică este creată din pastă de fag.

Acest material este apoi amestecat cu alte fibre precum bumbacul sau spandexul pentru a crea un material foarte puternic, dar sintetic.

Fibrele modale sunt folosite în mai multe aplicații, de la prosoape la lenjerie de corp și pijamale. Această țesătură este o țesătură foarte puternică, care este adesea mai durabilă decât țesătura de bumbac.

Deoarece aceasta este considerată o țesătură de lux, are adesea un preț mai mare. Așteptați-vă să plătiți mai mult pentru o țesătură modală în comparație cu țesătura din bumbac sau vâscoză.

Verifică preț Materiale textile – diverse modele AICI!

Țesătură Lyocell

Așa cum țesătura modală este fabricată din pastă de lemn de fag amestecată cu alte materiale, cum ar fi spandex sau bumbacul, raionul Lyocell este compus, de asemenea, dintr-un amestec de fag și înlocuitori.

Totuși, diferența dintre raionul Lyocell și țesătura modală este că sunt utilizate mai puține substanțe chimice dure în proces. Acest lucru face țesătura mai moale și mai netedă și înseamnă că procesul și produsul final sunt mai ecologice.

Comparativ cu alte tipuri de țesături raion, raionul Lyocell este cel mai absorbant. Această caracteristică este excelentă pentru aplicațiile de îmbrăcăminte care funcționează pentru a elimina umiditatea de pe corp, menținând corpul răcoros și uscat.

Verifică preț Materiale textile – diverse modele AICI!

Amestecuri de specialitate din raion

Desigur, țesătura raion este disponibilă într-o gamă largă de materiale și amestecuri, fiecare cu propriile sale utilizări unice.

Mai multe amestecuri de specialitate din raion sunt concepute pentru caracteristicile lor intrinseci sau pentru capacitatea lor de a reproduce un material natural la un preț mai mic sau dintr-un amestec mai puternic de materiale.

Amestecurile de specialitate din raion pot fi folosite pentru orice număr de aplicații, dar sunt utilizate în mod obișnuit pentru țesături decorative sau pentru îmbrăcăminte.

Raionul HWM polinozic

Raionul HWM este un tip special de raion care este adesea numit raion polinozic. Această țesătură este un amestec unic de materiale, care trece printr-un proces sintetic care a fost dezvoltat pentru prima dată în Japonia în anii 1950.

Din punct de vedere tehnic, raionul HWM, sau raionul polinozic, este o țesătură modală cu o cantitate mare de polimerizare în amestec.

În timp ce o țesătură din raion normal poate conține 40% polimerizare, raionul HWM conține 55% polimerizare. Rezultatul final este un material care este mult mai puternic atunci când este ud. Această caracteristică înseamnă că acest tip de material nu se va micșora sau deforma la fel de mult ca țesătura tradițională din raion.

Mătase artificială

Achiziționarea de mătase este incredibil de costisitoare, deoarece este un material care necesită mult timp pentru a fi produs. Mulți oameni care doresc aspectul și senzația de mătase vor opta pentru o alternativă de mătase artificială. Mătasea artificială este mai ieftină, și îți oferă același aspect ca un material natural.

Pentru a crea mătase artificială, se folosește un tip de proces de fabricare a raionului. Pentru a face mătase artificială, în locul pulpei de fag se folosește vâscoză de bambus. Acest material este uneori numit și mătase de bambus (bamboo silk).

Pasta de celuloză este apoi amestecată cu alte materiale și infuzată în țesătură într-un proces chimic sintetic pentru a crea o alternativă de mătase puternică, durabilă, dar moale și delicată.

Raion de cupramoniu (Cuprammonium Rayon)

Un tip special de raion se numește Cuprammonium Rayon – Raion de cupramoniu. La fel ca alte țesături din raion, fibrele naturale sunt amestecate împreună folosind substanțe chimice sintetice. În raionul cupramoniu, de obicei, se utilizează fibre celulozice extrem de fine.

Aceste fibre naturale pot fi amestecate cu bumbac natural sau in. Fibrele sunt supuse unui proces sintetic folosind o substanță chimică numită cupramoniu. Acest proces creează o țesătură extrem de fină și mătăsoasă care poate fi utilizată pentru mai multe aplicații. Acest tip de țesătură este utilizată în mod obișnuit în aplicații de draperie.

Raion de bambus

Raionul este fabricat în mare parte din fibre naturale care sunt infuzate cu substanțe chimice produse de om pentru a crea o țesătură puternică și durabilă. În timp ce pasta și fibra de fag sunt utilizate în mod obișnuit, este de asemenea obișnuit să se utilizeze bambus.

În raionul de bambus, fibrele de bambus sunt remodelate, creând celuloză regenerată.

Aceste fibre sunt apoi amestecate împreună printr-un proces chimic pentru a crea raionul de bambus. Rezultatul final este o țesătură moale, dar puternică, durabilă și ușoară. Este o țesătura prin care pielea respiră și care elimină umezeala, ceea ce o face minunată pentru îmbrăcăminte.

Raion obișnuit (Regular Rayon)

Dacă vedeți o reclamă la o țesătură de raion obișnuită (Regular Rayon), aceasta este aproape întotdeauna un raion de vâscoză. Țesătura poate fi amestecată împreună cu fibre naturale sau artificiale, cum ar fi fibrele sintetice spandex. Acest proces creează o țesătură puternică și durabilă, ușoară și foarte absorbantă.

Raionul Regular este puternic, dar nu va fi la fel de puternic ca bumbacul natural sau inul. Această țesătură tinde, de asemenea, să se micșoreze/să intre la apă mai mult în comparație cu alte țesături similare.

Verifică preț Materiale textile – diverse modele AICI!

Întrebări frecvente

Când vine timpul să-ți dai seama de ce tip de material ai nevoie pentru aplicația ta, te confrunți cu o mulțime de opțiuni. De unde să știi exact de unde să începi? Din fericire, noi ne-am aflat în aceeași situație copleșitoare în care ești și tu în prezent și am pus la punct o listă de întrebări frecvente legate de diferitele tipuri de țesături din raion.

Sperăm că, folosind informațiile din ghidul nostru și răspunsurile la întrebările cele mai comune, vei fi bine pe drumul potrivit pentru a alege tipul corect de țesătură din raion pentru următorul tău proiect.

Care sunt calitățile țesăturii raion?

Țesătura raion nu este complet sintetică și nici complet naturală. În schimb, raionul este o combinație minunată a celor două. Datorită acestui amestec unic, este posibil să obțineți cele mai bune calități atât din materialele naturale, cât și din materialele sintetice.

Raionul este adesea extrem de moale și neted datorită materialelor naturale care sunt amestecate împreună pentru a crea această țesătură. Raionul poate avea o suprafață cu țesătură deasă și o senzație similară, dacă este fabricat din fibre naturale fine și materiale celulozice.

Bumbacul, inul și bambusul sunt toate elemente foarte comune care se găsesc în mod natural în țesătura raion.

În plus, raionul poate avea anumite calități absorbante. Acest material este, de asemenea, absorbant de umiditate, capabil să îndepărteze umezeala de pe corp. Datorită acestei caracteristici, raionul este ușor, prin el pielea respiră și este foarte comod la purtare.

Vă va ajuta să vă mențineți răcoros și uscat pe tot parcursul verii, chiar și pe vremea cea mai caldă.

În cele din urmă, în comparație cu alte materiale complet naturale, raionul este relativ ușor de realizat cu procese de fabricație minime. Această caracteristică înseamnă că adesea raionul va fi o alternativă mai ieftină în comparație cu alte materiale.

Raionul este folosit în mod obișnuit ca mătase artificială. Este mai ușor de produs și va costa doar o fracțiune din prețul materialului tradițional de mătase naturală. Dar, mătasea artificială din raion vă va oferi aceeași durabilitate și textură ca mătasea naturală.

Cum se simt cearceafurile din raion?

Cearșafurile din raion sunt adesea folosite pentru că au performanțe mai bune decât cearșafurile tradiționale din bumbac. Cearșafurile din raion vor oferi aceeași senzație de mătase și netedă precum cearșafurile de bumbac, dar de multe ori vor fi mai reci la atingere.

Această caracteristică se datorează faptului că raionul are calitatea naturală de a respinge și îndepărta apa și umezeala.

Această caracteristică înseamnă că cearșafurile dvs. vor rămâne reci și uscate, chiar dacă  în casa dvs. este foarte cald pe durata verii. Cearșafurile de raion pot fi mai confortabile pentru a fi folosite în lunile de vară, mai ales dacă locuiți într-un climat cald și umed.

Ce material este raionul de bumbac?

Materialul raion este un amestec unic de substanțe chimice sintetice cu materiale naturale. Adesea, materialele naturale sunt folosite pentru a crea raionul, deci sunt posibile mai multe amestecuri. Raionul de bumbac este doar un amestec de materiale care prezintă mai multe fibre naturale de bumbac în amestec.

Adesea, raionul de bumbac va oferi o senzație similară precum bumbacul tradițional, natural, dar va avea calități de absorbție a umezelii și va ajuta la îndepărtarea apei de pe corp. Raionul de bumbac este, de asemenea, ușor și prin el pielea respiră.

Care sunt avantajele și dezavantajele hainelor confecționate din raion (rayon)?

Raionul este un material foarte durabil și puternic, care are mai multe beneficii. Procesele de fabricație introduc mai multe substanțe chimice în material și astfel este produs un material absorbant care elimină umezeala. Acest proces lasă țesătura să respire și să fie ușoară.

Materialul Raion este incredibil de confortabil de purtat și poate fi folosit pentru orice, de la pijamale la cearșafuri și prosoape.

În comparație cu alte materiale naturale, raionul este, de asemenea, extrem de rentabil. Adesea, costul țesăturii de raion este doar o fracțiune din costul țesăturii tradiționale, naturale. Acest fapt este valabil mai ales în cazul țesăturilor de lux, cum ar fi mătasea.

Mătasea artificială, de obicei doar o țesătură raion de vâscoză, poate fi utilizată ca înlocuitor pentru materialul natural care are un preț ridicat.

Din păcate, totuși, raionul are și unele dezavantaje. Datorită procesului de fabricație, raionul este extrem de supus modificărilor și contracției. Țesătura din raion se micșorează adesea și își schimbă ușor forma atunci când este expusă la apă.

Pentru unele aplicații, acest lucru este potrivit, dar poate modifica și influența foarte mult potrivirea anumitor articole de îmbrăcăminte.

Ce face ca țesătura raion să fie elastică?

Raionul este un amestec unic de mai multe materiale amestecate împreună într-un proces chimic. Uneori, sunt folosite doar materiale naturale pentru a crea raion. Alteori sunt folosite și fibre sintetice. Spandexul este un material care va fi introdus în mod obișnuit în amestecul de țesături raion.

Spandexul va oferi calitățile sale elastice țesăturii din raion, creând un material elastic și unic. Datorită proprietăților naturale ale raionului de absorbție a umezelii, spandexul amestecat cu raion este utilizat în mod obișnuit pentru îmbrăcămintea de sport.

Ce este țesătura raion și ce efecte are asupra mediului?

Pentru fabricarea țesăturii raion sunt utilizate mai multe materiale diferite. Atât fibrele naturale, cât și cele sintetice pot fi utilizate pentru fabricarea raionului. Aceste fibre sunt amestecate chimic împreună folosind materiale sintetice.

Când vine vorba de țesături raion, acestea pot fi cu siguranță ecologice dacă se utilizează materiale ecologice. Utilizarea tipurilor organice de bumbac și bambus ca parte a amestecului de raion este modalitatea perfectă de a crea un material prietenos cu mediul.

Când achiziționați țesături raion, asigurați-vă că aruncați o privire mai atentă asupra amestecului specific de material și celuloză pentru a vă asigura că sunt utilizate numai materiale naturale și ecologice.

În plus, încercați să cumpărați țesătură raion de tipul Lyocell. Acest tip de material nu folosește la fel de multe substanțe chimice în procesul de amestecare.

Această caracteristică înseamnă că, în general, țesătura Lyocell Rayon va fi mai ecologică și mai prietenoasă cu mediul în comparație cu alte opțiuni de țesătură raion. Raionul Lyocell este mai bun pentru mediu deoarece introduce materiale mai puțin nocive și caustice în procesul de fabricație.

Ce material este raionul de bambus?

Pentru realizarea țesăturii din raion, sunt amestecate multe materiale diferite, atât naturale, cât și sintetice. Raionul de bambus este un tip specializat de țesătură raion care folosește bambusul natural ca principală fibră naturală din material.

Fibra individuală de celuloză dintr-o plantă de bambus este reconfigurată și combinată pentru a crea această țesătură uimitoare.

Raionul de bambus este moale, prin el pielea respiră și oferă o senzație ca de mătase. În plus, raionul de bambus va fi, de asemenea, absorbant de umiditate și va ajuta la eliminarea apei.

În multe aplicații, bambusul este un material ecologic. Utilizarea raionului de bambus este o modalitate excelentă de a utiliza un material natural care este, de asemenea, durabil și ecologic.

Verifică preț Materiale textile – diverse modele AICI!

Share:

WhatsApp
Facebook
Twitter
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe trend

Articole care te-ar putea interesa:

Barbat poarta palarie Fedora

Pălării Fedora versus Pălării Trilby

Pălăriile Fedora și pălăriile Trilby au multe asemănări, dar variază și în unele dintre caracteristicile și trăsăturile lor. Nimic nu spune: „Bună, Frumoaso!” precum accesoriile

Este rochia o fusta

Este fusta o rochie?

Aflați diferența dintre o fustă și o rochie și cum să stilați fustele pentru a se potrivi cel mai bine cu silueta dvs. Cumpărăturile de

Tanara foloseste un burete lufa pentru baie

7 alternative la lufa (loofah)

Lufa reprezintă un instrument excelent pentru curățarea spatelui, a feței și a restului corpului. Este bine să cunoașteți diferitele tipuri de alternative la lufa care